1,3 kilometer oorlogsarchief naar Nationaal Archief

Het Rode Kruis draagt zijn oorlogsarchief over aan het Nationaal Archief. Het bestaat uit 1,3 kilometer aan archiefmateriaal over onder meer vermiste personen, slachtoffers van bombardementen en krijgsgevangenen. De symbolische overdracht was vrijdagmiddag, de fysieke verhuizing is over twee weken. omroepwest

Rode Kruis: Direct na de overdracht start het Nationaal Archief met het maken van inventarissen, herpakken en stickeren. Een noodzakelijke slag, om het archief goed beschikbaar te kunnen stellen aan het publiek. Dit zal enkele maanden duren. Vanaf het najaar is iedereen van harte welkom om het archief te gebruiken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op 1,3 kilometer oorlogsarchief naar Nationaal Archief

 1. Boeroeng zegt:

  Het archief is al verhuisd en het nationaal archief gaat het nu herorganiseren en digitaliseren. In het najaar zal het toegangelijk zijn.
  Hoe … is niet duidelijk. Direct online of in de zaal door publiek. Of door iemand van het nationaal archief op aanvraag ?
  https://www.rodekruis.nl/hulp-in-nederland/oorlogsarchief/

 2. Een geweldige verbetering voor de History en onderzoekers over met name de oorlog Nederlands-Indië

 3. Jan A. Somers zegt:

  Naast de 1,6 km VOC, en de x km 1814-1940, wordt het met die 1,3 km oorlog wel druk bij het NA. En dan zijn er nog mensen die klagen dat er over Indië zo weinig te lezen is.

  • Boeroeng zegt:

   Ik klaag niet dat er zo weinig te lezen is over Indië, hoor.
   Ik klaag wel eens dat mensen te weinig weten.
   Tegenwoordig heb je de grootste bibliotheek van het zonnestelsel in huis.
   Dat heet internet . Wie meer wilt lezen, kan eindeloos zoeken op het internet , eventueel boeken tegenkomen die je kunt kopen of lenen.
   Knock yourself out.

   Een fysiek archief , zoals het nationale archief , is niet zo gewonemanvrouwvriendelijk .
   Dat zal in principe zo blijven, tenzij men kan digitaliseren en de archiefstukken op het internet zet.
   Mijn klacht is dus ook: er is te weinig gedigitaliseerd..
   Dan weer… pelanpelan…. de digitalisering is net op gang gekomen. Ik ben te vroeg geboren .

   .

   • Jan A. Somers zegt:

    ” is niet zo gewonemanvrouwvriendelijk .” Hangt er van af waar je mee bezig bent. Internet is prachtig om te zoeken, maar na het zoeken (en vinden) moet je nog verder. Losse beleidsstukken, wetten, rapporten gaat nog wel om op het scherm te lezen, maar een stuk van meer dan 50 pagina’s of een boek, lukt mij niet .Daarnaast hoop ik altijd op het serendipiteitseffect, vinden wat je niet zoekt. Maar dat is er niet op internet. Je loopt in de KB langs al die boekenkasten, op zoek naar het Dagh-Register gehouden int Casteel Batavia vant passerende daer ter plaatse als (…). En dan vind je meteen vanzelf D.W. Davies, A Primer of Dutch Seventeenth Century Overseas Trade. En in iedere zaal zit iemand die de weg weet. En zoeken in het NA gaat mij niet zo makkelijk af (ben geen archiefmuis in grijze stofjas), maar ik vraag meteen om hulp. En bij het samen zoeken wijst hij mij meteen op nog een ander stuk. en nog wat anders. Maar ja, ik woon in Delft, ben met de tram zo in Den Haag C.S.. met KB en NA zowat naast elkaar!

  • Ron Geenen zegt:

   Is het digitaal te bereiken via het internet voor de mens in het buitenland? Ben al zo vaak tegen die muur opgelopen.

 4. Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

  Boeroeng heeft wel gelijk want zo’n fysiek archief als het Rode Kruis oorlogsarchief is niet zo klantvriendelijk om wat op te zoeken. Die digitalisering is dan wel een uitkomst m.n. over vermiste personen in de dekolonisatie-oorlog 1945-1950.

  Mij gaat er om hoeveel personen in hun archief met naam en toenaam in de periode 1945-1950 in bvb Bandoeng als vermist zijn gemeld. Natuurlijk zijn deze gegevens niet gestructureerd maar juist met de Digital Transformation kan dan leuke dingen worden gedaan. Het viel me op dat Dr Remy Limpach bij zijn onderzoek naar structureel geweld in de dékolonisatieperiode gebruik maakte van big data analysis tools, hoe anders zou hij die 10.000 gevallen van oorlogsmisdaden hebben kunnen onderzoeken.

  Wat de Bersiap in ruime zin betreft wil ik weten in welke periode de meeste vermisten in Bandung bij het Rode Kruis werden gemeld. Ik heb zo aanwijzingen dat die vermisten niet alleen in de toch wel erg korte Bersiapperiode werden geboekstaafd, periode zoals gedefineerd/verondersteld in het lopende dekolonisatie-onderzoek. Ik ga ervan uit dat Mevr. E. Captain, verantwoordelijk voor het onderdeel Bersiap daarnaar zal kijken.

  Toevallig ken ik iemand die Digital Strategy Analyst is bij een consultancy. Geeft mij vaak nuttige aanwijzingen. Vorsprung durch Technik (reclameleus van een Duits automerk).

  Ik wacht rustig af totdat het Rode Kruis oorlogsarchief is gedigitaliseerd.

  • PLemon zegt:

   @Ik wacht rustig af…

   Tip: Meld u aan per mail…

   Het Oorlogsarchief is belangrijk cultureel erfgoed en een indringende herinnering aan de verschrikkingen van de Holocaust. In het archief liggen zeer gedetailleerde gegevens over de slachtoffers van geweld door het Naziregime in Europa en de Japanse oorlogsvoering in Nederlands-Indië. Kampadministraties, deportatielijsten en repatriëringslijsten (bootlijsten) uit Nederlands-Indië zijn in het archief te vinden.

   In het najaar van 2018 is iedereen van harte welkom om het archief op zijn nieuwe plek te gebruiken.
   Wil je op de hoogte blijven van dit bijzondere archief? Stuur een mailtje naar info@nationaalarchief.nl met in de onderwerpregel: Maillijst Rode Kruis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s