Het onderzoek van EenVandaag

Zie de uitzending op 7.42 min. Eerst even de reclames dulden.

Rijstplukker en kaaskop
Waarom heeft de Indische groep met kleur minder het gevoel dat ze gediscrimineerd wordt? Ze krijgen minder opmerkingen omdat ze vaak wat lichter gekleurd zijn, een Hollandse achternaam hebben of al goed Nederlands spraken toen ze na de oorlog naar Nederland kwamen. En de opmerkingen die ze krijgen, ervaren ze niet zo negatief.Veel families die uit Nederlands-Indië naar Nederland kwamen, wilden hier graag een bestaan opbouwen en kozen ervoor hun mond te houden of een scheldwoord weg te lachen. Een deelnemer zegt daarover: “Ik heb mij nooit gediscrimineerd gevoeld. Als ik als kind in de jaren 60 uitgescholden werd voor ‘rijstplukker’ dan zei ik ‘kaaskop’ en dan speelden we weer verder.” Een ander: “Ik reageer niet als iemand mij ‘blauwe’ of ‘chocorotsje’ noemt, dan is de lol er zo af. Ik ervaar dat niet als discriminatie.”Pinda was meer mijn koosnaampje vroeger, het maakt me trots op mijn roots

Maar een derde (32 procent) voelt zich wel degelijk gediscrimineerd. Dit komt vaker voor onder deelnemers met een wat donkerdere huid, zoals mensen met een Molukse achtergrond (52 procent). Zij komen met schrijnende voorbeelden. “Mijn vader werd gediscrimineerd in een meubelzaak. Omdat hij een donkere huidskleur had, moest hij eerst zijn spaarbankboekje laten zien voordat hij meubels mocht bestellen”, vertelt iemand. En er is ook schaamte: “Ik smeerde mijn armen in met melk. Dan werden ze wel witter, dacht ik.”  EenVandaag

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Het onderzoek van EenVandaag

 1. R Geenen zegt:

  @@Wij vroegen aan 2000 deelnemers met een getinte of Aziatische huid of zij te maken hebben met discriminerende uitingen. Een derde (32 procent) zegt soms racistische opmerkingen te ervaren. Dit varieert van een paar keer per maand (12 procent) tot een paar keer per jaar (20 procent). Zij worden bijvoorbeeld uitgescholden voor ‘pinda’, ‘poepchinees’ of ‘treinkaper’.@@
  De onderzoekers van het programma zien een feit over het hoofd. Namelijk dat ruim 20% dat is minstens 1 op de 5 weer emigreerden; weg uit Nederland. En dat velen van hun vertrokken vanwege o.a. de discriminatie. Ook hebben velen, die aan het onderzoek deelnamen, niet gedacht aan het feit dat het ongeldig verklaren van hun diploma’s ook onder het racisme viel.
  M.a.w. ik lap dat onderzoek aan mijn laars.

  • Jan A. Somers zegt:

   ” zien een feit over het hoofd. Namelijk dat ruim 20% dat is minstens 1 op de 5 weer emigreerden; ” Daar ging die enquête ook niet over.Je kunt geen resultaat geven op een vraag die niet is gesteld.

   • R Geenen zegt:

    @Daar ging die enquête ook niet over.Je kunt geen resultaat geven op een vraag die niet is gesteld.@
    En daarom kan je de maatschappy wel zand in de ogen strooien of anders gezegd: bezodemieteren. Heb dat ook de onderzoekers laten weten. Want ik behoor niet tot het aantal in Blandaland

  • Ronereon zegt:

   @ “M.a.w. ik lap dat onderzoek aan mijn laars”. Heb het bij de aankondiging al direct doorgespoeld. Op 10 augustus hierover gereageerd. Onderzoek ? Onbenullig, hijgerig, sensationeel, manipulatief. Uiterst belangrijk en zinvol dat de sociaal-historische context in beeld komt, verklaart en bevestigt veel, nml redenen dat er veel naar de USA gingen.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik vond de vraagstelling best goed (maar soms moeilijk te beantwoorden), duidelijk gericht over de gevoelens van mensen uit Indië over hun verblijf hier in Nederland. En die zijn heel divers, maar dat wisten we al. Met de meeste mensen die het in Nederland hebben gemaakt. En zoals het bij alle enquêtes is, zijn de resultaten afhankelijk van de mensen die hebben meegedaan. En dat de meesten daarvan het hier best naar hun zin hadden wordt (voorspelbaar) door een minderheid niet gedeeld.

    • R Geenen zegt:

     Wist U het volgende? minister Marga Klompe beweerde dat de Indischen geofferd waren voor grotere belangen (Geld). Hoe denkt U dat de Indo zich voelt bij het lezen van wat Marga Klompe heeft gezegd.
     Ze sprak daar namens de Ned. Regering van Drees en Lieftinck.

    • RLMertens zegt:

     @Ronereon; ‘aan mijn laars etc.’- Jammer, want het is mi. juist een correcte enquette! Onze ouders/1e generatie sloegen zich er door heen! Door een wereld van onbegrip/koude ontvangst etc. ; je zal er maar voor staan! Alles achter gelaten; geluk/verdriet/ellende en dan…helemaal van de grond af(!) opnieuw beginnen; je ervaring, functies, diploma’s telden NIET! Chapeaux !. -Wij als kinderen vonden de tocht naar Holland; spannend, een avontuur Zagen plots bij aankomst ; een blanke- straatveger, een kolen sjouwer, tramconducteur etc. Het waren doodgewone mensen als die Inlanders in Indië! Geen gedoe om je zo Nederlands mogelijk te gedragen. Zo geaffecteerd mogelijk te praten/doen. Ik vond de Hollanders hier aardiger dan in Indië toen; met hun ‘wij Nederlanders etc.’. Je werd gewoon aangesproken/bevraagd (soms stompzinnig) Met bijlessen etc. maakten wij onze school/studie af en ging werken. Nooit vergeet ik wat mijn vader eens tegen zei; ‘wees blij, dat je hier(!) je opleiding genoot en je loopbaan heb …..! Trots hoor ik aan, hoe de jongere generaties op zoek gaan naar onze ‘wortels’/ ervaringen. Met Rocky; het ontroert me! – Mijn saluut aan hen de 1e generatie, die ons hier hebben begeleid!

 2. R. Buse zegt:

  Het wordt als algemene mening aangenomen dat Nederlanders een tolerant volkje zijn. Echt niet!, dat hebben vele repatrianten meegemaakt door discriminatie/jalouzie en middels een serie scheldnamen of onbegrip over wat zij in Nederl.Indie meemaakten zo van wij hebben toch ook een half jaar honger meegemaakt. Zelfs jonge kinderen ( ex geinterneerden) werden op lagere school raar aangekeken of zelfs gestraft dat zijnhelemaal niets begrepen van zanglessen met motief “De paden op de lanen in” of öp de groene stille heide’ terwijl zij meer dan drie jaren lang wandluizen moesten opruimen of slakken/ratten zochten enz. om eten(?) wat teop te waarderen. Ouderen moesten hier huisvesting zoeken e banen zien te vinden om een toekomst op te bouwen. Er zou een een open opinie program moeten zijn waarom tot op dag van vandaag nog op oude Nazi kampbeulen wordt gejaagd terwijl in Japan slechts een tiental van de beulen zijn verooordeeld en de rest na 10 jaar weer op vrije voeten komen en met veel eer worden behandeld als trouwe onderdanen van een schurk als Hirohito die toch ook verantdwoordelijk was voor 25 miljoen doden in Azië waaronder bijna 4 miljoen Javaanse/Sumatraanse dwangarbeiders van de jappen door honger/ziekten enz .

  • Bung Tolol zegt:

   Er bestaat geen tolerant volk ,er bestaan wel tolerante mensen ! Net zoals niet alle Duitsers Nazi,s waren en niet alle Nazi,s waren Duitsers .🤔

 3. Boeroeng zegt:

  In de Moesson van februari 2021 staat een interview met Esther Eikelenboom. Ze is van Indische komaf en de drijvende kracht achter deze opiniepeiling..

  Way to go, Esther

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.