De weduwe van Indië: Portier_Klijselij_Gephardt

38cf5-graf_portier_klijselij2.6b1f7-graf_portier_gephardt

Amelie Louise Caroline Klijselij, geboren 1902 in Salatiga overleed in 1974 te Den Haag.
Vermoedelijk was ze erkend door Andries Wilhelmus Klijselij (1872 Nijmegen -1918 Batavia), sinds 1893 in Indië bij de cavalerie van het Oost-Indisch leger.
Amelie Louise huwde in 1956 te Beverwijk met Louis Johannes Ferdinand Portier, geboren 1904 te Madioen, in 1987 ook in dit graf begraven. Zoon van Alexander Rudolph Portier, klerk van de Posterijen en Telegrafie en Laminah, geboren 1876 in Wonogiri.

Een zus van Louis was Anna Sophia Portier (1917 Malang- 1986 Den Haag), dochter van Alexander Rudolph en de Javaanse Kassemie. Ze  was kinderjuffrouw voor haar huwelijk van 1940 te Bandoeng met Gerard Karel Gephardt (1918 Djokjakarta-2005), zoon van Kedah en Johan Gerard Lodewijk Gephardt (1868 Semarang- 1934 Djokjakarta)
Gerard werd beroepsmilitair KNIL in 1941, overleefde de birma-siamspoorweg en ging in 1950 bij opheffing van het KNIL het burgerbestaan in.
Anna en  Gerard vertrokken met vier kinderen in 1953 naar Nederland.
De stamvader Gephardt is niet bekend, maar de grootouders van Gerard waren Adrianus Gephardt (ca 1829-1892 Semarang) en Josephina Christina Louisa Bickes (1845 Semarang-1876 Semarang)

Ook stamouders Portier van broer en zus Portier is niet duidelijk. Hun overgrootouders waren Johanna Augustina Ertzinger (ca 1803-1883 Soerabaja) en Frederik Wilhelm Portier ( ca 1792 -1862 Soerakarta) met roots in Soerakarta en dan is Michiel Portier uit Bodegraven een mogelijke stamvader .

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

9 reacties op De weduwe van Indië: Portier_Klijselij_Gephardt

 1. Bung Tolol zegt:

  @Boeroeng : Was verleden week donderdag in Den Haag heb een bloemetje neergelegd bij het graf van Mw Fuhri-Mierop ,dat. graf ziet er uit alsof er al jaren niemand meer komt maar dat terzijde .Nieuw -Eyk en Duinen hanteert een klassen-systeem b.v rijen eerste klasse a,e,c, en rijen tweede klasse ,heb hier nog nooit van gehoord ! Dat graf van Mw Mierop was makkelijk te vinden ,administratie gebouw eerste kleine laantje doorlopen tot een wat groter laantje dan 3 zijlaantjes terug ,6e rij Mw Mierop .Wat ik je wil vragen is jou ook dat graf van die 15 jarige jongen opgevallen ? Vader was een Nederlander ,Moeder een Indonesische ,de graftekst was in het Bahasa Indonesia ,hierin herdenkt zij ( Die Indonesische moeder) haar zoon .Heb lang bij dit graf stilgestaan ,waarom zo jong overleden ? Welk familiedrama schuilt hier achter ? Een topic hierover maken lijkt mij niet gepast ,de wonden zijn nog vers lijkt mij .Dat graf van die jongen is het eerste graf ,als je het laantje van Mw Mierop inloopt ,dus bijna niet te missen .

  • Boeroeng zegt:

   Ik ben nooit bij het graf van mevrouw Mierop geweest.
   Dat was vorig jaar wel de bedoeling, maar te weinig tijd, verdwaald.
   Dus dat graf van die jongen is me niet bekend.

 2. A. Olive zegt:

  Die graven in Nederland zijn niet voor “eewig” zoals hier in Amerika. Wie betaald de upkeep van die hele oude graven waarvan de naaste familie er niet meer zijn?

  • Boeroeng zegt:

   In Nederland kunnen de beheerders van begraafplaatsen de graven die niet meer betaald worden ruimen.
   Alles leeg maken, in een grote kuil zetten, of het crematorium in.
   Als een begraafplaatsonderneming geen ruimte meer heeft voor nieuwe graven die betaald worden, dan gaat het failliet.

   • A. Olive zegt:

    Eigenlijk jammer dat die begraafplaatsen worden opgeruimd in Nederland want er is zoveel geschiedenis te zien..
    Wij gaan wel eens naar begraafplaatsen die bepaalde historische betekenis hebben.
    Paar jaar geleden zagen we de graven van de drenkelingen van de Titanic in Nova Scotia en Halifax. Heel interessant.
    In Engeland bezochten we de graven van mijn vrouw’s familie.in Lidney. Het regende die dag en er was niemand behalve een oude vrouw die ons de weg wees naar de graven. Toevallig wist deze vrouw van de familie af en vertelde ons waar ze woonden toen zij nog kind was. Ze vertelde ons ook dat de hele familie terug was gegaan naar Wales omdat de Tinmijn gesloten werd. Het kan gebeuren.

    • Bung Tolol zegt:

     Juist op het gebied van oude begraafplaatsen is er nog veel te ontdekken in dat grote Amerika ,Zo zijn er plaatsen waar zich mensen gevestigd hadden ,die die plekken de rug toekeerden om elders een bestaan op te bouwen maar ze lieten wel hun graven achter ! Ik heb eens een documentaire gezien over die verlaten plaatsen .Gingen die documentaire makers het bos in en vonden daar de mooiste graven . Middenin het bos ! graven uit 1811 en zo .Is hier in Nederland onmogelijk maar kom in Amerika hebben ze grond genoeg ,lekker laten staan die graven mooi hoor ! De enige nog enigzins “”Wilde””begraafplaatsen in Nederland zijn de Joodse begraafplaatsen maar die mogen niet geruimd worden ,De rechtop staande stenen zijn van de Oosterse Joden of Askhenazische Joden ,de liggende stenen van de Sefardiem .Trouwens je hebt Nieuw Eik en Duinen maar Oud Eik en Duinen is natuurlijk veel interessanter want die staat op een plek waarop vroeger een klooster of zo stond vanaf +1400 is het al een begraafplaats ,misschien wel de mooiste begraafplaats van Nederland ( zeggen ze )

 3. Laura de Schepper-Rikken zegt:

  Beste medewerkers van de stichting indisch4ever, op jullie site wrduwe van Indie staat een prachtige foto van de graven van Portier-Klijselij en Gephardt-Portier.
  Het moet ergens in Den Haag zijn tenminste, daar zijn 3 van de 4 personen op de grafstenen gestorven. Hoe weet ik of deze graven nog bestaan? De laatst gestorvene was in 1987. En op welk kerkhof?,Was er bij de Indo’s een voorkeur voor een bepaald kerkhof? Ik heb op de namenindex van de Portier’s gekeken en ook bij Klijselij en Gephardt maar geen van deze personen gevonden. Misschien weet u hoe ik aan verdere info moet komen.
  Met vriendelijke groet, Laura de Schepper-Rikken. Familie van Klijselij

 4. Boeroeng zegt:

  Deze foto’s zijn 2 jaar geleden gemaakt, dus zeer waarschijnlijk dat ze nog bestaan.
  De begraafplaats is Nieuw Eyk en Duynen te Den Haag.
  Zoek op het internet naar een contactadres. Vraag vooraf een grafnummer en plattegrond aan voor de gezochte namen of dat kan ook bij de ingang. Duurt wel langer
  https://www.yarden.nl/uitvaartlocaties/den-haag-nieuw-eykenduynen.htm

  https://www.google.com/maps/@52.0674642,4.269818,3a,33.1y,223.58h,90.58t/data=!3m6!1e1!3m4!1sfUQeUkZl3c4QSxkWIZcsZA!2e0!7i16384!8i8192

  • Bert Siap zegt:

   Als je op de Nieuwe Ooster Begraafplaats een graf zoekt ,ga je naar de portier ,die zoekt die naam op en geeft je een plattegrond met grafnummer mee ,let op bij vrouwen altijd de meisjes naam noemen .Bij kleinere begraafplaatsen loopt een medewerker vaak met je mee en wijst het graf aan .Bij Nieuw Eyk en Duynen ga je naar het kantoortje pal bij de ingang en vraag je om inlichtingen bij het kantoorpersoneel .Het viel mij wel op dat de meeste ( Bijna allemaal ) Begraafplaatsen zeer bereidwillig zijn om je te helpen ! Petje af voor die begraafplaatsen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.