Joty ter Kulve zag de film de Oost

Joty ter Kulve van Os in een Telegraafinterview van 23 mei 2021 nav de film de Oost
zie het  hele artikel

’Het was zo mooi’
„Ik werd er emotioneel van en moet nu weer bijna huilen als ik eraan denk”, zegt ze. „De geluiden, de beelden, het was zo mooi. Het is zo bijzonder dat ze dit hebben gemaakt. Het is een prachtige film en voor mij was het extra emotioneel omdat ik eindelijk heb kunnen zien wat Henk me nooit wilde vertellen.”
Henk is Joty’s in 2005 overleden echtgenoot. Aan de muur van haar Wassenaarse appartement is hij als olieverfportret aanwezig.
Tot verdriet van zijn vrouw. „Hij zei altijd: ’Daar praat ik niet over’”, imiteert Joty de strenge toon van haar man.
„Hij heeft als 19-jarige gereageerd op de oproep om Indië-vrijwilligers. Het was volgens de regering een geweldige taak. Het enige wat hij vertelde als ik er naar vroeg was: ’Ze hadden me gevraagd het land te redden, de Indonesiërs te bevrijden. Maar het gebeurde nooit, we hebben het niet geprobeerd.’ Die hele bevrijding was een leugen, vind ik. Van wie moesten de Indonesiërs worden bevrijd? Henk had zijn venster op die periode gesloten. Dankzij deze film ging het nu weer open. Voor mij voelde het alsof Henk me over de dood heen alsnog vertelde hoe het is gegaan.”

Veel leed aangericht
„Natuurlijk is dit een film waarbij niet alles echt zo is gebeurd, geen historische documentaire.
Maar ik vind het goed dat er door De Oost eindelijk over deze periode wordt gepraat. Er is zoveel leed aangericht. Een van de ergste verhalen die ik ken is dat van mijn mans beste vriend. Hij had ook gediend in Indië en toen het in zijn hoofd op latere leeftijd niet meer zo goed liep, ging hij elke avond met een speelgoedgeweertje over zijn schouder naar de begraafplaats om te huilen om zijn gevallen kameraden. Zo’n rotverhaal, dat is voor mij het eind van de beschaving.
We moeten een streep onder deze periode zetten en dat doen we als Nederlanders niet met eindeloze zelfkastijding. Alleen maar fout, fout, fout roepen brengt ons niks.”

Joty Ter Kulve – van Os bij haar ouderlijk huis, waar de Linggadjati-gesprekken waren
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Joty ter Kulve zag de film de Oost

 1. Boeroeng zegt:

  Telegraaf schrijft: ‘ maakten als kinderen de Bersiap-periode waarin de film speelt mee.”
  Onwetendheid….. men beschouwt de bersiapperiode als voorbij in januari 1946. De film is later gesitueerd half 1946/begin 1947

  • Jan A. Somers zegt:

   De meeste mensen, ook velen uit Indië, maken geen onderscheid tussen de bersiap en de vrijheidsstrijd.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Boeroeng; ‘Westerling periode etc.’ – Door een stevig Republikeins verzet werd op 11 dec.1946 door van Mook de staat van oorlog afgekondigd! Wegens(!); ‘gewelddadige openbare verstoringen rust en orde, die het karakter van binnenlandse onlusten hebben aangenomen, ter bestrijding; waarvan niet met gewone machtsmiddelen zal kunnen worden verstaan’ Het verzet moet worden onderdrukt in het belang van land en volk, aldus de resident Lion Cachet op 2/12-1946. Hier is dus al door van Mook (ivm.zijn Malino conferentie!) vastgelegd; ‘niet met gewone machtsmiddelen’ etc.! Besloten is om lt.RPP.Westerling met een detachement speciale troepen naar Celebes te dirigeren! Westerling werd bij zijn aankomst op 11/12-1946 tot kapitein bevorderd. En kreeg als opdracht; ‘gebieden waar een hevig terreur woedde te zuiveren door degenen die zich aan terreur daden schuldig hadden gemaakt, te elimineren’ (!) Het republikeins terreur bestond hoofdzakelijk uit; het vermoorden van Indonesiërs, die met het bestuur samen werkten cq. in dienst waren van de Nederlandse overheid! De (beoogde) slachtoffers waren NIET te beschermen. Gevolg; het volk ( zat tussen 2 vuren) wilde totaal niets meer met de overheid te maken hebben.- Westerling werd, na de gepleegde verdrinkingsdood(!) van de vorst van Soepa, na de klacht van mr.Tadjoeddin Noor, de voorzitter van het parlement deelstaat Oost Indonesië, op bevel van gen.Spoor op 22/2- 1947 naar Java terug geroepen.
   – De Celebes affaire heeft totaal niets te maken met de bersiap, als op Java is gebeurd!

   • Jan A. Somers zegt:

    “heeft totaal niets te maken met de bersiap, als op Java is gebeurd!” Klopt helemaal. In de Malinogebieden is geen sprake geweest van bersiap. Wel goede ontwikkelingen tussen de plaatselijke bestuurders en NICA. Was niet naar de zin van de Javaanse RI. Dus infiltratie van TNI. Opgeruimd door Westerling. Daarna gingen de ontwikkelingen in de Malinogebieden weer onbedreigd door. Tot in de RTC. Alleen op Java nog problemen met de RI, die met de politionele acties ontkracht werden. Waarbij ook op Java Malinogebieden ontstonden.

    • R.L. Mertens zegt:

     @JASomers; ‘met politionele acties ontkracht etc.’- Ontkracht? Een Pyrrus overwinning, want de VN gelaste Nederland, dat de Republikeinse regering in ere moest worden hersteld. Dus keerden Bung, Hatta ea terug naar Djokja. En hielden daar een triomfantelijke parade! – En gen.Spoor niet lang daarna aan een hartkwaal overleed!

    • Jan A. Somers zegt:

     “dat de Republikeinse regering in ere moest worden hersteld. ” Na een verklaring dat de guerrilla-activiteiten zouden woeden gestaakt en het beginsel van de RSI geaccepteerd.

 2. ellen zegt:

  https://www.vpro.nl/nooitmeerslapen/speel~RBX_VPRO_12948865~maarten-hidskes-reconstrueert-het-oorlogsverleden-van-zijn-vader~.html

  De film De Oost is gebaseerd op het boek De Oost van de historicus Maarten Hidskes. En nu verschijnt het boek Thuis gelooft niemand mij, waarin hij het oorlogsverleden van zijn vader reconstrueert. Als vrijwilliger van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger kreeg Piet Hidskes het commando om zuiveringsacties uit te voeren. Waarom zweeg hij over zijn ervaringen op Zuid-Celebes?

 3. R.L. Mertens zegt:

  @Joty ten Kulve; ‘mij gevraagd het land te redden etc.’- De misleiding ten top!
  Zo ook de veteraan, toen ik hem naar het graf van zijn maat(19 jaar) begeleidde; Bij het graf aangekomen barstte hij, tot mijn ontzetting, in een een gvd….waarom/waarvoor is hij gesneuveld etc. !!
  *- Het volk en land van Indonesië heeft een hoge prijs voor zijn vrijheid moeten(!) betalen! Het wordt tijd voor ons, daar rekenschap van te geven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.