Boek ‘Nummer 9160 – Een jongen in het Jappenkamp’


boekenbrouwers.nl
Piet groeit onbezorgd op in Nederlands-Indië als oudste kind in een Nederlands ambtenarengezin. Dat leven verandert compleet als de kolonie in 1942 door Japan veroverd wordt. Na een paar maanden interneert de Japanse bezetter alle Nederlanders, de mannen apart van de vrouwen en kinderen. Piet belandt in verschillende kampen onder kampnummer 9160. Hij wordt bij zijn moeder weggehaald als hij twaalf wordt en in aparte jongenskampen terecht komt. De steeds slechter wordende omstandigheden veranderen Piet van een kind in een overlever. Uiteindelijk capituleert Japan voor Piet net op tijd, als hij meer dood dan levend in een ziekenboeg ligt.

De nu 88-jarige Piet heeft zijn kampperiode nog altijd helder voor ogen staan. Samen met auteur Annemarie Bootsman heeft hij zijn herinneringen samengebundeld in een meeslepend verhaal. ‘Ik hoop dat het verwoorden van mijn herinneringen ertoe kan bijdragen dat men uiteindelijk tot een mild standpunt komt ten opzichte van “de vijand”, omdat daar ook velen slechts hun plicht jegens het militaire gezag dienden uit te voeren’, aldus Piet. ‘Als wij onze haatgevoelens blijven behouden en die overdragen op onze kinderen en anderen komt er nimmer vrede’.

Auteur: Annemarie Bootsman, Piet Alderlieste  Aantal pagina’s : 120

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

6 reacties op Boek ‘Nummer 9160 – Een jongen in het Jappenkamp’

 1. R Geenen zegt:

  @@Als wij onze haatgevoelens blijven behouden en die overdragen op onze kinderen en anderen komt er nimmer vrede@@
  Ik respecteer de gedachte van Piet. Maar is het niet zo dat Japan zelf niets er aan doet? Het erkennen en verontschuldigen, de Troostmeisjes, het compenseren, enz? Laat japan maar eerst over de brug komen. Zij zijn toch ook met de oorlog begonnen, de moorden, verkrachtigingen, mishandelingen, enz De veroorzaker zal eerst op de knieen gaan.

  • Ronereon zegt:

   Volstrekt eens met uw argumentatie en conclusie. Vergeet niet wat er staat in de Japanse geschiedenisboeken, de massacre van Nanking, Korea, enz. Lees over de slachtpartijen ! De Japanse houding tot nu toe is despicable. Oog om oog, tand om tand, forever desnoods.

 2. Robert zegt:

  Yes they(the Japs) sowed bloodshed and destruction,and cannot expect total peace until they get out of their moral bankruptcy.

 3. Ronereon zegt:

  Voila !
  -https://www.dw.com/en/japan-fumes-over-comfort-women-statue-in-south-korea-said-to-resemble-abe/a-54357341
  -https://www.dw.com/en/fury-as-japanese-paper-redefines-comfort-women/a-46600576

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.