Lijken in de kast

De Oost is sinds donderdag te zien op Prime Video .

Radio 1:  Held of schurk?
Parool :   Nederland heeft meer films zoals De Oost nodig’
Ik, Palmyra Westerling (1971), dochter van Kapitein Raymond P.P. Westerling (1919) schrijf deze brief recht uit mijn hart en doe een beroep op de normen en waarden van ons land.
Historisch Nieuwsblad: Commotie over De Oost is onterecht
Twitter: reacties over de film De Oost
Het lespakket De Oost: Les over de dekolonisatie
Meer over het lespakket.
De Filmkrant: De Oost in context
Recensie: Nederlandse Platoon met tactische fouten
Volkskrant:  De Oost gaat kort door de bocht en stigmatiseert Molukse KNIL-militairen.
Filmacteur: Waarom niet besproken op school?
Twee acteurs geïnterviewd
Meer acteurs geïnterviewd in video
27 mei Meeting met acteur en technisch crewlid van de film
Marion Bloem: De Oost en onderdanigheid
Oneworld:… typisch dat het perspectief van de Indonesiër volledig ontbreekt

update:
OVT Radio1 16 mei bespreekt film de Oost
Radio: Interview Maarten Hidskens.
Podcast: het pistool van Raymond Westerling
Volkskrant: Debat over De Oost maakt Nederland kleiner en onschuldiger als koloniale geweldpleger.
Vilan van de Loo: we mogen niets goeds meer zeggen over Indië, want  Indië is kolonialisme en kolonialisme is fout. 
Joty ter Kulve zag de film de Oost.
Indië: politioneel optreden? Nee, oorlog
Frontaal Naakt; Hoe de film De Oost lustig leentjebuur speelt bij Rampokan

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

58 reacties op Lijken in de kast

 1. cjdellebeke zegt:

  De BVD ontdekte in 1976 plannen van Molukse jongeren uit Drenthe voor een gewapende inval op het Molukse eiland Ceram.

  Oud-KNIL kapitein Westerling was hierbij betrokken, maar bleek een inlichtingenzwendelaar.
  De treinkaping van 1977 was het trieste gevolg.
  a
  https://nisa-intelligence.nl/nl/node/72

 2. Boeroeng zegt:

  Zie reacties op deze engelstalige fb-pagina

  • A. Olive zegt:

   Captain Raymond Westerling maakte korte metten met een relatieve kleine groep in korte tijd om rust en orde te herstellen in gedeelten van Sumatra en Celebes.
   Misschien kan iemand hier op I4E ons vertellen hoe het anders gedaan moest worden met dezelfde resultaten in die korte tijd voor de vele bevolkings groepen.

   • A. Olive zegt:

    Moet zijn: met een relatieve klein group maakte korte metten.

   • Boeroeng zegt:

    Ik kan je in ieder geval vertellen dat terreur een onveilige gewelddadige wereld schept>
    Het vermoorden van ongewapende gevangenen zijn oorlogsmisdaden.
    Dat valt niet goed te praten.
    Nederland had nooit een dictatuur daar moeten stichten. Of ver voor 1940 vertrekken en laten ze het maar zelf uitzoeken. Ook bijv een geweldsgolf te Celebes, die hadden de indonesiers zelf moeten uitpakken. Maar als Nederland al voor 1940 was vertrokken of erg ver waren in overdracht van de macht aan de Indonesiers, dan was die geweldsgolf te Celebes niet ontstaan.

    • A. Olive zegt:

     Zover heb ik niets anders gelezen dan hoe het niet gedaan moest worden of hoe het heeft kunnen voorkomen.
     Ik heb echter nooit een plan gelezen die beter zou zijn geweest toen de situatie zich vordeed.op dat ogenblik in historie.
     Westerling nam geen gevangenen onder de infiltranten. Dat deden de geallieerden ook niet in WW2 met infiltranten die ter plaatse werden dood geschoten. Denk aan Bastogne.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Het vermoorden van ongewapende gevangenen zijn oorlogsmisdaden.” Bij mijn bevrijding uit de Werfstraatgevangenis deden de Gurkha’s niet anders. Zij hadden hun eerder vermoorde collega’s gevonden. Daar waren twee ploegen van bezig geweest om ons de gevangenis uit te praten. Daar hoor je dus niets van, net als van de kampongs van generaal Mansergh.

   • R.L. Mertens zegt:

    @A,Olive; ‘anders gedaan moet worden etc.’- Onze regering had zijn ondertekende(!) belofte dd. 24/9-1941; Atlantisch Handvest; elk volk heeft het zelfbeschikkingsrecht moeten naleven/gestand houden! Maar Nederland verloochende het; al in de 7 dec.HM rede, alzo ook in allereerste gesprek Batavia 4/10- 1945 tussen vanderPLas en moh.Hatta; geen zelfbeschikkingsrecht= geen merdeka. Dus Amok/bersiap!
    -Met schandelijk debacle als slot

    • A. Olive zegt:

     @R.L.Mertens. Dit is geen antwoord op mijn vraag.. Wij krijgen al teveel door maar hetzelfde antwoord. van u. De situatie was wat het was, de Genie was al out of the bottle. Wat had Westerling anders moeten doen in minder dan drie maanden om rust en vrede te brengen in Celebes. Wie op I4E zou een beter plan hebben gehad.

    • Boeroeng zegt:

     Arthur, Terreur , mensen mishandelen, martelen en vermoorden voorstellen als de oplossing is niet zo christelijk. Dat is toch duidelijk ?
     Dat is geen optie. Beter was het samen met het leger wat de jonge Indonesische staat kon organiseren en met een veel grotere groep Nederlandse soldaten de orde herstellen, mensen berechten, zoals het hoort in een fatsoenlijke staat.
     30.000 man sturen dan ?
     Soekarno en islamitische voormannen overvliegen om te praten met lokale leiders?
     Het kan best zijn dat Nederlandse terreur in slachtoffers erger was dan de Indonesische terreur. Het lopende excessonderzoek moet daar meer duidelijkheid over geven.

    • Arthur Olive zegt:

     “Soekarno en islamitische voormannen overvliegen om te praten met lokale leiders”
     Het probleem was niet de lokale leiders maar de infiltranten die uit Java door notabene Nederlandse schepen naar Celebes waren overgekomen. De Inlandse politie kon hun niet aan en vroeg om hulp. Fatsoenlijke 30000 man zouden niet hetzelfde resultaat hebben bereikt als wat Westerling deed met Tereur tegen Tereur.
     De westerse wereld is nu druk bezig om zichzelf te schamen en het is jammer dat zoveel Nederlandse Indo’s daar aan mee doen.
     Vandaag of morgen gaan we praten over al die Duitse infiltranten die in WW2 in de Ardennen zijn vermoord door de GI’s zonder ze te berechten. maar ja, dat was ok geen fatsoenlik leger.

    • Jan A. Somers zegt:

     “elk volk heeft het zelfbeschikkingsrecht” Een uitgangspunt van de vóór de oorlog al afgesproken koninkrijksconferentie! Was dus geregeld.

    • R.L. Mertens zegt:

     @AthurOlive; ‘steeds hetzelfde antwoord etc.’- Gewoon; oorzaak en gevolg analyses! Onze Ned.politici dachten/hoopten met hun provocerende uitspraken; niet praten met Soekarno; voor het tribunaal met hem etc, dat de Britten de opstand zouden neerslaan.
     ( zoals in Surabaja; toen uit Ned. vliegtuigen pamfletten; zich over ter geven etc. neerdaalden; terwijl Mallaby onderweg weg was om de woede te sussen) Op 7/10’45 Singapore drong van Mook bij adm.Mopuntbatten/gen.Christison aan om krachtiger optreden. Idem op 9/10’45 te Londen door min.Kleffens en Logemann bij de Britse regering. Op 16/10-’45 kwam een Ned. regeringsverklaring: wel contact met Indonesische leiders. Besprekingen met Soekarno zijn onwaardig(!) en onvruchtbaar!
     – Wat dacht u hoe de reactie was/waren van de achterban/pemoeda’s? Van oa bung Tomo?

 3. Robert zegt:

  De terreur was een verschrikking en veroorzaakte chaos , moord en doodslag in Indie in die tijd, dat is vanaf vanaf 1945 en de Ned, troepen kwamen daar in eerste instantie om de orde en rust te herstellen en te handhaven. Dat is wat wij dachten in Surabaya toendertijd.

  • Jan A. Somers zegt:

   In Soerabaja hadden de Nederlandse troepen (mariniersbrigade), weinig meer te doen, alleen maar handhaven. Het vuile werk, de kampongs van generaal Mansergh, was al door de Britse troepen gedaan.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Robert; ‘om orde en rust etc.’- Onze troepen kwamen pas na mrt.1946. Toen was bersiap okt- dec.1945 al lang voorbij. Al op 9/10 ’45 gaf Soekarno opdracht om Indische Nederlanders ea in bescherm kampen op te nemen.- Lees M.v.Delden; de Republikeinse Kampen; Door Nederland bestempeld als gijzelingskampen. Bewoners en overige pro Ned. werden, na overleg, gedurende de periode ’46- ’47 olv.de TNI (!) per spoor etc. naar Nederlands gebied geëvacueerd! Dus hoezo gijzelaars. – Opmerkelijk is het, dat meteen in juli 1947 de 1e ‘politie actie werd ingezet! Dus hoezo ‘rust en orde’ – In Nederlands gebied was rust en orde. Journalist Pieter ’t Hoen reisde in 1946 ( tegen de zin van de overheid) af naar Djokja; Zijn verslag; Terug uit Djokja; een volledige draaiende maatschappij; met rust en orde in alle delen! – Dus hoezo voor rust en orde? De Nederlandse; rust en orde?

   • Robert zegt:

    Dat dachten we toen, misschien weten wij het nu beter.

    • R.L. Mertens zegt:

     @Robert; ‘weten het nu beter etc.’ – Juist. Dat gedoe met ‘rust en orde’ was gewoon onzin/propaganda! Men wilde Indië weer bezetten; om het gewin etc. Niet anders.!
     *Realiseer wel; hoe groot de Indonesische offers waren om hun vrijheid te verkrijgen.
     Meer dan 200.000 slachtoffers!! Daarvan het grootste deel burger slachtoffers! Bewoners van kapot geschoten/gebombardeerde kampongs en desa’s.
     – Het wordt de hoogste tijd daarvan rekenschap te geven!

    • Boeroeng zegt:

     R. Mertens schrijft:
     “Dat gedoe met ‘rust en orde’ was gewoon onzin/propaganda! “

     Dat lijkt me te zwart-wit gesteld.
     Nederlandse burgers, leger en politiek dachten inderdaad dat de komst van Nederlandse soldaten veiligheid, bescherming, en einde aan geweld op burgers zouden brengen. Het was ook een politiek en militair doel. Zelfs Indonesische burgers dachten soms zo, velen weer niet .
     De doelstelling “orde” had een nevendoel in zich wat men niet hardop zei: de oude vooroorlogse orde herstellen of op een aangepaste manier een Nederlandse vinger in de pap wilde houden.

    • Jan A. Somers zegt:

     “kapot geschoten/gebombardeerde kampongs en desa’s.” Klopt, de kampongs van generaal Mansergh. Hoor je niets over, geen Limpach. Kennelijk niet interessant.

    • R.L. Mertens zegt:

     @Boeroeng; ‘te zwart-wit gesteld etc.’- Orde en rust heerste ook in Republikeins- en ook in Nederlands gebied! Zie hierboven @Robert.; de Popda evacuatie met Indischen ea. naar Ned. gebied duurde tot 30 mei 1947. Toen 377.000 (!) Nederlandse onderdanen werden afgeleverd! En prompt juli 1947 begon de 1e actie! En dat terwijl; in de Linggadjattti, 25 maart 1947 overeenkomst is opgenomen; art.17-2 ; alle geschillen door een arbitrage(!) doen beslechten. Maar Ned. wuifde deze oproep van Sharir weg. Maar niet de VN, die toen ingreep en de actie stop zette! Dus welke orde en rust motief om militair in te grijpen? Gewoon; her bezetten!

    • Jan A. Somers zegt:

     “overeenkomst is opgenomen; art.17-2 ; alle geschillen door een arbitrage(!) doen beslechten.” Juist, ja, zou worden opgenomen in de akte van soevereiniteitsoverdracht. Daar was Linggadjati ook voor bedoeld.
     “die toen ingreep en de actie stop zette!”| Goed lezen: Partijen werd verzocht de vijandelijkheden te staken. Partijen, dus ook de RI!
     “En prompt juli 1947 begon de 1e actie!” Juist, ja, actie produkt. Bij rust en orde hoort ook dat eigenaren van befrijven normaal op hun bedrijven kunnen werken. En dat er een eind komt aan het plunderen van de producten van die bedrijven om die vervolgens weg te smokkelen. Dat ging goed, in korte tijd was het tekort op de economische balans weggewerkt. De eigenaars konden weer aan het werk. En ook op de gebieden doe nu onder Nederlands gezag waren komen te staan breidde het Malinogebied zich uit. De RI was nog maar een nieuw Malinogebied.

   • Jan A. Somers zegt:

    “olv.de TNI (!)” Beter lezen: Door RAPWI geregeld, ook voor mijn zus uit Lampersari. Bij aankomst in Soerabaja werden ze niet zo vriendelijk (voorzichtig gezegd) ontvangen, zijn door de Japanse Kenpeitai naar veilige plekken overgebracht.

    • R.L. Mertens zegt:

     @JASomers;’beter lezen etc.’- Niet door, maar in samenwerking(kon niet anders; want Ned. sloeg een flater!; hoezo gijzelingskampen?) met de Rapwi! De trein transporten olv.de TNI; zie de foto’s M.V.Delden. Trein transport Cheribon olv.gen.TNI Didi Kartasasmita! Dus beter kijken zou ik zeggen!

    • Jan A. Somers zegt:

     ” hoezo gijzelingskampen?) met de Rapwi! De trein transporten olv.de TNI; zie de foto’s M.V.Delden. ” Heeft niets met de zgn .gijzelingskampen te maken. Mijn zus kwam uit het Japanse vrouwenkamp Lampersari. Door RAPWI geregeld. Tussen 29 september en 2 oktober arriveerde per trein een aantal voormalige burgergeïnterneerden uit de kampen in Midden-Java; zij werden door de pemoeda’s agressief bejegend en voor zover mogelijk onder bescherming van de achtergebleven Japanners geplaatst. Als ze een huisadres konden opgeven werden ze door de Japanners daar naar toe gebracht, zoals mijn zus. Als ze geen huisadres konden opgeven werden ze naar het Darmokamp gebracht onder Japanse bewaking. Heeft niets met Van Delden enz. te maken. Gewoon ervaring en te lezen bij Jan A. Somers.

    • R.L. Mertens zegt:

     @JASomers; ‘door Rapwi geregeld etc.’- U reageerde toch op mijn stellingname; die Popda evacuatie?

   • kalemol zegt:

    Dus ik begrijp dat meneer Mertens beweert dat de militairen die onderweg te horen kregen dat zij rust en orde moesten herstellen in Indië daar eigenlijk naartoe werden gestuurd om Indië de vrijheidsstrijd te onderdrukken en Indië te rekoloniseren? Dan zouden zij zijn opgelicht door Den Haag. Dat is een zware beschuldiging. Benieuwd waar hij zijn bewijs daarvoor vandaan haalt. Notulen van de raadsvergaderingen? Indien die bewijzen er niet zijn, maakt hij zich schuldig aan smaad en laster.

    • R.L. Mertens zegt:

     @kalemol; ‘opgelicht door Den Haag’- Inderdaad! Het hele volk werd misleid! Eerst was het: Indie bevrijden; terwijl Japan al zowat verslagen was. Toen na 15/8’45 werd de kreet; orde en rust! – Ik beantwoorde reeds uw reactie (hierboven) dat, na de Popda evacuatie(zie M.Delden; Republikeinse Kampen); alle Indisch en pro.Ned.groepen op Ned. gebied waren! En daarna(!) de 1e politionele actie werd ingezet!- Zie mijn feiten analyse 15/5 hierboven@Robert; ‘om orde en rust etc.’
     Nog meer; lees dr.L.de Jong alle Indische delen 11-14! Het koninkrijk in de 2e wereldoorlog! Ken/leer uw eigen geschiedenis!
     -note; ‘over smaad en laster’; indertijd werd dr.de Jong ook hiervan beschuldigd door een comité Eer herstel Nederlands Indië; proces tegen de Staat der Nederlanden! Er is zelfs een boek hierover; via Moesson te bestellen. Proces resultaat; afgewezen!

  • Bung Tolol zegt:

   @Pak Olive u haalt elke keer het doodschieten van Duitse infiltranten aan tijdens het Ardennen offensief maar u vergeet er bij te vermelden dat die Duitsers gekleed waren in Amerikaanse uniformen ! Ja dan heb je volgens het Militaire Recht ook volledig het recht om ze standrechterlijk dood te schieten ! Eerst hebben ze natuurlijk uitgedokterd dat die vermomde soldaten ECHT Duitsers waren ,Toen dat vast stond was er maar een vonnis mogelijk ! De Doodstraf en dat mochten die Amerikanen meteen uitvoeren ! In Celebes toonde de methode Westerling aan effectief te zijn maar er was toch een kleine “” MAAR “” Waren al die gedode terroristen wel allemaal terroristen ? Er zouden ook zomaar onschuldige mensen tussen kunnen zitten ! Ja want echt veel tijd had Westerling natuurlijk niet om alles nauwgezet uit te vogelen .Bij het Ardennen offensief stond zo vast als een huis dat die soldaten leden waren van een speciale eenheid ,die gekleed waren in Amerikaanse uniformen ,geen twijfel mogelijk ! Op Celebes was de bewijslast helemaal niet zo belangrijk sterke vermoedens waren al voldoende ,ziet u het verschil tussen de vonnissen tijdens het Ardennen offensief en de vonnissen die Kapitein Westerling ( Onder tijddruk ) velde ?

   • A. Olive zegt:

    “Waren al die gedode terroristen wel allemaal terroristen?”
    Hoogst waarschijnlijk niet maar net zoals die Duitsers die in Amerikaanse uniforms waren gekleed waren de Javaanse terroristen ook niet te onderscheiden van de lokale bevolking en Westerling zocht dat uit op zijn hardhandige manier.
    Bung Tolol, misschien hebt u gehoord over de “Ritchie boys”. Dat waren Joodse Duitsers die in Amerika werden opgeleid om Duitse POW’s te ondervragen. Ze hadden Amerikaanse uniforms en spraken hun Engels met een Duits accent.
    Velen onder hun werden ook dood geschoten in de Ardennen door GI’s omdat men trigger happy was toen ze ontdekten dat de vijand in Amerikaanse uniforms rondliepen.
    Dit is nou eenmaal de “Fog of War”.

    • Bung Tolol zegt:

     Dat is nou eenmaal de “”Fog of War “” Ja zo is het ! Die Duitse infiltranten werden standrechterlijk doodgeschoten NA Krijgsraad en ze werden schuldig bevonden ,kon ook niet anders er was bewijs zat .Die arme Joodse Duitsers ,die voor Amerika vochtten waren de dupe van psychose van Amerikaanse GI,s ,dat is toch een verschil .Niet dat het veel uitmaakt of je nou wordt doodgeschoten na krijgsraad of door een triggerhappy psychopaat in GI,s uniform dood is dood ! Inderdaad op Celebes hadden die vermeende of echte terroristen eigenlijk voor de rechtbank moeten verschijnen maar dat zeg je met een bril op van 2021 en niet met eentje van 1947 .Tijdens oorlogen is HET RECHT van de mens al een beetje vervlogen en telt alleen het recht uit de loop van een geweer ! Daarom moet je natuurlijk ook nooit het beoordelen van goed of kwaad overlaten aan militairen maar aan de daartoe aangestelde rechterlijke macht ,alleen op Celebes ontbrak die ! Westerling kreeg eigenlijk volmacht om zelf die rechterlijke macht te spelen .! Daarom konden ze ( Nederland ) hem ook niet veroordelen ,hij had opdracht gekregen om hoe dan ook er voor te zorgen dat orde en rust weer terugkeerde ! En je kan zeggen wat je wilt van Raymond Westerling hij heeft zich gewoon aan zijn opdracht gehouden .

    • A. Olive zegt:

     Twee neven van mij zagen een zekere van Rieborst een groep Inlanders standrechtelijk met een kopschot dood schieten op Celebes. Ze keken over de pagger toen ze schoten hoorden op het veld tegenover hun huis en herkenden deze van Rieborst omdat hij wel eens over de vloer kwab bij hun vader die inspecteur van politie was. Tot nu toe slapen ze met een oorkussen omdat ze als klein kind dat gewend waren omdat er veel geschoten werd s’avonds.

 4. Barbara zegt:

  Wat goed en zorgvuldig gedaan, beste Boeroeng, om zoveel mogelijk artikelen over de film De Oost bij elkaar te brengen. Ik vond het artikel in ONE WORLD van Joeri Pruys heel goed, ook omdat hij de term ”White Savior Movie” uitlegde – voor mij een nieuw inzicht.

  • Boeroeng zegt:

   Wel Barbara… de insteek van white saviour is ook nieuw voor mij,
   Maar wat de schrijver beweerde in een zinnetje klopt niet voor deze film:
   “..‘In deze films is het afbreken van koloniale en patriarchale systemen het werk van witte helden.’..”
   Johan heeft niks koloniaal systeem afgebroken. Integendeel.
   Bedoeld werd dat het publiek zich prettiger voelt bij de juiste morele keuzes van een held. Maar dat is toch het principe van speelfilms ?
   Hij maakt er een rassenkwestie van . In Indonesie zijn in de dekoloniale films bruine mensen de helden.

   Puffffffffffff ben ik blij dat ik blauw ben

  • Bung Tolol zegt:

   @Pak Olive : Die van Rieborst is dus WEL een oorlogsmisdadiger ! En deed hij dat met voorbedachte redenen ,dan is hij een moordenaar ! niets meer en niets minder .

 5. R.L. Mertens zegt:

  @ ‘de Oost etc.’- Heb de film gezien. Als elke Vietnam film, bv.Platoon; rauw, sex, brute sadisme etc. Hebben Amerikaanse Vietnam veteranen ooit hier tegen geprotesteerd? Waarom hier wel; schuld gevoel van de daders? Een ophef, waarvoor? -Hoofdrol speler Johan; die toen ervan kotste. Zo ook toen; zijn directe opper commandant; ‘ik vond het niet in overeen stemming met wat we gewend zijn; maar het resultaat was uitstekend, fameus….’ Met een absurd fictief slot; Johan, terug gekeerd in Nederland, bezoekt een opera voorstelling van Westerling. Na afloop zoekt Johan hem op in de kleedkamer. En schiet, na een woorden wisseling Westerling neer. Slecht een schotwond; meer niet. Om vervolgens zichzelf door zijn hoofd te schieten! – Met een close up van liggende Johan, zijn hoofd omringd door een steeds verspreidende plas bloed ! (van vreemde smetten vrij!). – Wie wil er nou, vanwege Westerling zichzelf door zijn hoofd schieten? Het restantje veteranen? De FIN leden?

 6. Peter van den Broek zegt:

  Dan is er toch altijd het toepassen van “Strandrecht” door Westerling. Dit komt in geen enkel Nederlandse militaire wet voor. Westerling trad daardoor onrechtmatig op en dan houdt het wel op.

  Er zou een film gemaakt moeten worden over Westerling die voor een militair tribunaal wordt geleid. Hij wordt dan door een soort Mevr. L. Zegveld verdedigden de landsadvocaat is van het bureau Pels&Armen. Ik ben dan wel benieuwd naar het resultaat.

  Naam van de disclaimer bij de film: . Het proces-Westerling, “International Criminal Tribunal for the former Netherlands East-Indies. Enig overeenkomst met het Joegoslavie-tribunaal berust louter op toeval

  • Bung Tolol zegt:

   Tja als je militairen hun gang laat gaan …………….. Bij de Vondelpark rellen jaren 80 ging het er heftig aan toe ,even leek het erop dat die rellen zouden overslaan ,naar andere stadsdelen .Er werd serieus overwogen militaire steun aan te vragen .Wat zei de militaire commandant toen ? “” Als wij gaan helpen moeten wij ook het recht hebben met scherp te schieten !”” Blijf dan maar lekker in de kazerne kregen ze als antwoord .En kijk eens naar Suriname ,waar dat kleine legertje van DDB er in geslaagd is vanaf 1980 Suriname te transformeren van een rijk land tot een armoedig pauper landje .Tja als je militairen hun gang laat gaan ………….. Of kijk eens naar ene generaal Douglas Mac Arthur ,die wilde het conflict met China en Noord Korea in de jaren 50 oplossen ,door er een Atoombom op te gooien ! Gelukkig had Amerika op dat moment een van hun beste presidenten aan de macht ! Truman ontsloeg Mc Arthur ,niet omdat Mc Arthur gek was ! “” Ja dan had ik wel al die generaals moeten ontslaan !”” Nee Truman ontsloeg Douglas omdat hij niet wilde luisteren naar zijn president .Tja als je militairen hun gang laat gaan …………………..😜🤣😎

  • Jan A. Somers zegt:

   ” toepassen van “Strandrecht”” Zo’n recht bestaat niet. Standrecht is à la minute iemand doden zonder recht. Executie na vonnis van de Krijgsraad te Velde is wel recht.

 7. vandenbroek@libero.it zegt:

  Lijken in de kast! De titelò van het topic is wel een beetje cru , hopelijk zal het FIN geen bezwaar, maken anders komen we voor het FIN-tribunaal.

  • Bung Tolol zegt:

   Je komt helemaal niet voor het FIN-tribunaal ! Waarom niet ? Nou het FIN past gewoon het standrecht toe .( Si Botak heeft ook wat geleerd van die film ) 👍😎

  • R.L. Mertens zegt:

   @vandenBroek; ‘FIN tribunaal etc.’- Opmerkelijk is het, dat FIN ea zich niet hebben ingelaten met het bevrijdingsconcert 5 mei jl. aan de Amstel; daar speelde het voltallige Metropole orkest olv. een Japanse dirigent met Japanse solisten! Gelukkig niet met een nieuw arrangement van Antjurkenlah Musuh kita.

   • Jan A. Somers zegt:

    En waarom ook niet? Nederland en Japan zijn beide lid van de VN, bevriende naties.. En Nederland is grote afnemer van Japanse auto’s, camera’s e.d. En Japan is een belangrijk land in de Nederlandse export.

    • R.L. Mertens zegt:

     @JASomers; beide zijn lid van de VN etc.’- Klopt. Beide landen zijn ook de bezetters geweest van Indië! Vandaar; de goede export banden?

    • Jan .A. Somers zegt:

     Economische verhoudingen hebben niets met bezetters en andere verre geschiedenis te maken. Het gaat gewoon om het heden. Net als de Japanse stagiaires bij ons op TNO. Niks mis mee. Die lui die ik kende van de Kenpetai zijn allang dood. Net als die lui van de Kenpeitai die ons beschermden tegen de bersiap.

 8. Boeroeng zegt:

  Het is eff scrollen op deze link OVT 16 mei, maar dan vind je interviews over de Oost en de serie Molukkers
  https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2021/16-05-2021.html

 9. vandenbroek@libero.it zegt:

  @ Barbara
  EEN ‘WHITE SAVIOR’-FILM MAAKT KRITIEK OP GEWELD DOOR WITTE MENSEN DRAAGLIJK VOOR EEN WIT PUBLIEK
  De Oost toont deze geschiedenis vanuit de blik van een witte soldaat, Johan (Martijn Lakemeier). Bij aankomst in Indonesië schrikt hij van het expliciete racisme en de wreedheid van zijn strijdmakkers, want Johan ziet Indonesiërs wél als mensen. Bij het eerste contact met de Indonesische bevolking geeft hij een kind twee plakken chocola (dat deden de Geallieerden ook bij de bevrijding van Europa PvdB) . Niet veel later wordt hij verliefd op de Indonesische prostituee Gita (Denise Aznam).
  Tot hij in de ban raakt van de charismatische militair Raymond Westerling (Marwan Kenzari), die is gebaseerd op een historisch figuur. Volgens Westerling is het juist de taak van de Nederlanders om de revolutionairen genadeloos aan te pakken. Voor de vrede. Maar als Johan en zijn makkers de opdracht krijgen om in Zuid-Sulawesi standrechtelijke executies uit te voeren en dorpen plat te branden – de beruchte methode-Westerling – moet Johan kiezen: voert hij de bevelen van Westerling uit, of keert hij zich tegen zijn baas?

  Natuurlijk waren er Nederlandse militairen “Good Guys” in het voormalig Nederlands-Indie. Volgens Remy Limpach waren 25% der Nederlandse militairen betrokkken bij het Excessief geweld, dus 100% wist er van. Die hadden natuurlijk dezelfde morele worstelingen als Johan in de film, maar die kregen gewoon niet de ruimte. De film kan dat als zodanig duidelijk maken maar de Geschiedenis vertelt een ander verhaal. Pas in 1969 komt Hueting uit de kast met lijken en we weten wat er met de Excessennota gebeurd is, verticaal gearchiveerd in de prullemand.
  In die tijd was er een heftige discussie in Nederland over 3-4 Duitse Oorlogsmisdadigers, de drie of vier van Breda. Gekker kan men in Nederland het niet maken, maar Nederlanders hebben een chronisch gebrek aan historisch besef, laat staan kennis van hun eigen geschiedenis.

  We kunnen ons wel in slaap sussen met de film de Oost maar dat is toch onszelf belazeren? Typisch dat het perspectief van de Indonesiër en vooral van de Indo-Europeanen volledig ontbreekt in de film, of heb ik wat gemist !!!!! Het waren vooral Indo-Europeanen slachtoffer van de Bersiap. Hoe vaak komt het woord Bersiap voor in de film?

  Ik zal maar zeggen dat elke vergelijking met de werkelijkheid berust louter op toeval of is een dramatische interpretatie van de filmmaker.

  En dat Beroep op Smaad en Laster is toch ook een bewijs dat ‘Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen. ‘

  • R.L. Mertens zegt:

   @vandenBroek; ‘ hoe vaak komt het woord bersiap in de film voor etc.’- Nergens. -Bersiap is de periode okt.’45- dec.’45 (!) toen de meute moordpartijen verrichten tegen ongewapende/onbeschermde(!) Indo families; vrouwen, kinderen, ouderen ea pro Ned. geachte inwoners! – In Z.-Celebes 1946 vermoordden het verzet( door ons terroristen genoemd) iedereen(!), die pro Nederland was! En vooral ook om de plannen van Mook; deelstaten oprichten te saboteren. De slachtoffers waren niet te beschermen! Vandaar de opdracht voor Westerling( zonder snor!). Deze kwam daar in dec.1946 aan.

  • Boeroeng zegt:

   Als iemand een film wil maken vanuit Indonesisch perspectief in de celebesaffaire dan moeten de hoofdpersonen Indonesische karakters zijn die nabestaande of overlevende zijn (acteren) van de mishandelingen, martelingen en executies. Mij lijkt het dat Indonesische producenten dat moeten doen.
   Het is hun land, hun volk, hun geschiedenis.
   Het hoeft niet perse dan ook een nationalistisch perspectief te zijn van wij, slachtoffers en good guys, zij de belanda’s en badguys.
   Maar durf men in Indonesie zoiets te maken ? Toch, het kan best zijn dat het nationalistisch perspectief verlaten vooral de jongeren naar de bioscopen trekt.
   Iets nieuws, iets verfrissends
   In die opzet kan ook het geweld van Indonesische zijde te Celebes 1946 worden getoond.
   Nationale zelfkritiek…. is dat ook verfrissend in Indonesie ?

   Deze film is al Nederlands nationale zelfkritiek , het roept op tot die zelfkritiek.
   Daarom is het argument van white savioreffect die koloniale waardeoordelen onder het publiek in stand houdt misplaatst bij deze film.

 10. vandenbroek@libero.it zegt:

  Dat van die twee plakken chocola is toch een verwijzing hoe de “Geallieerden” dat in Europa deden, maar ga eens chocola uitdelen in het warme Indonesie. Volgens mij kon dat niet in de dekolonisatie-oorlog.

  Neem nou de hoofdpersoon uit de strip van het IHC “De Terugkeer”. Die Witte wordt toch ook als goed afgebeeld. Mijn vraag is op wie is dat gebaseerd, toch ook een sprookje?. Dan komen de striptekenaars met de L-smoes dat ze een witte als hoofdpersoon namen omdat de Nederlander zich gemakkelijker kan identificeren met een Blanke. ja mijn hoela, dat zeggen ze in het multiculturele Nederland. Een savoir-strip.

  Neem nou dat fictief slot in de film “De Oost” , absurd lijkt mij een eufemisme. Dan gaat de Goede Nederlander bij de slechte Nederlander (Westerling) op bezoek om zijn verhaal te halen. waarom laat de filmmaker niet toe dat Westerling doodgeschoten wordt, eindelijk gerechtigheid. Nee, de tranen springen in mijn broek. De held van de film pleegt zelfmoord , waarom? dat is toch niet geloofwaardig. Dan gaan de Witten toch met een goed bevredigend gevoel de bioscoop uit, dwz doen de TV uit. De opofferingsgezindheid (sic) van de witte, maar dat gebeurde toch niet in de werkelijkheid?

  Waarom heeft de filmmaker niet een Ex-SSer als hoofdrolspeler genomen, die als kwijtschelding van zijn straf naar Indie gestuurd werd, hij mocht Orde en Gezag herstellen!! Dan ga je toch met andere ogen naar zo’n film kijken. Hoeveel Ex-SSers zaten dan wel bij het DST, kunnen die Veteranen daarop een antwoord geven? De film had de gerechtvaardigde dubbele betekenis gekregen: “De Oost”. De FIN had dan echt een punt gescoord.

 11. Boeroeng zegt:

  75% van DST was Moluks . Wat zou er gebeuren in Molukse kringen als de regisseur een Molukse kniller in de rol van Johan had gezet ?
  Het viel me ook op dat in de film de Molukse DST-karakters geen tekst hadden, op 1 na. Dat was Samuel, die iets zei te Semarang. De hoofdrollen waren de jongens uit Nederland

 12. Boeroeng zegt:

 13. Boeroeng zegt:

  Vanaf 5 juni is de film te zien in de Pathé-bioscopen
  https://www.pathe.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.