Klanken van oorsprong

29 mei 2018, Symposium Klanken van Oorsprong
Verslag en camera: Ellen

Campus Tilburg University

Tussen 1945 en 1962 vluchtten meer dan 350.000 Nederlands Indische landgenoten naar Nederland. Onder hen legendarische artiesten als The Tielman Brothers, Sandra Reemer, The Blue Diamonds.

Het Tilburg Cobbenhagen Center organiseerde een symposium rondom de documentaire van Hetty Naaijken-Retel Helmrich. Deze documentaire laat op indringende wijze de worsteling van een aantal artiesten zien bij hun aankomst in Nederland en lang daarna. Fragmenten uit de documentaire, die 3 juni in première gaat en vanaf 21 juni in het land te zien is, werden vertoond, Thom Hoffman en Louis Zweers hielden een lezing en Ernst Jansz en zijn dochter Luna Jansz traden op. Ook Shelly Lapré was met haar kunstwerken van koffers en muziekinstrumenten aanwezig.

.
Thom Hoffman hield een lezing over hoe de Nederlands-Indische samenleving in elkaar zat, over het zwart/wit denken in Indië. Aan de hand van teksten leidt hij ons door deze samenleving heen, waarvan uitgegaan is dat de inlander dom is.
.

Louis Zweers had het in zijn lezing over het gecensureerd beeldmateriaal gemaakt tijdens de strijd om dekolonisatie. De media liet voornamelijk foto’s zien van soldaten die op goede voet staan met de bevolking. Op een uitzondering na. Trouw, VN en het Parool hebben wel foto’s geplaatst van wat er echt gebeurde. Foto’s die niet mochten worden gepubliceerd werden de negatieven daarvan beschadigd.

Ernst Jansz en Luna Jansz zongen het, door hun gecomponeerde lied, Aleppo en werden door Liesbeth Hoeven geïnterviewd. Het officiële gedeelte werd beëindigd met een panelgesprek.

.

De middag werd met een borrel afgesloten.

Meer foto’s en filmpjes zijn hier te zien:

video:

slideshow van de foto’s

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

31 reacties op Klanken van oorsprong

 1. Loekie zegt:

  “Tussen 1945 en 1962 cluchtten (= vluchtten) meer dan 350.000 Nederlands Indische landgenoten naar Nederland.”
  Vluchtten…
  Nou ja, dan weet je meteen uit welke hoek de wind waait van deze happening.

  • Ron Geenen zegt:

   @Vluchtten…
   Nou ja, dan weet je meteen uit welke hoek de wind waait van deze happening.@

   Ook viel tussen de woorden gemengd bloedige ook eenmaal half-bloedigen.
   Maar zoals de vrouwelijke cineaste al zei, het onderwijs over Indie was ver te zoeken.
   Wat ik als jongen van 14/15 vroeger in Nijmegen, ook op de Openbare Mulo, zelf van het onderwijzend personeel kreeg te horen, was duidelijk gebrek aan kennis van de NL kolonie.

   • Jan A.Somers zegt:

    “half-bloedigen.” Ja, een rotwoord. Maar wel de gangbare vertaling van een zeer gangbaar Engels woord. En Indië zat in een sterk Engels getinte omgeving.

  • Boeroeng zegt:

   Dat cluchtten is een typefoutje..
   Maar uit welke hoek waaide de wind dan op dat symposium ?

   • Ron Geenen zegt:

    @Maar uit welke hoek waaide de wind dan op dat symposium ?@

    Nederlandse en minder uit Indie, dacht ik. Maar ja, na een mensen leven, niet verwonderlijk.

   • Loekie zegt:

    Met het woord ‘vluchtten’ wordt meteen een toon gezet, wordt meteen een richting gegeven. De toon is: Indo’s zijn vluchtelingen, net zoals Syriërs, Somaliërs enz. Jansz gaat daarom maar meteen over Aleppo zingen, om zijn solidariteit te uiten.
    De richting die wordt gegeven is die richting solidariteit met alle andere vluchtelingen. Zo van: wir sind Brüder und Schwester!
    Ofwel: de tendens zet zich voort dat er ‘krachten’ zijn die Indo’s per se in de hoek van slavernij, racisme en vervolging willen plaatsen, als slachtoffers. Waarom ze dat doen? In ieder geval om politiek en cultureel modieus en correct te zijn. Maar ook en vooral omdat men zich geen raad weet met de Indische geschiedenis. En om het zich gemakkelijk te maken hanteert men maar de tweedeling: de goeden (= onderdrukten) en de kwaden (de kolonialen, de onderdrukkers). Alleen al vanwege hun kleur worden Indo’s bij de goeden gezet. Enz enz.

    • Boeroeng zegt:

     Loekie, je overdrijft weer eens .
     En inderdaad is de exodus van Indo’s ook een soort vlucht.

    • Ron Geenen zegt:

     @En inderdaad is de exodus van Indo’s ook een soort vlucht.@

     Wat voor soort vlucht???????
     Is elke migrant ook een soort vluchteling?
     Waren die Indo’s, die ook nog een betaalde verlof van NL te goed hadden ook een soort vluchteling?
     Waren de Indo’s die in het bezit waren van een Nederlands paspoort ook een soort vluchteling?
     Waren de Indo’s, die in de jaren 60 naar Amerika emigreerden, ook een soort vluchteling.
     Het wordt wel een beetje bizar!

    • Loekie zegt:

     Zijn jouw ouders gevlucht of zijn ze vertrokken?
     Jansz zingt over Aleppo?
     Er werd op dat symposium gestrooid met racisme?
     Indo’s hebben een geschiedenis die zich niet laat vangen in het Nederlandse correcte hokjesdenken van goed en fout?
     Hoezo overdrijf ik weer eens?

    • Boeroeng zegt:

     Je overdrijft met ” de toon is gezet ” voor het hele symposium.
     Het zal wel jouw hekel zijn aan vluchtelingen die je dwars zit

    • Loekie zegt:

     Dat is nu een domme opmerking: ‘jouw hekel aan vluchtelingen’. Dat weet je niet. Echt zo’n dooddoener a la D66, Klaver en GroenLinks.
     Een appel is geen peer. ik verzet mij tegen de pogingen om van die appel een peer te maken.. en daar komt die dan…ja, maar een appel en een peer zijn toch allebei fruit….Ja, dan heeft elke gedachtewisseling geen enkele zin.

    • Boeroeng zegt:

     Gut Loekie… jij kankert toch graag op vluchtelingen.?
     Je wilt perse niet dat de indo-exodus ook als een soort vlucht wordt genoemd.

     Verder is die appel en peer metafoor niet duidelijk

    • Loekie zegt:

     Zet svp op een rijtje wat ik gekankerd heb op vluchtelingen.
     Mocht je per saldo niks kunnen vinden, dan moet je dat ook melden.

    • RLMertens zegt:

     @Loekie; ‘gevlucht of zijn ze vertrokken etc.’- Vertrokken? We zijn er uit getrapt! Hoorde ik mijn vader zeggen, toen we Priok verlieten. Bij zo’n afgang ‘vertrek’ je niet!

 2. Tolol ( betoel) zegt:

  Kijk kijk ,ik had gisteren een afspraak met zo,n cluchtter ,meld die pisang goreng zich ziek ,ia Bert saya sakit ya .Ok kan gebeuren en wie zie ik tussen het ( schaarse) publiek zitten ,juist ja die pisang goreng ,was zeker geclucht voor mij .Ik zal hem morgen wel even door elkaar cluchtten !

 3. Bert zegt:

  Over vluchtelingen gesproken ,gezien hoe die 22 jarige Malinees Mamoudou Gassama een klein jongetje redde in Parijs .Het vervolg mocht er ook zijn ,de Franse president Emmanuel Macron bood de 22 jarige illegaal meteen de Franse nationaliteit aan en ook verdere hulp,net als de burgemeester van Parijs ,die hem ook als held uitriep .Nou ben ik benieuwd hoe zou dat in Nederland verlopen ? Zou Mark Rutte hem de Nederlandse nationaliteit aanbieden ? Geloof er geen barst van ! Zou die burgemeester van Den Haag oplichtster Pauline K hem als held uitroepen ? Geloof er weer geen barst van ! Hoe zou het hier in Nederland zijn vergaan met Mamoudou Gassama ? Ik weet bijna zeker dat ze hem op het eerste beste vliegtuig terug naar Mali hadden gestuurd .Het Nederlandse beleid tegen vluchtelingen is hardvochtig en wreed ,gelukkig zijn er nog gemeenten hier in den lande ,die het voor vluchtelingen opnemen zoals Amsterdam .

  • Ron Geenen zegt:

   @Ik weet bijna zeker dat ze hem op het eerste beste vliegtuig terug naar Mali hadden gestuurd .Het Nederlandse beleid tegen vluchtelingen is hardvochtig en wreed ,gelukkig zijn er nog gemeenten hier in den lande ,die het voor vluchtelingen opnemen zoals Amsterdam .@

   Bert, zoals ik af en toe de berichten leest, zijn ze veel soepeler en liever tegen de vluchtelingen, dan een 60 jaren geleden tegen ons Indische mensen. Wijlen mijn moeder zou je daar verhalen over kunnen vertellen. Het is maar hoe je het zelf ervaart of ondervonden heb. Laten we het gewoon vaststellen dat zodra het den Haag een paar centen kost, ze vaak niet thuis zijn.

   • Bert zegt:

    Tja beste Ron ,het benne andere tijden ! De Indische mensen zijn inderdaad niet erg goed opgevangen .Nederland was daarvoor ook jaren bezet en was aan het opkrabbelen ,armoe troef hier .De Nederlandse regering heeft zijn excuses aangeboden voor die opvang maar Indische mensen zijn Nederlander van geboorte niet te vergelijken met de vluchtelingen ,die nu naar Nederland komen ,hoe ze je moeder wilden afschepen is bij de beesten af ,schandalig terlalu !! Maar Ron denk je werkelijk dat de Nederlandse regering soepeler en liever is jegens de vluchtelingen van nu ? Kom nou ! Het zijn sommige gemeenten ,die tegen het harde regeringsbesluit in gaan ,die menselijk zijn ,ECHTE vluchtelingen redeneren die moeten altijd geholpen worden en als de situatie in hun land van oorsprong beter is moeten ze terug .Daarom heb je hier opvang voor uitgeprocedeerde vluchtelingen ,die via scholing voorbereid worden op terugkeer .

    • Ron Geenen zegt:

     @ De Indische mensen zijn inderdaad niet erg goed opgevangen .Nederland was daarvoor ook jaren bezet en was aan het opkrabbelen ,armoe troef hier @

     Ben het toch niet mee eens. Zoek het maar uit via het boek van Griselda Molemans “Opgevangen in Andijvielucht”. Den Haag heeft ons allemaal belazert. Heel wat gelden die voor ons mensen waren bestemd zijn ergens op het Binnenhof verdwenen. Ik geloof er geen moer van, dat ze geen geld hadden.

  • bokeller zegt:

   Pak Bert,
   Niet alleen to.vluchtelingen ik weet nl.
   uit de eerste hand dat er Indo militairen
   waren, die zelfs na 7 jaren in de Koninklijke
   Landmacht als Onderofficier in Nederland dienden
   een vertrek briefje kregen enkele reis Indonesie.
   Maar ook geen ene Indo die zijn vingertje opstak
   voor ”enige steun” in welke vorm dan ook.
   siBo

   • Bert zegt:

    @Pak Keller ,Ik heb zo,n donkerbruin vermoeden ,dat dat u is overkomen en ja in nood leer je ,je vrienden kennen .De u welbekende hr van der Engh was net geland in Spanje voor zijn vakantie toen hij hoorde ,dat mijn vader was overleden ,hij aarzelde niet en kwam met het zelfde vliegtuig terug en tot zijn dood heeft hij mijn moeder bijgestaan ,hulde aan die man ! Ja dat u verbitterd bent dat niemand zelf geen Indo u hielp kan ik mij levendig voorstellen . Tja ik heb niet erg veel op met orang Perancis maar moet toegeven ,zij weten mensen te eren ongeacht hun afkomst en status ,U zou door hun als Korea veteraan ook met alle regard behandeld worden .Weet nog goed dat een Indo drager van de M.W.O .hier ( Nederland) een baan kreeg aangeboden als w.c schoonmaker .Moet u voorstellen een Amerikaanse drager van de honour of medals ( de hoogste Amerikaanse medaille) voor hem gaan in Amerika alle deuren open .( Ik weet niet of ik honour of medals goed heb geschreven ,hoor het wel uit Amerika )

    • Bert zegt:

     Snel opgezocht voordat si Loekie me als een blohon wegzet .Het is Medal of Honor .Hij wordt hoogst zelden uitgereikt maar dan ook door de president van de U.S.A.

    • bokeller zegt:

     Pak Bert,
     Geen verbitterde terug kijk wel zijn mijn
     ogen heel goed open gegaan.
     En wat mij bijzonder treft is,dat ik toen door
     officiële instantie een enkele maal gevraagd
     ben hoe ik over een in de buurt wonende asielzoeker
     denkt,die het Nederlandschap aanvroeg,en wel
     omdat ik deze kwestie zelfs had moeten doorlopen.
     Heel vreemd, wel interessant.
     siBo

    • Ron Geenen zegt:

     @.( Ik weet niet of ik honour of medals goed heb geschreven ,hoor het wel uit Amerika )@

     In het Amerikaans worden de woorden niet alleen anders uitgesproken, maar vaak ook anders, eenvoudiger geschreven. Maar dat maakt toch niets uit. Het gaat er om dat lezers het begrijpen. Na 37 jaren in Ca heb ik ook wat moeite met NL woorden en vooral vervoegingen. Daarom lees ik vaak over wat ik heb geschreven, voordat ik het richting Europa stuur.
     Afgelopen week was een bevriende Indo en tevens socioloog uit Nl hier op vakantie. Het eerste wat hij zei: Je spreekt je Nederlands nog zonder Amerikaans accent!

  • P.Lemon zegt:

   Tussen : “Nederlands Indische artiesten die tussen 1945 en 1962 samen met 320.000 anderen gedwongen werden terug te keren naar Nederland. ” en
   “Tussen 1945 en 1962 vluchtten meer dan 350.000 Nederlands Indische landgenoten naar Nederland. Onder hen legendarische artiesten” zit meer dan een nuanceverschil.

   Bij een gedwongen vertrek uit je geboorteland naar een onbekend vaderland is de oorzaak te vinden in de politieke vete tussen 2 landen en zou je in het achterhoofd òf willen blijven om de worteling òf hieraan toch twijfelen wegens de mogelijke paria-status.

   En als men het land uitvlucht is de hoop vervlogen op een settling of terugkeer op korte termijn en vreest men voor het bestaan/leven. Mentaal wacht men op betere tijden en evt kansen in het nieuwe land.

   Kortom de oudste/ 1e generatie werd met zachte/harde dwang het land uitgezet en de 2e en volgende zagen zichzelf een beetje als ‘echte’ vluchteling omdat het land van herkomst/ouders inmiddels in ‘andere handen’ is overgegaan en terugkeer niet meer vanzelfsprekend meer is.

   • RLMertens zegt:

    @PLemon; ‘ met zachte/harde dwang het land uigezet etc.’- Klopt. Zagen zichzelf als vluchteling! Door omstandigheden…- Zelfs in 1e instantie niet welkom! In 1987 schreef een Indische schrijfster Telma Kolmus-de Vink haar verhaal; ‘Vlucht naar het Vaderland’. Soms humoristisch, dan weer verbitterd, kritisch of berustend, aldus Lilian Ducelle

 4. Huib zegt:

  Misschien heb ik het al eens op dit blog verteld.
  Het is bekend dat er tijdens de Jappen bezetting voor de kinderen van Buitenkampers geen scholen open waren. Terwijl in de kampen soms door de moeders de kinderen wel het ABC en ook leerden rekenen en schrijven. .
  De Buitenkampmoeders waren de hele dag bezig met het scoren van voedsel voor hun kroost. Zo ook de mijne terwijl Pa als krijgsgevangene gastvrijheid van de Jap genoot. En daar kwam de Bersiap nog overheen.
  Met als gevolg dat menigeen aan het eind van de oorlog en bersiap als ruim 8 jarige niet kon lezen, rekenen en schrijven. De lagere school basis vaardigheden. Maar menigeen slaagde er toch in dank zij de nonnen- en broederscholen na de oorlog de lagere school opleiding te volgen en zelfs een vervolgopleiding te doen. Zo ook mijn persoontje.Maar ik kon daardoor pas rond mijn 20ste mijn eindexamen VWO doen. Maar Nederland kende al de militaire dienstplicht die je op je 18e moest vervullen. Als je verder wilde studeren kon je uitstel krijgen tot een bepaalde leeftijd.
  Alhoewel ik mijn eindexamen aan het 6 jarig Lyceum met hele goede eindcijfers succesvol afrondde
  mocht ik niet meer een studie aan de Technische Hogeschool in Delft beginnen, maar moest onmiddellijk mijn dienstplicht vervullen. Na de basis opleiding kwam ik uiteindelijk bij de Stoottroepen terecht. Na mijn dienstplicht moest ik uiteraard een baantje zoeken en via avondstudies zien aan mijn trekken te komen. Wat overigens gelukt was bij het NIPO, een Instituut
  voor marktonderzoek en enige jaren later overgestapt naar ingenieursburo.
  Een paar jaar later slaagde ik er in een baan bij een Amerikaans bedrijf in New York te krijgen in de industriele stooktechniek. En weer een paar jaar later begon ik voor mezelf in de automatisering. De data entry gebeurde toen nog met ponskaarten en daarna diskettes en mag.tapes .
  Zakelijk verging het me desondanks zonder universitaire opleiding dus wel goed want kon al vrij snel een oude stolpboerderij in Egmond kopen en geheel verbouwen. Daarna op de Veluwe een boerderij met meer hectares gekocht en verbouwd en als hobby paarden en pony’s gaan fokken. Uiteindelijk is het op eigen kracht toch wel goed gekomen.

  • Ron Geenen zegt:

   @Zakelijk verging het me desondanks zonder universitaire opleiding dus wel goed want kon al vrij snel een oude stolpboerderij in Egmond kopen en geheel verbouwen. Daarna op de Veluwe een boerderij met meer hectares gekocht en verbouwd en als hobby paarden en pony’s gaan fokken. Uiteindelijk is het op eigen kracht toch wel goed gekomen.@

   Mijn complimenten, want ondanks de tegenwerkingen heb je het voor elkaar gekregen. Ook ik ging pas op latere leeftijd naar school. Kwam als 14 jarige in februari van dat jaar in de eerste klas MULO-B. De dienst wilde mij er na meteen in dienst oproepen. En dat terwijl ik mijn vader op zijn sterfbed had beloofd nooit een militair uniform aan te doen. Enige uitwijking was de koopvaardij en dus naar de hogere zeevaartschool in Vlissingen. Moest wel blijven varen tot het jaar dat je 29 werd. Deed wat langer, want 1968 afgemonsterd.

 5. Jan A.Somers zegt:

  Ik bemoei me niet zo veel met vluchtelingen. Eigenlijk alleen praatjes (over hun achterblijvers) met twee kassamedewerkers in de Jumbo (als er geen rij staat!).. Maar mijn dochter hier in Nederland, en mijn dochter in Zwitserland, zijn beiden mentor van een Syrisch gezin. Zo leuk hoe ze met elkaar omgaan, hoe of gewone mensen andere gewone mensen helpen een nieuw leven op te bouwen. En proberen de aasgieren op hun toelage van ze af te houden. In 1946 kwamen buren ons helpen met huisraad, pannen, dekens enzo. De kapelaan kwam met lange onderbroeken voor mijn moeder, wist die man veel.. En ik kreeg een jaar lang gratis bijles op de RHBS. Hoe ik aan mijn Zeeuws meisje ben gekomen? Dekens gekregen, met de kogelgaten van de bevrijding van Vlissingen er nog in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.