6 juli overleed Anton Zijderveld

Anton Zijderveld werd in 1937 geboren in Malang, in toenmalig Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij als kind gevangen in een Jappenkamp. Toen hij na de oorlog naar Nederland verhuisde, wilde hij weten in wat voor kamp hij daar zou komen wonen, vertelde hij in 2010 in het Marathoninterview bij de VPRO. „Ik kon me niet voorstellen dat je niet in een kamp kon wonen.” Aan die tijd had hij overgehouden dat hij zich „nooit meer zou laten inpakken, door niemand”.

Het Jappenkamp had hem huiverig gemaakt voor iedere vorm van totalitair denken, zei hij in het blad Christen Democratische Verkenningen. Het maakte Zijderveld zijn hele leven lang afkerig van populisme, maar ook van vormen van directe democratie en anti-institutionalisme. NRC

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

4 reacties op 6 juli overleed Anton Zijderveld

 1. P van Geldere. zegt:

  Jammer dat ik deze man nooit heb ontmoet.
  Ik ben van 1934 ook uit Malang.
  Mijn vader werd in mijn jongste jaar naar Tjimahi verplaatst.en daar begon voor mij WOII.
  Het Jaapenkamp.

  • Bert Siap zegt:

   @En daar begon voor mij WO II ,Het Jaapenkamp “” …………..Het Jaapenkamp ? Gelukkig maar ik was al bang dat het het Jappenkamp was !

 2. Kan deze commentaar lees baar zijn

 3. Het zal straks in 2024,een grote probleem worden over de eisen voor presidentschap van Indonesia.Volgens de 1945 ground wet ( Undang-Undang 45) moet het zijn: 1)En autochtoon persoon (PRIBUMI).2) Een goddienst (1 van de 6 erkende) belijder.Dus het hoeft niet een Mohammadaan te zijn.De allochtone Arabier van afkomst ANIES BASWEDAN( gouverneur van JKT) kan geen president worden zo als ook de Chinees AHOK. Maar dit wordt niet erkend door de mayoriteit van de Mohammadanen,zo ook met de godsdienst.Terwijl nu de Commandant van het leger een Rooms Katholiek en van de Politie een Protestant zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.