Boeken

Een teken van leven..Over rouw en alles wat de dood behelst van    Marion Bloem
Ze zei: ‘Ik ga niet dood, ik vlieg weg.
Op het moment dat Marion Bloem hoort dat haar zus ernstig ziek is en binnen enkele maanden zal sterven, lukt het haar niet verder te schrijven aan het boek over haar Indische jeugd.   De Arbeiderspers

In haar nieuwe autobiografische boek ‘Teken van Leven’ schrijft Marion Bloem over de dood van haar zus, het verlies van haar vader en over de impact die de dodelijke ziekte van haar man op haar heeft. Pieter van der Wielen spreekt met Marion Bloem.   Nooit Meer Slapen – VPRO

Jantje , kinderboek :
Als je stout bent, ga je de put in,’ klinkt het in mijn hoofd.
Ik ren het huis uit, de tuin in, waar de ganzen luid beginnen
te gakken als ik voorbij stuif.Bij de buren schiet ik de wc
van de bedienden in. Hijgend sta ik boven het gat.
Onder de deurspleet zie ik een stukje van papa’s laarzen.
Ik probeer mijn adem in te houden.

april 2019 : Niemand bleef
Dagboek van Meneer B. 2005-2011   Alfred Birney
‘De nacht is mijn vijand als ik slaap, mijn vriend als ik waak.’ In 2005 wordt de wereld van Meneer B. kleiner als hij het na een hartinfarct rustig aan moet doen. In dit dagboek mijmert hij tijdens het herstel zonder schroom over voorbije liefdes, muziek maken, het schrijven, de boeken en de schrijvers die hem irriteren of inspireren. Hij fantaseert bij het uitzicht dat hij vanuit zijn flat heeft op vrijmoedige buurvrouwen. Hij maakt zich zorgen over zijn zoon die bij hem woont en zich afsluit. Gaandeweg herwint Meneer B. de lust om te schrijven en hij preludeert op een groots plan.‘Met de berg aantekeningen van mijn vader en fragmenten van eigen hand zou het een dikke pil kunnen worden.’ Hij legt de kiem voor De tolk van Java. Athenaeum Boekhandel 

Het onbeloofde land van Paula Brunsveld van Hulten
Dit boek vertelt het verhaal van een klein blond meisje met gemengd Nederlands Indisch bloed, op Java. Al snel komt de oorlog, het jappenkamp en Bersiap, en de vermissing van haar vader in de Politionele Actie, met gevolgen voor haar identiteitsvorming.  Als ze op veertienjarige leeftijd met haar moeder naar Nederland moet vertrekken omdat ze niet meer gewenst zijn in de Republik Indonesia, groeit naarmate ze ouder wordt onderhuids een identiteitsstoornis. Ze wordt bang voor haar spiegelbeeld, is slechts een façade, zoals ze zichzelf voelt. De angst om te verdwijnen in die gapende donkerte in haar geest groeit. Bestaat ze wel? Was er wel een Indië, een vader?       Meer informatie.


 Anak Beruntung van Noor de Ruyter de Wildt
Haar vader is gesneuveld, haar moeder heeft niet voor haar kunnen zorgen. Ze kreeg weinig informatie over haar vader, zag nooit een foto.nOp haar vierde jaar is ze bij haar pleegouders gekomen, wier achternaam ze droeg. Een roerige jeugd in twee landen. Op de middelbare school kwam ze achter haar ware naam.
Meer informatie.  
Ook te bestellen bij  bol.com

Mijn reis naar Indië (1928-1929)
Persoonlijk dagboek van Hermann Hülsmann
In dit rijkelijk geïllustreerd dagboek neemt Hermann Hülsmann ons mee op reis naar het toen nog verre Nederlands-Indië.

Noor Bekius-Hülsmann: Na zijn overlijden in 1983 kregen wij, zijn kinderen, elk een exemplaar.
Ik besloot de tekst op de computer te zetten en vervolgens heb ik de vele unieke oude foto’s uit zijn fotoalbums daarin opgenomen.”

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

2 reacties op Boeken

 1. Arthur Olive zegt:

  Alfred Birney bweert in “De Tolk van Java” dat zijn vader Kepala Kampung was maar ik heb van goede bronnen vernomen dat dit niet zo was. Jan Birnie was de laatste directeur van de Birnie Co.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Arthur: Ik heb het boek niet gelezen (krijg altijd de bibbers als ik over oorlog en bersiap lees), maar ik zou wel kwijt willen dat de titel “kepala kampong” in oude Indische kringen, althans in die waar ik heb vertoefd, ook spottend werd gebruikt voor iemand die baasje was over iets, ook in Nederland.

   Mijn vader was op zijn oude dag ook hotemetoot bij zijn voetbalvereniging in Den Haag waarvoor hij van alles en nog wat regelde en werd door zijn vrouw in die hoedanigheid ook “kepala kampong” genoemd.

   Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.