I.M. Rudolf Hartung

Hans Boers schrijft op imexbo.nl met foto rechts:

Rudy Bertram Hartung
Geb. 31 juli 1940 en overleden 30 juli 2021.
Soms belden we elkaar en soms mailden we elkaar. Niet vaak, maar een half woord was genoeg voor ons.
Inmiddels – als ik dit neerschrijf – zou Rudy op 31 juli 2021 de leeftijd bereikt hebben van 81 jaren oud en hij had in 1992 ooit gezegd: Ik ben in Indonesie geboren en zal er ook in mijn graf te ruste gelegd worden. En in 1992 vertrok hij weg uit Nederland en keerde terug naar zijn geboorteland

Één dag voor zijn verjaardag op 30 juli 2021 verliet Rudy het aardse en hield zijn gelofte stand: Hij werd begraven te Purworejo en liet zijn pleegzoon PARMAN en echtgenote WARNI en hun zoontje HANIF achter in het huis waar hij samen met hen woonde in de dasa LOANO nabij Purworejo en ligt hij daar nu te rusten op het christelijke kerkof van Purworejo (Poerworedjo).

Verhalen van Rudy Hartung bij de Indische Schrijfschool

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

15 reacties op I.M. Rudolf Hartung

 1. Hans Boers zegt:

  Rudy hield enorm veel van de tropennatuur. Hij koos Loano uit wegens de mooie natuur aldaar en het bloemenpark Taman Asmara en de kleine molen en natuurlijk in felle tropenkleuren.
  Cilacap was ook een stadje dat hij vaak aan deed.
  De RK-Missie – met name in de buiten contreien van Indonesia – werd door hem ook nooit vergeten.

  Rudy kon soms een dag lang vasten omdat hij last had van zijn maag, maar als hem iets werd voorgeschoteld dat hij bijzonder lekker vond, was 4x zijn bord opscheppen echt geen probleem voor hem.

  See you later Indo alligator one day, but not yet……

  • R.L. Mertens zegt:

   @BungTolol; ‘wrokkig en zuur etc.’ – Helemaal niet! Waarom? Brengt alleen ‘ook die andere kant (!) van onze geschiedenis’ onder de aandacht! Gewoon oorzaak en gevolg! Het debacle toont toch het resultaat; wie uiteindelijk het gelijk had!

 2. waluparmo zegt:

  Geachte Hr Boers.U had mij geholpen met het adres van P,Demmenie( overleden).Nu graag het ,indien mogelijk,adres/email van HARRY KLAVERT( van Ternate).Laatste positie Vertegenwordiger van FOKKER IN INDONESIA.Vele dank!

 3. Bung Tolol zegt:

  Dat is wel wreed Hans ! een dag voor je verjaardag overlijden ! Toch wel respect voor Rudy .Hij koos ervoor terug te keren naar zijn moederland 28 jaar geleden ,toen was Rudy dus 53 jaar oud .Rudy sloeg spijkers met koppen ! Er zijn ook personen ,die maar blijven foeteren op Nederland en hun koloniale politiek ,die mensen leven in het verleden ,ze zijn nog steeds wrokkig en zuur ,deze mensen sterven dus in het door hun zo verfoeide Vaderland ! Zo niet Rudy ,hij dacht “” Wat geweest is ,is geweest en ik wil graag in mijn geboorteland begraven worden en dat gebeurt ook ! Dengan Hormat Rudy !!! Veel sterkte toegewenst aan zijn vrouw Warni en zijn twee zonen Parman en Hanif ,Slamat jalan Pak Hartung .

 4. Hans Boers zegt:

  Mijn excuses aan Bungkie en andere lezers voor de tot verwarring leidende tekst in het artikel.

  De juiste tekst moet luiden:
  “en liet zijn pleegzoon Parman, de echtgenote van pleegzoon Parman zijnde mevr. Warni en het zoontje Hanif van pleegzoon Parman en Parman’s echtgenote Warni, achter in het huis….etc.etc.”

  Aan de heer Wal Suparmo. Hieronder is alles wat ik voor u kan doen.

  Op Facebook is een pagina van de heer Harry Klavert uit Ternate. Maar zijn laatste berichten zijn gedetaeerd 2017 !!!.. Kerjaan: RSUB Tobelo. Probeert u daar op FB een bericht achter te laten.

  Hieronder zijn Facebook pagina:
  https://www.facebook.com/harry.klavert

  Zijn dochter op Facebook = Gwyneth en haar adres is https://www.facebook.com/gwynethk
  Een andere dochter = Cherly Klavert en haar adres is https://www.facebook.com/cherly.klavert

 5. Bung Tolol zegt:

  Ja dat doen die luitjes uit Soerabaja graag ,mensen op het verkeerde been zetten 🤣.Dus Parman is zijn pleegzoon ,Warni isterinya dan Hanif is de kleine anak van Parman .Ja pleegzoon van Rudy ,dus niet geadopteerd ,anders had Parman zo zijn buku merah kunnen ophalen . ( Buku merah =Nederlands paspoort ) Dat is eens een Indonesische kennis van mij overkomen zij was als klein kind geadopteerd door Indo,s ,die vertrokken naar Amerika ,zij bleef achter en wilde een Indonesisch paspoort ophalen als volwassene ,vertelde die beambte “” Mevrouw u staat bij ons geregistreerd als Nederlandse !”” Haar kinderen boven de 18 werden als Indonesisch Staatsburger beschouwd maar die onder de 18 konden bij haar Nederlands Paspoort worden ingeschreven met hulp van haar Indo adoptie-familie kon zij met haar 3 kinderen de wijk nemen naar Nederland .Hier werd zij een Indonesische kokkin met een goede reputatie ,die ook optrad in Nederlandse Kook-shows .

  • Hans Boers zegt:

   Bungkie, mensen uit Surabaya die graag anderen op het verkeerd been willen zetten? Nog erger, ze laten ze struikelen en lachen zich een bult als ze het resultaat zien 😉 😉

   pleeggezin Par,Warmi en zoontje waren eigenlijk ook meer.. De laatste maanden was Par tevens verzorger/verpleger van Rudy, want Rudy was op en versleten.

   Wellicht weet je dat ik de mensen die opteerden in de jaren 1950/1951 onder de loep neem…wat je allemaal voor trieste zaken niet vind in die dossiers. Families die deels wel later genaturaliseerd werden en deels niet, enkel omdat er toevallig regeltjes bestonden waardoor zij tussen wal en schip vielen….Moeders die hun nog jonge kinderen op de boot moesten zetten en zelf aan de kade alleen maar gedag konden zwaaien naar hun kroost…Broers die gescheiden werden: één bleef achter en de andere vertrok….. hele trieste zaken.

 6. Hans Boers zegt:

  Nog even een correctie op een toelichting van me op op het artikel.
  Ik schreef dat zijn pleegzoon PARMAN heet. Fout van mijn kant en ik werd erop terechtgewezen.
  Het moet zijn PARIMAN,
  Dus hierbij mijn correctie Mas Par.

 7. Jan A. Somers zegt:

  Wat weten jullie toch veel van elkaar? Griezelig. Jan S.

  • Hans Boers zegt:

   Rudy en ik waren vrienden heer Somers en elke dag heb ik wel contact met hen in Indonesia. Zijn pleegzoon belde me omdat nog ik aub andere kennissen in Nederland diende te verwittigen en omdat ik een type fout had gemaakt. Het I4E wordt ook daar gelezen. Google translate is wereldwijd. Rudy had ooit eens jaren geleden ook meegewerkt aan Spoorloos.

   • R.L. Mertens zegt:

    @HansBoers; ‘Rudy etc.’- Ook een familielid van mijn vrouw bleef in Indonesië. Right or wrong; this is my country was zijn devies. Met zijn kinderen heb ik nu nog steeds contact. Bij mijn vacantie bezoeken toen trof ik ook vele andere Indo’s; oa ook eens de voorzitter van nb. een Indische(!) partij tijdens de periode Soekarno/Suharto. Uiteraard veel over tempo doeloe gehad en de ….politieke kant ervan! Dat Rudy uiteindelijk terug ging, is ook wat ik van velen daar heb vernomen; this is my country! – Vraag/opmerking de naam Hartung lijkt mij niet Europees. U had het over het tv. programma Spoorloos; toch niet die persoon, die toen naar Holland ging om zijn 2 zusters hier te ontmoeten?

    • Hans Boers zegt:

     @ de heer Mertens, die dit vroeg c.q. opmerkte 04 aug 2021 om 23:08

     Vraag/opmerking de naam Hartung lijkt mij niet Europees. U had het over het tv. programma Spoorloos; toch niet die persoon, die toen naar Holland ging om zijn 2 zusters hier te ontmoeten?

     Hartung aus Deutschland. Europeser kan het niet.
     Max Hartung: Olymp.zomerspelen 2020, Thomas Hartung – auteur, Max Hartung auteur, Fritz Hartung auteur, Hugo Hartung auteur, Hartung Gmbh grootste fabriek van wenskaarten en bijbehorende zaken, und noch viele andere Familien. Halberstadt, Mecklenburg, Oldenburg, Heilbron, Varel und so weiter

     Neen, niet de persoon die u bedoelt. Een andere persoon die NIET naar Nederland kwam, maar naar Indonesia ging om aldaar zijn familie te ontmoeten.

    • Jan A. Somers zegt:

     “this is my country was zijn devies” Zo wonen er ook veel Indonesiërs in Nederland. Een van hen was de voorzitter van mijn promotiecommissie. Hoogleraar in Rotterdam. Net als ik geportretteerd in de NRC.

   • Carla hartung zegt:

    Rudy heeft niet mee gewerkt aan spoorloos,maar aan vermist van de tros

    • Hans Boers zegt:

     Mea Culpa mevr. Hartung. Ik kreeg het door van Mas Par. Dank voor uw correctie. En nogmaals heel veel sterkte voor u allen, met het heengaan van Rudy. Hij is nu thuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.