Anak Beruntung, boekpresentatie

Vrijdag 30 november zal in Den Haag het boek Anak Beruntung worden gepresenteerd.
Het is een autobiografie van Noor de Ruyter de Wildt. Geboren te Soerabaja  in 1942, met haar moeder de oorlog doorgekomen.   Haar vader overleefde  de Suez Maru niet. Dit zinkend schip staat op de cover, naast een begeleidende Japanse mijnenveger die de drenkelingen beschoot  29 november 1943 in de Javazee.

De schrijfster is regelmatige indisch4ever-lezeres en heeft in 2009 een verhaal geschreven met dezelfde naam.    Lees het in 3 delen.  Kort daarna werkte ze mee aan de documentaire ‘Hell Ships naar Flores en de Molukken’ 

Te Indië op  haar vierde onder de hoede van oom en tante, met elf jaar verder opgroeien in Den Haag ,  oom was niet zo makkelijk.   En dan rond haar zestigste eindelijk een duidelijke foto van haar vader.  Per toeval gevonden,   afgedrukt in een boek .
Noor schrijft in het voorwoord:

De voornaamste reden voor het optekenen van mijn herinneringen is het feit dat ik tot een uitstervend ras behoor: de Indische oma’s!
Ik vind het vooral voor de kleinkinderen, die hun Indische roots bij hun geboorte meekregen, belangrijk dat het verhaal doorgegeven wordt over ons koloniale leven, en daarna het andere leven in Nederland. En in feite is dit boek ook een ode aan mijn dappere vader en hun overgrootvader, die ik nooit gekend heb, maar die op de achtergrond zo’n belangrijke rol in mijn leven gespeeld heeft.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Anak Beruntung, boekpresentatie

 1. Bert zegt:

  Anak beruntung betekent gelukkig kind nou vind ik die baby die in 1942 geboren werd niet zo,n gelukkig kind ,ga maar na vader verdronken bij een grote scheepsramp ,haar moeder moest het alleen rooien in een door Japanners bezet land geen inkomen waarschijnlijk ,tot haar 4 e onder de hoede van een niet zo,,n makkelijke oom en tante ,volgens mij zijn er grote overeenkomsten met de situatie van Hans Boers ,wiens broer gesneuveld is tijdens de slag om de Javazee en die zijn vader ook nooit heeft gekend en die ook in 1942 is geboren in Soerabaja en ook al is opgevoed door een oom en tante ,volgens mij heb ik een foto van haar vader gezien met een racefiets en heeft ze een lintje uitgereikt gekregen uit handen van Silvraire Delhaye .Nu is mw Noor Ruyter de Wildt gelukkig ,gelukkig maar ,ik hoop van ganse harte dat het boek goed verkocht wordt ( Ik koop hem zeker )

  • Hans Boers zegt:

   Bert, als ik zo vrij mag zijn; kleine correctie.
   Anak beruntung betekent niet gelukkig kind, maar kind dat geluk heeft ( of gehad.)

   • Arthur Olive zegt:

    “Kind dat geluk heeft”.

    Jaren geleden zag ik in de buurt een foto van een verdwaalde hond.
    Lost dog. blind in one eye, only three legs and recently castrated. Goes by the name “Lucky”.

  • Indisch4ever zegt:

   Bert, geheime boodschap van Noor
   “…. Zeg maar tegen Bert (zo lief dat hij het gaat kopen) dat door het boek te lezen blijkt dat ik een gelukskind ben. En mijn vader heeft daarbij nog geholpen ook… ”

   Mijn noot:
   Tante was makkelijk, Oom niet zo en zij werden pleegouders toen Noor 4 jaar was. Moeder kon de oorlog doorkomen door steun van de familie, begreep ik. En ze moesten vluchten uit Soerabaja . In Engelse vrachtwagens en uitkijken voor hordes pemoeda’s.
   Linkje naar webpagina’s om het boek te bestellen komt later.

 2. J.Z.Brijl zegt:

  Lieve Noor,
  Mies en ik hebben het bijzonder fijn gevonden, dat wij beiden aanwezig hebben mogen zijn bij de presentatie van je boek “Anak beruntung”.
  Ik wil je ook bedanken voor je mooie boek dat ik heb mogen ontvangen, ter gelegenheid van deze bijzondere mooie dag voor jou.
  Het was verder een hele gezellige dag voorzien van de muzikale omlijsting van de Doop brothers en jullie zangkoor; verder hebben wij natuurlijk ook genoten van de lekkere Indische hapjes.
  Het was een echte kumpulan, waarbij wij vele bekende hebben kunnen ontmoeten.

  Ik ben verder ook blij dat ik indertijd heb kunnen bewerkstelligen, dat je vader Jan alsnog postuum het Mobilisatie- Oorlogskruis toegekend kon krijgen.
  Toen ik thuis kwam, kon ik niet wachten met het lezen van je boek; ik heb toen meteen alvast enige bladzijden uit je boek gaan lezen.
  Wat ik toen al direct kon vaststellen is, dat het een boeiend en vlot geschreven verhaal was!!!
  Chapeau!!!

  Wens jullie beiden mede namens Mies voor wat betreft de komende feestdagen en de toekomst,
  nog heel veel Gelukkige en Gezonde jaren!
  met hartelijke groetjes,
  Mies en Jacq. Brijl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.