Just a flag ?

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Just a flag ?

 1. R Geenen zegt:

  Niet naar de Olympische spelen gaan.

 2. P van Geldere. zegt:

  De Jap.geeft weer twee gezichten aan,iets dat bij veel Hollanders niet bekend is.Deze vlag zal ik nooit vergeten.Vier Jappen kampen en de ellende erin.

 3. PLemon zegt:

  @ ….Vier Jappen kampen en de ellende erin.

  # en de pijn van een verloren geboorteland.

  *** de Japanners hebben geen Holocaust op hun geweten. Ze hebben slachtpartijen in China aangericht, maar ze zijn zich niet te buiten gegaan aan de stelselmatige vernietiging van een bevolkingsgroep.’
  Dat de kampen voor veel Japanners klein bier zijn, moet aanzienlijk hebben bijgedragen aan het onbegrip dat de kampbewoners hebben ondervonden.
  ‘Zeker. Zij waren doelbewust en publiekelijk door de Japanners vernederd. Die wilden de Indonesiërs daarmee laten zien: dit waren jullie heersers, en kijk wat nu met hen gebeurt. Voor de vroegere heersers was dat uiteraard een bron van trauma’s en rancune. Voor hen was de oorlog veel ingrijpender geweest dan voor de meeste Nederlanders in het moederland – de Joden en verzetslieden uitgezonderd. Maar verhalen over de wreedheid van de Japanners ketsten af op verhalen over de Hongerwinter. Mensen met een Indisch verleden hebben de oorlog in besloten kring moeten verwerken. Ook bij ons thuis ging het doorgaans over andere dingen.’

  Tijdens zijn werkzame leven heeft Buruma zich geregeld verdiept in de omgang van landen met hun oorlogsverleden – hetzij als dader, hetzij als slachtoffer. Daarbij viel hem, onder andere, de onwil in Nederland op om zich met de dekolonisatieoorlog in Indonesië bezig te houden. ‘Er gaan generaties overheen voordat men zo’n thema onder ogen wil zien.’

  Nederlanders zijn van oudsher overtuigd van hun eigen deugdzaamheid. Zij belichamen niet de macht van wapens of van het getal maar de macht van de deugd. Dat is tamelijk essentieel voor het nationale zelfbeeld. De historiografie van de Tweede Wereldoorlog is daardoor ook heel moralistisch. Ze gaat over goed en fout – en alle gradaties daartussen. Voor Nederlanders is het moeilijk om te aanvaarden dat ze ook fout waren, bijvoorbeeld in voormalig Nederlands-Indië.’

  Hebben Nederlanders dat niet gemeen met andere voormalige kolonisatoren?
  ‘In vergelijking met bijvoorbeeld de Britten hebben ze meer moeite om te aanvaarden dat ze als koloniale mogendheid aan de verkeerde kant van de geschiedenis waren terechtgekomen. Engelsen gingen naar de koloniën om daar hun nobele werk te doen. Daarna keerden zij terug naar het moederland waar ze in een cottage van een fijne levensavond konden genieten. Heel veel Nederlanders daarentegen, waren in Indonesië geboren en voelden zich verbonden met dat land. Toen de Japanners in 1942 Indonesië bezetten, raakten zij hun vaderland kwijt.
  https://www.volkskrant.nl/mensen/in-japan-zijn-die-jappenkampen-nooit-een-thema-geweest~b67a4788/

  • Jan A. Somers zegt:

   “door de Japanners vernederd.” Erger nog, het waren Aziaten!!!! Een minder soort volk. Dat gevoel was al ontstaan bij het verslaan van de Russische vloot door de Japanners. Daar moest je voor buigen! Een normale wijze van begroeten. Hier moet je drie keer zoenen! Ook niet leuk. Kun je griep van krijgen.
   “raakten zij hun vaderland kwijt.” Nou, nee! Bij de capitulatie van het Nederlandse leger in mei 1940 raakten de Nederlanders toch ook hun vaderland niet kwijt?

   • PLemon zegt:

    @ “raakten zij hun vaderland kwijt.” Nou, nee!

    #Blijft het misverstand. Was indië voor de aldaar geboren indischen vóór de bezetting en de overdracht aan Indonesië het vaderland? Nu we ‘allemaal’ hier zijn is Nederland dan technisch gezien ons nieuwe vaderland. En terugkijkend Indië/Indonesië nu ons moederland geworden.
    Heeft Buruma dan onopzettelijk gelijk dat we ons vaderland kwijt zijn geraakt?

    • R Geenen zegt:

     Menige Indische man en vrouw zagen het anders. Het moederland heette Nederlands-Indie. Maar toen haar achternaam werd veranderd, werden haar kinderen uit hun geboorteland geschopt of weggejaagd. Maar we waren toen ook niet erg welkom in ons vaderland. dat bent U toch ook niet vergeten? In ieder geval zijn er toen ongeveer 1/5 van de uit Indie afkomstige kinderen van moederland en vaderland naar andere landen vertrokken. Ook een groot aantal naar Uncle Sam.

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik reageerde op “Toen de Japanners in 1942 Indonesië bezetten,” Bij de capitulatie van Japan werd de vooroorlogse status quo hersteld.

  • Arthur Olive zegt:

   De Hongerwinter is grotendeels veroorzaakt omdat de Nederlandse regering in Londen het verzet in Nederland een bevel gaf om de treinen te staken.
   Wat aantal slachtoffers betreft is de Holocaust te vergelijken met de slachtpartijen van de jap.
   https://www.hawaii.edu/powerkills/SOD.CHAP3.HTM

   “Engelsen gingen naar de kolonien om daar hun nobele werk te doen.”
   Taxation without representation.
   Right or wrong, my country
   Opium wars.
   Slavenhandel
   Enz,enz…

  • Jan A. Somers zegt:

   ” Daarna keerden zij terug naar het moederland waar ze in een cottage van een fijne levensavond konden genieten.” Als ik naar het eindsalaris (sorry, traktement!) van mijn vader kijk, met zijn pensionering, dan zat die cottage er echt niet in. Noodwoning in Vlissingen. Toen zijn oudste zoon ging studeren, was er niets meer over voor de latere dochter en zoon (geen probleem hoor).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.