Aangrijpende getuigenissen ‘troostmeisjes’ openbaar: ‘Wij liepen met zelfmoordplannen rond’

Foto : november 2007 , kranslegging . Rechts Ellen van der Ploeg.

Op 22 februari 1944 begint de ellende in het Jappenkamp Gedangan in Semarang (Java). ,,Er kwam een hele deputatie Jappen het kamp in die onze meisjes wilden weghalen voor de bordelen”, verklaart een vrouw na de oorlog in haar proces-verbaal tegenover de Nefis, de Nederlandse militaire inlichtingendienst.
Onthullingen over seksslavinnen: Japan financierde oorlog met ‘troostmeisjes’Alle meisjes en vrouwen tussen 16 en 30 jaar worden opgeroepen naar het kantoor van de kampcommandant te komen. Ze moeten een voor een langs een tafel met Japanse militairen paraderen.Het is een vleeskeuring door een ‘jury’. De Japanners grappen en grollen. De jonge vrouwen moeten een paar vragen beantwoorden. Achter hun namen op de lijst wordt een kruisje of een streepje gezet. ,,De meisjes die er leuk uitzagen, vermoedden niets en gingen zo naar het kantoor, waar ze voor de keuringscommissie kwamen”, verklaart de getuige.

(…)
De wanhoop is groot. Oudere vrouwen bieden zichzelf vrijwillig aan voor de bordelen, sommigen om de meisjes te redden, anderen in de hoop op een luxer leven. Als de Japanners dat weigeren, komen de vrouwen van Gedangan collectief in verzet. ,,Alle vrouwen, moeders of niet, besloten geen enkel meisje het kamp uit te laten gaan.’’
Terwijl Japanse militairen klaarstaan om de meisjes mee te nemen, stormen de vrouwen met stokken en gaspijpen op de Japanners af. De militairen lopen met hun klewang tussen de joelende menigte door, maar het lukt ze niet om de meisjes door de poort te krijgen. ,,Gelukkig hebben wij gezamenlijk het gevaar kunnen afwenden, waarmee we onszelf plusminus 1,5 jaar van erge terreur op de hals haalden, maar de meisjes van Gedangan waren gered.” ad.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Aangrijpende getuigenissen ‘troostmeisjes’ openbaar: ‘Wij liepen met zelfmoordplannen rond’

 1. Boeroeng zegt:

  Het verslag van 7 november 2007 werd ingediend door Ted Hartman en die overleed enkele maanden terug. Zijn familie heeft zover ik weet niks gemeld op het internet en dus kon ik geen topic maken .

 2. Boeroeng zegt:

 3. waluparmo zegt:

  De Jappeners hebben wat troost meisjes zeker wel van de Hollanders geleerd die al in 1853 ( Cultuur Stelsel) begonnen en op 7 November 1877, 250 troostmeisjes in een schip stuurden voor hun KNIL troepen, van Batavia naar Atjeh! Zijn er rook schadevergoedingen betaald?Want de meisjes waren opgpikt van tussen de werksters die minder konden presteren! WAL SUPARMO

  • RLMertens zegt:

   @walupurma; ‘troostmeisjes etc.’- Comfort girls/women; meisjes/vrouwen voor het gerief; lijkt mij een betere benaming/aanduiding. Toch opvallend, dat er niets bekend is over de Indonesische vrouwen tijdens de Japanse bezetting.

 4. waluparmo zegt:

  Ik weet niet op de FRONTEN zelf, maar in TERNATE ,TARAKAN, en waar ik zelf gezien heb als een kind onder de 10 jaar in Menado( Hotel Klabat),Makassar( Hotel Bijenkorf en Semarang( Hotel de Pavilion) is, dat de troostmesijes het zeker beter hebben dan de arm en uitgehongerde bevolking.De Japanner met hun spleetogen zijn heus niet dom om hun naaie machines in running condition te kunnen houden .Door GEREGELD GOED VOEDSE plus KOA en SHIROI sigarette en soms als er hoge offieren zijn, SAKE erbij. De DOKTER’S Controle is zeker goed.Wel is het “WERK” zeker zeer zwaar met 20 of meer perdag met open dijen te liggen.Maar ‘s-middags heb ik hun gezien in fleurige MOMPE broeken in de wagen van Daidancho Nakamura en anderen , om rond te rijen door de stad! WAL SUPARMO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.