Indische Soos # 13 sweet seventeen

22 januari 2005  is deze weblog  online gekomen     https://indisch4ever.nu/2005/01/

Dit bericht werd geplaatst in diversen, Gefixeerd. Bookmark de permalink .

125 reacties op Indische Soos # 13 sweet seventeen

 1. Boeroeng zegt:

  Twee weken terug mailde Bert Immerzeel. Na maandenlang in het ziekenhuis is hij nu weer thuis.
  Hij heeft een nieuw topic geplaatst op https://javapost.nl/

  Bert, deze voor jou:

  Ook voor Jan Somers. Het zal wel zijn dat hij niet zo in staat is de weblog te volgen en te schrijven

  • Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

   Weet weer niet waar ik het plaatsen moet, dus maar hier…..
   Mag ik hierbij de lezers, schrijvers en allen die geregeld bij I4E komen mampir, evenals degenen die rustig achter de coulissen meelezen, genietend van kopi toebroek en een stukje spekkoek, een voorspoedig en vooral gezond 2022 toewensen.
   Voor zover het mogelijk is uiteraard een prettige en rustige kersttijd voor allen, en een heel goed uiteinde van dit jaar. Moge het volgende veel beter worden!
   Ik brand een extra kaarsje en denk aan hen die niet meer onder ons vertoeven.
   Veel dank, B., djempol, goes without saying, gezond blijven hoor, en tot de volgende.
   Groet, Nadia.

   • Boeroeng zegt:

    Veel dank Nadia, natuurlijk horen je beste wensen in dit topic.
    Een nieuw jaar…. we maken er wat van, roeien met de riemen die we hebben.
    Wel of niet een engerd die overal schuilt, binnendringt en toe slaat.

    B

  • waluparmo zegt:

   Voor de volgende keer.Sinterklaas wordt alleen maar in Holland en kolonien geviert.Als de negers boos zijn, heb ik een PAPOEA vriend die percies op een neger lijkt en wil wel voor Zwarte Piet spelen.PSE CTC ME!

  • Zie de maan schijnt door de bomen, MAK KETAK UPIL KERAS.
   Sluip door,sluip door, PAK MANTRI MAKAN BOEBOER….

  • Het woord PLIN PLAN of plintat plintut is voor het eerst gebruik door Sukarno die zijn opposanten wil bewijzen dat ze niet consequent zijn. Wal Suparmo

 2. Boeroeng zegt:

  Nou… kga maar weer.
  QR-code mee voor de grenscontroles

 3. vandenbroek@libero.it zegt:

  Ik begrijp dat bij de Heer Ron Geenen een ongeneeslijke ziekte is geconstateerd. Hij wordt met bestraling behandeld en wellicht wordt er ook een chirurgische ingreep gepleegd. Ik wens dhr. Geenen beterschap en voor zijn vrouw veel sterkte in deze moeilijke periode. Ik hoop dat hij spoedig zijn nuttig werk aan de web site http://www.myindoworld.com kan voortzetten

  Trouwens er is in het SVB-blad “Aanspraak” van december 2021 een interessant artikel over hem gepubliceerd. Geen gewoon Indisch jongen (vrij naar M. Bloem).
  https://www.svb.nl/nl/verzetsdeelnemers-en-oorlogsgetroffenen/aanspraak/magazine

 4. A. Olive zegt:

  I hope that Ron Geenen can beat the odds
  Hij heeft een interesting web site met veel Indische geschiedenis van ooggetuigen die het zelf hebben meegemaakt.

  • Indisch4ever zegt:

   Robert , de video die je op 22 december plaatste is niet te zien in Nederland.
   Ik zie hier in je reactie een tekstje dat de video niet beschikbaar is.
   Ik weet niet wat jij ziet in Amerika.

 5. Robert zegt:

  Sorry Boeroeng. Will check it out.

 6. waluparmo zegt:

  Japan denkt dat met het winnen van een schermutseling zoals Hawai en de Java Oorlog, de oorlog al gewonnen is.Tewijl een paar maanden er na, Generaal Doolittle, het hart van Japan al geluk is te bombarderen.Eigenlijk moesten ze al weten dat, even zonder atoom bom, Japan nooit de oolog zal kunnen winnen.Stupid van de knappe generaals.

 7. R.L. Mertens zegt:

  @ ‘slamet hari Natal dan tahun baru’; Voor allen: gezellige feestdagen en een gezond 2022! –
  Op de deze Kerstnacht heb ik; zoals altijd Malam kudus/stille nacht van Rayan Samud’ra cd gedraaid. Fabuleus origineel in kroncong stijl gespeeld olv. Rudy Matulessy en met van zang Bea Matulessy! Grandioos! – Op you tube niet te vinden. Wie oh wie kan het op you tube zetten? Want iedereen moet het beluisteren. Met groet,

 8. Boeroeng zegt:

  Niet van Bea Matulessy

  • Bung Tolol zegt:

   Het lijken wel Kerstliedjes ………………………………………..! Waarom zeg ik zoiets tolol ? Nou vandaag beweerde iemand ,dat er geen Kerst in Indonesia wordt gevierd .! 😂🤣😁

   • Boeroeng zegt:

    Het is onwetendheid en het oordeel is : iedereen is islamiet
    Dus viert men geen kerst, denkt die persoon

    • Bung Tolol zegt:

     Overigens wonen er in Indonesia tegenwoordig + 33 miljoen christenen ,dat is beduidend meer dan in Nederland ,waar slechts 45 % van de Nederlandse bevolking boven de 15 jaar zich kerkelijk noemt ! Die Indonesische bevolking is in 10 jaar met 30 miljoen toegenomen van 237 miljoen in 2010 tot 267 miljoen in 2020 .Zo langzamerhand wonen er ook steeds meer Indonesiers in de grote steden van Nederland ,de meer welgestelden onder hen ,die ook nog eens op leeftijd zijn ,hebben een perfecte oplossing gevonden voor het grote personeels gebrek in de zorg .Hoe dan ? Nou zij huren gewoon een Indonesische illegaal in als ,schoonmaker of mantelzorger meest gangbare loon 12.50 euro per uur voor Nederland misschien niet zo veel maar voor een Indonesier wel veel uang ,probleem voor die illegalen is natuurlijk huisvesting maar die wordt hun vaak verleend door Indo,s tegen een schappelijke huur .Deed dat vroeger ook ,nooit problemen met die luitjes ! altijd vriendelijk en attent prima volk !

  • R.L. Mertens zegt:

   @Boeroeng; ‘malam kudus etc.’- Ook heel mooi. Echter, juist dat kroncong ritme maakt, de opname van Bea zo uniek; zo Indisch! Vooraf natuurlijk het kerst diner met ajam koddok! En daarna Gato African(bruine taart met vla-rum vulling) bij de koffie!

 9. Bung Tolol zegt:

  Hier een voorbeeld wat een arbeidster verdient in Indonesia ( waar de minimum lonen per streek verschillend zijn ) Herna werkt 10 uur per dag ,6 dagen per week op een wattenfabriek in Jakarta ,zij verdient omgerekend 46 euro per maand ( haar baas weigert haar het minimum loon te betalen ) Nou is het minimum loon in Jakarta het hoogste van heel die Archipel + 246 euro p.m .Wat ontvangt iemand in de bijstand in Nederland ? + 1100,- euro p.m .Wat vertelde een Indonesische illegaal mij ? Hier ( Nederland ) verdien ik misschien wel het minimale 12.50 euro schoon per uur maar dat is in Indonesia een TOP -loon ! Akkoord Woon en levenskosten zijn in Nederland veel hoger ,hoe doet zo,n illegaal dat ? Nou door minimale eisen te hebben ,zij wonen of trachten zo goedkoop mogelijk te wonen of zij wonen met zijn tweetjes in een goedkoop kamertje ,zij eten vooral veel rijst ( Rijst is ook in Nederland goedkoop ) plus wat goedkope bijgerechten .Zo slagen zij erin veel geld ( Euro,s ) naar Indonesia te sturen soms wel 1000 euro per maand ! Wat verdient de hoogste baas van Indonesia ? President Joko krijgt +3500,- euro per maand .Een beginnend onderwijzeresje ( Lagere School ) krijgt 100,- euro per maand.Een dakloze krant verkoper in Amsterdam slaagt erin 400,- euro naar Roemenie te sturen p.m voor zijn familie .Ik heb toch echt wel respect voor deze mensen ! 👍😎👍 Helaas hebben veel illegalen in Amsterdam ( en ook andere plaatsen ) het momenteel erg moeilijk daar er een Lockdown heerst en de toeristen wegblijven ( Horeca ligt plat ) Dus komt u een hardwerkende Indonesische illegaal tegen ,begin dan niet over de Bersiap te praten maar wens die man /vrouw het allerbeste en steek hem/haar ook wat euro,s toe ! 👍😍👍

 10. goepie2 zegt:

  Vooral Dóóóóo’rgaan, Boeroeng. Jij bent zo’n inspiratie voor al dat Indo–nieuws.

  • Boeroeng zegt:

   Terima kasih, goepie2
   We doen ons best, niet dat ik een gespleten persoonlijkheid hebt, hoor

   Ellen doet soms evenementen bezoeken met foto’s en verslagen, soms met een neef samen.
   En ze werkt hard aan Indisch4ever op facebook.

 11. Boeroeng zegt:

  • Bung Tolol zegt:

   Ja die Hans Goedkoop ! Hij had dus een Javaanse betovergrootmoeder ,die naar verluidt een prinses was uit de Kraton van Djokja ………………………….. Daar gaan we weer er duikt altijd wel een prinses uit de Kraton op ! Hoe flikken ze dat toch ?? Ik probeer ook zo,n prinses uit de Kraton te vinden in mijn familie ,ik kom niet verder dan een Kepala Kampong

   • A. Olive zegt:

    “Ik probeer ook zo’n prinses uit de Kraton te vinden in mijn familie”
    Bung Tolol, be careful what you wish for. Java is een demonen island en het hoogtepunt van die relegie is in de koningshuizen van Soerakarta en Djokja. Ze hebben daar dukuns die niets anders doen dan zich bezig te houden met hun guna-guna. Zo’n Raja kan honderden kinderen hebben en het heeft geen financieel voordeel om er een te trouwen. Van de tak van mijn familie die een prinses heeft uit Solo was de dochter helderziende en een van haar zonen met de helm geboren. Hij zag het als een vloek en worstelde zijn hele leven lang om niet in te gaan hierop.
    Jan Somers zou zeggen: Ik geloof het niet maar ik hou er wel rekening mee.

    • Bung Tolol zegt:

     Generaal -Majoor Van Langen ( opa van Hans Goedkoop ) wordt in diverse rubrieken neergezet als een onbetekende adviseur van de Haagse Brandweer .Dat is niet helemaal correct ! Bij Koninklijk Besluit werd Van Langen benoemd tot hoofd-inspecteur van het Brandweer-wezen in Nederland ,dat is toch wat anders dan een adviseurtje van de brandweer in Den Haag .Je ziet dit fenomeen wel vaker ,beetje denigrerend spreken over ex top officieren van het KNIL .Kijk of je dat KNIL nou mag of niet mag ,doet er niet toe ,maar ga geen onjuiste dingen beweren ! Er werd ook beweerd dat Van Langen heel ongelukkig was met dat miezerige baantje ! Daarom heeft hij dat “” Baantje “” dus behouden van 1952-1962 .Na 1962 heeft Van Langen het stokje overgedragen aan een andere top-officier .

 12. Indisch4ever zegt:

  WordPress weigert de naam Boeroeng automatisch in te vullen, Heel vervelend zo

 13. Indisch4ever zegt:

  Ook de naam Indisch4ever moet ik telkens weer invullen

 14. Indisch4ever zegt:

  Of het zou liggen aan mijn MS Edge Browser ?

 15. De ware godsdienst sitatie in Indonesie dat bekendstaat als een land meet de grootste Mohammadaanse bevoking van 80%.Maar infeite is het alleen maar dat ze ED(KTP) Mohammadaanen zijn omdat je MOET een godsdienst hebben ,anders ben je een communist(PKI).Bekijk hoeveel mensen per dag 5 keren bidden en gaan vasten/niet roken.Misshien wel 40%.De Leger en Politie comandant is een Katholiek en Protestant(in Ambon geboren). De hoogste Mohammdaanse Leider Habieb Rezieq Shihab zit in het gevang en zijn 6 bodyguard zijn dood geschoten door de polite mannen die just door het Gerecht zijn vrijgeproken.Ondertusen hoe is de Religion in Action van de Christenen in Oekraine ,die de history weer in practijk willen brengan van de Spaanse helden en heiligen, die de Inca’s en Mata hadden uitgeroeid.En ook de vredevolle Chisten in de USA die de Indianen uitgeroeit en ook de Aboriginals in Australie?

 16. Boeroeng zegt:

  Is deze film niet indisch-gerelateerd?
  Wat nou?
  Indische kringen melden dat de cineast indo is.

 17. Boeroeng zegt:

  Boeroeng die stalkt

 18. Boeroeng zegt:

  Irritante naam van dit bedrijf

 19. Hiro Hitto of Tenno Heika is niet alleen maar een “bangsat” samurai maar en klootzak en een SCHIJTZAK van het Japanse volk,die eigenlijk HARAKIRI moest plegen.Bij het verlies van de oorlog va Japan aan de Geallieerden.Waarom kreeg hij van af begin al de bescherming van Mc.Arthur die verboden had het Keizelijk Paleis tebombarderen en de atoom bom niet op Tokyo ter werpen.Ook de Japanse vrouw de stem gaf en een agrarische wet in tevoeren.Zo dat Japan nu juist sterker en beter is geworden dan juist voordien.Na zo veel millioen mensen gedood te hebben en ellende te hebben veroorzaakt en zo veel matriaal verietigt,o.a ook in Ned-Indie?

  • A. Olive zegt:

   Bedankt voor de video Robert. Ik wist niet dat die genocide zo erg was en doet me denken aan de Silent Genocide die nu gaande is in Papua en West-Papua.
   Het feit dat de ethnicity van de Timorees, Melanees-Papua is en ook een andere relegie heeft zal wel veel hebben te maken met het geweld wat daar werd gepleegd door Indonesia.
   Vraag me af wat de volgende genocide is. Molukkers? of weer voor de zoveelste keer. Chinezen?
   Wij zijn er gelukkig niet meer.

   • R.L. Mertens zegt:

    @AOlive; ‘geweld door Indonesië etc.’- Zag onlangs op de Indonesische tv(was daar met vacantie) een demonstratie van Papua en Indonesische (!) studenten in Djokja; tegen het geweld in Irian. – Herzag ook een tv.doc. waarin een generaal verklaarde, dat de Republiek ten koste van alles de eenheid (in verscheidenheid) wil de bewaren! – Dat was eveneens tijdens Nederlands Indië; Atjeh, Bali, Lombok etc, Knil er op af tegen de djahats; als het weer onrustig werd! Orde en rust moest er zijn

    • A. Olive zegt:

     Mertens. Wat er in Papua gebeurt is niet te vergelijken, die willen zelfstandig worden omdat ze vermoord worden en niet andersom.

    • R.L. Mertens zegt:

     @A.Olive; ‘ zelfstandig worden etc’ : – Dat wilden Bali, Lombok, Atjeh ea toen ook!

    • Anoniem zegt:

     “Orde en rust moet er nu ook zijn” over de lijken van vele onschuldige mensen!

    • A. Olive zegt:

     Heer Mertens.
     Bali, Lombok, Atjeh was anders. Die werden vermoord omdat ze zelfstandig wilden worden
     Papua wil zelfstandig zijn omdat ze vermoord worden. Indonesia repopulate Papua met mensen uit Java. Dus de Papua moet zoveel mogelijk weg.
     Er wonen daar nu meer Javanen dan Papua’s en het moorden blijft doorgaan.

    • Bernadette S. zegt:

     Papua is hier -in Indonesië- een non-issue. Een eventuele onafhankelijkheid is, net als bij Aceh trouwens, onbespreekbaar. Wel logisch door de enorme rijkdommen die het gebied bezit.

     Er wordt niet over gesproken, niemand weet er iets van en niemand wíl er iets van weten. Het komt werkelijk nooit in het nieuws als een serieus probleem dus als u wel nieuws rond demonstraties gezien heeft is dat heel uitzonderlijk. Niets wordt gemeld op het nationale nieuws van MetroTV, Kompas TV en TransTV. Tevens lees je er weinig over in de grotere online kranten van Detik en Kompas.

     Het enige wat je er over leest is dat er weer eens iemand gearresteerd is nadat ze hadden ‘geprovoceerd’.

     Vertaald Voorbeeld:
     [De woordvoerder van de Papua Volkspetitie (PRP) Jeffry Wenda is door de politie aangehouden na een demonstratie tegen de vestiging van een nieuwe autonome regio (DOB) voor Papua. Jefri Wenda werd gearresteerd op verdenking van het overtreden van de ITE-wet door middel van een provocerende oproep tot actie. Jeffry Wenda werd vastgezet met 6 andere mensen op dezelfde locatie.

     “(Politie) heeft JW, die de PRP-woordvoerder is bij het secretariaat van het Contrasting Office van Papua Perumnas IV, Hedam Village, Heram District, Jayapura City, veiliggesteld”, zei Kombes Ahmad Musthofa Kamal, hoofd public relations van de Papua Police, in zijn uitspraak.]

     Kombes is Komisaris Besar, iets als hoofdcommissaris, een hogere politiefunctie. Je ziet aan zijn naam dat ie geen Kristen uit Papua is. 😏

    • A. Olive zegt:

     “Papua is hier -in Indonesie- een non-issue.”
     Daarom dat het de silent Genocide wordt genoemd.
     De Indonesische pers mag niet daar naar toe Het is heel anders dan met Aceh. Ze willen zoveel mogelijk Papua’s dood maken om plaats te maken voor de overbevolking van Java. De Papua is nu in de minderheid in hun eigen land.
     Indonesia doet hetzelfde als wat J.P Coen deed in Banda alleen op een veel grotere schaal.
     Coen wordt echter niet meer vereerd in Nederland maar Indonesia heeft nog steeds zijn “helden” van Oost-Timor en Papua.

    • R.L. Mertens zegt:

     BernadetteS/A.Olive; ‘Papua etc.’- Intens triest.
     Echter, hoe is het zo gekomen?

    • A. Olive zegt:

     “hoe is het zo gekomen?”
     Vertel ons heer Mertens hoe het kwam dat die Papua’s nu worden uitgemoord om plaats te maken voor mensen uit Java.
     Is het omdat men zich teveel verminigvuldigd op Java?
     U wilt toch Nederland niet de schuld daarvan geven want wat Nederland deed om Nieuw Guinea aan te houden voor een poosje was alleen uitstel van executie. Indonesia zou er eerder mee begonnen zijn.

    • R.L. Mertens zegt:

     @A.Olive; ‘de tijdbommen van van Mook etc.’- De Proklamasi 17/8-’45 was een wereldprimeur; de ‘1e kolonie’, die na de 2e. wereld oorlog, die zich zelf(!) onafhankelijk verklaarde! Een dreun voor Nederland, waarna het in wezen daarna; achter de feiten aanliep. Vooral toen ook nog de net opgerichte VN (ipv.het Atlantisch Handvest) zich meteen er mee bemoeide; bedacht Ned./ van Mook het federale stelsel om zodoende tegenwicht te vormen tegen de Republiek! Al in juli ’46 werd in een bergdorpje Malino op Celebes afgevaardigden van 15 gebieden uitgenodigd. Indië tot eenheid door Nederland gesmeed moest nu een Republiek van staten worden. Natuurlijk zeer tegen de wil van de Republiek, die een eenheidsstaat nastreefde! Onder druk van de VN kwam het tot een Lingadjatti overeenkomst; waarbij zelfs in een art.3 is opgenomen, de mogelijkheid dat 1 van die staten een aparte bizondere(!) verhouding met Nederland zou kunnen verkrijgen. Het was duidelijk dat Nederland alles deed om toch nog enig invloed te krijgen bij de aan Ned.gezinde streken(Molukken, Menado ea.) in de Oost. Voor de Republiek; een prove van verdeel en heers! – Toen na de 1e ‘politionele actie’ de gevormde Federale Staten apart(zonder Nederland!) met de Republiek in mei 1948 in Bandoeng vergaderde wist HvdK Beel/gen.Spoor dat de Federalen uiteindelijk toch de kant van de Republiek kozen en forceerde toen de 2e actie, die uiteindelijk in een debacle eindigde en overdracht in dec.1949 volgde. Waarbij gefrustreerd Nederland Nw.Guinea; die in 3 eeuwen geen aandacht kreeg, uitsloot en het twistpunt werd. De 1e ontplofte bom was de RMS, die hardhandig werd neergeslagen. Alle Ned.bedrijven in Indon.werden genationaliseerd en de tot WN gekomen Indo’s aldaar waren brodeloos! Nw.Guinea werd in rap in tempo tot het zelfbeschikkingsrecht opgeleid; compleet met vlag en volkslied etc. Onder druk van wederom de VN werd na jaren van confrontaties/bijna oorlog ook Nw,Guinea in 1962 aan de VN overgedragen, Via een volkstemming olv.VN kozen zij, in het bijzijn van Ned.(!) voor de Republiek. Wat nu aan de gang is; Free Papua is de 2e bom. nl.de groep die door Nederland is ‘opgevoed’ met het zelfbeschikkingsrecht; een trieste koloniale erfenis! .

    • A. Olive zegt:

     Heer Mertens.
     Eerst beschuldigd u Nederland voor de Bersiap en niet de sadistische Indonesische moordenaars want die waren het gevolg van de oorzaak volgens u en hadden dus een goede reden om te moorden en nu beschuldigd u Nederland weer voor de genocide die gaande is in Papua en niet de moordenaars van de Papua. Er is iets twisted hier met u. Ik kan er niet bij.

    • R.L. Mertens zegt:

     @A,Olive; ‘twisted etc.’; – Oorzaak geeft gevolg! Zomaar ontstane sadistische moordenaars kan/bestaat niet. Altijd is er een oorzaak!
     Nederland profoceerde; geen merdeka, niet praten met de Republiek, een Japans maaksel….hoopte zo dat de Britten de klus voor ons zouden klaren; het neerslaan van die opstand etc. En wij buiten de kampen werden de klos! En het Ned. beleid speelde ‘de vermoorde onschuld’ en de slachtoffers ….?
     – Ook free Papua; een volk nagenoeg onontwikkeld volk ‘in snel tempo opgevoed’ om de Republiek dwars te zitten; gevolg wederom een bersiap! En Ned. regering? En de slachtoffers…..? – Who is twisted….?

    • A. Olive zegt:

     “In snel tempo opgevoed”
     Heer Mertens u wilt toch niet zeggen dat die kleine Papua politie eenheden de oorzaak zijn om Indonesia een carte blanch te geven om dat volk uit te roeien? Dat is werkelijk twisted denken.

    • R.L. Mertens zegt:

     @A.Olive; ‘free Papua etc.’- Wel goed lezen; wie de veroorzaker is ! – Lees ook op deze site ad. Dekoloniale Herdenking 16/8’22, Olympia plein, A’dam de verwijzing naar tv-presentator Hans Goedkoop; Andere tijden over het einde van Nw.Guinea!

    • R.L. Mertens zegt:

     @A.Olive; ‘Herdenking verslagen 3 etc.’- Verslag/foto’s van Wanda Pelt; Hans Goedkoop!; tv. Andere tijden

    • R.L. Mertens zegt:

     @A.Olive; ‘het Capitool etc.’- In de USA; De daders van de bestorming moeten bestraft worden. En de aanstichter/veroorzaker?

    • A. Olive zegt:

     Heer Mertens, u blijft er dus bij dat Indonesia meer dan 600000 Papua’s heeft vermoord en nog steeds aan het moorden is als gevolg omdat Nederland een handje vol Papua politie agenten opleide.
     Als ik u was dan zou ik me niet vertonen in Nieuwegijn waar Papua’s wonen.

    • R.L. Mertens zegt:

     @A.Olive; ‘handvol Papoea agenten etc.’- Niet alleen die agenten maar vooral de pro Nederland opgeleide leidsmannen/stamhoofden/politici. Na meer dan 3 eeuwen bezetting werd Indonesië geen zelfbeschikkingsrecht gegund. En dan zou Nederland wel even in kort bestek een onontwikkeld Nw.Guinea tot zelfbeschikking leiden.
     Zie nu het resultaat….

    • A. Olive zegt:

     Heer Mertens, er is geen redenering mogelijk met u vanwege uw verblinde haat. Ik hou er me op. Ik had er eigenlijk niet aan moeten beginnen.

    • R.L. Mertens zegt:

     @A.Olive;’verblinde haat etc.’- Ik? U zit met Indonesië haat. Heb alleen een trieste vaststelling; RMS met vlag en volkslied, Idem Free Papua; een vlag en een volkslied! Echter de stand van zaken; moord en doodslag! En waarom/waardoor? Of bent u verblind om de waarheid te weten?

    • Bernadette S. zegt:

     @Dhr. Mertens:
     Volgens uw ‘theorie’ zouden niet alleen Papua maar ook andere gebieden zoals Noord Sulawesi (Manado) onder zeer streng toezicht moeten staan. Dit is natuurlijk niet het geval, er is in Indonesië totaal geen gevoel van ‘landverraad’ tegenover bepaalde regio’s of bevolkingsgroepen gebaseerd op de nationale geschiedenis en de houding ten opzichte van Nederland indertijd.

     Wel is het zo dat veel politici en extremisten in de samenleving graag het volledige land zouden ‘islamiseren’ en de sharia invoeren. Tevens zijn er velen die terug verlangen naar de tijd van de generaals. Eigenlijk is dat een beetje de schuld van de zuivering indertijd; er waren drie pilaren in de samenleving, de nationalisten (leger), de religieuzen (moslims) en de (Chinese) communisten. Door ‘medewerking’ of druk van de Amerikanen indertijd is men er in geslaagd de laatste groep volledig te elimineren. En dus zit men nu met de consequenties; een land dat eigenlijk niet rijp is voor volledige democratie waar twee groepen constant proberen aan de macht te komen.

     Bij Papua spelen nog andere belangen; het belangrijkste zijn de grondstoffen. Dat gebied is zo ongelofelijk rijk (cf. Congo) dat men het nooit en te nimmer zal loslaten. En het geld wil men echt niet naar de lokale bevolking laten gaan. Dus reageren de twee stromingen (pilaren) exact op hun gebruikelijke manier; onderdrukking, geweld en streng optreden en het verwateren (het vervangen) van de bevolking d.m.v. volksverhuizingen en het importeren van Javanen. De pers doet er flink aan mee door de stammenconflicten in Papua Nieuw Guinea in de verf te zetten, onder het motto “zie je wel?”.

     Dit alles heeft weinig tot niets met Nederland als kolonisator te maken. Als u dat denkt moet u echt eens wat langere periodes in Indonesië doorbrengen.

  • Bernadette S. zegt:

   Geen slechte documentaire, maar de introductie is eigenlijk al fout; men heeft het over “rival superpowers”. Zo wordt dat hier totaal niet gezien, men is ook zeer afhankelijk van de twee andere landen. Zonder een China bijvoorbeeld, waren er hier nauwelijks elektriciteitscentrales en geen moderne transport projecten. (Alhoewel Japan en Korea daar ook veel doen.) De Verenigde Staten worden nog altijd een beetje als het beloofde land gezien.

   Even een boude en zeer generaliserende uitspraak; men heeft gewoon (nog steeds) een hekel aan Chinezen. Ik zie het nog goed mogelijk dat bij toekomstige rellen -bij benzineprijsverhogingen bijvoorbeeld- deze bevolkingsgroep opnieuw het slachtoffer wordt. Rijk en weerloos, dat is een ideale doelgroep. Nu denk ik wel dat de PRC het deze keer níet zal accepteren en dat het de Chinese gemeenschap in Indonesië wel zal (trachten te) beschermen. Zoals mijn familie, hebben velen zich trouwens bewapend en zullen ze niet meer zo eenvoudig aangepakt kunnen worden.

   Terug naar de internationale betrekkingen: De medewerking en bemiddeling t.o.v. het conflict in Ukraine was natuurlijk één grote grap. Het leek meer op een handelsdelegatie om het toerisme op Bali te beschermen. En bemiddeling bij Iran? Dat wordt hier als een grote vijand gezien, men heeft een gigantische hekel aan Sjiieten. Het verschil en de vijandschap in de Islamitische wereld tussen deze en de Soennieten blijkt in het westen niet zo bekend te zijn. De Sjiieten worden in Indonesië zwaar onderdrukt en gediscrimineerd, met Saudi Arabië zijn goede contacten maar met Irak, Syrië en Iran totaal niet. En men leeft nog steeds in de periode met collectes voor de Palestijnen.

   Indonesië is natuurlijk ook geen land dat nu zoveel exporteert en concurreert met de drie grootste spelers (je moet India echt niet onderschatten). Ja, men heeft olie, rubber, textiel en palmolie maar eigenlijk zijn de concurrenten veel meer de kleinere andere landen in de regio zoals Thailand, Maleisië en Vietnam. En als men andere industrieën bekijkt zoals de automobielsector, ziet men dat het bijna volledig voor de eigen markt produceert. Tevens dient men -raar genoeg- olie en rijst te importeren om aan de vraag te voldoen.

   Mijn lang verblijf in het buitenland heeft me wel de ogen geopend, wij zijn -excusez le mot- een volk van navelstaarders. Dat zie je in alles; een ambitie die andere landen in de regio wel hebben, ontbreekt gewoon en alles is korte termijn politiek.

 20. Boeroeng zegt:


  De C24 locomotief is een locomotief voor bergbanen. Lok C24 begon zijn dienst in 1909 op de route Yogyakarta – Magelang – Secang – Parakan. De opdracht van Lok C24 werd voltooid in 1973 toen de zijlijn Secang – Parakan werd gesloten.

  Op het spoor gezet door: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands-Indische_Spoorweg_Maatschappij

 21. Een bijna het zelfde type van locomotief en de trotst van de WEST SUMATRA RAILWAY is de MAK HITAM ( zwarte moeder).Een naar de trein museum in Ambarawa gebracht maar nu weer terug naar Bukittinggi( Fort de Kock) .Wachten de op de HEROPENING van de trein verbinding van Padang naar Bukittingi dat om practische transport redenen zo gezien niet doorgaat.

  • Bernadette S. zegt:

   Nu moet Indonesië niet in haar vuistje lachten dat die hogesnelheidstrein projecten in India zoveel vertraging oplopen.

   De hogesnelheidslijn Jakarta – Surabaya is er alleen nog maar in de verbeelding van mensen. En over de lijn naar Bandung zegt men dat het eigenlijk geen zin heeft omdat de trein direct weer moet afremmen zodra het zijn topsnelheid behaald heeft. 🤦🏽‍♀️

   De lokale projecten zoals metro (MRT) en sneltram (LRT) gaan door allerlei redenen ook niet echt voorspoedig. De laatste is tussen Jakarta en Cibubur (Depok) en ziet er wel impressionant met het spoor hoog op de brugpeilers maar heeft vertraging opgelopen door technische complicaties.

  • Bernadette S. zegt:

   Ik ben ooit in Gudung Padang geweest.

   En het ziet er helemaal niet zo uit als men u wil laten geloven:

   Dit is pure Photoshop.

   • Bernadette S. zegt:

    Dit is hoe het er wél uitziet:

   • Bernadette S. zegt:

    Nu zeg ik niet dat er daar geen oude bouwwerken kunnen zijn. Daar zijn zelfs de archeologen het niet over eens 🤷🏽‍♀️

    Maar als men om iets ‘te bewijzen’ al pyramide vormen in het landschap begint te plaatsen en dat publiceert, kan men zich afvragen hoe waarheidsgetrouw de rest van de informatie is?! 🙇🏾‍♀️

    Dit doet me denken aan programma’s op de Discovery en History Channel waar men altijd maar wil bewijzen dat buitenaardse wezens duizenden jaren geleden landden op plaatsen in Zuid Amerika, het Midden Oosten en Oost Azië en dat daar een kennisoverdracht plaatsvind op de nog niet zo ontwikkelde mensheid. 🤦🏽‍♀️

  • Bernadette S. zegt:

   En opnieuw wordt India gemakshalve of uit onwetendheid niet meegenomen. Uit de BRIIC landen is deze “I” de enige die reeds als supermacht aangeduid kan worden.

   Als we de vier criteria van het filmpje volgen:

   1. Cultureel zeker wereldwijd aanwezig, kijk eens naar de keuken, de religie en de filmindustrie.
   2. Militair gezien een macht mét kernwapens en nucleaire capaciteit.
   3. Economisch een exporterende supermacht, met een uitgebreide industriële infrastructuur, energie management en vooruitstrevende informatica.
   4. Politiek gezien is India de grootste democratie ter wereld, het is ook neutraal in de huidige spanningen en het heeft goede banden met Rusland én de Verenigde Staten.

   Indonesië is een redelijk geïsoleerd land (mijn man noemt het altijd een volk van navelstaarders) dat met zeer veel interne problemen kampt. Denk maar aan armoede, corruptie, energie, export, transport en toerisme. Op elk vlak scoort Indonesië een onvoldoende; een Maleisië en Thailand doen het beter en het lijkt een kwestie van tijd voordat ze worden ingehaald door Vietnam. Ik hou van mijn land maar noem mezelf ook wel realistisch.

  • Bernadette S. zegt:

   Ja, we hebben onze eigen versie van Kristallnacht. In de film ‘The Act of Killing’ zijn er interviews met de daders. Die vaak nog steeds trots zijn op wat ze inderdaad gedaan hebben.

   Ik word er nog steeds niet goed van als ik dit zie. De scènes op de markt in Medan waar de lokale Chinese handelaars worden afgeperst en ‘beschermingsgeld’ wordt geëist, zijn helemaal schrijnend.

   Het is nogal gemakkelijk om dit volledig op politieke macht en strijd tegen het communisme te steken. Maar vergeet niet dat veel later in ‘98 er ook rellen plaatsvonden die eigenlijk duidelijk maakten waar het écht over gaat in de Indonesische samenleving; racisme.

   Het is nogal gemakkelijk diegenen die het wat beter hebben de schuld van alles wat er fout is te geven. Vandaar dat ik er ook niet gerust op ben; als de prijzen van benzine omhoog gaan, kunnen er gemakkelijk weer rellen uitbreken. En we weten al wie er dan geviseerd zullen worden.

   • A. Olive zegt:

    “En we weten al wie er dan geviseerd zullen worden.”
    Onze schoondochter, een Hakka Chinese uit Bandoeng is op aandringen van haar moeder naar Amerika geimmigreerd omdat ze niet wilde wachten op de volgende rellen tegen de Chinesen.
    Onze zoon, is een English instructor voor de buitenlandse piloten die hun training krijgen op Lackland Air Force base in San Antonio.
    Jaren geleden vroegen een paar Indonesische piloten om kennis te maken met zijn vrouw en natuurlijk ook een bordje rijst. Toen onze zoon hun een foto liet zien van zijn vrouw werd er echter niet meer over gesproken.

 22. Het is bewezen dat de CIA (Amerika) achter de uitroeing van de VERDACHTEN( zonder wettelijke bewijst) van de comununisten(PKI) en achter de coup van Suharto, heeft gestaan. Volgens de commandant vande Speciale Troepen generaal Sarwo Edhi zelf, zijn misschien wel 3 millioen mensen vermoordWal Suparmo

  • A. Olive zegt:

   De CIA heeft een lijst met de namen van de PKI aan Suharto gegeven. Dit was gedurende de tijd van de Communistische opmars in Zuid-Oost Azie.

 23. Bernadette S. zegt:

  De film die vertoond werd n.a.v. het aanbieden van excuses door de president voor de moorden in 1965-1966.

  • Bernadette S. zegt:

   We hebben al redelijk vaak Nederlandse familie en kennissen op die trein gezet, het is een populaire toeristische route. Als u weinig tijd heeft en slechts een aantal dagen in Jakarta verblijft is het ook mogelijk vanuit Jakarta de Eksekutif trein te nemen naar Bandung. Zoals u ziet op de beelden niet zó luxueus maar ook een veel kortere reis natuurlijk. We nemen ook redelijk vaak een shuttle-busje, er zijn veel professionele aanbieders met een fraaie 7 of 9 persoons versie. Voor die langere trips zou ik altijd voor het vliegtuig opteren maar ik begrijp wel dat men het eens wil ervaren; voor een ‘trein vakantie’ is India eigenlijk beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.