30 dagen op zee

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

14 reacties op 30 dagen op zee

 1. Loekie zegt:

  Is het niet mogelijk om de muzikale omlijsting te laten verzorgen door een pianist (met de stijl van Mamahit of Bubi Chen) in plaats van die vals zingende Indische Willy Nelson?

 2. R Geenen zegt:

  Kan iemand mij zeggen of het alleen over de 30 dagen op zee gaat. Of komen ook in aanmerking de ervaringen voor het vertrek en de eerste ervaring in Nederland? Trouwens de reis was geen 30 dagen. Wij vertrokken uit Jakarta met het SS Chitral van de Engelse P&O Line op 1 januari en kwamen aan in R’dam op 27 januari 1951. Immers om over 30 dagen water zien maakt het niet interessant. Geld om iets te kopen of iets te doen was er ook niet. En dan zijn er 100 verhalen over 30 dagen zee, en 30 dagen het zelfde, zoals by Port Said.

  • Loekie zegt:

   30 Dagen water niet interessant?
   Nou, één avondje op zee met de Titanic en meer dan 100 jaar later worden er nog steeds boeken over geschreven, films over gemaakt, documentaires, onderzoeken enz.
   Over een paar honderd Indo’s op zee moet toch ook wel iets te vertellen zijn: zoutwaterliefdes, zelfmoorden, ziekten, recepten uitwisselen, dromen van Holland, verhalen over oorlog en bersiap, spookverhalen, beginnende nostalgie, wat al niet.

  • Don Ruwet zegt:

   Wij waren meer dan 30 dagen op zee; eerst van Surabaya naar Yakarta en dan van Yakarta naar Amsterdam, per Johan van Oldenbarnevelt die nu ergens in Griekenland op de zeebodem rust.

   • R Geenen zegt:

    How long were you in Jakarta. I mean count the time at sea only. Do not count the time from Surabaya to Amsterdam including the time being in Jakarta. How much time does it take from your home town to Jakarta? The subject is talking at sea.

    • Jan A. Somers zegt:

     30 is een handig rond getal in verhalen. Verhalen, dit is geen exacte geschiedenis. En van Soerabaja naar Batavia is ook over zee. Ik dacht een dag.
     “Immers om over 30 dagen water zien maakt het niet interessant.” Aan boord was zoveel te doen! Ik denk alleen al aan het neptunusfeest. En dansen op het dek. En flirten! Zelf was ik corveeër van het Rode Kruis. Hard werken, maar een lol dat we samen hadden!

    • R Geenen zegt:

     @@Aan boord was zoveel te doen! Ik denk alleen al aan het neptunusfeest. En dansen op het dek@@
     Geen mallemoer. Alleen afwachten wat er geen komen. Arme mensen, andere tijden. Daarom mijn opmerking en vraag.

    • Don Ruwet zegt:

     Ik was 1 dag in Yakarta. van de Sibajak overgestapt op de Johan van Oldenbarnevelt.

 3. Robert zegt:

  Ik was ook op de Johan van Oldenbarnevelt, ik was toen 12 jaar oud, en mij werd een bunkbed toegewezen, passage betaald door mijn arme moeder, naast die van een ned, oorlogsvrijwillger. Op een dag beschuldigde de man mij van het stelen van zijn gouden trouwring. Ik wist niet eens dat hij een gouden trouwring had. De kapitein kwam erbij en ik werd beschuldigd van diefstal en ik werd opgesloten in een goedang van het schip, totdat de trouwring werd gevonden op zijn bunkbed onder zijn bantal!.Gelukkig was ik maar 1 dag opgesloten. Ik kreeg geen verontschuldigen noch een woord van sorry the horen. Zo begon mijn Odyssey naar Holland.

  • R Geenen zegt:

   Welcome to the Netherlands, right!

  • Bert Krontjong zegt:

   @Robert :Je hebt hopelijk meteen je kindertelefoon gepakt en de kinderombudsman opgebeld ,gevolg de Kapitein werd zelf in de goedang opgesloten en die oorlogsvrijwilliger werd over boord geflikkerd samen met bantal en gouden ring .Volgens mij heerste er een nare sfeer in Nederland ,in die naoorlogse jaren en waren de Joden en die repatrianten daarvan de dupe ,die teruggekeerde Joden uit de kampen werden ook met de nek aangekeken ,denk dat het te maken heeft met de frustraties opgelopen tijdens de oorlog .Nederland had procentueel de meeste Joodse slachtoffers van Europa en leverde procentueel ook de meeste soldaten en arbeiders aan het Duitse Rijk .Het Nederlandse volk had zich over het algemeen ( uitzonderingen daargelaten ) niet zo heldhaftig gedragen tijdens de oorlog en die Duitsers waren vol lof over de meegaandheid van ambtenaren en politie .Wie ook zeer meegaand was met de Duitsers ? Dr Hirschfeld ,secretaris -generaal en die later zo,n grote rol heeft gespeeld ( op de achtergrond) in die voormalige kolonie .Hirschfeld voor 80% Joods werd door de Duitsers nooit aangepakt en was een financieel genie ,de zakelijke en financiele voorwaarden aan de nieuwe Republik waren van zijn hand en Bung Karno tekende maar met de gedachte “” Ik teken alles ,als die verdomde Belanda,s maar oprotten “”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.