Indisch in Beeld


Deze foto is naar aanleiding van een publicatie op imexbo.nl .
Het gepubliceerde was een foto van een huis waar Jeane Eschweiler-Dezentjé woonde in 1931 met haar man en de jongste kinderen.
Dit beeld was in 1937 gemaakt achter het  huis  en  ingestuurd  door een kleinkind.

Jeanne Gertruda Eleonore Dezentjé, geboren 28 okt 1882 in Soerakarta overleed 24 dec 1946 te Dabo Singkep. Ze was dochter van Alexander Gerard Dezentjé (kind 20)  en Raden Roro Salimah, dochter van de Kraton te Soerakarta .
Ze huwt 24 april 1900 in Soerakarta met  Johannes Marianus Otgar Eschweiler geb. 21 febr 1882 in Soerakarta, overl.19 nov 1945 te Johore Bahru, Malakka, Geslaagd klein-ambtenaarsexamen 1898, klerk staatsspoorwegen 1900, 1911 in Tjepoe geplaatst, geplaatst in Bandoeng aan de westerlijnen 1914, commies staatsspoorwegen Soerabaja 1918, te Sidoardjo 1925, hoofdcommies 1926, met verlof naar Europa 1931, gepensioneerd bij de staatsspoorwegen 1932. Zoon van Johannes Henricus Otgar Eschweiler en Maria Cecilia Coenraad.
Archieftopic.

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

6 reacties op Indisch in Beeld

 1. Hans Boers zegt:

  Prachtige foto. Ik herken bijna alles op de foto uit mijn jeugd. Het opstapje, de blinderings houten jalouzien op de ramen, de hansopjes zoals de twee jochies rechts dragen, de blote kakken voorzien van eelt, de verweerde dakpannen, opa in tropenpakkie, oma in sarong kebaja.

 2. Anise zegt:

  En Om in pijama 😀

  Wij lopen ook nog vaak heel informeel rond. Mijn moeder en tantes dragen altijd een duster tenzij ze ergens naartoe gaan, en zelfs dan ligt het er aan waar naartoe. Wat iets heel anders is dan een ochtendjas (mijn man roept hier: “badjas!”). In feite is het een soort pijama-jurk.

  Mooi, die foto’s. Ik zou ze vergroten en inlijsten maar velen hier vinden het morbide om afbeeldingen van overledenen aan de muur te hebben. Bijgeloof is nog zeer sterk aanwezig.

  • Hans Boers zegt:

   @Anise

   Mijn wijlen oom Liem Hok King liep vanaf zijn pensioen tot en met 2010 heel de dag in pijama, gasten of geen gasten. Hij had een groot restaurant in S’baya en kwam in zijn pijama de eetzaal binnen om te kijken of er bekende eetgasten tussen zaten. Zolang ik hem kende, heb ik hem slechts gezien in 1) uniform TNI (hij was gepensioneerd longarts) LetKol) of 2) nette kakibroek en mooie lichtpaarse blouse als we gingen winkelen (NOOIT andere formatie gezien) of 3) pijama en dat laatste was dus bijna altijd.

   Ik kan me zijn laatste gebaar naar mij toe nog heel goed herinneren. Ik kwam weer eens langs in S’baya om aldaar een maandje te vertoeven en ik droeg T-shirt (baju kaos) made in Holland en creme van kleur…Oom dacht: Sahno dese, zijn T-shirt kok luntur iya? En hij gaf een stel spierwitte T-shirts aan me cadeau… 🙂

   Wat mij is bijgebracht uit mijn tijden aleer en aldaar:
   Portretten van overledenen nooit samen met portretten van nog in leven zijnden. Mag wel apart maar niet bij elkaar hangen aan de muur….

 3. Boeroeng zegt:

  Hoe meer ik naar de foto kijk, hoe mooier het wordt.
  Mij valt op dat de dochters Europese jurken dragen en hun moeder Jeanne Dezentjé niet.
  Ik vermoed dat zij meer inlands geörienteerd was , opgegroeid bij haar Javaanse moeder

 4. Jan A. Somers zegt:

  Die foto! Dat is Indië! Boeroeng, in het rijtje rechts zetten. (Met auteursrecht!!!!)

  • Boeroeng zegt:

   Het auteursrecht houdt op te bestaan na 75 jaar.
   Bovendien kreeg ik het van de eigenaar van dit jpg-bestand en die is akkoord met publicatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.