Den Haag FM » Haagse Ochtendradio

Het IHC zit in een prachtig monumentaal pand aan de Sophialaan(foto) in het centrum. Op dit moment zitten er alleen nog kantoren in het pand. Er wordt flink gebouwd aan een museum. Het Museum wordt gebouwd door het IHC in samenwerking met Stichting Herdenking, Stichting Pelita en het Moluks Historisch Museum. Die organisaties zullen zich ook in hetzelfde gebouw vestigen. Het is de bedoeling dat Museum Sophiahof, zoals het gaat heten, aan het eind van het jaar open gaat.  Den Haag FM
** Lode Simons
** Marc Tierolff
** bintang at night
** Joty ter Kulve
** Wieteke van Dort

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Den Haag FM » Haagse Ochtendradio

 1. Ron Geenen zegt:

  @Mark Tierolf zegt: “De West-Javaanse keuken is heel anders dan de rest van de Indische keuken. Het is een veel meer zuur en zout dan het traditionele zoet.” In West-Java wordt gekookt met ketjap sedeng(halfzoet).@

  Al weer iemand die het precies denkt te weten. Je moet maar lef hebben!

  • Boeroeng zegt:

   Is het niet zo dan?
   HIj vertelt gewoon zijn ervaring/mening.
   Ik heb hem zondag ontmoet op de TTF

   • Ron Geenen zegt:

    @HIj vertelt gewoon zijn ervaring/mening.@

    Welke ervaring? Een beetje Java en Nederland? Hij had het over de rest van de Indische keuken die traditioneel zoet is. Zelf de keuken van het eiland Lombok is niet traditioneel zoet. En dan praat ik nog niet over het eiland Sumatra. Heb daar wel ervaring mee. Mijn grootmoeder en de familie Chevalier kochten in 1916 het hotel/restaurant Belantung in Padang. Oma, zelf van Franse afkomst, kon koken als de beste en maakte de dienst uit in dat restaurant. Diverse gerechten van haar heb ik op papier staan. Ik herhaal maar weer wat dat heerschap schreef: DE REST VAN DE INDISCHE KEUKEN DIE TRADITIONEEL ZOET IS. M.a.w. een ieder die niet traditioneel zoet kookt weet niet wat de Indische keuken inhoud. Blah, blah!
    Nogmaals wat voor ervaring heeft hij en wat weet hij van Indie af? En of je hem Zondag heb ontmoet zegt mij aan de andere kant van de oceaan niet veel.

  • P.Lemon zegt:

   @weer iemand die het precies denkt te weten ???

   ***Door de koloniale geschiedenis is Java beïnvloed door verschillende landen en kent de keuken Arabische, Chinese, Indiase en Europese gerechten. De Javanen zijn over het algemeen geen grote vleeseters. Ze eten meer vegetarische soja-producten als tempeh en tofu. Dit wordt vaak gegeten met sambal en kokosmelk. In restaurants wordt wel vaak kip geserveerd. Javanen bereiden hun gerechten vaak in de wadjan, afkomstig uit China. Bij ons bekend als de wokpan.

   De Sundanese keuken is een bekende Javaanse keuken en komt van West-Java. Deze keuken is erg gekruid en niet zo heet als bijvoorbeeld de Padang-keuken van Sumatra. Op Oost-Java eten de mensen iets zoetere gerechten. Deze keuken staat bekend om haar rijkheid en de goede kwaliteit van het vlees. Het eten wordt dan vaak gezoet met gula jawa, javaanse suiker.

   Een klassieker is gado-gado, gekookte groenten met pindasaus. De gerechten van Centraal-Java zijn waar mogelijk nóg zoeter door het toevoegen van jackfruit (een grote, zoete en exotische vrucht).

   De Padang-traditie komt oorspronkelijk van Sumatra. Deze keuken is behoorlijk pittig. Het gebruik van vele pepers wordt verzacht door de royaal gebruik van kokosmelk. Er staan weinig groenten op het menu maar weer veel dierlijke eiwitten. Pandang-koks bereiden dan ook meer vleesgerechten dan de Javanen. In hun restaurants worden maaltijden geserveerd uit de keuken van de Minangkabau. De hele tafel wordt volgezet met allemaal kleine koude gerechtjes. Je eet alleen wat je lekker vindt en betaalt ook alleen daarvoor

   https://makanindonesia.nl/regionale-specialiteitenr.

   • Ron Geenen zegt:

    Heb van mijn Padangse oma diverse vlees, vis en groente gerechten op papier.
    Toen mijn vader in Batavia aan de verwondingen, toegediend door de vriendelijke nips, overleden was, ging mijn moeder werken en zorgde oma voor het eten op tafel. Wij kinderen moesten eten wat de pot schafte. Zij schepte altijd de eerste keer rijs, vlees, vi en groenten op je bord en een ieder moest het leren eten. Of je het lekker of niet vond. Als je vervolgens nog honger had en een van de gerechten lekker vond, mocht je zelf opscheppen. Zo heb ik haar koken leren waarderen; ook de sajurs en de hete gerechten. Daarbij moet ik zeggen dat mijn moeder zelf nog een betere kookster was, want in Nederland wist ze van het weinige iets heel lekker Indisch te maken. Mijn 2 jongere zussen en ik hebben de liefde van de keuken van hun beiden geërfd.
    Vermoedelijk heeft U de AVIO parties wel eens meegemaakt. Heb een kleine 10 jaren meegekookt en mijn nicht en haar man geholpen met hun catering voor die club en alle andere organisaties.

    • Arthur Olive zegt:

     “Want in Nederland wist ze van het weinige iets heel lekkers Indisch te maken”.

     Dat was mijn ervaring ook , dat mijn moeder altijd lekker kookte in Nederland.
     Pas later kwam ik tot het besef dat ze dat deed met wat ze maar kon kopen want die eerste jaren moest ze veel improviseren omdat Nederland nog niet alle Indische ingedrienten en groenten had.

    • Ron Geenen zegt:

     @Pas later kwam ik tot het besef dat ze dat deed met wat ze maar kon kopen want die eerste jaren moest ze veel improviseren @

     Nu u dat bovenstaande schrijft, komt bij mij weer een herinnering boven. Mijn stiefvader had een vriend, die directeur was van Ahoy in Rotterdam. Zijn vrouw was van Chinese afkomst en had nogal wat familie in Indonesie. Kon daarom wel allerlei kruiden prive bestellen. Mijn moeder kreeg van haar toen nogal wat kruiden in zakken, zoals Ketumbar (koriander), Djintan (komijn), Addas Manis (Anijs), klabat (Fenegriek), Kapulaga (kardamon), Kaju Manis (kaneel), Tjengkeh (kruidnagel), Pala (nootmuskaat), djahé, sereh, djeruk purut blaadjes, en gedroogde lombok.
     Behalve de nootmuskaat, djahé, sereh, djeruk blaadjes en gedroogde lomboks werden alle zaadjes geroosterd en in de giligan fijn gemaakt. Vervolgens in kleine flesjes bewaard. Bovenstaande kruiden vormen in een combinatie van hoeveelheden de ideale hoeveelheid om het gerecht uit midden java, namelijk Bagar te maken. Alleen rundvlees was te duur. Mijn moeder kocht gewoon vleeskrabbetjes, vaak met kraakbeen. Santan was ook nodig, maar als er niet genoeg was, dan maar wat melk. Een heerlijk verjaardag gerecht. Intussen wel vaker gemaakt van kambing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.