Sambal

De kans is groot dat u vooral sambal oelek kent, maar de ‘sambal’-familie is veel omvangrijker dan dat. In Indonesië – waar deze pittige rode smaakmaker vandaan komt – heeft elke streek haar eigen soort. Sterker nog, van ‘oelek’ heeft daar nog nooit iemand gehoord. Hoe zit dat?    De Standaard

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Sambal

 1. Boeroeng zegt:

  Dit in het kader van de items culturele mix, culturele toeëigening, cultureel erfgoed

  Er zijn in Nederland bijna drie miljoen mensen die banden hebben met het voormalige Nederland-Indië en het huidige Indonesië. Een diverse groep die verbonden worden in hun liefde voor eten. Van studenten tot gepensioneerden; Helena Smit laat ze allemaal aan het woord in RAKUS Magazine, een eenmalig culinair magazine over Indisch, Indonesisch, Moluks en Peranakan eten in Nederland.

  Luister de podcast via  NPO Radio 1

 2. Bernadette S. zegt:

  Als ik in Nederland of België een AH of Jumbo bezoek zie ik ongelofelijk veel sambals e.d. waar ik nog nooit van gehoord heb. Ik denk ook dat er sambals uit Suriname verkocht worden (mijnheer Bung?).

  Voor de opor heb ik wat andere merken kokosmelk/crème die er verkocht worden geprobeerd. Het was geen succes, de volgende keer neem in mijn favoriet merk weer mee.

 3. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Als sambal oelek van Spaanse pepers wordt gemaakt dan kan ik me voorstellen dat Indonesiers dat niet kennen. Wat de boer niet kent dat eet hij niet, zie boven. De retorische vraag is hoe de “Spaanse”, i.c. pepers uit Chile in Indonesië belandden.

  Toevallig heb ik me bezig gehouden met de kweek en verkoop van biologische pepers afkomstig uit Zuid-Italie, vooral in Calabria wordt er soms wel erg heet gegeten.
  Heetheid wordt uitgedrukt in Scoville, de naam van de Fransman die heetheid van (chili-!) pepers gemeten en vastgesteld heeft. De hoeveelheid keer dat er verdund moet worden tot het moment dat er geen scherpte meer werd waargenomen geeft de hoeveelheid Scoville Units aan.
  Eén druppel extract van de heetste peper ter wereld (Carolina Reaper) wordt meer dan twee miljoen keer verdund worden om niet meer waargenomen te worden. Een gerecht wordt over het algemeen als heet ervaren bij een Scovillewaarde van 500 tot 1000 heeft .
  Pepers hebben van nature een eigen smaakn , dat was bij een tasting-session een openbaring. Ik heb vooral pepers geconserveerd in olijfolie geprobeerd, ik kwam tot 30000 Scoville, heter was niet verantwoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.