Herdenkingen, de verslagen 3

Grave
Evy Boer-de Wit is de dag na de Indië-Herdenking in Grave nog steeds verwonderd en blij: “Er waren heel veel mensen. Veel mensen die elkaar voor het eerst sinds lange tijd weer ontmoetten. Het leek wel een reünie. Van overal kwamen onze oude kennissen en vrienden van vroeger naar de Herdenking. Wat volgde waren geweldige ontmoetingen, vóór en na de Herdenking. Ontroerende momenten. Blijdschap om het weerzien. Emoties alom. Tijdens de Herdenking was het stil. Doodstil. Af en toe werd een traantje gelaten”. (foto’s: Hans Huizing)

Bergen op Zoom: Verbinding, dat was het thema van de Indië-herdenking van stichting Payung gisteren bij partycentrum Rozenoord. ,,Vrijheid is een groot goed dat we in stand moeten houden en beschermen”, zei voorzitter Henk Beijen. Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden met de capitulatie van Japan. Twee dagen later roept Indonesië de onafhankelijkheid uit en begint er voor velen een nog veel gewelddadigere periode. Ook in Nieuw-Guinea wordt er strijd gevoerd, die in 1962 ten einde komt. Dat werd gisteren herdacht bij Rozenoord. ‘Vrijheidsfakkel brandend houden’ De stichting Payung werd vorig jaar opgericht om het cultureel erfgoed van voormalig Nederlands-Indië te behouden.

…..Marum :   Bij de Nederlands Hervormde Kerk in Marum is maandagavond het einde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Het was 77 jaar geleden dat er ook in dat toenmalige deel van Nederland een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog.   Bij de plechtigheid in Marum waren zo’n 150 mensen aanwezig, ze luisterden naar sprekers, er was muziek en er werd twee minuten stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken.

...

Foto’s en verslag van Wanda Pelt van Dekoloniserende Indonesië Nederland herdenking gehouden bij het monument Indië Nederland aan de Apollolaan in Amsterdam.
‘ Deze was net als vorig jaar georganiseerd door Benjamin Caton.(foto linksboven) Er waren veel mooie bijdragen van Indonesische schrijfster Wati Chaeron, dichter, theatermaker en kok Charles Goudsmit, Molukse activist Pieter Anthony, Papoea activist Raki App, Indische schrijfster Dido Machielsen en bestuursvoorzitter van stadsdeel Zuid Bart Vink (ook met Indische roots). Annabel Lauri zong een prachtig lied in het bahasa. Na een improvisatie op trompet door een jongedame waar ik de naam van ben vergeten, was er 1 minuut stilte, die werd beeindigd door gamelangroep Widosari met een Indonesisch gamelanstuk. Daarna legden mede dekolonisatienetwerklid Stéphan van Beek samen met zijn opa Ron Mertens en Wati Chaeron een prachtige melatikrans. Ook Bart Vink legde, namens de gemeente Amsterdam, een krans. De opkomst was groter dan vorig jaar. Ook was er een filmploeg met Hans Goedkoop in touw, blijkbaar voor een documentaire (ik ben benieuwd wat voor).’

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Herdenkingen, de verslagen 3

  1. A. Olive zegt:

    Met de herdenking op Bergen op Zoom werd gezegd dat ook op Nieuw Guinea de strijd werd gevoerd die in 1962 ten einde kwam.
    Wordt daarmee bedoeld de infiltraties van het Indonesische leger die niet veel te betekenen had omdat ze geen medewerking van de Papoea’s kregen?
    Na 1962 begon het uitmoorden van honderdduizenden Papoea’s die voor hun vrijheid vochten. Die vrijheidstrijders moesten herdacht worden bij Rozenoord en niet de infiltrators van het Indonesische bezettings leger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.