maart 1945: Ook Indië in greep van hongersnood

In de bezette kolonie is er door oorlogsgeweld en fout beleid te weinig voedsel voor miljoenen mensen.
In Nederland mogen deze hongerwinter duizenden sterven aan honger en ontbering, in bezet Indië gaat het om miljoenen. Niet alleen in de interneringskampen voor Nederlanders, ook de Aziatische bevolking van de kolonie lijdt vreselijk onder de tekorten.  NOS

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

22 reacties op maart 1945: Ook Indië in greep van hongersnood

 1. R Geenen zegt:

  @@De situatie wordt nog verergerd doordat de Japanse legermacht een aanslag doet op de verminderde voorraden die er zijn. Hun belangen gaan voor die van de inheemse bevolking.@@
  Niet alleen dat!
  De jap wilde de gevangenen in de kampen systematisch gewoon uithongeren en er aan laten sterven. Een andere methode dan de joodse gaskamers. De heer Keller en mede gevangenen uit kamp Bangkinang hebben immers een paar maanden voor het einde van de oorlog grote kuilen moeten graven en tijdens het graven zagen de mannen de jap al vuurwapens klaar zetten. De atoombommen op japan hebben ons gered.

  • Bert Krontjong zegt:

   99.99% van de volwassen geinterneerde eerste generatie Indische Nederlanders zijn er ook van overtuigd dat de Jap bij een inval van infanterie en artillerie op het Japanse eilandenrijk hun woede zouden koelen op de gevangenen zeg maar uit wraakzucht ,ook mijn ouders ,beiden zaten in Bangkinang zeiden “” Die Atoombommen hebben ons gered !””

   • R Geenen zegt:

    @beiden zaten in Bangkinang zeiden “” Die Atoombommen hebben ons gered !””@
    Ja Bert en daar zijn 3 redenen voor.
    Ten eerste: De Japanse regering begon te merken dat ze de oorlog gingen verliezen. Er waren opdrachten van Tokio om alle bewijzen tegen hun te vernietigen met inbegrip van de gevangenen. De geplande data was voor de tweede helft van September 45. Wel, de twee bommen werden gedropt op 6 en 9 augustus.
    Ten tweede: Vraag het maar aan de mensen die bu nog in leven zijn (rond de 90) die de opdracht hadden de grote kuilen te moeten graven, want (volgens de jap) zouden de engelsen hun bombarderen. De heer Keller, de heer van Delden en de heer Brard hebben moeten graven en zijn nu nog in leven. Ook hebben ze de wapens waargenomen, die bij de kuilen werden opgesteld.
    Ten derde: Het uithongeren van de gevangenen van 3 1/2 jaar in jap kamp. Hoe lang zouden jouw ouders en mijn familie (ook ik) het nog hebben kunnen volhouden?

 2. eppeson marawasin zegt:

  @De atoombommen op japan hebben ons gered.@

  — Niet zozeer de Atoombommen, maar de Stalinistisch/Russische dreiging. De Russen hadden namelijk reeds de eilandengroep Koerillen ingenomen voordat de A-bommen vielen en dreigden van daaruit het grootse noordelijkste Japanse eiland Hokkaido te bezetten. De Atoombommen hebben dat laatste uiteindelijk voorkomen. Japan eist al jaren, zonder succes overigens, de Koerillen terug van Rusland.

  • R Geenen zegt:

   Na o.a. de informatie van de heer Keller, ben ik er nog steeds van overtuigt dat de atoombommen de levens van ons gevangenen in japkampen, heeft gered. Die atoombommen hadden een drastische ingreep in 2 Japanse steden. En Amerika dreigde met meer. Want ze hadden er nog 6.

   • e.m. zegt:

    De eerstvolgende A-bom zou pas op 29 augustus geworpen kunnen worden; de andere in oktober.

    Alhoewel ze het in eerste instantie niet geloofden, wilden na de eerste A-bom (6 augustus) de oorlogszuchtige Japanse militairen nog van geen Potsdammer Proclamatie weten. Ook niet na die op Nagasaki (9 augustus).

    Daarentegen verzuchtten sommigen in de Japanse regering dat het een godsgeschenk was, dat de Russen Japan de oorlog hadden verklaard.Tussen 10 en 14 augustus kwam het initiatief bij keizer Hirohito te liggen, die voorstander was van totale overgave, weliswaar met die ene uitzonderingsregel. Jonge militairen hebben zelfs nog een couppoging tegen de keizer overwogen.

    Voor Stalin was diens oorlogsverklaring mede geo-politiek gemotiveerd (invloedssferen Yalta).

    Daarom was de feitelijke ondertekening van de Japanse capitulatie op de Missouri ook later. Rusland was namelijk door blijven vechten. En Stalin claimde het noordelijke deel van Hokkaido. Maar president Truman gaf daar niet aan toe. Hokkkaido bleef in zijn geheel onder Amerikaanse invloedssfeer. Het heeft daardoor even geduurd voordat o.a. –ik weet niet of je daar als Indo of Totok trots op moet zijn (remember: “all ships follow me”)- ook Conrat Helfrich mocht toekijken, aanschuiven en mee-ondertekenen.

    • R Geenen zegt:

     @De eerstvolgende A-bom zou pas op 29 augustus geworpen kunnen worden; de andere in oktober.
     Alhoewel ze het in eerste instantie niet geloofden, wilden na de eerste A-bom (6 augustus) de oorlogszuchtige Japanse militairen nog van geen Potsdammer Proclamatie weten. Ook niet na die op Nagasaki (9 augustus).@
     Of het nu 29 augustus of een andere datum in augustus, maakte toch niets uit. Maar als er een 3de en misschien ook een 4de op dat land werden gegooid, had het waarschijnlijk een dubbel effect. De Japanse heethoofden zouden opgegeven hebben, of reeds door de bom zijn vertrokken. En de russen hebben halt gemaakt of misschien wel teruggetrokken.

  • Jan A. Somers. zegt:

   Volgens mij zat er nog een stap tussen. Rusland wilde zich er ook nog mee bemoeien, het communisme in Azië verspreiden. Vond Amerika niet leuk, de oorlog moest versneld worden gewonnen door de Amerikanen. Die durfden niet meer te wachten op de Japanse capitulatie. Maar dat heeft dan meteen een hoop gevangenen het leven gered. Met als neveneffect dat Amerika zich ging bemoeien met het Japanse herstel. Ik ben vergeten waar ik dat gezien heb.

 3. Jan A. Somers zegt:

  Hongersnood? Heb ik Soerabaja niets van gemerkt. Althans niet voor ons. De blandja ging gewoon door.

  • R Geenen zegt:

   U bent zeker ook nooit op een van de Sumatraanse reunie geweest zoals de Padang, de Bangkinang, de Medan, enz. Ach waarom zou u ook, toch onbelangrijk. U wilt zo gauw mogelijk Hollander zijn. Maar neem U het van mij aan dat wij die de ellende hebben meegemaakt, er vandaag nog last van hebben.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik schrijf toch over Soerabaja, en u over Sumatra? En ik heb op Java hard moeten werken voor mijn levensonderhoud! U in Sumatra ook? Overigens behoor ik nu tot de ‘nieuwe Zuid-Hollanders’. Daar heb ik niets voor hoeven te doen. Hebben ze gewoon gehaald uit de interviews van het IHC. Maar daar heb ik al over geschreven.

  • Bung Tolol zegt:

   Hongersnood ? Heb ik in Soerabaja niets van gemerkt .Althans niet voor ons ,nee klopt hoe komen ze erbij ? was laatst in Soerabaja lekker echt Indonesisch gegeten bij Mac Donald ,Kentucky Fried Chicken en Bennies Hamburger maar belandja deden we niet ,alles werd bezorgd door Uber en Bung Tomo,s bezorgservice

   • Robert zegt:

    Ik wist niet dat de nazaten van Bung Tomo in the delivery service zaten. Weer wat geleerd. Is er geen Burger King in Surabaya?

    • R Geenen zegt:

     Heb zelf nog nooit iets gekocht in een fastfood place. Maak mijn burgers zelf, want dan weet ik wat ik eet. En zeker geen hondenvlees.

 4. PLemon zegt:

  @ Niet zozeer de Atoombommen, maar de Stalinistisch/Russische dreiging.

  # Waren de atoombommen nodig om de Tweede Wereldoorlog te beëindigen? Over die vraag woedt al decennia een hevig debat. Ja, was het eerste antwoord van historici: deze bommen waren nodig. Japan zou anders niet gecapituleerd hebben, waardoor er nog eens honderdduizenden Amerikanen zouden zijn omgekomen in de strijd.

  Maar in het midden van de jaren zestig, tegen de achtergrond van de Vietnamoorlog, kwam de atoombom in een ander licht te staan. De Amerikaanse geschiedschrijver Gar Alperovitz stelde in zijn boek Atomic Diplomacy (1965) dat president Harry S. Truman de bommen vooral had gebruikt om Sovjetleider Joseph Stalin te intimideren en buiten de oorlog in Azië te houden…enz enz

  … Voorlopige conclusie: de atoombommen hebben niet geleid tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.
  Maar hoe konden die gebeurtenissen dan zo’n mythische status krijgen? Eigenlijk hadden de twee atoombommen vergelijkbare effecten als de ‘gewone’ bombardementen op andere Japanse steden. Bij de aanval op Tokio van 9 maart 1945 vielen er 84.000 doden – meer dan bij de aanval op Hiroshima. Maar de bommen op Hiroshima en Nagasaki spraken enorm tot de verbeelding. Commentaren spraken van een nucleaire Apocalyps. De term ‘atomic bomb disease’ werd gemunt: het bevangen zijn door de berichtgeving over de atoombommen.
  https://decorrespondent.nl/1587/de-mythe-van-de-atoombom-die-69-jaar-geleden-een-einde-maakte-aan-de-tweede-wereldoorlog/21370545174-685a47aa

  • R Geenen zegt:

   @@Ja, was het eerste antwoord van historici: deze bommen waren nodig. Japan zou anders niet gecapituleerd hebben, waardoor er nog eens honderdduizenden Amerikanen zouden zijn omgekomen in de strijd.@@
   En alle Indische mensen. Dat wordt constant vergeten. Maar er waren toch ruim een 300,000. U en ik zouden dan nu niet achter een computer hier over schrijven.

  • Arthur Olive zegt:

   Stalin wist al vanaf 1942 dat Amerika aan het werken was voor een atoombom dus die bommen waaren niet gebruikt om hem te intemideren en buiten de oorlog in Azie te houden zoals de schrijver Car Alperovitz voorstelde. (Stalin liet dit ook weten aan Truman door niet te reageren toen Truman het hem vertelde op Postdam.)
   http://www.atomicarchive.com/History/mp/p5s9.shtml

  • Jan A. Somers zegt:

   ” en buiten de oorlog in Azië te houden…enz enz” Ik dacht dat de Russische aanval al was begonnen. Koerilen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.