Jos Wessels moest 100 jaar worden om de onderscheiding te krijgen

De Volkskrant:
Jos Wessels moest 100 jaar worden om de onderscheiding te krijgen die hij al tientallen jaren eerder had moeten ontvangen: het Ereteken van Orde en Vrede voor oud-KNIL-militairen, die in Nederlands-Indië hebben gediend. Hij was over het hoofd gezien en tot op de dag van vandaag is het hem een raadsel wie dat heeft ontdekt.
In ieder geval leverde het een bijzondere verjaardag op, op 1 april dit jaar. Twee militairen in een hem bekend tenue stonden te salueren voor zijn huis in Zeewolde. Een Amerikaanse Dodge vervoerde de veteraan naar het gemeentehuis, voor de plechtigheid waarbij hij in aanwezigheid van een delegatie van het ministerie van Defensie een medaille kreeg opgespeld.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

20 reacties op Jos Wessels moest 100 jaar worden om de onderscheiding te krijgen

 1. R.L. Mertens zegt:

  @ Jos Wessels; ‘100 jaar worden etc.’- Toch opmerkelijk dat deze oude generatie nimmer praat over die oude tempo doeloe; met hun djongossen, baboes etc., die alles bestieren waardoor de familie een luizen leven had. Alles wat huishouden was werd door bedienden gedaan van schoonmaken tot de was doen. Elke kleuter van een gemiddeld gezin had zijn eigen(!) baboe! Als wij opstonden was de ontbijt tafel gedekt en daarna ging Pa naar kantoor. Ma nam met de kokkie door wat er vandaag gegeten werd en dan ging Ma op visie of… naar tennissen etc. En de kinderen werden met de betjah/dokkar naar school gebracht olv. één van de baboe’s of door Ma( als die tijd/zin had!) Na de middag, als Pa van kantoor kwam en Ma ook vermoeid van bezoek/tennis idem thuis, was het na de lunch rusttijd geboden. Uiteraard is het huis schoon geboend, opgeruimd en gelucht door uiteraard de bedienden.
  De kinderen, inmiddels tieners ontsnappen uit de slaapkamer en gingen de hort op met vrienden etc. In de namiddag, als inmiddels onze kokkie lekkere lekkers/pisang/ketella goreng had gemaakt, gaat de familie, na een lekkere verfrissend bad (met de gajong) op de veranda omong omong en makan2…etc.- En wij, na van het lekkers gesmuld te hebben; hup vliegeren/ katapullen etc!
  – De familie van gegoede doen/van hoge Pieten (niet de zwarte…) hadden het nog luxer met een tuinjongen, chauffeur, zie de film van onze gg.Tjarda aan de thee ergens in zijn voortuin, terwijl de bedienden op en af draven met lekkers . – De mindere bedeelde familie had op z’n minst(!); een kokkie…
  – Ach, kasian het is voorbij …
  -* Waarom, waarom … weer over de jappentijd/Burma, bersiap en die politionele oorlog en naar gHolland?

 2. Robert zegt:

  En naar Holland om daar te horen dat je moest assimileren.”Lelijke aap, wat kom je hier doen, ga terug naar je apenland”.
  Assimileren, ik dacht dat het was assemileren. I ran out of assem in sloeg verder op de vlucht.

  • Bung Tolol zegt:

   Tja Robert ,ben bang dat je wel gelijk hebt ! Nederland jaren 50 en 60 zeer conservatieve ,christelijke mensen maar de regering moedigde EMIGRATIE aan ,want Holland was vol ! En dan gaan ook vele Hollanders weg naar Canada, U.S.A ,Australie etc ect en wie komen er voor terug een stelletje bruintjes uit dat apenland ! Ja in die tijd was een pastoor nog meneer de pastoor ,tegenwoordig is hij een kinderlokker en pedofiel in een jurk ! en meneer de agent ? vroeger een autoriteit ,tegenwoordig een verklede aap in een uniform ! Gezag was vroeger heilig ,tegenwoordig schoppen ze er tegenaan ! Racisme was dat er vroeger ? Jazeker ! En nu ? Ook hoor ! maar dat was er ook in Indonesia en helaas ook in de U.S.A ! Of niet soms ? Het racisme is vooral te vinden in de Bible belt of zoiets ,begint in Zeeland en eindigt een beetje bij het gebied boven Harderwijk ,zeer gelovige mensen ,nou die zijn het ergste ( Deze zin gaat mij problemen opleveren !) Maar gelovige mensen hebben vaak een bord voor hun kop ! Vind ik dat erg ? Nee hoor ze bekijken het maar ! Maar Nederland is erg heel erg veranderd ! In de grote steden is de helft allochtoon ,ik vind dat een hele goede ontwikkeling ,wat betreft die vluchtelingen ,jammer dat veel Indo,s zich tegen hun verzetten ,ja die mensen krijgen alles en wij kregen niets ! Tjonge jonge slaat nergens op ! maar maak dat mensen met een bord voor hun kop maar wijs !

   • Robert zegt:

    Good points Bung! I agree with you fully!

   • A. Olive zegt:

    (“Deze zin gaat mij problemen opleveren!)
    Niet met mij Bung Tolol.
    Het is mijn opinie dat de meesten die zich Cristen noemen het in naam alleen.zijn, alhoewel ze er overtuigd van zijn.
    Ze geloven niet in de Christus van de bijbel maar geloven in de Christus van hun eigen verbeelding, kijk maar naar hoeveel uiteenlopende variaties van hun geloof er zijn. De Joden hadden de oracles van God en volgens Jesaja 1:9 was er in die hele Joodse generatie alleen een very small overblijfsel gelovigen.
    Dat kunnen wij ook zien in voorbeelden. Met de flood alleen Noah en zijn gezin (8). Met de Exodus alleen 6 van de volwassen generatie die weg ging en daarom dat die exodus 40 jaar duurde omdat de vowassen Joden dood moesten zijn voordat hun nageslacht het beloofde land in mocht.
    These are the days like Sodom and Gomorrah. .

    • Bung Tolol zegt:

     Nou gelukkig maar Pak Olive ,ik dacht inderdaad dat u zich er misschien aan zou storen ,gelukkig is dat niet het geval ! In kroegen geldt de gouden regel “” Er wordt niet gesproken over politiek en het geloof !”” Zou eigenlijk ook voor web-sites moeten gelden ,want dat zijn ook een soort digitale kroegen maar dan zonder drank .Ben in ieder geval opgelucht dat u zich er wat genuanceerder over uitlaat .

    • Robert zegt:

     The Christian belief and ideal have not been tried and found unwanting. It has been found difficult, and left untried.

    • A. Olive zegt:

     “It has been found difficult and left untried.)
     It is not only difficult, it is impossible.
     The apostle Paul says: For the good that I would I do not, but the evil which I would not that I do. Oh wretched man that I am (not was)! Who shall deliver me from this body of death? I thank God through Jesus Christ our Lord (Romans 7:19, 24, 25)

 3. vandenbroek@libero.it zegt:

  Kom, kom. Heer Mertens, niet zo zwartgallig. De jonge dames uit Nederland hadden het zeer zwaar in Indie. Het leven in de tropen vergde van Nederlandse vrouwen een grote aanpassing- en integratievermogen. Aanpassen en integreren moet U toch bekend in de oren klinken!

  Daarom werd in 1920 de Koloniale School voor Meisjes en Vrouwen geopend in Den Haag met de bedoeling de dames beter voor te bereiden op deze ‘cultuurshock’ “East is East and West is West and never the twain shall meet (Kipling) .
  De opleiding was een initiatief van een dame die het zelf had meegemaakt, een ervaringsdeskundige zogezegd, mevr. E.W, Wagner-Privé (1871), oud-directrice van een particuliere meisjesschool te Soerabaja. De Dames kregen les in huishoudelijke taken zoals kinderopvoeding en Hollands koken.

  Toen de dames (Nederlandse Nederlanders) in Indie aankwamen was de cultuurshock zo groot dat ze niks meer deden in de huishouding, van indolentie mag gesproken worden. Kinder baren was nog daar aan toe maar kinderen opvoeden en koken werd uitbesteed aan inlands personeel vnl baboes zonder naam. Voor de kinderen kon het proces van Verindischen beginnen.
  Wat zullen die kinderen eraan overgehouden hebben? Een Tempo Doelloos gevoel als ik zo de talloze koloniale boeken

  • R.L. Mertens zegt:

   @vandenBroek; ‘zwartgallig etc.’- In Holland jr.50; geen bedienden!; je kleren niet aangereikt krijgen, je bed opmaken, je rommel opruimen/schoonmaken( toen een stofzuiger nog niet bestond) Ergo; zelf je schoenen poetsen… Ach, en dat na een indolente opvoeding…..levenswijze!

 4. Robert zegt:

  If it is impossible than one could better stop believing in it, and trash it. One maybe once start trying it, and find out how difficult it is to implement the Christian ideals and principles in real life in this world.

  • Arthur Olive zegt:

   “If it is impossible than one could better stop believing in it. and trash it.”
   The believer has a different reaction. He is made aware of his desperate situation and cries out to God to save him by fleeing to Christ.(Gal 3:24-25)

 5. Robert zegt:

  There are many believers of many creeds and religions. Christ seems to be one, a certain group of believers try to flee to.Might not be the only way to flee to.

  • A. Olive zegt:

   “not be the only way to flee to”
   No certainly not. Unless God enables one to believe that Christ is the only way to salvation (John 14:6) It is impossible to believe this unless God has merci on one. Salvation is of the Lord from before the world began.(John 6:29) (Timothy 1:9) (Ephesians 1:4,5).

 6. Robert zegt:

  Ik hoop dat het allemaal waar is wat je daar uitkraait. Mijn Joodse vrienden gooien altijd het Kruis dat in mijn livingroom aan de wal hangt, in de prullebak wanneer zij mij bezoeken.

  • A. Olive zegt:

   “in de prullebak waneer zij mij bezoeken.”
   Ik zou het ook in mijn prullebak gooien als ik er een had. maar dan voor andere redenen.

  • Noordin zegt:

   Zo dat zijn echte vrienden.

   • Bung Tolol zegt:

    Nou Noordin ,ik heb liever vrienden ,die dat Kruis in de prullebak gooien ( Heb niet eens een Kruis in Huis ) dan vrienden ,die mijn hele drankvoorraad opzuipen ! Van die eerste categorie ken ik er geen een ,van die laatste categorie een heleboel ! 🤣😁😂

 7. Anoniem zegt:

  good for you

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.