De weduwe van Indië: Portier_Rumpf

Oma Rumpf is Francisca Phauline Smith, geboren 1898 te Prambonan, Klaten en overleden 1991 in Den Haag. Het zou kunnen dat haar vader Carolus Martinus Smith op de suiker en indigo-plantage Prambonan werkte. Haar moeder was Amelia Smith, geboren 1853 in Soerakarta, Vermoedelijk waren ze beiden uit de Soerakartaanse familie Smith. Die als stamvader heeft de Duitser Johan Christoffel Smith uit Breitenbrunn, in 1750 als VOC-militair naar Java varend.

Francisca huwde in 1919 met Friedrich Carl Rumpf (1897 Depok- 1960 Zwollekerspel), zoon van Leansie Tholense (1874– 1930 Depok) en de Duitse militair August Heinrich Rumpf ( 1859 Coethen-Anhal, Dld -1900 Buitenzorg), die zich met zijn broer in augustus 1881 bij het Koloniaal Werfdepot te Harderwijk inschreef.
Friedrich Carl werkte te suikerfabriek Tasikmadoe, bij Soerakarta en werd als pow geïnterneerd.

Francisca’s dochter Leansie Amelia Rumpf (1919 Sragen-1998 Hulst) werd Meta genoemd. Zij huwde in 1949 met Johannes Bernardus Willem Portier, roepnaam Wim (1909 Tjilatjap – 1992 Zoetermeer). In 1958 vestigden zij zich met de kinderen in Nederland . Wim werd ambtenaar bij Buitenlandse Zaken in Den Haag. Hij was zoon van de Javaanse Fanny Toemirah (1884 Poerworedjo – 1969 Den Haag ) gehuwd in 1920 met de politieman Maximiliaan Portier (1879 Klaten – 1950 Buitenzorg).
Stamvader was Michiel Portier uit Bodegraven die als VOC-matroos arriveerde te Java in 1749.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.