Het laatste Indische avondmaal

Anneke van de Casteele
Het laatste Indische avondmaal
Je moet er toch niet aan denken dat je je geliefde bordje nasi goreng moet missen? En dat je voortaan met een bord aardappelen met andijvie op schoot op de bank naar De Wereld Draait Door zou moeten kijken? Welk een gruwel! Hou op, schei uit. Nee, we mogen ons dan wel ‘geruisloos hebben aangepast’ in Nederland, maar onze nasi blijft onaantastbaar Indisch erfgoed en dat houden we in ere. Maar zappen naar een TV-programma waarin we wél iets terugvinden van dat erfgoed kunnen we altijd. Tenminste, dat zou leuk zijn.

Diversiteit
Er zijn best weinig Indo’s of Molukkers op TV. Papua’s, Chinezen of mensen met een andere etnische achtergrond uit de Oost ook niet. Hoe kan dat nou, met de circa 1,7 miljoen Nederlanders wiens roots in het voormalig Nederlands-Indië liggen?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

65 reacties op Het laatste Indische avondmaal

 1. Dat heb ik me altijd afgevraagd waar die 1.7 miljoen Indo’s toch zijn. Stel je dat aantal voor, daar mee zouden we de Indische Kwestie toch al lang opgeknapt hebben?

  • Tolol zegt:

   1,7 miljoen Indo,s ? Volgens mij zijn het er maar 2 te weten Ricky Rissolles en tante Lien maar die 2 maken zoveel kabaal dat het er wel 1,7 miljoen lijken !

 2. PLemon zegt:

  @We horen of zien zelden mensen uit Indische of Molukse hoek die in veelbekeken prime time-programma’s actualiteiten aankaarten.

  #Hoewel op de achtergrond er voldoende ‘oud Indisch zeer’ is overgebleven schijnt het voor de media te oudbakken om er kijkcijfers mee te scoren. Af en toe komt er in actualiteitenprogramma’s zoals Nieuwsuur en Brandpunt iets te voorschijn zoals de excessen en hun schadeclaims.
  In het algemeen missen we de ‘Indische mens’ in de bekende praatprogramma’s van de presentatoren Pauw, Jinek en Tan, waarin nieuwe Nederlanders aan tafel mee babbelen.
  Zouden we dan zo onzichtbaar (geassimileerd) zijn dat we tot de gewone onopvallende burgers zijn gaan horen? Misschien is het gewoon het feit dat de ‘Indische mens’ uit zichzelf het vreemd zou vinden uit etniciteit uitgenodigd te worden. We zijn immers geen vreemdelingen met een immigratieachtergrond.

  • Ron Geenen zegt:

   @—Zouden we dan zo onzichtbaar (geassimileerd) zijn dat we tot de gewone onopvallende burgers zijn gaan horen? Misschien is het gewoon het feit dat de ‘Indische mens’ uit zichzelf het vreemd zou vinden uit etniciteit uitgenodigd te worden. We zijn immers geen vreemdelingen met een immigratieachtergrond.@

   U raakt met bovenstaande bij mij een snaar! Heb mij, die niet in Nederland woon, dat vaak afgevraagd.
   Laten wij eens naar ons Indo’s in Nl kijken. Hoe hebben wij ons maatschappelijk en politiek uitgedrukt? Een ieder kan zich die vraag zelf stellen. Een ieder weet namelijk zijn eigen antwoord. Ik ga er van uit dat iedere Indo best zijn mondje kan roeren.
   Vermoedelijk is de Indo in NL geheel opgegaan in de Nederlandse gemeenschap, met alle doen en laten. Zijn Indisch zijn is alleen nog te vinden in zijn verbleekte kleur.
   Ik wil niet vergelijken met de huidige emigranten, maar toch! Want wat een verschil met de Turken en Marokkanen in NL, die een eigen partij hebben, altijd op de TV en in de krant hun visie, enz. En waar is de Indo? Mijn vraag: Waarom niet?
   Daarnaast wordt er wel geklaagd dat men niet wordt gehoord. Logisch toch als men altijd blijft zwijgen!
   Een ander factor is de enorme verdeeldheid in de Indische gemeenschap. Zie alleen de discussies op diverse blogs. Ook te zien in de diverse Indische verenigingen die over de jaren (17) betrokken zijn bij de 4 verschillende Indische Huizen. Geen 1 gedachte, geen 1 stem en geen 1 leider.
   Misschien komt het ook omdat de Indo verspreid waren over een eilandenrijk en het enige dat gedeeld werd dat zij tot een zelfde klasse behoorden. Er was geen interne band. Een losse sociale categorie. Dat is o.a. het grote verschil met de Molukkers. Nu zitten de derde en jongere generaties er mee, want die beginnen te zoeken naar hun eigen identiteit. Ben ik nu Nederlander of ben ik Indonesier?

   • Selina zegt:

    Ik ben zo’n jongere generatie. Ik ben momenteel mijn Indische roots aan het uitzoeken. Ik ben 36 jaar en loop al enige tijd rond met de gedachte ‘wie ben ik en waar zijn mijn roots’ want er zijn momenten dat ik me geen Nederlander voel noch Indisch. Toch heb ik van mijn opa en oma (vooral van oma) veel Indische doen en laten geleerd. Ik ben veel boeken aan het lezen over de historie van Nederlands-Indië, over het leven in die tijd. Want ik vraag me vaak af waarom mijn opa en oma naar NL gekomen zijn.

    • Ron Geenen zegt:

     @Selina: —Ik ben veel boeken aan het lezen over de historie van Nederlands-Indië, over het leven in die tijd. Want ik vraag me vaak af waarom mijn opa en oma naar NL gekomen zijn.@

     Bovenstaande afvragen heeft mijn inzien weinig zin. Het probleem bij U is dat u soms niet Nederlander en niet Indisch voelt. Wat dan? Indonesier? Indisch zijn is voor mij en velen van mijn leeftijd van boven de 70 een diep gevoel. In plaats te lezen waarom ze naar Nederland zijn gekomen, is het belangrijker te weten te komen hoe ze zijn ontstaan en hoe dat zich heeft ontwikkeld. Als u daar voor openstaat, weet u gauw genoeg wat Indisch zijn betekend.

 3. Arthur Olive zegt:

  Deze Anneke van de Casteele maakt er maar wat van met haar vermoedens over het schilderij van Da Vinci alsof de schilder een authoriteit was van een beeld over het laatste avondmaal.
  Da Vinci leefde meer dan 1400 jaren na Christus dus hij was niet bepaald een ooggetuige.
  Het bijbelse laatste avondmaal werd niet aan een tafel gehouden maar op de grond, men leunde tegen elkaar.
  Het was niet alleen de Romeinse tijd waarbij mannen kort haar hadden maar de apostel Paul schrijft zelfs dat het onwaardig was voor een man om lang haar te hebben.
  Wij weten niet hoe Jesus eruit heeft gezien maar uit het schrijven van de profeet Jesaja weten we dat er niets was in het uiterlijk van Jesus dat de mens zou begeren.
  Ik geloof ook niet dat Mary Magdalena een baard had.

  • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

   Anneke van Casteele maakt zich het wel gemakkelijk, het is de indolentie ten top, waarbij het navelstaren tot serieuze overpeinzing wordt verheven. Want zeg nou zelf, wat heeft het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci met het onderwerp te maken? Omdat het over Avondmaal gaat, ja, zo kan het weer.

   Citaat: …..Nog even en er is niemand (2de generatie) meer die nog weet hoe de vork in de steel zat. …..Dat is toch een uitspraak van een verbaal gehandicapte en dat zeg ik over een Indische. Die weten toch wel wat Nederlands is, of hebben we hier met iemand van doen die digitaal analfabeet is.?

   Wanneer gaat van Casteele eens haar Indische Geschiedenis bestuderen. Indisch is meer dan alleen maar Nasi Speciaal.

 4. Hans Boers zegt:

  ….Deze Anneke van de Casteele maakt er maar wat van met haar vermoedens over het schilderij van Da Vinci alsof de schilder een authoriteit was van een beeld over het laatste avondmaal….

  Zij VERWIJST naar het schilderij; zij VERMOEDT of BEWEERT niets.

  Anneke schrijft : ” Voor de kijkers LINKS” wat betreft de aanwezigen aan de tafel, dus waar u de baard vandaan haalt.?

 5. Hans Boers zegt:

  Katten katten katten…. maar zelf iets produceren en publiekelijk openbaren???? Bang voor comments??? Over digitale blindheid gesproken en navelstaren…. De essentie van haar verhaal ontgaat men…

  Succes en een fijne maandag en de rest van de week.

  • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

   Van Casteele kakelt maar wat, ze had de brieven van Leonardo da Vinci dienen te lezen hoe hij aan die gezichten van de apostelen kwam en waarom hij juist een vrouwelijk uitziend gezicht Maar mag ik van haar verwachten dat Zij die brieven en dan ook eens in het Italiaans leest. Haar verhaal blijf wel op het niveau van het NAP hangen ,veronderstelt veel, maar stelt in wezen weinig voor.

   De mythe van de dertiende apostel dat een vrouw zou zijn, klinkt wel leuk en geëngageerd, maar is meer andijvielucht. Waar zijn dan aanknopingspunten? Aanwijzingen zijn er wel maar kunnen toch nauwelijks in een serieuze discussie als bewijs worden gebruikt?

   Als een Indische van een andere generatie rustig kakelt over “gemendbloed”,”voor de helft Indisch/Indo-Europeaan” of woorden van gelijke en dubieuze strekking , zich daarbij niet bewust is dat deze begrippen lijnrecht afstemmen van fascistisch Japans gedachtengoed, hoe kan deze Indo (gender neutraal) met goed verstand zich mengen in een discussie over Erfgoed?

   Dhr Hans Boers heeft gelijk dat ik nog niets geproduceerd en publiekelijk geopenbaard heb, maar iets zinnig vertellen over de Bersiap vergt toch iets meer tijd dan dat gekladder in een blog. Als onderzoekers daar 4 jaar over mogen doen, mag ik daarvoor toch ook wat tijd uittrekken. Zeker als ik die verslagen over die meer dan 3.500 Bersiapslachtoffers met naam en toenaam wil bestuderen.

 6. Boeroeng zegt:

  Het is een column. En dan zie je eerder dat men een originele insteek of presentatie gebruikt voor een standpunt.
  Dat is de functie van de schildering van da Vinci. En best wel goed gevonden
  De boodschap is :
  Men ziet iets niet, wat er wel is.
  Indo’s zijn er wel, maar niet te zien in de media.
  Die salarisschuld is er , maar niet te zien.
  Of men wilt die niet zien.

  Ik vond het een goed stuk om te lezen.

  • Hans Boers zegt:

   Goed stuk om te lezen… en gelijk heb je B. (Maar dat wist Anneke al toch ? 🙂 )
   (y)

  • Loekie zegt:

   Geeoohaa allemaal. Jezus erbij halen voor de backpay….Waarom ook niet die idioot uit Mekka?
   “En nu toute Hollande het over ‘Me Too’ heeft, kunnen we het dan eindelijk eens hebben over de massale uitbuiting van vrouwen door de Japanse bezetter in Nederlands-Indië, de ‘troostmeisjes’?
   En we gaan het ook hebben over de massale uitbuiting van inlandse meisjes door toean belanda?

 7. Hans Boers zegt:

  Een lezer en bijdrager op dit forum schreef niet zo lang geleden: “Eerst eitje leggen en dan kakelen”. Is een steengoeie opmerking…. en ik vind het de moeite waard om het te citeren

  Overigens, deze reactie mijnerzijds is zomaar in het algemeen en heeft niets te maken met het spreekwoord: “Wie de Italiaanse laars past…etc.etc.” 🙂

 8. Guardiacivil zegt:

  Dat komt omdat de democratie de nek om is gedraaid, Nederland of je wilt of niet bezig is te islamiseren, de overheid zijn eigen plannen heeft en de uitvoerders voor nepnieuws bij de NOS zitten, en als afleiding van de werkelijke problemen het Nederlandse volk vergast wordt met soap, voetbal, lulprogramma´s en ander flauwekul.

  • Boeroeng zegt:

   Wel Guardiacivil , je maakt zelf je eigen nepnieuws ?
   * de democratie functioneert als vanouds
   * en wat hebben islamieten te maken met indo’s in de media of de backpay
   * mensen willen zelf entertainment op tv

   • bokeller zegt:

    Tsja, dit kan je gewoon op internet terug vinden.

    https://zlj13051967.wordpress.com/2017/06/17/islam-is-bezig-europa-onthoofden/

    Volgens de Islam,behoort de hele aarde aan Allah en aan zijn gelovigen, de moslims.En ”bevecht hen tot alle tegenstand stopt en allen onderworpen zijn aan Allah …
    siBo

    • Indorein zegt:

     En ”bevecht hen tot alle tegenstand stopt en allen onderworpen zijn aan Allah …:

     Wat een figuur die Allah, dat hij zijn gelovigen de kastanjes uit het vuur laat halen!
     Mijn God doet dat zelf als Hij daarvoor de tijd rijp acht. Hij is erg genadig!

     Ben het overigens wel met Boeroeng eens, dat er tussen Indo’s en islamieten geen enkele overeenkomst bestaat. Immers Indo’s zijn een gemeenschap met overeenkomstige kenmerken; islamieten vind men in alle gemeenschappen.
     Ik spreek bewust niet van rassen. Dat zijn in mijn optiek de flora en fauna.

    • Ron Geenen zegt:

     @—In bijna alle Europese landen is inmiddels toegegeven, dat de multiculturele politiek, zeg maar de integratiepolitiek, heeft gefaald,die de staatskasen miljarden heeft gekost en wat totaal niets heeft opgeleverd.Laat u niets wijsmaken: een harmonieuze multiculturele samenleving met de Islam bestaat nergens en zal ook nergens bestaan. Alle historische voorbeelden wijzen er uit dat ze met de Islamitische ideologie nooit geïntegreerd kunnen worden, sinds 1400 jaar zijn ze nergens met een andere cultuur of volk geïntegreerd….@

     Zegt mij genoeg.

 9. bokeller zegt:

  Onderstaande vraag ook te lezen op diverse bloks,
  Hoe komt het dat migranten allemaal minimaal 5000 euro per persoon
  kunnen betalen voor een overtocht naar Europa,
  terwijl het maandelijks inkomen in de herkomst landen nauwlijks hoger dan 250 euro ligt?
  Hoe komen ze aan dat geld?
  Ik wil dat echt weten!
  Voor die geld kunnen zij een huis kopen in hun land.
  Maakt dat deel uit van een strategie om Europa veroveren/islamisiring?…

  Vanaf de jaren zeventig werd er in Nederland vrijwel geen onderzoek gedaan naar de kosten en baten van immigratie.
  siBo

  • P.Lemon zegt:

   @Hoe komen ze aan dat geld?
   Ik wil dat echt weten!

   ###Dat u niet weet wat er hierover ‘complot getheoretiseerd’ wordt.?

   ***Voor wie zich afvroeg waarom bijvoorbeeld talloze NGO’s duizenden Euro’s aan Servische buschauffeurs betalen om duizenden vluchtelingen richting Duitsland te sluizen of waar het kapitaal voor eten en vervoer vandaan komt nadat de zogenaamde mensensmokkelaars ontheimden volledig hebben uitgekleed: hier een tipje van de sluier.

   De “vluchtelingencrisis” blijkt “gewenst”. In ieder geval bij verschillende organisaties betaald door miljardair George Soros. Dit valt te lezen in documenten die publiek gemaakt zijn door de Soros-leaks. Doel van de crisis is invloed nemen op “migratie-politiek” in verschillende landen. Hiertoe gebruiken de NGO beleidsmakers, denk “Plan Samson/Merkel”, en media. Verklaart het gedrag van politici en media tijdens het hoogtepunt van de crisis.

   Dus niet alleen de NATO-oorlogen in Afghanistan en Libië, en de “proxy-oorlog” in Syrië die voortduurt door ondersteuning van dubieuze milities en het (westerse) weigeren om te praten met Assad (de laatste humanitaire ontwikkelingen rond Aleppo en de westerse kritiek daarop zijn daarom wel erg cynisch en hypocriet) zijn verantwoordelijk voor de huidige vluchtelingenstromen (de hamvraag: waarom kwamen die mensen vroeger (Afghanistan, Irak) niet en masse naar Europa) maar kennelijk speelt iets van “sturing” in de achtergrond.

   http://zaplog.nl/zaplog/article/soros_leaks_vluchtelingencrisis_is_deel_nwo_strategie

 10. Boeroeng zegt:

  Kunnen we het ontopic houden?
  Onderwerp= indo’s niet in de media, geen backpay betaling

 11. Loekie zegt:

  Oke, on topic.
  Je zit met een bord nassi voor de tv.
  Echt Indisch he, met een bord nassi op schoot. Hoe Indisch wil je het hebben?
  Goed, je kijkt dus tv en wie zie je allemaal voorbijkomen? Nou, witte Nederlanders, Surinamers, Syriërs, Afghanen, Nigerianen, Irakezen, Antillianen, Fransen, Somaliërs…..
  Je zit dus nog steeds gezellig met een bordje nassi voor de tv en je denkt: loh, waarom komen er nu geen Indo’s voorbij? Wij zijn toch met zovelen? En wij hebben zoveel te vertellen: troostmeisjes, backpay enne…enne….Loh, mijn bordje is alweer op.
  Je schept opnieuw op, je gaat weer voor tv zitten en je wordt filosofisch. Je denkt aan Jezus die gekruisigd gaat worden, aan Judas die Hem gaat verraden, aan de apostelen die Hem niet begrijpen en je denkt, teerwijl je weer een hap neemt: waarom toch zie ik geen Indo’s op tv. Wij hebben immers zoooveeel te vertellen.
  Loh, mijn bord is alweer leeg.

 12. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Als ik wil weten wat de overeenkomst is tussen DWDD-het laatste avondmaal van Leonardo Da Vinci-Dan Brown- Troostmeisjes – Paradise Papers en de back pay dan dien ik bij Anneke van de Casteele te zijn. haar keuze is er toch èèn zonder een relevant criterium?
  Er wordt wel een wel heel vergezochte en modieuze vergelijking gemaakt, een doordachte analyse is een te groot woord, maar zulke dingen vind ik toch op elke Facebook-pagina, dat is toch de waan van de dag? Want wat zegt het over het Indisch zijn an sich?

  Als de boodschap is :
Men ziet iets niet, wat er wel is.
Indo’s zijn er wel, dient zij duidelijke voorbeelden te geven waarbij Indo’s de hoofdrol spelen. Anders is het etaleren van weinig diepgaande Wikipedia-kennis zoals dat over het Laatste Avondmaal.

  Neem nou het boek “Schijnindo” van Armando Ello, dat is different koek. Dat gaat toch over iets dat je niet ziet wat er wel is. Of wil je de confrontatie echt aangaan, neem als voorbeeld de discussie over documentaire 2602 in samenhang met die over de Buitenkampers.
  Daarna mag je je afvragen waarom Indo’s in de Zwarte–Pieten-discussie ontbreken.

  Op javapost.nl is er een interesant onderwerp waarbij Gloria Wekker met modder en pek wordt overgoten, want dien je bij Indo’s met rassendiscriminatie aan te komen ? Indo’s zijn zelf het product ervan. Voor Indo’s is dat toch een bord Nasi te ver?

 13. Hans Boers zegt:

  Kap er nou eens mee met dat eeuwig en op iedereen te vitten en neer te sabelen. Ga lekker de olijven boomgaard in met je klewang en probeer daar eens de olijven van de bomen neer te sabelen als je weer eens zin hebt om de agressieve zogenaamde criticus wilt uithangen. Dat scheelt de lokale Italiaanse olijfboeren ook wat werk toch.

  Wees ’s een keer positief en als je meent dat een ander het niet beter weet dan jij; dan is het vanzelf sprekend dat je die ander dan op weg helpt met jouw meerkennis en niet de zeik in drukt.

  Altijd negatief commentaar leveren en zelf niets positief bijdragen is in mijn ogen erg min en laag.

  En jouw neersabelen van iemand anders moet ook altijd gepaard gaan met degenererende opmerkingen op de persoon gespeeld en jezelf de allerhoogste hemelen in prijzen. Wat kan mij dat schelen of je Italiaans vloeiend kunt lezen. Fijn voor je en gefeliciteerd met je kennis op dat gebied… mijn respect hiervoor heb je wel, maar mijn minachting heb je in elk geval ook voor je gemis aan respect voor anderen.

  Weet je Peter, ik zou haast denken dat je vroeger het minkukeltje op school was en dat je nu op zo’n manier je gram probeert te halen door naar anderen toe de flinke, geleerde, stoere, scheldende, negatief bekritiserende allesweter uit te hangen. Bloedzonde dat je je tijd en energie op zo’n verkwistende manier negatief uitdraagt. En ook bloedzonde van mijn tijd en energie om toch nog te reageren op jouw laag en gemeen venijn, maar ja…ik ben ook maar een mens die bloot staat aan de verleiding en in dit specifieke geval ook nog omdat ik Anneke van de Casteele persoonlijk heel goed ken en jij alleen afgaat op datgene wat je her en der meent te lezen….Meent? Jawel Peter, want ook jij (Et tu brute Pietro) maakt zich er schuldig aan…..

  Oh ja, nog wat. Mag ik dan wel kakelen naar jou toe? Jawel Peter, dat mag ik omdat ik bewezen heb een paar eitjes te kunnen leggen en welke eitjes in 3 landen gelegd en gewaardeerd worden…’t is zomaar een weetje voor je want bewijzen hoef ik jou totaal niets.

  En voor de rest Peter, wens ik je een goede gemoedsrust, want die laakt bij jou als ik tenminste je commentaren zo lees

 14. Trudy Verstegen zegt:

  Het wordt steeds opvallender dat het niveau van de gevoerde discussies vaak niet boven dat van ‘schoolplein gekrakeel’ uit gaat. Van ‘ik weet het beter” tot en met ‘de mijne is groter’!!! Het zijn met name diverse heren die zich daar van bedienen, soms het humor, maar vaak betweterig, vilein, neerbuigend en beschuldigend. Het zal wel iets van ‘ego en compenseren’ zijn of wellicht zich een restantje ‘koloniaal minder’ voelen. Ik maak mij geen enkele illusie dat dit leidt tot meer begrip en inzicht. Ook de positie als voormalige bevolkingsgroep uit de kolonie roept steeds maar weer vragen op en leidt tot verwarrende discussies en definities over wie en wat wij zijn, het liefst zo Hollands mogelijk. Bij het aanvragen van een nieuw paspoort kwam ik de volgende beschrijving in mijn persoonsdossier tegen, hoewel geboren in Nederland tijdens een van de verloven van mijn Nederlandse ouders en definitief terug in de jaren 50-tig, staat er duidelijk bij de definitieve inschrijving in Nederland ‘immigrant uit Indonesië’. Dus niks repatriëring van uit de Oost, maar een Nieuwe Nederlander. Mijn niet vermengde ‘witte’ familieleden, hebben deze aantekening niet die keerden gewoon terug naar huis! Ik voel mij daar verder niet minder om en kan er ook wel om glimlachen, hoewel hier geboren, ben ik vandaar (kleur) en niet van hier. Dus de discussie over hoe Indisch/Indonesisch versus Europees is een discussie over ras en kleur en niet over cultuur.

  • Loekie zegt:

   “tot en met ‘de mijne is groter’!!!”.
   Nou, je komt behoorlijk in de buurt. Zelf bezig ik de term ‘intellectuele impotentie’. Ofwel: men wil graag meepraten, meedoen, iets naar voren brengen enz., maar men mist daarvoor de bagage: opleiding, kennis, visie, inzicht, analyse e.d. In een gezelschap dat die bagage wel heeft, gaat men dan ook hopeloos ten onder. Wat overblijft is omong kosong en het fronzen der wenkbrauwen bij detoehoorders, alsmede (vooral vroeger) het meppen van vrouw en kinderen..

  • PLemon zegt:

   @ Indisch/Indonesisch versus Europees is een discussie over ras en kleur en niet over cultuur….

   # U moest ’s weten hoe er hierover scherp werd geslepen …

   ***Het Nederlands staatsburgerschap: Strijdpunt van definities over de Nederlandse natie.

   De regering had de Kamer overigens eind 1951 ook laten weten dat uitsluitend diegenen die konden aantonen af te stammen van een vader die voor 1 juli 1893 was gelijkgesteld aan Europeanen’ het Nederlanderschap volgens de overgangsbepaling van de nationaliteitswet van 1892 hadden verkregen.
   De mensen die daarna waren gelijkgesteld met de Europeanen en hun nazaten- waren, zo verduidelijkte de regering bij die gelegenheid, geen Nederlanders.
   Ze hadden volgens de regering, daar in bevestigd door het gerechtshof, ook geen optierecht voor het Nederlanderschap.
   Tussen 1892 en 1949 waren er 16.000 mensen gelijkgesteld aan Europeanen.Ze vielen nadat de restrictieve uitleg zijn beslag had gekregen buiten de boot, waar het ging om het Nederlands staatsburgerschap en het formeel recht op toelating tot en vestiging in Nederland.
   Zo kon het gebeuren veel mensen van het profiel Cleintuar door de restrictieve uitleg na 1951 met terugwerkende kracht geen Nederlandse staatsburgers meer waren.Dat was pijnlijk voor geregistreerden zoals Cleintuar, maar ook van groot nadeel voor diegenen die nog in Indonesië verbleven en nu geen vrije toegang meer hadden tot Nederland. Deze categorie zou in de jaren daarna aangeduid worden met de term ‘ maatschappelijke Nederlanders’ Het ging veelal om mensen van Indo- Europese afkomst die functioneerden in en zich identificeerden met de Europees Nederlandse categorie, vaak door het koloniale bestuur als zodanig behandeld, maar volgens de strikte toepassing van de nationaliteitswet na 1951 geen ‘juridische nederlanders’ bleken te zijn.
   @ Indisch/Indonesisch versus Europees is een discussie over ras en kleur en niet over cultuur….

   # U moest ’s weten hoe er hierover scherp werd geslepen …

   ***Het Nederlands staatsburgerschap: Strijdpunt van definities over de Nederlandse natie.

   De regering had de Kamer overigens eind 1951 ook laten weten dat uitsluitend diegenen die konden aantonen af te stammen van een vader die voor 1 juli 1893 was gelijkgesteld aan Europeanen’ het Nederlanderschap volgens de overgangsbepaling van de nationaliteitswet van 1892 hadden verkregen.
   De mensen die daarna waren gelijkgesteld met de Europeanen en hun nazaten- waren, zo verduidelijkte de regering bij die gelegenheid, geen Nederlanders.
   Ze hadden volgens de regering, daar in bevestigd door het gerechtshof, ook geen optierecht voor het Nederlanderschap.
   Tussen 1892 en 1949 waren er 16.000 mensen gelijkgesteld aan Europeanen.Ze vielen nadat de restrictieve uitleg zijn beslag had gekregen buiten de boot, waar het ging om het Nederlands staatsburgerschap en het formeel recht op toelating tot en vestiging in Nederland.
   Zo kon het gebeuren veel mensen van het profiel Cleintuar door de restrictieve uitleg na 1951 met terugwerkende kracht geen Nederlandse staatsburgers meer waren.Dat was pijnlijk voor geregistreerden zoals Cleintuar, maar ook van groot nadeel voor diegenen die nog in Indonesië verbleven en nu geen vrije toegang meer hadden tot Nederland. Deze categorie zou in de jaren daarna aangeduid worden met de term ‘ maatschappelijke Nederlanders’ Het ging veelal om mensen van Indo- Europese afkomst die functioneerden in en zich identificeerden met de Europees Nederlandse categorie, vaak door het koloniale bestuur als zodanig behandeld, maar volgens de strikte toepassing van de nationaliteitswet na 1951 geen ‘juridische nederlanders’ bleken te zijn.

   https://books.google.nl/books?id=NBvuR3-UH5MC&pg=PA159&lpg=PA159&dq=probleem+van+gemengde+nederlanders&source=bl&ots=LWX4TN9NaI&sig=Prh3Eo2uxfaCXWMA2l5x1EKCa5w&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjTi7Kf7__YAhWSmLQKHbk7BW04ChDoATAHegQICxAB#v=onepage&q=probleem%20van%20gemengde%20nederlanders&f=true
   https://books.google.nl/books?id=NBvuR3-UH5MC&pg=PA159&lpg=PA159&dq=probleem+van+gemengde+nederlanders&source=bl&ots=LWX4TN9NaI&sig=Prh3Eo2uxfaCXWMA2l5x1EKCa5w&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjTi7Kf7__YAhWSmLQKHbk7BW04ChDoATAHegQICxAB#v=onepage&q=probleem%20van%20gemengde%20nederlanders&f=true

  • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

   Ik zie die tegenstelling Indisch/Indonesisch versus Europees niet zo zitten , daargelaten dat de classificatie Europees als ras een wat vaag begrip is in het neo-nazistisch gedachtengoed.

   Een discussie over ras en kleur gaat ook over koloniale maatschappij in Ned. indie en vooral hoe dat denken de Indo en zijn nageslacht hier in Nederland beinvloedt maar ook degenen die naar andere landen zijn doorgeëmigreerd.
   Bovendien, een wat gekunsteld onderscheid tussen ras/kleur en cultuur past precies in het neutrale en a-politieke denken van sommige Indo’s. Alsof ras en kleur niets met cultuur te maken heeft. Daar kan Mevr.Trudy Verstegen toch niet mee aankomen op een blog zoals Indisch4ever.nu?

   Dat ik anders ben dan die van Hier kan ik als geboren migrant natuurlijk niet ontkennen. De vraag waar ik vandaan komt heeft in het buitenland een andere, neutrale betekenis dan in Nederland, de vraag wordt in het buitenland wat mij betreft meer dan veelvuldig aan mij gesteld en ik ben de beroerdste niet om daarop te antwoorden. Vorige week werd ik op het vliegveld van San Francisco aangesproken. Afgezien van de vraag wat ik daar kwam doen , vroeg de Homeland officer: U bent geboren in Jakarta ? Ik heb hem toe mijn Indische kwestie uitgelegd, daarbij wat Indisch beschamend kijkend naar een hele rij van wachtenden achter mij. De officer nam de tijd om mijn verhaal aan te horen. Aan het eind zei hij tevreden : that is interesting, today I have learned something.
   Ik voelde me wel gestreeld en ik hoef de lezers niet te vertellen dat de officer ook een migrantenachtergrond uit Zuid-oost Azie heeft.

   Ikzelf woon en werk in Italie (ik heb wel wat Italiaans in de afgelopen 20 jaar geleerd, alhoewel mijn Italiaanse vrouw als lerares Italiaans daar toch wel anders over denkt) en zie het Indisch gebeuren in Nederland van een afstand en met stijgende verbazing aan. Ik moet wel glimlachen als mijn criticasters (in de letterlijke betekenis van het woord) zich ook eens diskwalificeren als ondeuglijke amateurpsychologen in Freudiaans bewoordingen Daargelaten dat ik met hun wel heel persoonlijk bedoelde mening niks mee opschiet.

   Voor enkele toehoorders, ik kan moeilijk ontkennen dat ik vroeger op school altijd bovenmatig goed was in geschiedenis, zij zijn gewaarschuwd.

   • Loekie zegt:

    “Ik heb hem toe mijn Indische kwestie uitgelegd”.
    Ik zie het voor me. Een lange reis, moe, je wilt roken, je wilt naar buiten..en voor je staat een manneke uitgebreid te praten met de portier. Eerst wacht je geduldig, dan begin je te zuchten, maar daarna begin je je op te winden. En dat manneke maar praten en praten.
    Dan ga je luisteren om te horen waar het eigenlijk over gaat. En je vangt dit op: “U moet weten dat Indië toen een gestratificeerde samenleving was. Indo’s hadden het niet altijd gemakkelijk. Maar in 1919 hebben velen van hen zich dan toch georganiseerd om hun situatie te verbeteren. Dat was de oprichting van het IEV. Maar u moet weten dat het nationalisme van de inheemse bevolking toen ook alleen maar toenam. Welnu, ….”
    Anderhalf uur later, de rij wachtenden is inmiddels gegroeid tot aan de derde landingsbaan, is het manneke aangekomen bij het krontjongconcours in Batavia van 1934….

    • e.m. zegt:

     Nog … nog !

    • Hans Boers zegt:

     Of ook wel bis… bis… 🙂 Geslaagd Loekie !!!

    • Loekie zegt:

     Terwijl het manneke zo stond te keuvelen met de portier en het vliegveld tijdelijk werd gesloten vanwege al de wachtende mensen op start- en landingsbanen, besloot de luchthavendirectie om aan alle wachtenden een blikje tomatenpuree van het merk Bella Italia te verstrekken. Dit gebaar werd zeer op prijs gesteld.
     Op een gegeven moment fluisterde een man uit de rij een official iets in het oor. Deze official had duidelijke uiterlijke kenmerken van aziatische origine. Hij stak twee duimen op en haastte zich naar een kantoortje om daar te gaan telefoneren. Hoe of wat weet ik niet, maar binnen een half uur verscheen er een compleet gamelanorkest bij de desk waar het manneke nog altijd stond te vertellen. Het orkest installeerde zich en begon toen te spelen. Al gauw verspreidde zich door de rijen wachtenden de toelichting dat bij een lang verhaal gamelan-begeleiding hoort. De wachtenden begrepen dat. Eenieder ging zitten en met het blikje tomaten in hun handen luisterden zij met gesloten ogen naar alle klanken en naar het manneke dat bezig was te vertellen over vliegeren met glastouw.

    • bokeller zegt:


     siBo

    • Hans Boers zegt:

     😉

    • Indorein zegt:

     Loekie:
     Ik stel voor dat jij je aandient bij dat ongelooflijk overdreven tv programma op de zaterdagavond waarin zichzelf benoemde cabaretiers de meest debiele acts uitvoeren. En daarbij het hardst om zichzelf lachen.
     Jij zou daar dan “de Indische/Indonesische cabaretier” kunnen uithangen.

    • e.m. zegt:

     @Hans Boers zegt: 31 januari 2018 om 10:47@

     — Ja, ff wat anders dan dat ‘dagelijkse’ cabaret. Lekker !

     “”/…/vliegeren met glastouw.””

     2B continued . . .

    • Loekie zegt:

     Mooi nie.
     Ik op tv wetende dat dan in heel Nederland Indo’s met een bord nassi op schoot zitten te kijken en door het dolle raken, want een Indo op tv. Ze zullen amper aan eten toekomen, want ze sms-en, appen, bellen enz naar alle familieleden en kennissen om te zeggen dat ze vlug naar Nederland 1 moeten kijken: Indo op tv. En de volgende dag allemaal ingezonden leuke en boze brieven, ook op deze site.
     Mooi niet, moeten we niet hebben.

   • Ron Geenen zegt:

    Uw ervaring in San Francisco is algemeen bekend. In California wonen meer emigranten dan Amerikanen. In mijn makelaardij en engineering tijd werd ik ook wel eens gevraagd door vooral Aziaten waar ik vandaan kwam. Zelf bij mijn bezoek aan een Orthopeed kwam het onderwerp aan bod. Deze arts was wel een Amerikaan, maar getrouwd met een Chinese vrouw. Zij was een van de weinige van een familie die de moordpartij, die de jap in China heeft veroorzaakt, hebben overleefd.

 15. Arthur zegt:

  Mvr. Anneke van de Casteele heeft duidelijk een verkeerde bril op, voor wat betreft ‘indo’s’ in de media. Er zijn zat ‘Indo’s’ of personen met een Indische achtergrond in de media, alleen moet je daar wel oog voor hebben. De ‘Indo’ an sich heeft een enorme diversiteit in verschijningsvormen (zie project de Twijfelindo), dus het is niet altijd even makkelijk om ze eruit te pikken afgaande op het stereotype beeld, die sommigen nog steeds hebben van den Indo.
  Ik kan er zo een aantal opnoemen waarvan je in eerste instantie niet zou denken dat we hier te maken zouden hebben met een ‘Indo’, maar kijk zelf maar eens goed naar de personen in de media en snuffel wat op het internet, je zal versteld staan, of niet!

 16. Ron Geenen zegt:

  Daar is nog iets anders dat mij aan het schilderij opvalt. Immers bij elke belangrijke ontmoeting/vergadering zit de belangrijkste persoon altijd aan het hoofd van de tafel en als zijn echtgenote aanwezig is rechts van hem als eerste van de zijde van de tafel. Wie is hier de belangrijkste figuur die rechts aan het hoofd zit?

 17. Arthur Olive zegt:

  ‘Wie is hier de belangrijkste figuur die rechts aan het hoofd zit:”.

  In het werk van Da Vinci lijkt de figuur rechts van Jesus inderdaad op een vrouw, ik keek eerst naar de tweede figuur links en zag een baard, mijn fout.
  In de bijbel zit de apostel John waarschijnlijk rechts van Jesus want er staat dat de disciple die Jesus lief had tegen zijn borst aanleunde. Het was beslist een man en geen vrouw (John 13:23-25).
  In die tijd zat men op de grond en leunde waarschijnlijk op de linker elboog terwijl men met de rechterhand at.
  Men speculeert ook dat Da Vinci’s Mona Lisa een self-portrait is, Da Vinci in drag.

  • Ron Geenen zegt:

   Ik bedoel kijkend naar het schilderij geheel rechts, zonder baard, meer een sik.

   • Arthur Olive zegt:

    De figuur geheel rechts moet waarschijnlik Judas voorstellen want Judas was verantwoordelijk voor het geld en deze figuur houd een of andere bundle vast

    • Ron Geenen zegt:

     En die zit aan het hoofd van de tafel! Frappant, niet.

    • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

     Voor alle duidelijkheid.

     Het schilderij geeft het dramatische moment aan waarbij Jezus verklaart dat één van de discipelen hem zal verraden. De 12 apostelen zijn in 4 groepen van drie bijelkaar gezet.

     De eerste groep rechts van Jezus:
     De eerste figuur rechts van Jezus is Johannes, daarnaast zit Petrus en naast hem zit Judas Iskariot.

     Let wel het schilderij heeft het over Jezus en de twaalf apostelen. Dat zijn weliswaar 13 personen , maar zowel 13, het ongeluksgetal als dat verhaal over de vrouwelijke apostel (de dertiende apostel?) wordt in Italiaanse wetenschappelijke kringen niet serieus genomen.

 18. Budhymann zegt:

  Geloven is niet weten. Wie weet dat God,Allah & Krishna niet eens bestaan. Mochten zij wel bestaan dat zouden het wel eens Aliëns kunnen zijn. De Aardse Biologie is een Aliën technologie.
  We are Aliens having a human experience… Nooit van Anu, Enlil & Enki gehoord ? Google of youtube dit eens.

  Weinig Indo’s op T.V. ??? Zijn ze “onbewust” wakker van het feit dat T.V. gemanipuleerde bullshit is georganiseerd door de Orde van Oranje Nazi. You tube eens Bilderbergclub en het woord Archons.
  Weltesnurkey verder.
  Groets ⛩ Budh

  • PLemon zegt:

   @gemanipuleerde bullshit is georganiseerd door de Orde van Oranje Nazi. You tube eens Bilderbergclub.

   Aduh. ..Daar gaat u toch niet in mee?

   *** Hoewel ze volgens hem niet staatsgevaarlijk zijn, moeten we complotdenkers niet negeren volgens Van Buuren. Als kanaries in de kolenmijn signaleren ze dat de geloofwaardigheid en legitimiteit van het bestel onder druk staan. Ze hebben misschien geen gelijk naar de letter (het koninklijk huis is niet betrokken bij satanistische moorden), maar wel naar de geest: burgers kunnen maar beperkt invloed uitoefenen op de gezichtsloze banken, multinationals en Europese instellingen die zo veel politieke en economische macht bezitten.

   Hoewel hij slechts drie complotten onderzocht, die bovendien al allemaal in dezelfde systeemkritische hoek zitten, is Van Buurens boek een mijlpaal: het eerste Nederlandse proefschrift over complottheorieën. De methode kan door anderen worden toegepast op digitale complot-communities rond 9/11, jihad, vaccinaties, UFO’s, chemtrails en genetisch gemodificeerd voedsel.
   http://www.denieuwereporter.nl/2016/11/hoe-gevaarlijk-zijn-complottheorieen/

 19. Budhymann zegt:

  OehWhaahDuh ! ‘t-Grootste complot is van 🕋Allah, 🕉Krishna en✝️God.
  We zitten hier op’t-vaste land en niet op’n Indische🌊zinkend eiland.
  Met haar 10.000 bijgeloven die je van je innerlijke👽waarheid beroven.
  Word dan maar ‘n-🕯Lichtwerker dan maak je je ziel wie weet wel 🏋️sterker.
  Maar ‘k zal eens snuffeltjuh doen in die soos misschien vind ‘k-daar een waarheids 🎯roos.
  Groetsel🖐🏿van⛩Budhsel.

 20. e.m. zegt:

  Wojo … dat kan leuk gaan worden

  [CITAAT]
  ““De eerste bewuste wezens die de planeet Aarde bewoonden waren de Deva’s. Zij werden de Eerstelingen genoemd. Zij bestonden uit louter licht, evenals de wereld om hen heen.

  Intuïtieve intelligentie
  De Eerstelingen hadden een vormeloos transparant lichtlichaam, dat het gehele kleurspectrum van het Universum bevatte. Het had een kameleon-effect waarmee zij hun emoties tot uitdrukking brachten. Zij reageerden ook middels hun kleuren op elkaar. Dit waren de eerste vormen van onderlinge communicatie. Een emotie brengt een vervorming van het zuiver wit licht teweeg. Dit gaat gepaard met een trilling en klank. Iedere kleur heeft een eigen trillingsfrequentie en klank. Een bewust gecomponeerde combinatie van trillingsfrequenties leidt tot een intelligente vorm van communicatie. Deze vorm van communiceren is kenmerkend voor de Eerstelingen.””
  [EINDE citaat]

  — Vraag: “Wat is de kleur van de Indo en beschikt hijzijhet over intuïtieve intelligentie ?

  Fijne dag semoea allemaal y’all !

  • bokeller zegt:

   Mss.komt het hier duidelijker over een enorme keus.
   https://www.bing.com/search?q=Budhymann&PC=BB07&QS=n&first=11&FORM=PERE
   siBo

  • Indorein zegt:

   “De Eerstelingen hadden een vormeloos transparant lichtlichaam..”:
   Dit is de Hindoeïstische versie. Zeker niet die van de Thora (de 5 boeken van Mozes) of de slecht gekopieerde versie daarvan: de Koran.
   De Thora zegt in Genesis dat God op Aarde de mensen (i.c.: Adam en Eva) schiep naar Zijn beeltenis. Als je de mensen bekijkt, kun je onmogelijk stellen dat ze vormeloos transparant zijn en dat hun lichaam licht uitstraalt.

   “Wat is de kleur van de Indo en beschikt hij/zij het over intuïtieve intelligentie?”:
   antwoord op 1e vraag: de Indo is net als de kleuren van de regenboog
   antwoord op 2e vraag: nee, want je moet de Indo dan namelijk eerst uitleggen wat dat voor soort intelligentie is.
   Intuïtie is een prachtig extra zintuig, maar veel mensen (lees hier: de Indo) staan er ver vanaf, ze luisteren voornamelijk naar hun ego.

  • Budhymann zegt:

   Hihi😁 Ook ‘n-Goeiegesmiddags.🌤 De Indo = ‘n-roodhuid, dus geen negro, gele Jap of ’n belanda zeg ik zo maar luid.👅 Maar gaat-’t om ‘t-innerlijke licht💡 dan is dit weer afhankelijk van haar/zijn geestelijk inzicht.☀️ Iedereen heeft toch zeker wel een mate van intuïtieve intelligentie afhankelijk van de persoonlijke gemoeds frequentie of/door budhische spirituele contemplatie dan wel in/bij/aan/voor-voelend inspiratie. Maar goed, wie weet heb ik-t verkeerd🙃 dan ben ik zeer benieuwd wie mij hieromtrent ‘t-juiste over leert.🤞🏽

   • PLemon zegt:

    @…dan ben ik zeer benieuwd wie mij hieromtrent ‘t-juiste over leert.”

    TIP: 👳

    *** Alles wat je als realiteit waarneemt is slechts het interpreteren van trilling. Je neemt trilling waar en vervormt dat tot wat je ‘realiteit’ noemt. Dat doe je dus IN je hoofd. Veel mensen denken nog dat de ‘realiteit’ de buitenwereld is waar je naar kijkt en dat iedereen dus dezelfde realiteit ziet. Dat is dus niet zo: Je realiteit is toch echt jóuw binnenwereld en iedereen creëert zijn eigen realiteit! Mogelijk klinkt dit voor jou niet realistisch en houd je liever vast aan het idee dat alles is zoals het is. Maak je eigen keuze. Besef echter wél dat je hiermee je vermogen tot creëeren uit handen geeft.
    Als je iemand uit de middeleeuwen naar een film op televisie zou laten kijken, zal hij je vragen hoe die mensen, paarden, koeien en huizen in dat kleine kastje passen. Hij verbaast zich er over dat ze zo klein zijn. Zeker met een 3D flatscreen snapt hij niet hoe je er zo diep in kunt kijken.

    Als wij zelf naar een film kijken, snappen we dat het niet echt is. Dat die mensen niet écht in dat kastje zitten. Hoewel: Als je kijkt hoe geëmotioneerd, betrokken en gebonden we blijven kijken en meeleven, dan weet ik nog niet zo zeker of je het verschil wel écht snapt. We kennen allemaal de verhalen dat GTST acteurs op straat aangesproken worden op hoe ze zich in de soap gedragen!!

    https://www.verheijdenconsult.nl/blog/realiteit-waarnemen

    • Budhymann zegt:

     Heya ! Dag P🍊 Lemon. In je naam zie ik dat je gerijpt ben door de zon.😉 Ach wat is Realiteit Re.AL-i.t.-e- i.t . 2 e.t.’s als symbool van/in ‘t-Hogere & Lagere Zelf bewustheid. ‘n-Holografische illusie kan Mens brengen tot ‘n-zekere conclusie & mocht iemand er te diep ingaan dan wordt ‘t-‘n-confusie. Alle “realiteit” zit idd zoals je zegt in ieders hoofd, De schijnbare buitenwereld is ‘n-multidimensionale toestand die ‘s-menselijke logica zo af & toe beroofd. Met vredes groet✋ van Bud, vanuit m.n innerlijke🏕hut

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.