‘Ik zie vooral bij de jongeren dat zij steeds trotser worden op hun (Indische) cultuur.

Geef je zelf wel eens aan dat je Indisch bent?
Ja, vooral als degene zelf ook Indisch is dan zeg ik: ‘Ik ben ook Indo!’ Maar meestal is de connectie tussen die Indo’s meteen goed.

Dus het is niet zo vaak dat je het tegen Nederlanders zegt?
Niet per se, tenzij ze vragen of ik deels afkomstig ben uit een andere cultuur.

En wat zeg je dan?
Dat ik Indo ben!

HoezoIndo  

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

84 reacties op ‘Ik zie vooral bij de jongeren dat zij steeds trotser worden op hun (Indische) cultuur.

 1. Jerry Hoffman zegt:

  “Ik stond ook een keer naast een vriendin die kwart Indisch is en toen vroeg iemand of zij Indisch was. Vervolgens antwoordde zij ja en zei dat ik ook Indisch was. Maar hij kon het niet aan mij zien, terwijl ik toch half Indisch ben. ”

  Wat een triestigheid. Kwart Indisch, half Indisch. Ik wist niet eens dat dat mogelijk was. Het verbaast me niets dat dit project wordt geleid door een Indonesiër. Hij heeft de concepten niet echt onder de knie. Beste vriend Armando Ello: wij zijn geen Indonesiërs. Neem daar is notitie van

  • PLemon zegt:

   @ Het verbaast me niets dat dit project wordt geleid door een Indonesiër. Hij heeft de concepten niet echt onder de knie. Beste vriend Armando Ello: wij zijn geen Indonesiërs. 

   #indonesiër? En die breuken (1/2, 1/3, 1/4 enz. ) zijn geen wetenschappelijke kwalificaties maar meer om een anders lang verhaal over de gemengde achtergrond , te verkorten.

   ***. About the Author: Armando Ello

   Wilhelmina Beckman-Lapre een Indische vrouw, want haar overgroot oma was een inheemse geboren in voormalig Nederlands-Indië getrouwd met erkende Indo Joram Ello. Zij kregen 5 kinderen waaronder mijn vader Frederick Willem Ello (Yogdjakarta) een opgeleide timmerman die verliefd is geworden op een Indonesische vrouw van het eiland van oorsprong van mijn opa. (West-Timor,Rote). Op 28 jarige leeftijd is hij pas naar Nederland gekomen in ’72 en later mijn moeder. Mijn Indische familiegeschiedenis is een moeilijk te achterhalen verhaal, maar met familieverhalen van andere Indo’s blijf ik mijn roots ontdekken.

   • Ron Geenen zegt:

    @About the Author: Armando Ello@

    Op zijn website heeft hij een uitgebreide artikel besteed aan o.a. privacy met een heleboel bla, bla!
    Maar hij heeft zelf blijkbaar lak aan de privacy van een ander. Indoworld of Indo World gebruik ik al voor 15 jaren en rechts beneden staat een duidelijke Disclaimer, waar hij zich niet aan houd. Heb hem verzocht een andere titel te gebruiken.

    • Indisch4ever zegt:

     Ron, je claimt het woord indoworld als jouw eigendom. Dat is je denkfout.

    • Ron Geenen zegt:

     Volgens de Amerikaanse copyright. En als hij dan naar Amerika komt kan hem dan wat te wachten staan.

    • Indisch4ever zegt:

     Is dat zo.. Volgens de Amerikaanse wet ben jij eigenaar van het woord indoworld?
     Doe niet zo kleinzerig joh…… Jij hebt geen schade met dit .
     En zo triest dat je iemand die zich goed inspant voor het Indische zo negatief ziet

    • Ron Geenen zegt:

     Het probleem met deze knaap, is dat hij vreselijk arrogant kan zijn. Dit is niet de eerste keer dat wij een aanvaring hebben. Heeft totaal geen respect. Ook met dit laatste geval, terwijl hij weet van onze eerdere kontakt, dat mijn web die naam heeft. Heb hem ook per email netjes verzocht een andere naam te gebruiken. Toch zonder te vragen gewoon doorgaan.
     Ik ben jaren als makelaar lid geweest van een website die zich inzet op de bescherming van de fotografie eigendom van de fotografen. Ik weet wat wel en niet kan/mag. Als deze man denkt dat hij er mee wegkomt, moet hij beslist geen stap in Amerika zetten.

    • Ron Geenen zegt:

     Ik haal een stuk uit uw artikel:
     @Under the Convention, copyrights for creative works are automatically in force upon their creation without being asserted or declared. An author need not “register” or “apply for” a copyright in countries adhering to the Convention. As soon as a work is “fixed”, that is, written or recorded on some physical medium, its author is automatically entitled to all copyrights in the work and to any derivative works, unless and until the author explicitly disclaims them or until the copyright expires. Foreign authors are given the same rights and privileges to copyrighted material as domestic authors in any country that ratified the Convention.@
     En ik weet uit ervaring en lid te zijn van een website van fotografen die als makelaar fotograaf optreden, dat vooral in Ca de bescherming extra zijn aangetrokken. In bijna alle rechtszaken in dit genoemde beroep heeft de originele fotograaf gewonnen. Een klein voorbeeld. Een fotograaf was bezig foto’s te maken van een huis naast een school. De plaatselijke politie arresteerde de fotograaf en nam de camera in beslag. Het was in die gemeente verboden foto’s te maken van de school. Dit was op een dag, dat er geen kinderen op school waren. In de rechtszaak is de politie buiten zijn boekje gegaan en moest aan de fotograaf compensatie betalen en de kosten van het proces. Dit gebeurde in de gemeente Pomona, een 10km van mijn huis.
     Californie heeft uit ervaring met diverse zaken de wettelijke bescherming strak aangezet voor fotografen. En vanwege de internet is daar ook drastisch ingegrepen.
     En als buitenlanders, die gewend zijn in hun land er gemakkelijk over te doen en geen respect voor hebben, zitten ze goed scheef in CA. I am going to watch him.

   • Bert zegt:

    Oh Armando,s moeder komt van Timor en zijn vader is een Indo ,die mensen van Timor zijn altijd wat donkerder ,kijk maar naar Andy Tielman zijn moeder komt ook uit Timor en Tjalie Robinson ( Jan Boon ) Tjalies moeder is een Indische uit Timor ( Mw Robinson) en zijn vader een Belanda uit Nijmegen ,het maakt dus wel uit waar vandaan je moeder komt ,mensen van Java of Bali zijn niet zo donker getint maar al met al Armando Ello is gewoon een Indische jongen .

   • Ik heb een Meneer Ello gekent die Hoofd der Middelbare Technische School in Makassar was.

  • Indisch4ever zegt:

   Jerry,
   Armando Ello is geen Indonesiër. Gewoon van Indisch-Nederlandse komaf.
   Dat sommigen jongeren die hij interviewt denken in termen van half-indisch, kwart-indisch.. is een gegeven en is niet zijn toedoen.

   • Jerry Hoffman zegt:

    Grappig, als men het stramien hanteert van de mensen die Ello heeft geïnterviewd dan kom zou Ello 1/16 Indisch zijn en 15/16 Indonesisch. Mag je je met zo’n achtergrond, waarbij je dus met recht kan twisten over de vraag of het leidend voorwerp in kwestie wel weet wie of wat een Indo-Europeaan is, voordoen als Indisch? Dit riekt naar vlasspelen!

    • Jerry Hoffman zegt:

     * valsspelen

    • Indisch4ever zegt:

     Jerry,
     Armando Ello is van een Indisch-Nederlandse familie en logisch dat hij zich ook zo voelt.
     Dat hij voor 15/16 zich Indonesisch voelt, of zou zijn of dat 15 van zijn 16 overovergrootouders Indonesisch zijn, lijken me onzinnige beweringen.

     Mijn opa heeft alleen maar Indonesische voorouders, maar opgegroeid in indo-europese kringen. Hij moet zichzelf dus eerder Indisch-Nederlands gevoeld hebben.
     Idem zijn zoon, mijn vader… die 70% Indonesische voorouders had , maar hij was een gewone Indische jongen.

    • Ron Geenen zegt:

     @Dit riekt naar valsspelen!@

     Het toont zijn karakter en geaardheid.

    • Jerry Hoffman zegt:

     Beste Indisch4Ever, U schrijft “Armando Ello is van een Indisch-Nederlandse familie en logisch dat hij zich ook zo voelt”. Precies dat betwist ik en met mij velen. U haalt uw familiegeschiedenis aan ter illustratie dat de heer Ello wel degelijk Indisch zou zijn. Uw vergelijking gaat volledig mank en wel omdat de heer Ello zich vastklampt aan zijn betovergrootvader, die – zoals hij zelf schrijft – een erkende Indo zou zijn geweest, terwijl de rest van de familie (93,75 %) Indonesiërs betreft. Gelet op zijn minimale Indische afkomst en daarmee de invloed die dat zal hebben gehad in zijn culturele vorming maakt dat het buitengewoon onwaarschijnlijk is dat deze familie Ello daadwerkelijk kennis en inzicht heeft in het Indische. Hij zal het vooral verwarren en met het Indonesische en dat blijkt ook wel uit al zijn ‘bijdrages’ aan Indisch Nederland.

    • Indisch4ever zegt:

     Jerry..
     Je beweert dat Armando Ello 93,75 % Indonesische voorouders heeft
     Jij hebt niet zijn kwartierstaat (=lijst van voorouders) uitgesponnen . Ik wel.
     Ik kom tot ca 70% Indonesische voorouders.
     Net als mijn vader . Die in indo-europese kringen opgroeide en Indische jongen was.
     Armando Ello zal toch zeker zelf wel weten hoe hij zijn culturele identiteit moet en wil omschrijven. Je pretendeert het beter te weten dan hem.
     Doe niet zo aanmatigend en realiseer je dat veel Indonesische voorouders hebben normaal is in indo-europese families.
     Vroeger al, nu wordt het rap minder, maar niet voor iedereen.
     De culturele identiteit van voorouders is niet persé bepalend voor een nazaat.
     Ik noemde mijn opa, mijn vader, en ook heel mooi is Lex, van beroep Nederlandse koning , met 98, …… procent Duitse voorouders.

    • Ron Geenen zegt:

     @Armando Ello zal toch zeker zelf wel weten hoe hij zijn culturele identiteit moet en wil omschrijven. @
     TwijfelIndo?????????

   • Bert zegt:

    Ja de lijn van Wallace ,heb het effe opgezocht ,het is een denkbeeldige lijn die 2 regio.s van elkaar scheidt ,toch mooi dat pak Somers hem hier noemt ,want wie heeft hier weet van ?

    • Jan A. Somers zegt:

     Gewoon 1946, RHBS in Vlissingen, Aardrijskunde. Niet zo maar een scheiding van regio’s, maar een scheiding tussen biologische verscheidenheid. Niet alleen van dieren, maar ook van mensenrassen.

  • van Beek zegt:

   Ik vraag me af wat uw criteria zijn? Ik ben rondde 50 procent Indonesisch volgens mijn berekeningen en de berekeningen van my 23 DNA. Ook daaruit kan ik concluderen dat mijn oma van moederskant. Eigenlijk zo rond de 90% Indonesisch is, misschien wel meer. Is mijn oma dus volgens u Indonesische?? Mijn moeder ligt waarschijnlijk rond de 60% Indonesisch, mag zij zich nog wel een indo noemen of heeft ze teveel Indonesisch bloed?
   Al die Indischen in het filmpje zijn zo blank waarschijnlijk nog maar weinig Indonesisch bloed. Net als mijn vader moet volgens de berekeningen rond de 30% Indonesisch bloed hebben. Is hij dan nog wel Indisch of gewoon Hollander? Ik vind u wel met vuur spelen, u kan niet zomaar de identiteit van een ander invullen en al helemaal niet gebasseerd op iemand percentages Indonesisch of Europees bloed.

   • Jan A.Somers zegt:

    Werden in de jaren 30 en 40 dit soort sommetjes ook al niet gemaakt? Om mensen te vergassen?

    • van Beek zegt:

     Ik wil alleen maar aangeven met mijn percentages dat het complete onzin is wat die meneer zegt. Je bent Indisch als je je Indisch voelt. Percentages zijn onbelangrijk.

   • Loekie zegt:

    “Politici roepen graag leuzen in de echoput van het verleden, om hun eigen woorden met een plechtige galm terug te horen. “

    • Bert zegt:

     Heer van beek zegt “” Je bent Indisch als je je Indisch voelt,Percentages zijn onbelangrijk “” Helemaal mee eens .Ik las eens het verhaal over 3 Joodse dames ,geboren en getogen in Indie ,alle 3 geen druppel Indonesisch bloed .Op de vraag van de journalist of ze zich Nederlands of Joods voelen ,antwoordden ze “” Noch Nederlands noch Joods ,nee wij voelen ons Indisch !”” Prachtige opmerking vond ik dat ,ja zij gedroegen zich in alle opzichten als Indische dametjes ,nou voor mij zijn ze dus INDISCHE dametjes ! Ze zijn zeg maar ere-Indo,s

    • Ron Geenen zegt:

     @ere-Indo,s@

     Nog niet eerder gehoord.

   • Robert zegt:

    Blut und Boden! To hell with it!

    • Bert zegt:

     @Ron Geenen zegt “” ere-Indo,s ,Nog niet eerder gehoord “” Het grote land Amerika heeft slechts 2 ere burgers ,t.w de Fransman La Fayette en Winston Churchill .Deze 3 Joodse dames zijn natuurlijk niet echt Indisch en al helemaal geen Indo,s .Maar La Fayette en Winston Churchill waren ook geen Amerikaan .Vanwege hun verdiensten voor Amerika werden ze tot ere-burger benoemd .Deze 3 dames zijn in doen en laten Indisch en zijn er ook trots op en dragen dat ook in woord en geschrift uit ,vandaar heb ik ze tot ere -Indo benoemd .

    • Ron Geenen zegt:

     Ach, politieke ere burgers doen mij niks, of het nu Nederlanders, Fransen of Amerikanen zijn. Ik acht mijn ouders hoger en dus maak ik ze dan maar mijn ere burger. Zeker nadat ze de beroerde behandelingen van de jap en de blanda ondervonden hebben.

 2. RLMertens zegt:

  Hé, de Indo lente(!) breekt door! Zelfs in winter tijd!

 3. Bert zegt:

  Nog een voorbeeld van die sterke genen van Timor is Louis Grondijs ( boek de oorlogen van een Indische krijgsgod van hans Olink ) zijn vader was een Belanda en zijn moeder een Indische ,lichtgekleurd maar uit Timor ,al de broertjes en zusjes van Louis zagen er uit als echte Hollanders ,behalve Louis ,die had het uiterlijk van een echte ( asli) Indonesier Louis Grondijs is later professor geworden en nog veel ,veel meer maar volgens insiders voelde hij zich altijd wat minderwaardig vanwege zijn kleur ,hij was waarschijnlijk voor 85 % Nederlands maar zag er uit als een 100% Indonesier .Armando Ello kan misschien 90% Indonesisch wezen maar die 10% Nederlands bloed maakt hem ook tot een orang campuran oftewel een Indo .

  • Jerry Hoffman zegt:

   Ach ga toch weg! Wat een nonsense!

   • RLMertens zegt:

    @JerryHoffman; ‘wat een nonsens etc.’- Ach, ga toch weg; dat is nou bloody nonsens! Zonder argumenten je mening verkondigen!

    • Bert zegt:

     Ha ha ha meneer Mertens ,meneer Mertens dat wilde ik net zo zeggen .zonder argumenten je mening verkondigen ,u was me net te snel af of te wel u heeft het gras onder mijn voeten weggemaaid ,tidak apa apa ! Ik kan natuurlijk ook zeggen “” Ach ga toch weg ! Wat een nonsense ! Maar verklaar meteen WAAROM ik het nonsens vind is wel zo netjes en Indische mensen staan toch bekend om hun wellevendheid of vindt Jerry Hoffman dat ook nonsens ?

  • P.Lemon zegt:

   @ lichtgekleurd maar uit Timor ,al de broertjes en zusjes van Louis zagen er uit als echte Hollanders ,behalve Louis ,die had het uiterlijk van een echte ( asli) Indonesier.

   *** Afkomst en kleur zijn ook belangrijk. Vaak hoor je een Indische roepen “Mijn moeder of Oma was een Raden, we zijn van adellijke afkomst”. Hier moet ik altijd vreselijk om lachen en aan de soesoehoenan van Solo Paku Buwono X denken. Zo een soesoehoenan moet vruchtbaar zijn, want als hij dat is is het volk het ook, dus veel mooie meisjes proberen, op Java geldt hoe witter hoe mooier, dus kwamen er Indo-meisjes snel in aanmerking voor een nachtje soesoehoenan
   Dan de huidskleur, in Indonesië zijn wit uitgevallen kindertjes zeer geliefd, dat was vroeger bij de Indische Nederlanders ook zo. Echter er is tegenwoordig zoveel melk bij de koffie gedaan dat het drankje geen koffie meer genoemd mag worden. In Indonesië wonen ook veel Indo’s, veel en veel meer dan in Nederland. Daar is vaak het omgekeerde zichtbaar want gooien ze er steeds meer koffie bij. Hoewel er worden nog dagelijks veel echte Indo’s geboren, want vele meisje trouwen met een bule, een blanke, dat is “in”. Een (bij)naam die veel bij Indo’s voorkomt is Boelie.

   Indisch?Wat ook altijd leuk is om te zien zijn de lijsten met bekende of beroemde Indo’s. Die zijn er waarschijnlijk om over dat eeuwige minderwaardigheidscomplex af te komen. Dat is iets dat ze ook uit de Javaanse cultuur hebben overgenomen.
   http://www.temanteman.nl/indisch.htm

   • Bert zegt:

    Ho Ho geachte pak Lemon u schrijft “” Echter er is tegenwoordig zoveel melk bij de koffie gedaan ,dat het drankje geen koffie meer genoemd mag worden “” Dat noemen wij koffie verkeerd en in Indonesie gooien ze er steeds meer koffie bij ,dat wordt koffie zwart genoemd .Volgens mij was mijn oma ook een raden ,want ze zei altijd raad eens wat dit is of raad eens wat dat is ,wij noemden haar dan ook met respect oma raden .

    • P.Lemon zegt:

     @ Hr Bert. Oma raden.
     # 😁
     *** dat eeuwige minderwaardigheidscomplex .
     # lekker relativeren helpt wel. Als je er bij stilstaat draait het gewoon om macht. De witte mens trok om den brode( groeiende bevolking) de wereld in en koloniseerde er als vanzelfsprekend. Even als toen rasvermenging ontstond. In die context zijn de mix-jes te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet. Nu we die tijd achter de rug hebben en er bv door de luchtvaart meer contact is tussen de ‘rassen’ is het achterhaald dat het gemengd volkje zich vastklampt aan bv de witte voorouder. Een Indonesische Indo zou het ook raar vinden om terug te grijpen op de nationaliteit van zijn niet gekleurde (voor)ouder.

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘vastklampen aan de witte voorouder etc.’- Dat was toen Indië! Iedereen wist zo zijn/haar Europese over/grootvader te noemen: wel of niet te sprake. Vooral een Frans klinkende naam werd met francofiele( geen familie van Franco!) tongval uit gesproken/benadrukt bv. Gordino de Guberville, olala! Het gebeurde nog recent, dat ik voorgesteld werd aan een oudere Indische, die nav. namen noemen, meteen uit haar tasje een foto van haar Portugese vader toonde; betoel, een echte Portugees. En ik zowat een echte bruine Indo kakek ontwaarde! (met hidoeng pessek) Ik zei meteen; ah, dan moet hij veel port gedronken hebben mevrouw. Jawel hoor, een echte Portugees!

  • Ron Geenen zegt:

   @Armando Ello kan misschien 90% Indonesisch wezen maar die 10% Nederlands bloed maakt hem ook tot een orang campuran oftewel een Indo .@

   Gedraagt hij zich als een Indo? Of als——?

   • RLMertens zegt:

    @RonGeenen; gedraag hij zich als een Indo? – Is hij indolent?….zo niet …. Heeft hij ook lange tenen? ….zo niet…. En die bottol ?

  • Robert zegt:

   Ik heb 100% bloed en ik zie er uit als een oude hoerenjager!

 4. RLMertens zegt:

  ‘vooral bij de jongeren, dat trotser worden op hun Indische etc.’- In 1950 Noordwijk a/zee werd in ons opvang pensioen een (Indische) avond gehouden. Uiteraard was daar ene Rudi Wairata( als verstekeling binnen gekomen?) en zijn band. Indische meisjes die de dans tarek piring(schotels met een brandende kaars er op) opvoerden. Warempel ook enkele dames in sarong/kebaja en diverse heren in batik shirts! Een enorm succes. Mijn vader uitte toen; ‘ach, na 10 jaar Holland zal het Indische verdwijnen’. In de jaren ’60/70 kwamen er in Amsterdam Indische clubs met dans avonden etc. Ook ene DES(door eendracht samen!) in Beverwijk. Waar wij jongsters, inmiddels getrouwd/kinderen, vooral op hari makanan afkwamen en de generatie ouders zich waarlijk amuseerden. Ik stootte mijn vader toen aan; ‘en Pa, weet je nog toen in 1950? -Wij gaan gewoon door!’ En zie nu, inmiddels de 4e/5e generatie!
  Hoezo verhollandsen? Velen met Indischen getrouwd ‘verindischen zelfs!’ Deze site van Boeroeng heet toch niet voor niets Indisch4ever!
  note; volgens info bestaat de DES nog steeds!

 5. Robert zegt:

  Wij mensen zijn allemaal gekleurd. De een is wit gekleurd, de andere is bruin gekleurd en weer een andere is zwart gekleurd en menige anderen zijn geel gekleurd.

  • Ron Geenen zegt:

   En de witte mens verkleurd het meest!

  • P.Lemon zegt:

   @ Wij mensen zijn allemaal gekleurd. De een is wit gekleurd….

   #Dat valt tegen want de witte heeft (natuurkundig) alle kleuren in/bij zich. Zou dat het superioriteitsgevoel verklaren? :))

   ***Kleuren hebben veel te maken met licht. Wit is licht (en dus geen kleur). Zwart is het gebrek aan licht (en dus ook geen kleur). Om dit te begrijpen is het handig om naar de kleurcirkel te kijken,

   Door de kleuren uit de kleurcirkel met elkaar te mengen kun je alle kleuren maken die er bestaan. Maar wat heeft dat te maken met wit en zwart? Wit en zwart komen niet voor in deze cirkel. Volgens deze theorie zijn wit en zwart geen kleuren. Wit is namelijk alle kleuren bij elkaar en bij zwart ontbreken juist alle kleuren

   https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/wetenschap-techniek/waarom-zijn-zwart-en-wit-geen-kleuren

   • Ron Geenen zegt:

    @Dat valt tegen want de witte heeft (natuurkundig) alle kleuren in/bij zich. Zou dat het superioriteitsgevoel verklaren@

    De witte heeft juist veel kleuren. Als een witte geboren wordt is het vaak rose en bij te veel in de zon wordt het rood. Van de kou wordt een witte blauw en wanneer de witte ziek is wordt de huid grijs-grauw. En als de witte van vakantie terugkomt is er een bruin kleurtje op de huid. Als hij kwaad wordt, wordt de witte WIT-HEET! Enz.

 6. Indorein zegt:

  Ik geloof, dat ikzelf de enige echte onvervalste Indo ben. Hahaha !!!
  Wat een discussie hierboven! 10%, 20%, 50% etc. etc. Indonesisch of Europeaans.
  Wat maakt dat nou helemaal uit!
  Niet de uiterlijke kleur, maar je innerlijke “kleur” verraadt of je wel of niet tot de door jou zo gewenste groepering hoort.

  Ik ben redelijk getint met zwarte ogen, dus Indo. 2 van mijn zussen zijn wit (vroeger heette dat blank), met donkerblond haar en groene ogen. Zij zijn dus geen Indo’s. Maar die ene zus is wel een fantastisch Indisch kokende oma !
  Wat wil ik hiermee zeggen? : helemaal niets.

  • Indisch4ever zegt:

   Het begon met een mening dat Armando Ello heel veel Indonesische voorouders heeft in /deelsommen of procenten uitgedrukt en dus niet Indisch kon zijn.
   Idd… wat maakt dat nou uit.
   Hij is opgegroeid in een Indische familie… Punt….
   Niet mensen uitsluiten van het Indische omdat men teveel voorouders heeft van een andere etniciteit.

   • RLMertens zegt:

    @Boeroeng; ‘teveel voorouders van een andere etniciteit etc.’- Met schrik lees ik dit! Ik heb nl ontdekt dat, het Indische in mij aan het verdwijnen is.
    Van morgen zag ik, tijdens het scheren, dat mijn wenkbrauwen bijna volledig grijs zijn. Slecht één plukje boven mijn linker oog is nog zwart! Ik werd er even stil van. Mijn eigen tempo doeloe is going gone; op z’n Amerindoos! Adoe, pardon, hoe ken deze? Bij de beesten af! Met Kester heb ik mijn tempo zo graag willen omarmen. Zelfs omhelzen. Maar ja, tempo pelan pelan is niet meer te omarmen. Nasi goreng, gaat met heel veel moeite nog er in. Sambel bij?; helemaal niet meer. Door mijn voorkeuren; bloemkool, rode bieten, geprakte andijvie etc. zijn mijn genen aangetast( niet door Ron, hoor.) Let wel, mijn Indische genen! Met gehaktballen/frikandellen erbij vreet ik me rot. Waardoor mijn Indo percentage is gedaald tot ca 1 á 2%. Ook debet hieraan is natuurlijk, die vele voorouders met al die etnische achtergronden, zoals onlangs via dna wetenschappelijk is bewezen. Kan ook niet anders. Een tjampoeran van al die bloedsoorten; de ene bloeddorstiger dan de andere, zorgt voor een mix, die maar beperkt houdbaar is. Het etnisch profileren is volbracht. Zelfs mijn tenen zijn korter geworden; ik laat mij echt meer opjutten door mijn opponenten! Ook al beweren ze dat bersiap door Mountbatten is bevolen! Om die Hollanders(eindelijk) dwars te zitten. Ook mijn indolentie coëfficiënt is gedaald. Het nutteloze niks doen is bijna verdwenen. Ik fiets dwars door alle stoplichten met rood. Alles is kleurloos geworden.
    Eens bracht een agent mij staande; waarom fiets u door rood licht? Meneer agent, ik kwam eens uit Indië. Daar hadden we alleen verkeersagenten, zonder stoplicht! Oh ja? Ga dan maar terug! Kan niet meer agent.
    Tempo doeloe is tempo doelloos geworden! .

   • Ron Geenen zegt:

    @Niet mensen uitsluiten van het Indische @
    Ne, niet uitsluiten, maar het geeft mij wel te denken. Een maandje terug op een donderdag zaten wij Amerindo’s of Calindo’s zoals gewoonlijk als kumpulan bij elkaar. Een van de Amerindo’s kwam met een familie bestaande uit een Indische dame, een totok man en 3 blonde kinderen. Bij het voorstellen kon je ook het verschil horen van het gesproken Nederlands. Aan een tafel iets verder op zaten een 10-tal Indonesiers te praten.
    Persoonlijk vond ik dat een frappant beeld en ik had echt het idee dat de mensen uit Nederland echte blanda’s waren en wij de echte Indo’s. Nu weet ik niet of deze nieuwkomers of vacantiegangers zich ook Indo voelen of niet.

 7. Peter van den Broek De Andere Generatie zegt:

  Hoeveel Indisch Armando Ello is, legt hijzelf op een objectiveerbare manier uit op zijn web site, het is meetbaar, voor sommigen zelfs met een zakjapanner.

  Ik citeer Armando Ello:
  “Wilhelmina Beckman-Lapre een Indische vrouw, want haar overgroot oma was een inheemse geboren in voormalig Nederlands-Indië getrouwd met erkende Indo Joram Ello. Zij kregen 5 kinderen waaronder mijn vader Frederick Willem Ello (Yogdjakarta) een opgeleide timmerman die verliefd is geworden op een Indonesische vrouw van het eiland van oorsprong van mijn opa. (West-Timor,Rote). Op 28 jarige leeftijd is hij pas naar Nederland gekomen in ’72 en later mijn moeder. Mijn Indische familiegeschiedenis is een moeilijk te achterhalen verhaal, maar met familieverhalen van andere Indo’s blijf ik mijn roots ontdekken”.

  Indisch betekent behorend tot een duidelijk omschreven groep. Het zijn mensen met een gedeelde geschiedenis die begint in Nederlands indie, natuurlijk zit er ook een ethnische element aan of is ons dat aangepraat?. Heb je dat niet, dan behoor automatisch niet tot die exclusieve club, maar behoor je tot een groep met een andere Grootste Gemene Deler GGD of Kleinste Gemene Veelvoud KGV . Mag men spreken van de algoritme van het Indisch-zijn?

  Toevallig ken ik Armando Ello, ongetwijfeld voldoet hij aan de definitie van volbloed Indo. Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit in mijn leven een halfbloed Indo heb ontmoet. Maar als ik de reacties op deze web site lees , dan begin ik daaraan wel te twijfelen.

 8. Tolol. zegt:

  Zal proberen : Die linkse heeft teveel rode lippenstift en te grote borsten verder loenst ze te veel afgekeurd dus .Die rechter trekt heeft een scheve bek of hij heeft teveel sambal gegeten of hij is net op zijn bek geslagen door die middelste ,dat verklaart meteen dat verband bij die middelste ,die 2 hebben zitten rollebollen ,ja zet 2 Indo,s bij elkaar en ze vechten elkaar de deur uit .Die linkse troel is getrouwd met die oude suffe middelste maar die geeft meer om rendang dan om haar ,zij op haar beurt heeft een oogje op die rechtse man vandaar dat loensen ,ya wie is de echte poera -poera Indo ? Saya tidak tahu ,we zullen het aan Jerry Hofmann moeten vragen .

 9. Robert zegt:

  The so-called white race is really pinko-grey.

 10. Wal Suparmo zegt:

  Niet te verwaren tussen Indo,afkomstig van anderen intelegente volkeren(suku’s) in Indoneia dan de paar honderd Ambonesen di toevallig meewaren geevacueerd met de Hollanders terug naar hun vaderland.Zij waren ook niet de besten van hun eigen volk.

  • e.m. zegt:

   Hun nazaten konden later goed overweg met die van Marokkanen met verblijfsvergunning. Sommige Indonesiërs wilden dat ook, maar werden gelukkig teruggestuurd naar hun eigen volk de Orang Bodok.

   • Hans Boers zegt:

    Dag meneer E.M. Blij weer iets van u te lezen…..feels like an oasis in the desert. Hoop dat alles goed gaat. Heb u gemist.

    • e.m. zegt:

     Selamat siang Pak Boers, apa kabar.

     Terima kasih, maar uw compliment is te groot en te zwaar voor mijn persoontje. Ik deed een stap buiten de deur en zakte dwars door de natte sneeuw. You see I’ve been through the desert on a horse with no name.*

     Zelfs op mijn nog ouderejongere leeftijd verloopt niet alles meer naar wens, en dat zeg ik als na-oorlogs zondagskind. Maar ook pas na 38 jaar medisch gedwongen gestopt te zijn met roken, ‘als u begrijpt wat ik bedoel’. Dit citaat schoot mij spontaan te binnen, omdat een heer van stand recentelijk ook zijn ‘kom bek’ heeft gemaakt op I4E.

     Selamat Hari Natal dan Tahun Baru Pak Boers.

     e.m.

     *America

    • Hans Boers zegt:

     @ De heer E.M. , die o.a. schreef: “…Zelfs op mijn nog ouderejongere leeftijd verloopt niet alles meer naar wens …”

     Dan hoop ik van ganser harte, dat het in elk geval – gelet op de jonger maar ouder wordende leeftijd – het niet meer naar wens verlopen in een traag tempo zijn voortgang zal vinden en wens u en de uwen sowieso selamat hari Natal & Tahun Baru… Oh ja, jangan lupa: die bekende toko waar ik nabij verblijf, heeft speciale kerst aanbiedingen 🙂
     En u weet het toch nog wel? 5 minuutjes verder en de kopi tubruk + papeda staat altijd klaar.

   • Arthur Olive zegt:

    “Orang Bodok”
    Moet dat niet zijn Orang Bodoh (Dwaas)?
    Orang Bodok is toch een Frogman.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Frogman? Dat zou dan “orang kodok” moeten zijn.

     Bodoh, gendeng, geblek, tolol = dom.

     Maar de Maleise taal kent diverse varianten, afhankelijk van het eilandje of de streek in die grote archipel waar ze wordt gesproken. “Orang bodok” misschien de Alfoerse variant van
     “Homo Unius Libri”?

     Pak Pierre

    • e.m. zegt:

     Dag Pak Olive dan Pak Pierre, u hebt beiden het gelijk aan uw zijde.

     ’t Is weer even wennen om uitspraak om te zetten naar de correcte spelling. Maar de boodschap blijft: ‘Heb medelijden met homo unius libri’.

     e.m.

    • Arthur Olive zegt:

     “Heb medelijden met homo unius libri.”
     Pak Pierre en E.M. help me out here please.
     De betekenis van “Homo Unius Libri” is tegenwoordig minder dan gewenst maar was het vroeger niet iets bewonderigswaardig en kwam overeen met de kreet van de Reformatie: “Sola Scriptura”?

    • e.m. zegt:

     Zoals u al stelt Pak Olive. In het eerste geval gaat het inderdaad om het gezag van de persoon, die zich in extremis heeft gespecialiseerd, en bij het tweede voorbeeld gaat het om het gezag van het boek i.c. De Schrift.

     De Homo Unius Libri van de moderne tijd is iemand die papegaait en roeptoetert, mogelijk zonder er zelfs überhaupt iets over gelezen te hebben.

     Die uit het verleden moest je vrezen om zijn uitzonderlijke kennis, die van vandaag de dag moet je dus (een beetje) medelijden mee hebben.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Mooier dan E.M. kan ik het niet maken.

     Pak Pierre

    • Arthur Olive zegt:

     Dank voor uw antwoord pak E.M.

 11. Wal Suparmo zegt:

  Deze orang bodoh zullen de wereld veroveren met de Chinesen.

  • e.m. zegt:

   De chinezen moeten niets van moslims hebben en ook niet van de Wallace-lijn. Ze hebben alleen belangstelling voor grondstoffen en de Zuid-Chinese Zee, die wat hen betreft helemaal doorloopt tot Singapore. Geef ze eens ongelijk . . .

   • Arthur Olive zegt:

    Chinezen hebben ook belangstelling in Westerse ingenuity en stelen het, ze hebben een klepto-economy en Amerika heeft eindelijk een president die er wat aan wil doen.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Een oud liedje (zestiger jaren v.d.v.e.) met voorspellende waarde van naar ik meen Farce Majeur:

    As de Sinese kome keesse
    Nou dan moet je foetsie weesse
    Anders krijg je ongenadig op je dooonderrrr

    Dat de Sinese kunne keesse
    Mao Tse Toeng hep ’t bewese
    De Sinese sijn ’t 8ste wereldwooonderrrrr

    Disclaimer: Vorm van humor, niet racistisch bedoeld.

    Pak Pierre

    • Hans Boers zegt:

     Pak Pierre, in de consternatie ( van weet ik veel waarom) ben ik helemaal vergeten ook u weer welkom te heten en ben ook blij weer ’s wat van u te lezen op dit forum. Hoop dat het met uw gezondheid (en de uwen) goed gaat.

     Overigens over Chinesen en Kesen gesproken. Ze kenne meer dan kesen, want in 1920 was er een Chinese Kassier ( die in de Kranten KEES werd genoemd) werkzaam op het gemeentekantoor Surabaya, die er in geslaagd was om een kleine 60.000 glds weg te moffelen in de boeken, waar de leiding van de gemeente geen weg mee wist te bewandelen en uteindelijk er bekaaid van af kwam en Kees de Chinees, hield er 3 huizen aan over (en zijn medeplichtige vriendjes een som geld etc etc.)

     Fijen zondag nog.

    • Hans Boers zegt:

     Sorry voor typo’s… uteindelijk = uiteindelijk …Fijen = Fijne

    • Pierre de la Croix zegt:

     Selamat Siang Pak Boers ….. Ik begon u al te verdenken van discriminatoir welkom heten. Maar even goed hartelijk dank voor uw vriendelijke woorden. Het is nog maar een proefballonnetje onder het motto van “Very good, very fine, not good, lekas tjari lain”.

     Ik weet niet wat onze onvolprezen webmaster op het oog heeft (hij is per slot van rekening de baas), maar I4E moet voor mij lollig blijven, een club waar ik mij als Indo Generasi Satoe Setengah thuis voel. Een virtuele huiskamer voor omong kosong met een lach en een traan en desnoods een stevig inhoudelijk debat, maar geen zure regen, geen penispoetserij en eindeloos gedram op een uitgekauwd thema.

     Pak Pierre

    • Pierre de la Croix zegt:

     O ja …. over mijn gezondheid: Ik mankeer van alles maar voel mij top fit op mijn tahechste.

     Pak Pierre

    • Ronny Geenen zegt:

     @Disclaimer: Vorm van humor, niet racistisch bedoeld.@

     De chinezen hebben bewezen,
     Je moet niet van achteren,
     maar van voren wezen!

    • Pierre de la Croix zegt:

     Bovendien doen ze veel meer met vlees.

     Pak Pierre

    • Hans Boers zegt:

     @ Pak Pierre, die o.a. schreef: “…geen penispoetserij….”
     …Maar het oppoetsen van de kerstballen mag toch wel?

     Blij te lezen dat u zich fit voelt ondanks de kwalen (en eventuele door de dokter voorgeschreven chemische pepmiddelen in diverse soorten pil- of drank- of druppelvorm).

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ja Pak Boers, die kerstballen moeten zelfs worden gepoetst, nadat ze uit de mottenballen zijn gehaald om te blinken en te flonkeren tot welbehagen van de mens op het feest van het licht.

     En inderdaad, ik ben fit dank zij (in de betekenis van “door toedoen van, door de positieve werking van…”) de poeders en pillen die de kwaks mij voorschrijven. Zonder die zou het misschien ook goed gaan, maar ik durf het experiment niet aan. Het zou de goden verzoeken zijn. U weet wel ….. we gingen als katjong ook niet zo maar plassen tegen een heilige waringin.

     Pak Pierre

 12. Wal Suparmo zegt:

  Zoals de blinde Vanca Dimitria in 1985 voorspeld had dat een neger de ooit in Azie gewoont heeft,president van de USA zal worden.Had zij ook voorspeld dat Europa in 2035 Mohmmadaans wordt.Alleen maar de Chinesen die durft hun tegentehouden met meer dan 1 millioen fanatiekkeling teverbannen en hun kleding in grote steden teverboden .Ook religieuse vasten teverboden omdat het voorde de algemene productie van het land nadelig is.

 13. Ik ken een Ello uit Koepang( Timor).Later Hood der Technische Middelbare Scool in Makassar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.