Dit swingende kookboek is het beste van dit jaar

 

Indorock van Vanja van der Leeden heeft dit jaar het Gouden Kookboek gewonnen. In Amsterdam kreeg de culinaire schrijver te horen hoeveel de jury van haar boek houdt. ‘Dit kookboek rockt aan alle kanten. De Indonesische keuken op een uitdagende en eigenzinnige manier’. AD.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Dit swingende kookboek is het beste van dit jaar

 1. Gerrie Overweg zegt:

  Ik zeg: Kopen.

 2. R Geenen zegt:

  Een swingende kookboek met javaanse aangepaste gerechten???????????
  Geef mij maar Count Basie en de keuken van Padang.

  • PLemon zegt:

   @ Geef mij maar Count Basie en de keuken van Padang.

   # Dat doet ze….maar ???

   *** citaat:
   YES! Vanja wint met INDOROCK Het Gouden Kookboek!
   (en ik ook een béétje, want ik schreef de wijnadviezen)
   recept Rendang Padang uit INDOROCK

   Sumatraans gekaramelliseerd rundvlees

   ‘Met rendang uit Padang had ik dezelfde aha-erlebnis als met mijn eerste keer ‘echte’ pasta. Ik was achttien, had net mijn diploma op zak en vierde de vrijheid op het eiland Elba. De clichématige Italiaanse vakantieliefde zette me een bord pasta voor. ‘Wat, geen saus?’, dacht ik bij de aanblik van een bord sliertjes met wat aanhangende tomatenprut. De pure essentie van pasta kon ik duidelijk nog niet op waarde schatten. Met Sumatraanse rendang is het net als bij pasta: er moet net genoeg saus zijn om aan het vlees te hangen. Zo’n romige, pikante rendang frist op van een frisse acar van rodekool.’

   Bereidingstijd: 25 minuten + 3,5 uur stoven + ½ uur karamelliseren

   Ingrediënten

   bumbu rendang padang

   1,5 el korianderzaad

   5 kemirinoten, geroosterd

   50 gr gemberwortel (geschild gewicht), en in plakjes

   50 gr laos, (geschild gewicht) en in plakjes

   10 gr kunyit, (geschild gewicht) en in plakjes

   15 lomboks, pitjes verwijderd en fijngehakt

   4 cabe rawits, fijngehakt*

   snuf zout

   6 sjalotten of 3 middelgrote uien, gesnipperd (zo’n 165 gr)

   10 tenen knoflook, gepeld

   *rendang mag goed pittig zijn. Als je het milder wilt, voeg dan minder cabe rawits toe. Of laat ze weg.

   verder

   1-1,25 l kokosroom – (gebruik die uit pak van Kara van de toko, of in ieder geval room met 24% vet)

   1 kg stoofvlees van goede kwaliteit (staartstuk, nek-, schouder- of riblappen in stukken van 5-6 cm)

   3 blaadjes salam

   1 el tamarindepulp geweekt in 3 el water (of 1 kleine el tamarindepasta uit pot)

   7 serehstengels, gekneusd

   15 limoenblaadjes, gekneusd

   ¾ el zout

   koriandercress, om te garneren (of verse koriander)

   Bereiding

   Rooster eerst het korianderzaad in een droge koekenpan en wrijf fijn in de komvormige vijzel. Of gebruik een specerijenmolentje. Voeg het vermalen korianderzaad samen met de overige ingrediënten in stappen toe aan een grote platte vijzel en wrijf tot een pasta. Je kunt alles ook in een blender of met de staafmixer fijnmalen met twee eetlepels kokos- of zonnebloemolie.

   Zet een wok of wajang op het vuur, voeg de bumbu toe met de kokosroom. Het is echt van belang dat je kokosroom gebruikt, omdat het vlees aan het einde van het kookproces bakt in het vet. Als er niet genoeg vet is, bakt het aan. Genoemde room is ook zoeter. Dat betekent meer suiker, dat betekent dat karamelliseren beter lukt. Ben je nu toch eigenwijs en doe je het met kokosmelk, voeg dan aan het einde, bij het karamellisatieproces, een paar eetlepels santenblok of kokosolie toe. Dan heb je wat extra vet om te bakken.

   Zet het vuur hoog en meng bumbu en kokosroom door elkaar. Voeg het vlees toe samen met de tamarinde, de salam, de sereh en de limoenblaadjes. Laat nu zeker drie uur onafgedekt stoven op laag vuur. Roer af en toe om. Het vlees zal steeds donkerder van kleur worden. Zet het vuur na drie uur hoger, zodat er meer vocht kan verdampen. Trek daar nog zeker 30 minuten voor uit. Wanneer je het vet boven ziet komen drijven, begin dan met bakken. Bak het vlees op laag vuur in de ingedikte saus onder regelmatig roeren. Ga door tot het vlees donkerbruin is en de saus aan het vlees blijft kleven. Om het karamelliseren te vergemakkelijken en te versnellen, kun je het vlees in twee pannen verdelen.

   © receptuur en styling Vanja van der Leeden
   https://www.makemewine.nl/blog-features/indorock-vanja-recept-rendang

   • R Geenen zegt:

    Uw volgende opmerking zegt mij genoeg over het rendang gerecht “De pure essentie van pasta kon ik duidelijk nog niet op waarde schatten. Met Sumatraanse rendang is het net als bij pasta: er moet net genoeg saus zijn om aan het vlees te hangen. Zo’n romige, pikante rendang frist op van een frisse acar van rodekool.’”
    Uw verdere beschrijving past er precies bij. O en ik dring zowat iedere avond een glas rode wijn zoals de Les Portes de Bordeaux of een Merlot, maar beslist niet met prut. Een ding is zeker, u heeft beslist nog niet Sumatraanse rendang geproefd, laat staan gegeten. Ik houd het hierbij.

    • Jan A. Somers zegt:

     ” ik dring zowat iedere avond een glas rode wijn zoals de Les Portes de Bordeaux of een Merlot” Niks Indisch aan. Toch geassimileerd?

    • R Geenen zegt:

     @Niks Indisch aan. Toch geassimileerd?@
     Mijn Indisch verleden was ook Chevalier en Balliard (Napoleon tijd) en Portugees zoals Maitimo en Botellho. Niks geassimileerd, gewoon erfelijk. Net als U alleen maar pro Nl bent.

 3. Jan A. Somers zegt:

  In de NRC dit weekend staan meerdere Indonesische kookboeken vermeld.

  • Jan A. Somers zegt:

   Gisteren de prijsuitrijking.

   • Piet Azijnpisser zegt:

    Oud grapje, aangepast aan de moderne tijd.

    Man, Laat Maar Indo, moe thuis gekomen van een hele dag ngobrol met vrienden, tegen vrouw: “Wat eten we vandaag?”. Vrouw, net iets gelezen over actieve, ondernemende succesvolle Amerindo’s, geërgerd tegen de luie flikker: “Vandaag eten we kookboek”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.