Lintjes

denoordoostpolder.nl
De heer H. (Henk) Beekhuis (86)
Ridder in De Orde van Oranje-Nassau

De heer Beekhuis heeft zich sinds de jaren ’80 ingezet bij het vastleggen en doorgeven van een belangrijk stuk geschiedenis: de kampen in Nederlands-Indië ten tijde van de Japanse bezetting. De heer Beekhuis was samensteller en beheerder van de websites: www.japansekrijgsgevangenkampen.nl, www.japanseburgerkampen.nl en www.bersiapkampen.nl. Hij heeft hiervoor op eigen kosten de wereld over gereisd, de archiefmaterialen bij elkaar gebracht en heeft deze gemaakt door naam voornaam, in te voeren in een digitale database.
Zijn werk zette hij voort als medesamensteller van de Geïllustreerde Atlas van de Bersiapkampen in Nederlands-Indië 1945-1947. Decorandus heeft in de afgelopen jaren honderden mensen uit de Indische gemeenschap geholpen bij hun zoektocht naar informatie over familie en bekenden in de Tweede Wereldoorlog en daarna in Nederlands-Indië. Zijn informatie heeft hij tekenend altijd gratis beschikbaar gesteld, zowel aan personen als aan instanties.

Voor Museum Bronbeek heeft decorandus jarenlang zijn bijdrage geleverd aan de verschillende herdenkingen op landgoed Bronbeek die herinneren aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië door een informatiebalie te bezetten en slachtoffers en hun nabestaanden te woord te staan. Met wetenschappelijke precisie en volharding heeft hij de omstandigheden rondom en in de kampen in Azië 1942-1946 gedocumenteerd en beschikbaar gesteld in het Nederlands en Engels.

omroepwest.nl :
Joop Kappeyne van de Coppello uit Zoetermeer.
Gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
oa vrijwilliger Stichting Indisch Familie Archief en de Nationale Indiëherdenking in Den Haag

.

deorkaan.nl:
De Zaanse striptekenaar Eric Heuvel, bekend van January Jones,
Bud Broadway en vele educatieve strips, wordt benoemd
tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Lintjes

 1. Wel verdiend en met hartelijke dank voor al Uw werk

 2. Ron Geenen zegt:

  Prachtig werk van de heer H Beekhuis. Hopelijk komt er ook een vervolg op, waarbij de namen van de mensen, die in de kampen gevangen hadden gezeten ook in lijsten worden weergegeven.
  Ook constateer ik verschillen van aantal in bv de kampen Bangkinang met de gegevens van de heer H van den Bos uit Zoetermeer. Heb diverse malen telefonisch contact gehad met meneer Bos.
  Hij geeft zelf toe dat zijn aantallen niet compleet zijn en er waarschijnlijk meer waren dan de ongeveer 2240 in het vrouwenkamp. Zou graag willen weten waarom het aantal vrouwen en kinderen en ook het aantal mannen in de kampen Bangkinang zo verschillen. De heer Beekhuis heeft wel als referentie ook H van den Bos genoemd.
  VB: Mijn jongste zus werd in een kamp Fraterhuis te Padang geboren en staat vermeld als Peggy Geenen en dan staat er dat haar moeder Clara Elisabeth Geenen-Chevelier (en moet Chevalier)
  Maar verder komen wij Geenen nergens voor op de lijsten. Had gehoopt dat na 70 jaren er meer gegevens van instanties zouden zijn.
  Persoonlijk ken ik diverse mensen, die daardoor niet in aanmerking komen voor enige uitkering van de SVB. En dat is soms een trieste zaak als men geen bewijzen heeft.
  Ook belangrijk is het vermelden van welke kampen waren concentratiekampen en welke hadden het kenmerk als zijnde een openkamp, waarbij de mensen in en uit konden lopen. Immers de SVB gebruikt die gegevens om iemand wel of geen uitkering te verstrekken.

 3. Henk Beekhuis de vraagbaak van de oorlog Nederlands-Indië bij uitstek, veel vragen kon jij beantwoorden en achterhalen menigeen heeft bij jou veel kunnen vinden, alles bij jou op de site is zo eenvoudig te zoeken en is gedigitaliseerd. wij onderzoekers konden door jou veel mensen helpen met het zoeken van hun familie, heel veel dank daarvoor Henk en die medaille heb jij zeker verdiend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.