Verzet Timor 1942

Peter de Vrijer : verhaal van Paul de Vrijer, ten tijde van de guerrilla op Timor dienstplichtig sergeant 2e klasse. Dit verhaal is grotendeels gebaseerd op zijn eigen beschrijving in ‘Stabelan’ hoe hij de periode op Timor ‘vanuit de schuttersput’ heeft ervaren. Centraal staat de beschrijving van mijn vaders ervaringen op Timor.
(…)
De Timor veteranen kwamen niet in aanmerking voor een uitkering op basis van de Wet Uitkeringen Vervolgingsslachtoffers 1940-1945. De WUV was strak opgesteld en werd door de uitvoerende instantie strikt geïnterpreteerd. De aanvraag van mijn vader werd afgewezen, omdat geen sprake zou zijn van vervolging ex art 2:
1 Hij was niet van zijn vrijheid beroofd,
2 Hij maakte deel uit van een geregelde eenheid van het voormalige KNIL,
3 Er was geen sprake van onderduik.
Mijn vader heeft -net als enkele andere Timor veteranen die hij had gesteund bij hun aanvraag- tot in hoogste instantie bezwaar gemaakt tegen de afwijzing. Maar ook de Centrale Raad van Beroep was onwrikbaar.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Verzet Timor 1942

  1. waluparmo zegt:

    De commandant van Timor was Overste B.L.W. van Straten.Onder hem vocht de KNIL detachement een verbeten guarilastrijd tegen de Jappanners ondeleding van Kol June Konoshita die zijn hoofd kwartier in Atambua had.Op 17 December 1942 was 200 KNIL en 50 Autraliese troepen , Dilly in Portugees Timor ingevallen.De strijd was tot end 1942 en op de nacht van 11/12 December waren de restanten van de KNIL troepen met de torpedo jager” Tjerk Heddes’ naar Darwin geevacueerd.Wal Suparmo

  2. D.P. Tick zegt:

    Hopenlijk komt men nu wel tot andere gedachten.gebeurd wel vaker. Succes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.