Een groots en meeslepend leven, boek over Dominique Berretty

Een groots en meeslepend leven
Dominique Berretty – Indisch persmagnaat,
door Termorshuizen & van ‘t Veer met medewerking van Sjoerd Meihuizen
Dominique Berretty (1891-1934) behoort tot de grote figuren uit het vroegere Nederlands-Indië. Geboren in Jogyakarta (Midden-Java) in een eenvoudig Indo-Europees milieu slaagde hij erin de koloniale kleurbarrière te doorbreken en klom hij op van klerk tot persmagnaat. Trok hij al als journalist sterk de aandacht, beroemd werd hij om zijn in 1917 in Batavia opgerichte persbureau Aneta. Het haalde de kolonie definitief uit haar isolement en is van immense betekenis geweest voor Indië en het moederland. walburgpers.nl

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Een groots en meeslepend leven, boek over Dominique Berretty

  1. RLMertens zegt:

    ‘Beretty’- Een persoonlijkheid, die mij altijd heeft geïntrigeerd. Hulde voor Termorshuizen-zie ook zijn Journalisten, heethoofden- die deze kleurrijke( in de ware zin) figuur uit de vergetelheid heeft gehaald. Een man, die in het raciale Indië de top van het bedrijfsleven met zijn Aneta heeft bereikt, als Indo! Hij was ook de oprichter van het tijdschrift de Zweep ( op A3 formaat waarvan ik kopie Jubileum nummer uit 1922 bezit). Met als leider Berrety, zich noemende Jan Karwats. Een oplage van 13000 stuks en zich met een kritische blik richt op die koloniale maatschappij. Met een kostelijk, ludieke artikel over het afscheid van Indië; Het einde der Compagnie in Insulinde, dat in 1935 zal moeten gebeuren. Voorzien van kostelijke tekeningen/schetsen en de baron GG, die al vluchtend in een dokar ( chauffeur met auto spoorloos verdwenen) Priok bereikt. Om aan boord van het laatste Hollands schip te gaan. Maar op de treeplank door een koelie, die zijn gebaar van ontzetting niet begreep, en onverwacht de landvoogd een duw gaf, zodat deze in het donkere water tuimelde. Spartelend en op het laatst nog ; lang leve Insulinde uitte! Drie weken later liep een machtige Oosterse eskader binnen. En nam officieel bezit van ‘den ganschen archipel’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.