Hans Maier, de waterpoloër

Als zoon van een legerofficier op Java had hij zichzelf leren zwemmen. In Indië heerste een formidabele zwemcultuur: sportieve jongens als Maier joegen elkaar tijdens wedstrijden eenvoudig naar steeds snellere tijden op.

Middelbare scholen in de steden Batavia, Bandoeng, Soemarang, Soerabaja en soms Medang werden massaal gevolgd door publiek op tribunes in de open tropische lucht. Zwemmen was dé sport op Java, een duel met Holland werd overtuigend gewonnen. Inlanders deden hier niet aan mee, alleen blanda’s en ‘gemengdbloedigen’. Voor de van oorsprong Duitse familie Maier was dat normaal; gevolg van wat Maier later ‘verhevenheidsgevoelens’ zou noemen. Na vier generaties in Indië waren alle Maiers nog lelieblank. „Ik heb mezelf toch altijd beschouwd als een Indische man”, zei Maier later. „Niet door mijn afstamming, maar omdat je er vandaan kwam.”

Als een ‘Indische’ jongen van achttien voer hij in 1934 met zijn reislustige ouders definitief terug naar Nederland, waar zijn oudere broer al studeerde. De HBS had Maier eerst in Indië, toen in Hilversum, daarna weer op Java gevolgd, en nu ging hij in Amsterdam economie studeren.  NRC

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Hans Maier, de waterpoloër

  1. Boeroeng zegt:

    Wat ik kon vinden over Hans Maier is dat zijn overgrootmoeder een inlandse oma had.
    Misschien een slavin. .
    Deze overgrootouders Maier-Blasius zijn ook de voorouders van Barbara Barend en haar moeder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.