Geen vervolging na bekladding Indische monumenten

Volgens het OM is er geen zicht op concrete verdachten en ontbreekt daardoor een zogeheten opsporingsindicatie. De aangifte wegens groepsbelediging is gebaseerd op berichten op internet, waarin onder meer werd opgeroepen nog meer monumenten te vernielen. Het OM laat weten dat ‘er geen sprake is van groepsbelediging omdat het niet gericht was op een groep mensen wegens hun ras’.   Het Parool.

Foto : van Oldenbarneveltbeeld , zie AD.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

33 reacties op Geen vervolging na bekladding Indische monumenten

 1. Boeroeng zegt:

  Standbeeld van Oldenbarnevelt is een Nederlands monument . Niet specifiek Indisch-Nederlands te noemen.
  Het voormalig van heutszmonument aan het Olympiaplein mag van mij gewoon blijven, maar doe het dan niet als zogenaamd ter herinnering aan Indië… dat is een maskerade voor de omstreden van Heutsz. Noem het olympiamonument. Punt uit. Niks indië .

  Alleen het Indië-monument in Den Haag noem ik Indisch monument.

  • Jan A. Somers zegt:

   Het was oorlog, en Nederland stond er niet goed voor. Oldenbarnevelt en Prins Maurits wilden af van de onderlinge concurrentie van de ‘voor’compagnieën om de financiële en economische macht van Portugal te breken. Dat zagen ze in een fusie van al die ‘voor’compagnieën, de VOC.

  • Peter van Oldebarneveldt zegt:

   Je blijft wel consequent in je wegkijken. Zowel het Nederland-Indië Monument in Amsterdam als de Johan van Oldebarneveldt hebben een evidente Indische connectie. Bovendien werden de bekladdingen vergezeld met leuzen die refereerde aan de bersiap, de massamoord op Indische Nederlanders. Daarnaast werden de bekladdingen opgeëist door Indonesische terroristen die daarbij de bersiap verheerlijkten en specifiek opriepen om nog meer Indische (!) oorlogsmonumenten te vernielen.

   • Jan A. Somers zegt:

    Boeroeng zit wel goed! Het ging helemaal niet om een Indisch onderwerp. 100% Nederlands! 80-jarige oorlog. Stond er niet goed voor. Dan haal je alles uit de kast. Heel slim gevonden: De specerijenhandel in Europa was in Nederlandse handen, onderdeel van de moedernegotie. Die specerijen werden in Portugal gekocht. Nadat Portugal i.v.m. de oorlog een embargo had afgekondigd voor de Portugese havens gingen de Nederlandse kooplieden die zelf halen. En niet alleen in de Indische archipel. Zie mijn reactie over de eerste in Bantam afgesloten contracten. Oldenbarnevelt en Maurits zagen een mogelijkheid Portugal financieel/economisch te treffen, zodat ze de oorlog niet meer konden betalen. Maar daar was een fusie van de Nederlandse kooplieden voor nodig. 100% Nederlands onderwerp toch? Een Nederlandse oorlog in Europa! Zeeland was tegen, konden zonder fusie ook wel winst maken. Het was Maurits die ze overhaalde mee te doen. Waarom doet Maurits niet mee in de bekladding?

  • Olivier C. zegt:

   Wacht, het was wat voorbarig van me. Heb jij wel een opleiding afgerond…. Je lijkt weinig historisch besef te hebben.

 2. Als Wilders last hebt van Mohammaden,moet hij voorbeeld nemen van Indonesia ,waarde Politie 6 leden van de Front Pembela Islam doodgeschoten heeft.De organisatie van 17 millioen opgedoekt en de leider opgepakt en fondsen geconfisceerd en een Christen Hoofd v.Politie is die in AMBON is geboren.

  • Bung Tolol zegt:

   Ach ach Pak Wal ! Dat is het ei van Columbus ,wat u hier aandraagt ! geniaal ! werkelijk geniaal ! Dat nou nooit iemand op dat idee is gekomen ! Wilders niet ,Baudet niet en min pres Rutte ook niet ! Tolol van hun ,werkelijk bodoh ,zaten ze soms te tidoeren ? Ja en daar komt dan Pak Wal dari Jakarta met het ei van Columbus ( Het was toch geen telor asing ?) Het plan van Pak Wal is kinderlijk eenvoudig maar daarom juist zo geniaal ! Wat behelst dat plan dan nou Bung Tolol ? Ja effe pelan pelan ya ! Dat geniale plan behelst dit ! “” Schiet ze gewoon dood !””😎😎😎

 3. Peter Petrone van den Broek zegt:

  Het bekladden van het Van Oldebarneveltbeeld was een weinig doordachte handeling want de landsadvocaat en raadspensionaris was niet de oprichter noch aandeelhouder van de VOC, maar éèn van de Intitatiefnemers tot deze onderneming. Johan van Oldenbarnevelt had andere verdiensten voor de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden. In het canon van Nederland wordt hij als volgt herdacht:

  Johan van Oldenbarnevelt – Tegenstellingen in de Republiek
  Nadat de Noordelijke Nederlanden zich hebben losgemaakt van Filips II, vormen ze zich om tot een republiek. Raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt maakt deze staatsvorm tot een succes, iets dat in die tijd nog bijna geen land gelukt is.

  Het geeft maar weer aan dat de daders weinig tot geen benul van geschiedenis hebben, dat is ze niet kwalijk te nemen. David van Ruybrouck zegt niet voor niets dat Nederlanders een gebrek aan historisch besef hebben. En niet alleen Nederlanders zo al blijkt.

  Om dan te beweren dat het beeld evident, ik herhaal evident Indische connectie heeft lijkt ver gezocht. Het is meer een vorm van reductionisme, door sommigen aangegeven als alternative history.

  • Bung Tolol zegt:

   Johan van Oldenbarnevelt ? Johan van Oldenbarnevelt ? Mereka tidak memotong kepalanya pada tahun 1619 ? Pelakunya adalah teroris Indonesia ??? 😁😁😁 Effe vertalen : Johan van Oldenbarnevelt ? Hebben zij zijn kop er niet afgehakt in 1619 ? Waren de daders Indonesische terroristen /toeristen ??? 😁😁😁

  • Jan A. Somers zegt:

   Niet zulke moeilijke woorden gebruiken, mijn woordenboek is al zo oud! Bekladding was niet alleen stom, ook onfatsoenlijk.

  • Boeroeng zegt:

   De bekladder(s) van het oldenbarneveltstandbeeld en het voormalig van heutszmonument moest(en) vooral een portie agressie kwijt. Men weet ook wel dat van Oldenbarnevelt niet een topmanager was van de VOC, na zijn eerste bemoeienis.
   En men weet ook wel dat het bouwwerk aan het Olympiaplein niet meer bedoeld is ter ere van van Heutsz, Vroeger wel
   Who cares….. ei-leggen first.

   Ik weet niet wie begon met deze bouwwerken ” Indisch monument” te noemen.
   Ik zag alleen de kop in het Parool, dus mijn kritiek ging allereerst naar de redacteur van het Parool

   In het artikel wordt niet beweerd dat het Openbaar Ministerie ook de bekladding van het Indisch monument te Den Haag definitief terzijde heeft gelegd. Misschien houdt men het dossier nog open.
   Maar als men de dader(s) had kunnen bewijzen dan moest dat al bekend zijn, tcch ?

 4. Peter Petrone van den Broek zegt:

  Als dat het niet is Wat dan wel?
  specifiek niet-specifiek Indisch-Nederlands ?

 5. Peter Petrone van den Broek zegt:

  Er is toch iets meer aan de hand
  De “Aliansi Merah Putih, dochters en zonen van Divisi Bambu Runcing” zijn betrokken bij deze bekladdingsacties. De volledige naam van de divisie was “Divisi Gerilya Bambu Runcing”, vrij vertaald in bamboespeer guerrilladivisie en bleek niet zo onschuldig als het lijkt.

  Deze divisi bestond uit een bonte verzameling strijdgroepen, ze waren een. soort Laskar Rakyat= volksmilitie, die in de REVOLUSI-periode schijnbaar weinig gecoördineerd aanslagen en plunderingen pleegden, Daarnaast vormden zij een geduchte concurrent van de TNI, het officiele leger van de Republik.
  De guerilla’s traden o.a. op tegen leden van de Partai Rakyat Pasundan PRP, die een afzonderlijke deelstaat nastreefden. Lokale leiders van de PRP die met de Nederlanders sympathiseerden, werden gedood of ontvoerd, in de Bersiap stond ontvoerd gelijk aan vermoord. Ook Chinese zakenlieden kregen te maken met Terroristische acties.

  Hoeveel Indonesische slachtoffers had de Bambu Runcing op hun geweten, de vaders en moeders wel te verstaan, of stel ik een onsympathieke vraag?

  Ook gezien hun woordgebruik lijkt het wel alsof Aliansi Merah Putih, de Bersiap=wees paraat in Nederland wilt voortzetten , maar dan met andere, nog vreedzame middelen. Wordt fysiek geweld door hun uitgesloten? Als het dan ook nog eens gaat onder dekmantal van de Revolusi, dan krijgen Nederlanders al gauw een koloniaal schuldgevoel. dan mag eigenlijk niet hard opgetreden worden.

  • Jan A. Somers zegt:

   Prachtig verhaal, ik kende die connectie niet. Ik denk niet dat het OM hier in Nederland iets aan dat verhaal had, gewoon beschadiging van andermans eigendom uit het wetboek van strafrecht. Niet zo indrukwekkend, het OM kan niet op iedere slak zout leggen, hebben wel wat anders te doen. Gewoon op de informatiestapel laten liggen als aanvulling voor een mogelijk volgende keer.
   “volksmilitie” Prachtige naam. Moesten wel hun eigen kostje bij elkaar scharrelen: plunderen en mensen die toevallig aanwezig waren hadden pech. gewoon bersiap.

  • Bung Tolol zegt:

   Het is jammer dat die actiegroep hun ongenoegen over dat herdenken op deze manier uit ,bekladden van een monument stilletjes s,nachts is natuurlijk uit den boze !🤢 Maar inderdaad waarom worden die Indonesische slachtoffers van die Japanse bezetting niet herdacht ? Formeel waren zij betul betul Nederlands ingezetene/onderdaan .what ever of je nou 17 augustus 1945 of 27 december 1949 als onafhankelijkheid dag aanhoudt ,zij zijn gestorven tijdens de Japanse bezetting ! Laat dat monument nou een monument zijn voor ALLE slachtoffers van die Japanse bezetting en niet alleen de Europeanen Waarom zouden Nederlanders en Indische Nederlanders hier nou bezwaar tegen kunnen hebben ?

   • Boeroeng zegt:

    Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde werken door tot op de dag van vandaag bij inmiddels 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en ook in onze samenleving als geheel.

    https://15augustus1945.nl/

    • Bung Tolol zegt:

     Nou DAAR staat het al ! ALLE slachtoffers ! Maar gebeurt het ook zo ? Volgens mij worden alleen Nederlanders en Indische Nederlanders herdacht ,moet dan in de toekomst anders ! en moet er herdacht worden zoals in de doelstellingen staat ,trouwens mooi dat Indonesie ook een krans stuurt ,dus bij de aankomende herdenking moet een nazaat van een Romusha maar haar of zijn zegje doen ,die Romusha,s hebben ongelofelijk geleden ( mede door de schuld van Soekarno ) maar die Romusha,s waren toen ter tijd ook onderdaan van Het Koninkrijk der Nederlanden .En als die actiegroep kerels zijn melden zij zich dan en nemen verantwoordelijkheid voor hun daden ,die actiegroep bestaat m.i gewoon uit Indische Nederlanders van de 3/4 e generatie .🤔🤔🤔

   • Jan A. Somers zegt:

    “Volgens mij worden alleen Nederlanders en Indische Nederlanders herdacht” Bent u wel eens naar die herdenking geweest? Of gewoon een bezoek gebracht: Op mijn bersiapbankje gezeten? En hebt u ook gelezen?”: “Ontelbare militairen, verzetsstrijders en burgers uit alle bevolkingsgroepen in en buiten de gevangenenkampen lieten hun leven.

    • Bung Tolol zegt:

     @Hr Somers : Op al uw vragen is het antwoord JA ! Trouwens wist niet dat ,dat bersiap bankje van u was .Ja dat Ontelbare militairen,verzetsstrijders en burgers uit alle bevolkingsgroepen in en buiten de gevangenkampen het leven lieten ,was mij ook niet onbekend ,ik schreef toch ook over die Romusha,s ? maar zijn die Romusha,s ooit herdacht tijdens die herdenking ? Zo ja is het goed ! Zo nee moet het alsnog een keer gedaan worden ! Jangan lupa !👍

    • Jan A. Somers zegt:

     “dat bersiap bankje van u was” Bij ontbreken van een echt bersiapmonument is die naam voor dat bankje onder de bomen helemaal mijn eigendom. Zit je op rustige afstand van al die hotemetoten die daar ambtshalve zitten. (en reiskosten declareren?)
     “maar zijn die Romusha,s ooit herdacht tijdens die herdenking ?” Ik denk dat die naam te ingewikkeld is voor de gemiddelde herdenkingsfiguur. Maar de in Duitsland omgekomen Nederlandse tewerkgestelden worden ook nergens genoemd.

 6. Boeroeng zegt:

  Iedereen mag elke dag van het jaar , waar ook ter wereld herdenken wie men wil.
  Dus wie bij een 15 augustusherdenking staat, zit of van thuis kijkt, kan dat gewoon .
  De 15 augustus herdenkingen in Nederland hebben als belangrijkste grote doelgroep Nederlanders die hun familie, kennissen, hun geschiedenissen herdenken.
  En zo organiseren de comité’s hun herdenkingen.
  Daar is niks verkeerds an. Een comité kan ook een spreker uitnodigen die Indonesische slachtoffers herdenkt, maar als dit Indonesisch herdenken te veel is in ruimte en tijd op een herdenking dan haken mensen af.
  Logisch , men wil hun eigen familie en de eigen geschiedenissen herdenken

  Overigens … zijn er speciale herdenkingen in Indonesie voor de slachtoffers van hun Japanse bevrijders ?

 7. Bung Tolol zegt:

  Tja ,Tja klopt allemaal wel wat je zegt maar als je naar die herdenking luistert en kijkt ,valt het mij op dat niemand maar dan ook niemand aandacht schenkt aan die Indonesische slachtoffers ,lijden wij Indo,s aan een collectief gebrek aan geheugen ? Mijn beide oma,s zijn Indonesisch en allebei gestorven tijdens de Japanse bezetting ,aan wat ? Ja saya tidak tahu ! Waarschijnlijk aan een gebroken hart ,want zij konden hun kinderen en kleinkinderen niet meer zien ! Kasian ya tog ! en dat Indonesie misschien geen herdenkingen heeft voor hun slachtoffers van die Japanse bezetting ,wat maakt dat nou uit ,moeten ze lekker zelf weten ,als Indische Nederlanders weer gaan herdenken ,gedenk dan niet alleen je Nederlandse familie maar ook je Indonesische familie ! 👌👌

  • Jan .A. Somers zegt:

   “niemand maar dan ook niemand aandacht schenkt aan die Indonesische slachtoffers” Ik denk dat Indo’s nauwelijks naar dat monument komen. Laat staan lezen:, “alle bevolkingsgroepen” Of moeite met begrijpend lezen?

 8. Boeroeng zegt:

  Als ik denk aan familie die ik verloor tijdens de Japanse bezetting dan zie ik de foto’s van mijn grootvader en ik ken hun namen.
  Ze kwamen om in de kampen. Een opa was een limburger en andere opa was van biologisch Indonesische ouders is het verhaal, maar opgegroeid in een indo-europees gezin.
  Ik denk ook aan een overgrootmoeder van chinees-sumatraanse ouders.
  Zo zijn er bij herdenkingen velen die ook even denken aan hun inlandse moeder, grootmoeder, baboe. Wel of niet omgekomen in de oorlog.

  Het verwijt van de bekladder van het Indisch monument is dat de 15 aug herdenking daar een racistisch gebeuren is. Dat vind ik dan weer racistisch denken van de bekladder(s)
  Iedereen daar aanwezig kan ook aan zijn Indonesische voorouders, familie en vrienden denken. en dat wordt uiteraard ook gedaan

 9. Bung Tolol zegt:

  Die Herdenking is zeer BESLIST geen racistisch gebeuren ,want er staat duidelijk ALLE slachtoffers van die Japanse bezetting mogen herdacht worden ,als die actiegroep zich er aan stoort ,dat er toch voornamelijk Nederlanders en Indische Nederlanders herdacht worden ,nou ja laten zij dan wat van zich horen en openlijk hun Indonesische voorouders herdenken ! En niet stiekem in het duister van de nacht er op uit gaan en dat monument bekladden ! BAH smerig ,laf en nog eens laf ! Zij moeten gewoon met hun gore poten van dat monument afblijven !!! Er staat duidelijk dat monument is er voor ALLE slachtoffers van die Japanse bezetting ! Klaar ! Sudah Al !

 10. Boeroeng zegt:

  Nu vermoed ik dat justitie wel een vermoeden heeft wie het Indisch monument heeft beklad, maar dat men het niet kan bewijzen.
  Facebook geeft het ip-nummer niet van AMP die zegt verantwoordelijk te zijn. https://www.facebook.com/aliansimerahputih
  En als men het ip-nummer kan achterhalen door te hacken, dan is het illegaal en niet te gebruiken voor een vervolging.

  • Bung Tolol zegt:

   Ach Boeroeng ,laat die jongetjes toch ,zielige figuren ,een afgelegen monument ,vlakbij een duister bos en dan ook nog eens s,nachts een beetje staan bekladden ,nou ben je zielig of ben je niet zielig ? Wat ik ook zielig vind is dat sommige rechtse Indo,s denken ,dat jij dat goed vind ! Nou zieliger kan het niet ! wat een stelletje zielepoten ! Als je een beetje kunt lezen ,heb je allang begrepen ,dat je dat zootje van die Grauwe Eeuw een stelletje racisten vind ,zijn ze ook ! een stelletje racistische psychopaten ,hadden allang naar Boven-Digoel ……… sorry Rottumeroog verbannen moeten worden ! 👍👍👍

 11. Boeroeng zegt:

  Ja Bung … het zou me niet verbazen als een enkele zielepoot mij in dat hokje van de Grauwe Eeuw wil stoppen of mij tot niet-Indisch verklaart of mij verdenkt niks te weten van geschiedenis der Indische Nederlanders. Idd … gewoon hier een beetje lezen dan kan men weten dat deze verwijten
  onzin zijn
  Van de week herontdekte ik een serie van mijn reacties op joop.nl nav de bekladding van het Indisch monument. Voor wie twijfelt of voor die ene zielepoot … lees daaro:
  https://joop.bnnvara.nl/opinies/aliansi-merah-putih-besmeurt-de-roemrijke-indonesische-vlag

 12. Peter Petrone van den Broek zegt:

  De actie van deze actiegroep is duidelijk gericht de Nederlandse geschiedsschrijving te be
  invloeden dwz in voor haar ideologisch welgevallige richting te herschrijve danwel aan te passen. Het is niet geheel toevallig dat in Nederland de deklonisatieperiode 1945-1949 ter discussie staat. Ik heb weleens reacties gestuurd naar een voor hen sympathiserend groep in Nederland, met voorspelbaar resultaat, mijn reacties kunnen niet onder “like” geplaatst worden. Leg ik haar verklaringen naast die van andere groepen met gelijkluidende bedoelingen/eisen zoals Histori Bersama en Jeffry Pondaag dan zijn patronen te herkennen. Met dien verschil dat Divisi Gerilya Bambu Runcing zich extreem en gewelddadig, onder bedreigingen opstelt. Er lijjkt een radicalisering te hebben voltrokken in acties tegen Nederland.

  Daarnaast doet de Divisi Gerilya Bambu Runcing zich voor als een Indonesische politieke groepering tegen Nederlandse geschiedsschrijving. Mijn vraag is hoe Indonesie, dwz wat het standpunt de Indonesische ambassade in deze is, de acties zijn wel inmengingen van staatsburgers van een buitenlandse mogendheid in binnenlandse en Nederlandse aangelegenheden. Daarnaast zijn standpunten tegen deze kladacties van Histori Bersama en Pondaag mij niet bekend., wat mij enigszins bevreemd, normaliter blazen ze hoog van de toren.

  Indonesiche en met hen sympathiserende groeperingen kunnen hier vrijuit van hun democratische rechten gebruik maken, maar hoe zit dat in Indonesie?
  Bij de Simpang Club in Soerabaj staat buiten dezevoormalige koloniale societeit duidelijk zichtbaar een herinneringsplakkaat waarin de acties van de pemoeda’s bij de Slag om Soerabaja bejubeld worden. Er wordt dan wel vergeten dat in de Simpang Club medio oktober 1945 tientallen zo niet honderden Europeanen en hun sympathisanten door diezelfde pemoeda’s op beestachtige wijze met steekwapens, bijlen, zwaarden, messen, bijlen e.d. werden afgemaakt. Wat gebeurt er als een groepering dit monument met koloniale teksten zoals “verboden voor honden en inlanders” besmeurd?

  • Jan A. Somers zegt:

   “Bij de Simpang Club in Soerabaj staat buiten dezevoormalige koloniale societeit duidelijk zichtbaar een herinneringsplakkaat” Ook bij de Werfstraatgevangenis, plus een van de buitenmuren met grote graffiti. (zal de foto’s opzoeken) Die gevangenis is afgebroken, maar ik weet niet of er nog wordt herinnerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.