24 mei opent de Tong Tong Fair

Den Haag FM :  Op het Malieveld begint donderdag de zestigste editie van de Tong Tong Fair. Het jaarlijkse Indische culturele festival wordt geopend door schrijfster Marion Bloem en wethouder Rabin Baldewsingh.


omroep west

. ..

Klik op de plaatjes voor programma’s 24, 25, 26, 27 mei

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen, TTF 2018. Bookmark de permalink .

61 reacties op 24 mei opent de Tong Tong Fair

 1. Guus zegt:

  “Het jaarlijkse Indische culturele festival wordt geopend door schrijfster Marion Bloem en wethouder Rabin Baldewsingh”.

  Indisch cultureel festival nog wel. Nu, daar merk ik niets van! En dan de namen die dit moeten ‘openen’. Ik houd mijn hart vast. Wat een toestand. Het wordt tijd dat deze wantoestand eens wordt aangepakt.

  • Patrick zegt:

   ach Guus, je hebt gewoon gelijk. Als je een peiling onder Indische Nederlanders zou houden wordt jouw kritiek bevestigd. De organisatie leeft in een ivoren toren, totaal losgezongen van de achterban. Iets wat Ronny zegt. Trouwens, de laatste keer dat ik daar rondstruinde keam ik gewoon een Pakistaans eettentje tegen. Hoe bedoel je Indisch? Niemand kan dit met droge ogen volhouden.

   • Tolol zegt:

    Hou je vast Patrick ! Volgend jaar schijnt er ook een IJsland standje te komen ,wat ze dan verkopen ? Lemper op z,n IJslands met veel ijs erin verder Es Shangai sorry Es Reykjavick ,Es -Tjendol ,sorry Es nietdollen en ook schaafijs ,bij gebrek aan goed personeel zetten ze maar een IJsbeer aan het werk .Het schijnt een nogal heetgebakerde IJsbeer te zijn ,dus zeg a.u.b dat het enak is anders ben jij het hapje van mr IJsbeer !

 2. Boeroeng zegt:

  Guus, jouw opvatting hoe Indisch te beleven is jouw stijl, Vele anderen hebben andere meningen en vinden TTF een Indisch festival.
  Zie het programma: https://tongtongfair.nl/
  Het is geen wantoestand,,,, maar hoe wil jij het “aanpakken” ?
  Is het niet veel handiger om andere mensen die met TTF hun Indisch zijn willen beleven gewoon maar in hun waarde te laten? En zelf ga je wat anders doen wat volgens jou de juiste Indische manier van doen is.

  • Ron Geenen zegt:

   In de vlugheid heb ik een 90 tal standhouders geteld en daarvan zijn er 34 van buitenlandse nationaliteit. India en Vietnam spannen de kroon met ieder 11 gehuurde plaatsen. De anderen zijn Thailand 2x, Korea 1x, Tunesië 1x, Indonesie 2x, Singapore 2x, Korea 1x, België 2x en Frankrijk 1x. Wat er allemaal optreed weet ik niet. Valt me op dat Maleisië en Pakistan er niet in meedoen.
   En wat hebben de Belgen en Fransen op een Pasar Malam te zoeken.

   • Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

    Ik ga natuurlijk niet alleen voor het eten naar de TTF Pasar , er is Indisch cultureel toch ook wat te doen. En wat is er tegen Marion Bloem of die wethouder? Gaan wij bij I4E aan positieve discriminatie doen, wanneer wordt de TTF door een witte geopend?
    Voor een Indo geldt toch: een dag niet gezeurd, is een dag niet geleefd.

    Waar kan je nu toch nog echt Indisch eten? Loop ik in Singapore over een Food Street en pik ik net toevallig een Indonesische tent uit om te eten, Alhambra Satay heet de tent, een echte Indonesische naam. Ik koos natuurlijk als gerecht Nasi Goreng Kampong. Het gerecht werd speciaal vers voor mij klaargemaakt en toen kreeg ik een bord vol herinnering toegeschoven, het geurde en smaakte naar Tempo Doeloe.

    De man zei: “You are from Holland” en ik antwoordde: “No I was born in Indonesia, orang Jakarta” en toen ontspon zich een ethnic discussion, very local here in Singapore. Hijzelf komt uit Timor-Est.

    Home, is where I want to be. But I guess I’m already there (Talking Heads).

   • Boeroeng zegt:

    Waar kon je dat tellen, Ron? Welke webpagina ?
    Tel ook het culturele programma. Het aantal evenementen die over het Indische gaan: Aantallen deelnemers en organisators, aantallen toeschouwers.
    Aantal TTF-medewerkers in zijn geheel van Indische komaf.
    Betalend publiek … ca 90.000 en minstens de helft is van Indische afkomst die veel familie, partners, vrienden meenemen van niet-indische komaf.

    TTF = de grote Indische samenscholing.

   • Tolol zegt:

    @Ron Geenen schrijft “” En wat hebben de Belgen en Fransen op een Pasar Malam te zoeken ?”” Nou nou Ron jangan lupa veel Indo,s zijn van Belgische en Franse afkomst kijk maar naar de naam Mertens of de la Croix er schijnt ook eens een Franse officier Chevalier van Parijs naar de Indische Archipel te zijn gegaan .Er werd aan hun toch ook niet gevraagd “” Wat komen jullie in Indie doen ?”” Die Koreaanse standhouder is een afstammeling van een Koreaanse Heiho ,die tijdens de jaren 1942-1945 in Indie heeft gediend ,Pakistan deed wel een keertje mee maar na kritiek van Patrick ( zie hierboven ) hebben ze het bijltje er bij neergegooid ,Thailand ,Tunesie Singapore hebben ook allemaal warme banden met de Indo,s …..Maar wat die Indonesiers op de Pasar Malam uitvreten ??? Ja want zeg zelf koken kunnen ze niet misschien hopen ze daar die Balinese schilderijen van jonge dames met blote borsten te verkopen ,Indo,s vooral de laki laki schijnen er dol op te zijn .

    • Ron Geenen zegt:

     Heb daar allemaal niet aan gedacht. Jammer dan dat niet de hele Europese gemeenschap niet er een tentje hebben geplaatst. Of Verenigde Naties Fair.

 3. Boeroeng zegt:

  Tong Tong Fair schrijft: Het Indische van de Tong Tong Fair zit ‘m in de mensen die er komen, in de culturele en educatieve programma’s die worden aangeboden. In 2018 zijn er vier tentoonstellingen (o.a. over de migratie van Indo’s naar Holland in de periode 1952-1956, mengbloeden die ongewenst waren in Indonesië maar ook in Nederland) en een uitgebreid programma rondom gesproken woord, met talkshows en discussies, waar volop cultuur wordt besproken, onderzocht, doorgegeven. Het podiumprogramma is ook een cross-over van Oost en West in muziek en dans.

  • Jan A.Somers zegt:

   En die Pasar Malam (sorry TTF) moet ook nog zijn geld opbrengen. Zonder standverhuur geen TTF!

   • Ron Geenen zegt:

    Valt mij tegen dat u alleen dat schrijft. Ik had van U b.v. ook wettelijke regels verwacht, die betaald moeten worden.

    • Jan A.Somers zegt:

     Ja, de TTF moet bijvoorbeeld aan de brandveiligheidsregels voldoen. En de hygiëne van de eetstalletjes wordt ook gekeurd. En of de geluidoverlast voor omwonenden binnen de gemeentelijke regels blijft. En of de huur van het Malieveld op tijd wordt betaald conform de gemeentelijke regels. En of het terrein na afloop weer netjes wordt opgeleverd volgens de gemeentelijke regels. enz. kunt u zelf verzinnen. Maar ook leges. Die behandelende ambtenaren hoeven niet ten laste van de belastingbetaler te komen.

    • Ron Geenen zegt:

     Nu herken ik u weer. Applaus.

    • Anoniem zegt:

     Jawel, maar er ontbreekt iets belangrijks, misschien wel het belangrijkste: de bezoekers worden bij de ingang niet gekeurd! Iedereen met een kaartje kan zomaar binnenkomen: grote boengs, kleine boengs, leuke gekke, debiele, idiote, knappe boengs enz. Zal men zeggen: maar dat is toch juist zo leuk, zoveel varianten. Misschien is dat ook zo en is men des te blijer als men weer naar huis gaat en alle soorten boengs weer de eigen kleine, grote, idiote enz ding gaan doen.

    • Boeroeng zegt:

     ” niet gekeurd” ???
     Kaartjes worden gekeurd op geldigheid.
     Of je bedoelt men moet keuren op etniciteit ?

    • e.m. zegt:

     @bezoekers worden bij de ingang niet gekeurd!@

     — Ajo seh , ketawa ini. TTF tidak inspeksi kambing tôh . . .

    • Jan A.Somers zegt:

     Keuring op de kwaliteit van de duim, of er genoeg uit kan worden gezogen, om op I4E leuk te doen.

  • Ron Geenen zegt:

   De Tong Tong Fair is een hedendaagse uitvoering en in wezen geen ouderwetse Pasar Malam.
   Een Pasar Malam zoals vroeger!

 4. Otto de Jong zegt:

  TTF: Een nieuwe Indische benadering

  De Tong Tong Fair staat weer voor de deur. De 60e editie dit maal. Waar het festival ooit begon als dé heimweeattractie voor Indisch Nederland is het momenteel vooral een multicultureel drama. Met ‘Indisch’ heeft het weinig meer te maken.

  Vanaf de eerste editie is Indisch Nederland verdeeld over het festival. Het ene kamp vergaapt zich aan het vele eten en optredens, de andere helft komt er nooit. Inmiddels is de organisatie dermate geradicaliseerd dat het predicaat Indisch kant noch wal raakt.

  “Je moet het exotische in het ‘Indische’ benadrukken. Hier in Nederland is dat de Aziatische kant en daar (Indonesië, OdJ) is het exotische de Nederlandse kant” aldus Ellen Derksen, van oudsher een van de drijvende krachten achter de Pasar Malam Besar, nu Tong Tong Fair.

  Lang leek deze niet-holistische benadering van Derksen – zelf half-Indonesisch – weinig problematisch, maar vroeg of laat zou zelfs de grootste pleitbezorger van deze eenzijdige aanvliegroute haar beperkingen moeten erkennen.

  In een klimaat waar Indische Nederlanders regelmatig als niet-Nederlanders worden weggezet – zie in dit kader bijvoorbeeld de rel rondom Pechtold in maart 2017 – is het vreemd dat de organisatie van de Tong Tong Fair dit zelf nog niet heeft onderkend.

  Het is tijd voor een nieuwe Indische benadering. Niet het één óf het ander, maar beiden; de mix. Wil de Indo en haar cultuur overleven dan is dit, zeker in de huidige multi-etnische maatschappij waar bovendien velen de nodige historische kennis ontberen, meer dan nodig.

  • Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

   Ellen Derksen – zelf half-Indonesisch –!!!!! of is Ellen Derksen Half-Nederlands? zeg maar 50%.

   De klap op de vuurpijl is toch wel het citaat van dhr Otto de Jong …..”waar bovendien velen de nodige historische kennis ontberen”…….

   Bij deze opmerking keek ik wel even in de spiegel en rolde schaterend over de grond en ben maar naar de inburgeringscursus gegaan. Ik moet daar toch maar vragen wat ik me bij die nieuwe Indische benadering, een mix van Indonesisch en Nederlands, dien voor te stellen. Ik kijk weer in de spiegel en het huilen staat mij nader dan het lachen. Dhr de Jong maakt toch van die leuke grapjes.

  • Ron Geenen zegt:

   Ik kan wel zien wat u bedoeld. Jaren geleden begonnen een paar Indo’s met toestemming van een Indonesier, die een motel en winkels bezat, een kumpulan (geen Pasar Malam) op een deel van het parkeer terrein. Het groeide uit tot een bekende pleisterplaats met 6 stalletjes met allerlei Indische en Indonesisch eten en hapjes. Diverse malen werden we benadert door zowel Chinezen als Mexicanen, die er ook een kraampje wilden neerzetten. Het antwoord was constant afwijzend.
   Het Indische heeft helaas 15 jaren bestaan, want de Indonesische eigenaar ging met pensioen en verkocht zijn bezit aan een Taiwanees.
   Het Holland Festival in Long Beach was vroeger ook inderdaad door Totoks in het verleden begonnen. Maar Californië is meer Indisch en zo werd dit Festival ook door de Indo overgenomen.
   Ook dit jaar op 27 mei a.s. En als ik het goed heb begrepen, ook alleen Indische en Indonesische kramen.

  • Boeroeng zegt:

   half Indonesisch?

   Ellen Derksen heeft een Javaanse oma met Zutphense opa
   Haar vader was geboren in Duisburg van een Duitse vader en Rotterdamse moeder

   • Tolol ( betoel) zegt:

    Half Indonesisch ? Ah nou ik begrijp si Ellen is gewoon een Javaanse met Zutphense ,Duisburgse en Rotterdamse roots ,had dat dan meteen gezegd ! Er lopen van dat soort mensen 140 miljoen rond op Java .

 5. goepie2 zegt:

  Kom net van de TTF! Gelukkig nog wel herkenbaar voor mij. Al die stalletjes. En gelukkig voor mij (minder makkelijk lopend) nog ongeveer op dezelfde plekken als voorheen. Werd uitgenodigd door mijn broertje die inmiddels een Haagse BIN’ ner is geworden. En kon een mooie VIP-kaart om mijn nek hangen. Tentoonstellingen aardig, maar voor mij inmiddels bekend door achtergrond-informatie via de Indische websites. Siem Boon (!) en dus niet meer Ellen Derksen (ook gewoon Indisch tjampoer, net als ik) opende met een gloedvol verhaal over het belang van de voortzetting van deze manifestatie. En Marion Bloem in een prachtig goudkleurig gewaad mocht officieel door middel van een slag op de Tong-Tong deze TTF openen. Volgens mij trad in de muziek band ook Lode Simons op. Indische Bengawan Solo-Rock. Lekker hard! Tuan Baktikat maakte ook (alweer) een gezellig dansje.Helaas ben ik een aantal I4E’ers niet tegengekomen. Heb nog wel even geknikt naar Wieteke en Frans Leidelmeijer. M.a.w. de TTF mag voor mij gewoon doorgaan.

  • e.m. zegt:

   Leuk om te vernemen dat het naar uw zin was. Bagus . . .

   • Bert zegt:

    Ja inderdaad ,beetje positief blijven maar ja pak E.M u en ik willen ook wel zo,n VIP kaart om de nek hebben hangen ,ik heb ook wel bekende broertjes maar alleen bij de Amsterdamse politie ,denk niet dat de TTF daar in trapt .Kijk Pak E.M als we ons nou gaan verkleden cq vermommen net als Tuan Baktikat ,u gaat verkleed als Molukse KNIL sergeant van de speciale troepen ,u zegt gewoon dat u op de TTF een diepgaand onderzoek moet doen op last van de G.G.( Gouverneur Generaal) maar die portier denkt meteen aan de GGD ( ja weet hij veel ) nou u wordt meteen ( gratis) binnengelaten .Ik verkleed mij als prins Diponegoro en zeg op hoge arrogante toon tegen die portier “” Op last van de Nederlandse regering en de koning moet ik hier onderzoek doen naar mijn gouden kris ,die 20 miljoen waard is !”” Ja denkt die portier kaartje kost 15 euro en die kris 20 miljoen euro “” Loopt u maar door ( gratis) Zo komt Splinter door de Winter .

    • e.m. zegt:

     Pak Bert, er is met uw hier op I4E tentoongespreide literaire creativiteit een heuse Indische Sjeekspier aan de Indische/Indo gemeenschap in Nederland vorüber gegangen.

     Tjongejonge, wat had dat niet geweest kunnen zijn. Verrijkend vocht voor de geest; een feest!

     Wat te denken van titels als ‘Stop een kroegtijger in uw tank’; ‘Van oude kroegbazen de schuldenaars die voorbij gaan’; ‘Het Oostindisch dranksyndroom’; ‘Het land met gesloten cafédeuren’; Een ongewoon Indische jongen’; ‘Oerkroeg’; ‘Dames van de koffie’ atau ‘Indië gekuist’ dan lain lain . . .

  • Boeroeng zegt:

   Geen foto’s gemaakt , goepie2 ?

   • bokeller zegt:

    Niet nodig!

    siBo

    • RLMertens zegt:

     @SiBo; ‘de parel etc.’-Sublieme uitvoering!

    • Ron Geenen zegt:

     Ik ben benieuwd hoe lang dat door de Indo wordt gewaardeerd. Zie het volgende onderzoek door Boudie Rijkschroeff. Boudie is een goede cineast, die al diverse filmpjes van o.a. de Amerindo’s heeft gemaakt. Hij heeft mij gevraagd de geschiedenis van de Hawaiian muziek op mijn site te plaatsen. Halverwege het artikel is de You-tube film, dat ongeveer een 3 kwartier duurt. Aan het eind zie je voor jouw 2 bekende mensen van 90 jaar de jive doen.
     https://myindoworld.com/hawaii-mijn-lief/

   • goepie2 zegt:

    jawel Boeroeng, maar weet niet hoe ze te plaatsen. Zijn maar een paar. Opsturen?

   • Bert zegt:

    @Pak E.M ,dat is een mooie “” Stop een kroegtijger in uw tank “” ,Ook een mooie is “” Een ongewoon Indische jongen “” en als klapper op de vuurpijl !! “” Oerkroeg “” Vooral dat laatste spreekt mij aan ,trouwens ik hou ook wel van dit soort grapjes .In 1980 had ik een slogan verzonnen voor mijn eerste coffeeshop “” Bij ons gaat uw geld in rook op “” En meteen stickers laten drukken in kleur met de Indonesische Garuda en in het schild een paar wiedblaadjes ,verder de vlaggen van Indonesia, Suriname en Nederland erin ,die stickers waren zeer geliefd bij de Pentjak -Silat boys .Ach ik heb een ongebreidelde fantasie maar u ook ,als we allebei jonger waren geweest hadden we samen een reclamebureau moeten beginnen .

 6. Anoniem zegt:

  Op de TTF is ook een tentoonstelling van Indo-iconen op het gebied van popmuziek. Tegenover die expo is het Indorock-café. Je zou menen dat bij die tentoonstelling en vanuit het café dan Indo-muziek te horen is. Maar er werd me vandaag een partij hardrock-achtige herrie uit de speakers gespuugd…!! Nu kan de TTF-organisatie daar niet direct iets aan doen vermoed ik, maar degene die verantwoordelijk is voor het Indorock-café mag best flink op zijn/haar lazer krijgen en wat uitleg aangereikt krijgen over Indo-popmuziek.

  • Guus zegt:

   Goh, heb ik toch gelijk. Opdoeken die handel!

   • Bert zegt:

    Meegaan met de tijd Guus ,ik weet nog bij de vroegere Pasar Malam in de jaren 60 ,Amsterdam Rai en Houtrust dat mijn ouders zowat elke bezoeker een hand gaven en lekker zaten te omong kosong ,mij interesseerde die boel geen moer ! Maar ja zij vonden het leuk o.k vond ik het met tegenzin ook maar leuk nu is die generatie er niet meer ,maar is de Pasar Malam zo gegroeid en groot geworden ,ze kunnen niet meer zo acteren als in de jaren 50 en 60 ,ze moeten commercieel denken anders zijn ze mati en trouwens ze halen wel de media ,aandacht toch gevestigd op de Nederlandse Indiers ( volgens de presentator) Ja Guus nu heb je gelijk de Belanda snapt nog steeds geen moer van Indo,s ! Is dat erg ? Welnee laat ze toch en ze verdringen zich bij bosjes om de TTF te bezoeken .Prachtig goed voor Den Haag ,Goed voor de standhouders ,Goed voor de TTF en vergis je niet Guus ,toch ook goed voor de Indische gemeenschap ! Heb net een Hollandse kennis gesproken die daar was geweest “” En vond je het leuk Jan ?”” “” Ja Bert te gek daar echt Indiaas ,heb er ook goed gegeten !”” Oh ik was benieuwd “” Wat heb je dan gegeten Jan ?” Nou euh euh patat met satesaus en mayonaise “” Nou ja die satesaus is in ieder geval Indisch /Indonesisch ,ze ( de Hollander) gaan vooruit !

    • Ron Geenen zegt:

     Heb wat zitten pijlen. Heb mijn zusters en neef opgebeld. Ook een generatie jongere neven en nichten gevraagd of ze van plan zijn naar de Tong2 Fair in Den Haag te gaan. Heb hun als smoes gezegd en gevraagd of ze mij foto’s wilden sturen. Geen een wil gaan en een ieder heeft zo zijn eigen reden. Wat moet ik er van denken?

  • Indorein zegt:

   @ Indo-iconen op het gebied van popmuziek.@ :
   Ik miste wijlen Jimmy (en Eddy) van der Hoeven van The Rollers uit Zaandam. Ik vond Jimmy indertijd al een van de beste indorock gitaristen naast “Mr Indorockguitar” wijlen Andy Tielman.
   Jammer, een missertje van de organisatie. Maar ja, Jimmy kwam dan ook niet uit het roemruchte Den Haag zoals Eddy Chatelin.

 7. Bert zegt:

  Ach Ron ,er zijn hier in Nederland misschien nog maar een paar duizend ECHTE INDO,S ,de rest is vernederlands ,ik ook ? Ja zeker alleen door mijn Surinaamse achtergrond ben ik nog verbonden met de Tropen en ik ga veel om met allochtonen ,vooral Afrikanen ,Surinamers ,Antillianen en Marokkanen .die TTF begrijpt dit ook en richt zijn pijlen niet meer alleen op de Indische gemeenschap maar op de rest en dat was /is heel verstandig ,de Hollanders lopen weg met de TTF mooi toch ! Trouwens Pasar Malams worden in het hele land gehouden maar de Pasar Malam Besar in Den Haag is en blijft nomor satu !!!

  • Ron Geenen zegt:

   De vraag is of al die totok naast hun petat met sate saus ook wat van de geschiedenis willen oppikken. Of zijn die totoks allemaal door de alcohol, drugs en het snuiven totaal beneveld?

   • e.m. zegt:

    @Of zijn die totoks allemaal door de alcohol, drugs en het snuiven totaal beneveld?@

    — Blijf maar vriendelijk webmaster, maar dit kan eigenlijk niet door de beugel !

  • Ron Geenen zegt:

   Even terugkomen. Een zus is geboren in japkamp in 1943. Gaat wel ieder jaar naar Bangkinang reunie in Bronbeek. Gaat regelmatig in de weekend naar Indo kumpulan en lijndansen. Kan ook goed Indisch koken, je weet wel van mijn Padangse moeder geleerd.
   Maar Tong Tong, nee!

 8. Jordy Engels zegt:

  Je hebt er niets van begrepen als je hier ongegeneerd stelt dat ‘echte Indo’s’ niet meer bestaan, WANT vernederlandst, terwijl degene die dit zeggen bezig zijn met een macabere zelf-Indonesisering. Indische Nederlanders worden niet voor niets Indische NEDERLANDERS genoemd.
  Leuk hoor, zo’n TTF. Ik begrijp het ook wel dat men het een Indisch festival noemt. Dat verkoopt tenminste. Aan de andere kant is het wel echt de Hollandse koopmansgeest om de Indische gemeenschap er met de haren bij te slepen, terwijl het – zoals de heer De Jong terecht stelt – vooral een multicultureel drama is.

 9. Huib zegt:

  @ Bo “en daarna Grendelinspectie”
  Bij de Stoottroepen was er ook altijd na het stappen een loopinspectie.
  En werd gekeken of de loop wel goed doorgehaald en gesmeerd was.

 10. Loekie zegt:

  Ik vraag me af waarom Diva Bloem na een paar minuten praten altijd maar dan ook altijd haar stem gaat verheffen en dan als een bijna-hysterica verder gaat.

  • RLMertens zegt:

   @Loekie; ‘ een bijna hysterica etc.’- Nog al logisch, als zij Loekie bij de toehoorders ziet.

   • e.m. zegt:

    Ach, als “Geen Gewoon Indisch Meisje” blijft Marion Bloem voor velen een heldin, hoezeer enkelingen ook zure opmerkingen blijven maken over haar persoon.

 11. Boeroeng zegt:

  ‘De Tong Tong Fair is echt als thuiskomen’ De bezoeker van de Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag wordt ondergedompeld in de Indische cultuur. En die cultuur is springlevend, benadrukt de organisatie.
  https://www.ad.nl/den-haag/de-tong-tong-fair-is-echt-als-thuiskomen~a3f6dc01/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.