Mail

Mail:
gevonden: H.J.van Mook begraven in Oud-Rijswijk , vòòr het oorlogsmonument.

De begraafplaats ligt vlakbij mijn oude lagere school en dichtbij waar mijn zusje woont. Na bezoek dacht ik, kom ik ga hormat betuigen aan de ltnt  gouverneur-generaal en na een telefoontje aan de beheerder stond ik voor zijn zerk.
Ik haalde met water wat modder weg van de grafsteen en daarna bleef ik enkele ogenblikken in gedachten verzonken. Plicht gedaan

Dit bericht werd geplaatst in oproepen en mails. Bookmark de permalink .

10 reacties op Mail

 1. waluparmo zegt:

  Hij is geboren in Sompok Semarang , tegenover de Ambachtschool.

 2. vandenbroek@libero.it zegt:

  Het was niet het enige eerbewijs dat ik bracht toen ik vorige week voor een kort verblijf in Nederland was.

  Vorige week donderdag ging ik met mijn moeder (91) naar Amsterdam naar het graf van haar moeder, mijn oma. Het graf was door de coronacrisis niet bijgehouden en ik heb toen met mijn blote handen het graf van overtollig onkruid e.d. ontdaan. Daarna heb ik het kaarsje uit Italië aangestoken en een steentje uit onze tuin in Putignano achtergelaten. Toen stonden Ma en zoon in gedachten verzonken.

  De volgend dag, vrijdag gingen wij, ma (91) en zoon naar de begraafplaats in Den Haag, waar mijn oom enige maanden geleden werd begraven. Hij is de jongste broer van mijn vader en laatste overgebleven van mijn vaders’ broers (3) en zusters (3). Ik stak een kaarsje aan. Vlakbij ligt ook het graf van mijn grootouders en 2 tantes van vaderzijde. Ik heb daar een kaarsje aangestoken en een steentje achtergelaten.

  Vrijdagmiddag gingen we naar het graf van mijn vader op de begraafplaats in Rijswijk en hebben we daar een kaarsje en een steentje achtergelaten. Zijn graf ligt toch redelijk vol met mijn steentjes.

  Dit is mijn eerbewijs aan de overledenen.
  Daarnaast heb ik veel tijd met mijn familie doorgebracht. Helaas kon ik mijn moeder niet voor een vakantie meenemen naar Italië. Aangezien hier in Italie de temperatuur soms 40 graden bedraagt, had de dokter verblijf in Italië voor mijn moeder (91) afgeraden.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Afgeraden” Niet alleen de temperatuur, maar ook de grote reisafstand is uiterst vermoeiend. Wij gaan zelfs niet meer naar onze dochter in Zwitserland. Zij komt morgen een lange week naar ons toe.

   • A. Olive zegt:

    Heer Somers, spandeer de erfenis van uw kinderen als ze het niet nodig hebben. Fly bussiness class, het zal een gewaarwording zijn voor u als u het nooit hebt gedaan. Het is makkelijk om er aan te wennen.

    • Jan A. Somers zegt:

     ” Fly bussiness class,” Heb ik één keer gedaan, betaald door de ziektekostenverzekering. Het enige verschil met economy is dat je als eerste koffie krijgt. Verder duurt de reis even lang. En ik ben niet de juiste persoon om een luchtvaartmaatschappij te ondersteunen.
     Dat ziek terug komen uit Zwitserland was overigens een hele belevenis. De dag ervoor was al een verpleegkundige begeleider uit Nederland aangekomen die meteen kwam kennismaken. Van Spiez naar Zürich met ambulance. Op het vliegveld stond al een rolstoel klaar. Door begeleider overal doorheen geloodst naar een dure wachtkamer. Op Schiphol stond de rolstoel klaar, met de ambulance naar Delft. In het ziekenhuis apart gezet vanwege aankomst uit buitenlands ziekenhuis. Een kennis/verpleger kwam me opzoeken, als marsmannetje verkleed. Maar voor Zeeuws meisje bleek dat niet nodig te zijn. Ik leek wel een BN-ner.

 3. vandenbroek@libero.it zegt:

  Grote reisafstand? Twee en half uur reizen met het vliegtuig is voor mijn moeder (91) weinig vermoeiend. Ze beweegt zich nog als een kieviet

  Ze wilt al te graag weg uit Nederland voor vakantie. Toen mijn zusje vroeg hoe lang ze in Italië wilde blijven, antwoordde ze: …..”een paar maanden”…..

  Oud worden in Nederland lijkt mij wel een probleem.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Oud worden in Nederland lijkt mij wel een probleem” Nee hoor, alles is goed geregeld. (behalve dat ik vanwege Corona nu al enkele maanden zit te wachten voor verdere ingrepen). AOW, pensioen en lijfrente komt vanzelf binnen. Zelf geregeld kleiner te gaan wonen, prima naar mijn zin aan de rand van het centrum. Genot van de binnenstad met alle voorzieningen, maar zonder stadse overlast. In de flat aan de overkant wonen alleen maar oudjes. Met als gevolg dat de taxichauffeur altijd aan de verkeerde kant van de straat stopt. Met periodieke medische controle. Kan binnen de stad gebruik maken van de goedkope regiotax, en voor grotere afstanden van de ook goedkope Valystaxi (ook zo nodig naar Schiphol!). Maar boodschappen doen enzo doen we nog steeds met de benenwagen, anders sterven die ook af. Maar u kent mijn conditie niet. Geeft niet, ik loop niet te koop met ellende.

 4. vandenbroek@libero.it zegt:

  Als in Nederland de kwaliteit van het leven bestaat uit op tijd pensioen op de bankrekening te ontvangen of de taxi, dan zijn we gauw uitgepraat. Ik zag daar alleen maar treurigheid en was blij weer thuis in Italië te zijn. Natuurlijk speelt mee dat ik niet in Nederland geboren ben, maar ik ben ook niet in Italië geboren.

  • Jan A. Somers zegt:

   “dan zijn we gauw uitgepraat.” zal Boeroeng fijn vinden mijn litanie van levenskwaliteit niet verder aan te moeten horen. Ik heb het hier naar mijn zin. Ik ben hier best tevreden, kan ik genieten van de ophef over het in de dienstauto niet dragen door de minister van zijn autogordel. Met het kakelen van de kippen van de overbuurman, hebben ze weer wat gepresteerd. Af en toe gekakel uit de verte. Oh, Italië. Geen eieren! En buiten op het balkon is Zeeuws meisje de tomaten aan het dieven. Zie een rijke oogst tegemoet. Van de week bonenkruid plukken om te drogen. En selderie en peterselie voor in de diepvries. U ziet, alle gewone dingen van het leven zijn hier geregeld, hebben we tijd voor leuke dingen. Zoals je hoofd schudden over gekakel in de verte.

 5. Henk Harcksen zegt:

  Begraafplaats aan de Sir Winston Churchilllaan, voorheen Kleiweg. Daarnaast zat bloemisterij Westerbro. Oude lagere school: Snijdersschool.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.