Indo een beetje van dit, een beetje van dat

In Amsterdam leven 300 culturen vrolijk naast elkaar, heb ik begrepen. New York, Los Angeles, Singapore, Seattle: wereldsteden met hetzelfde lot.
Unity in diversity. Het model van de 21ste eeuw? Heeft het koloniale tijdperk hierin niet een grote rol gespeeld? Ik herinner mij een tante die bij ons in kwam logeren in sarong en kabaja. Mijn Grootje was moderner en droeg een jurk, maar ook die had Indische roots: het was eigenlijk een in elkaar geflanste sarong en kabaja.
Zowel Nederlanders als Indonesiërs hebben onderzoek gedaan naar de vermenging van de Nederlandse kolonialen met inheemsen. De definities en cijfers lopen uiteen, maar we kunnen gerust schatten dat zo’n 95% van de Nederlanders in het voormalige Nederlands-Indië wel een beetje van dit en een beetje van dat hebben.
Hoe kom ik hierbij? Omdat ik merk dat veel jongeren betrekkelijk weinig weten van de koloniale geschiedenis van Europa. Dit geldt ook voor politici. Terwijl, zo heb ik gehoord, kopstukken als Geert Wilders, Jesse Klaver, Alexander Pechtold en Mark Rutte ook Indisch bloed hebben of tenminste Indische banden.
Binnenkort is het 4 en 5 mei en straks 15 en 17 augustus. Voor alle Nederlanders heel belangrijke dagen waarop we ons in alle verscheidenheid toch een beetje één voelen. Overal in het land herdenken we diegenen die we tijdens W.O II hun laatste rustplaats moesten geven, maar ook hen die wij niet eens konden of mochten begraven. Ongeacht of ze in Nederland of Azië vielen, ongeacht of hun bloed was samengesteld uit een beetje van dit en een beetje van dat.
Waarom schrijf ik dit? Vooral omdat ik u een stukje wil laten lezen van een Indische Nederlander die deel is van de groeiende schare Europeanen en Aziaten die beseffen dat het behoud van onze planeet niet mogelijk is zonder Unity in Diversity.

Joty ter Kulve
Wassenaar, mei 2018

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

17 reacties op Indo een beetje van dit, een beetje van dat

 1. Guardiaangel zegt:

  Een realistische opmerking. Ook ik ben een beetje van dit en een beetje van dat. Mijn vader kwam van Java en mijn moeder van Nederland. Diversiteit prima als iedereen zich aanpast aan de wet van Nederland, aan zijn cultuur en gewoontes, normen en waarden, maar nog belangrijker dat de islam buiten de deur blijft. En ik zeg dit omdat de oorspronkelijke burgers nu al lijden onder deze ideologie die geen vrede is maar “wreed”.

  • Bert zegt:

   Goede zaak Guardiaangel om ongewenste zaken buiten de deur te houden,heb dan ook meteen extra sloten op de deur gegooid en om helemaal zeker te zijn heb ik mijn goede buren Hassan en Mohamed gevraagd een oogje in het zeil te houden . .

   • Ron Geenen zegt:

    @zijn heb ik mijn goede buren Hassan en Mohamed @

    Beter een goede ingeburgerde buur dan een verre vriend.

    • Bert zegt:

     @Ron : Zeker 100% waar ,ben eens op bezoek geweest bij een goede vriend uit Bangla-Desh ( vml Bengalen) Hij was een goede moslim zeer vroom en 3x daags bidden ,alcohol was taboe voor hem maar voor mij maakte hij een uitzondering ,ik kreeg gewoon een wijntje bij aan tafel en mijn schoenen uitdoen hoefde ook niet voor hem,zijn kinderen keken hun ogen uit hun kassen ,hun vrome pa die een fles wijn kocht voor de gast !

 2. Loekie zegt:

  Een beetje van dit, een beetje van dat.
  De vraag is of ‘dit’ en ‘dat’ straks nog bestaan of zijn versmolten tot ‘die’. Dat alles los van de vraag of dat dan jammer zou zijn of niet.

 3. P.Lemon zegt:

  @ het behoud van onze planeet niet mogelijk is zonder Unity in Diversity.

  Een meer uitgewerkte opinie..
  ***Multiculturalisme is uit de mode geraakt. ‘De multiculturele samenleving is mislukt’, konden we politici in Europa niet lang geleden horen roepen. Multiculturalisme wordt geassocieerd met wegkijken, vrijblijvendheid, cultureelrelativisme en verkeerd beleid. Tegenwoordig zal je nog weinig mensen tegenkomen die er een warm gevoel bij krijgen.

  Des te opmerkelijker dat het begrip diversiteit niet meer is weg te slaan uit ons dagelijks spraakgebruik. Je zou zeggen dat multiculturalisme toch op zijn minst een variant is van diversiteit. Je zou kunnen veronderstellen dat degene die te hoop lopen tegen multiculturalisme, ook iets tegen diversiteit moeten hebben, maar dat blijkt anders te liggen. Diversiteit is goed en nastrevenswaardig. Diversiteit is de nieuwe mantra van het moderne beleidsjargon, de oplossing voor allerlei maatschappelijk onrecht. Het duikt op in beleidsnotities en organogrammen van zorginstellingen, ministeries en diensten. Vrijwel elke zichzelf respecterende organisatie heeft tegenwoordig een diversiteitsbeleid en een diversiteitsmanager die de ontwikkelingen op het gebied van diversiteit monitort en aanstuurt. Als het niet goed gaat met de organisatie dan zou dat wel eens kunnen liggen aan een gebrek aan diversiteit.
  https://dekanttekening.nl/opinie/de-duistere-kant-van-diversiteit/

  • Ron Geenen zegt:

   @Vrijwel elke zichzelf respecterende organisatie heeft tegenwoordig een diversiteitsbeleid en een diversiteitsmanager die de ontwikkelingen op het gebied van diversiteit monitort en aanstuurt. Als het niet goed gaat met de organisatie dan zou dat wel eens kunnen liggen aan een gebrek aan diversiteit.@

   Het is te hopen dat de besturende en adviserende mensen bij het IHC uw bovenstaande schrijven ter harte willen nemen. Tot nu toe zijn ze nog steeds op de oude tour bezig en negeren de Indo organisaties buiten de NL grenzen.

   • bokeller zegt:

    https://www.ad.nl/rotterdam/dochter-imam-met-dood-bedreigd-om-bodega~ae4a3f9d/

    Niet meteen roepen dat de islam tegen alcohol is.
    Want wat zegt de koran over wijn? ‘Van de vruchten der dadelpalmen en de wijnranken; Daarvan maken zij zich bedwelmende drank;
    En heerlijke voeding.
    Daarin is waarlijk een teken voor lieden die verstandig zijn.’ (16:67)
    Oke, later in de koran wordt wijn het werk van de duivel genoemd,
    en latere verzen wegen doorgaans zwaarder dan eerdere.
    Maar toch: islam en wijn is niet alleen maar haat en nijd.
    Er staan namelijk vijf islamitische landen in de Top 40 van wijnproducerende landen:

    http://cult.tpo.nl/2014/03/13/de-islamitische-wijngids/
    siBo

    • Loekie zegt:

     7 : 90
     ‘O, jullie die geloven! Voorwaar, de wijn en het gokken en de afgodsbeelden en pijlen om te verloten zijn slechts onreinheden die tot het werk van de Satan behoren, vermijdt deze zaken dus. Hopelijk zullen jullie welslagen!”

    • Ron Geenen zegt:

     Wijn: Gelukkig maar, want er gaat geen avond voorbij zonder dat mijn lady en ik een glas wijn drinken.

 4. Jan A.Somers zegt:

  Mijn geschiedenisleraar in Vlissingen had een leuk boek geschreven: Walcheren onder vreemde heersers. Wat heeft mijn Zeeuws meisje veel van zowel dit als van dat, als van enz. En wat zou ik dan moeten denken van onze kinderen? Madoerese genen? Dat wordt lastig DNA!

  • Jan A.Somers zegt:

   Zonder met mijn vingertje naar onze bekende Alfoer te wijzen ben ik eigenlijk wel benieuwd of er in Nederland al veel indo baby’s zijn geboren die hun leven niet beginnen met huilen, maar met: Sajang kané rasa sajang kané lihat dari djauh rasa sajang kané, ombak putih-putih, ombak datang dari laut. Kipas Iengso putih TANAH AMBON SUDAH DJAUH. (sorry voor de taalfouten)

 5. Huib zegt:

  “O, jullie die geloven! etc…..
  Hadden die 6 Dappere “Nederlanders” daar in Praag zich dat maar tijdig gerealiseerd.
  Dan was die arme ober voor het oog van de camera niet zo misselijkmakend bijna dood getrapt

 6. R.V. Pieterse zegt:

  ik kon het niet beter onder woorden dan u, dank u wel, mevrouw ter Kulve.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.