I.N.D.O. Open Rotterdam

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

37 reacties op I.N.D.O. Open Rotterdam

 1. Ron Geenen zegt:

  Deze Rotterdamse groep I.N.D.O. zijn volgens mij, door zich te vergelijken met de andere bruintjes van andere originele nationaliteiten, dubbele paspoorten, op de verkeerde weg. De generatie Indo’s die naar NL kwamen waren al Nederlanders. De anderen waren gastarbeiders met een andere Nationaliteit. Deze Indo’s zijn zichzelf aan het wegcijferen. Ze kunnen zich beter in hun eigen historie gaan verdiepen en vervolgens er aanwerken dat het bewaard blijft.

  • Bert zegt:

   @Ron Geenen: Pak Pierre zei eens ” Elke uit de boom gevallen bosneger ( Marron) of indiaan uit Suriname was tot 1975 een Nederlander ,effe snel naar de ambassade lopen en je komt er met een Nederlands paspoort uit ! ” Iets waar de Indo trots op was ,het Nederlanderschap ,kregen deze bosbewoners cadeau ,terwijl velen van hun geen moer Nederlands spraken ! Ik weet dat er vele Indo,s tussen wal en schip raakten ,doordat vele papieren zoek waren geraakt tijdens de oorlog,dus ze konden niet bewijzen dat ze Nederlander waren ,die nu oude of zeer oude Indische mensen hebben nu een marginaal bestaan in Indonesia . Wat zegt zo,n bosneger of indiaan nou ,dat ze voor 1975 al Nederlander waren ? Denk het niet ,voor hun is het Nederlands paspoort een makkelijk ding ,om je te verplaatsen in de wereld.Net als de blanke Boeroes uit Suriname ,ze noemen zich Surinamer .De nu in Nederland levenden Surinamers en Antillianen zijn ook van geboorte Nederlander alleen de meesten noemen zich niet zo ! Ik moet toegeven de opvang van Surinamers na 1975 was wel een stuk beter ,dan die welke de Indo,s “genoten” Kun je Indo,s vergelijken met andere bruintjes ? Ja natuurlijk maar dan alleen met die bruintjes uit de voormalige Nederlandse gebiedsdelen . Een indo en iemand uit pak e,m beet uit Somalie hebben niks met elkaar gemeen .

   • PLemon zegt:

    @Kun je Indo,s vergelijken met andere bruintjes ?

    Onze jongere generaties zijn ws het spoor bijster geraakt door de instroom van de vele andere nationaliteiten met een kleurtje en eigen cultuur.Door allerlei afspraken op maatschappelijk gebied (naturalisatie bv) zijn die laatsten zgn paspoort Nederlanders geworden.
    Onze oudste generaties daarentegen brachten als geboren nederlanders (in het Europese bevolkingsdeel van Nederlands Indië) vanzelfsprekend een stukje Aziatische cultuur mee toen ze repatrieerden. Bij de een was die invloed sterker dan bij de ander. Maar in hoofdzaak was de opvoeding en scholing niet afwijkend van hoe men in het kikkerland werd grootgebracht.
    De zoektocht van onze jongeren naar een eigen ‘Indische culturele identiteit’ doet daarom geforceerd aan, maar begrijpelijk omdat we uiterlijk door de tropische genen door de ‘witte/blanke’ medeburger als vreemdeling (instromer) worden beschouwd.
    Kortom de Indo’s zijn gewoon van origine in het voormalig Aziatische deel van Nederland geboren burgers met Europese en aziatische voorouders.De extra Indonesische bagage in hun cultuur zullen velen koesteren (zorgt wel voor verwarring bij de jongeren) maar evengoed vrijwillig opgeven( dan als kesassar beschouwd).

    • Ron Geenen zegt:

     @Kortom de Indo’s zijn gewoon van origine in het voormalig Aziatische deel van Nederland geboren burgers met Europese en aziatische voorouders.De extra Indonesische bagage in hun cultuur zullen velen koesteren (zorgt wel voor verwarring bij de jongeren) maar evengoed vrijwillig opgeven( dan als kesassar beschouwd).@

     U weet het zelf ook dat er vele Indo’s niet bruin zijn. In mijn familie zijn er diverse zo blank als de noord Europeaan en een enkeling zelf met blauwe of groene ogen, dat geen ene Indo of Blanda hun ziet als iemand die in een Aziatisch land zijn geboren. Zo heb ik ook diverse Indo vrienden die boeleh zijn. Die groep I.N.D.O. vergeten daar rekening mee te houden. Hun vergelijking heeft geen zin, maar als ze dat wel willen doen, dan horen ze eerst hun geschiedenis te leren kennen en dan met de totok en/of blanda te vergelijken. Volgens mij tonen ze de verkeerde interesse. Komt zeker door de puntjes tussen de letters Indo.

   • Jan A. Somers zegt:

    “uit Suriname”, “velen van hun geen moer Nederlands spraken !”, “zgn paspoort Nederlanders geworden.”. Uitdrukkingen vergelijkbaar met de Javaanse hoogedele arrogantie t.a.v. de buitengewesten. Door de Indo naar Nederland meegebracht? Met een Nederlands paspoort ben je gewoon Nederlander. Mijn Zeeuws meisje heeft net haar ID-kaart opgehaald. Is ze nu ook paspoortnederlander? Ikzelf heb mijn eerste paspoort in Nederland gekregen! Ben dus paspoortnederlander?

    • Bert zegt:

     @J.A.Somers : Ik had het specifiek over de bosbewoners niet over de Surinaamse stadsbevolking ,die natuurlijk in die tijd ook zeer goed Nederlands spraken.

    • Loekie zegt:

     Met een Nederlands paspoort heb je (ook) de Nederlandse nationaliteit, maar of je dan ook meteen Nederlander bent, is de vraag. Voor het vinden van een mogelijk antwoord op die vraag zou je naar de wortels van betrokkene kunnen graven. Dan zou kunnen blijken dat die lagen en liggen in bijvoorbeeld Somalie. Een van de volgende vragen zou kunnen zijn of die wortels nog steeds worden gevoed door de Somalische aarde of dat er een scheiding van de wortels heeft plaatsgevonden of dat er misschien een overplanting naar de klei heeft plaatsgevonden of dat…In ieder geval is het overhandigd krijgen van een document genaamd paspoort geen innerlijke en uiterlijke metamorfose.

    • PLemon zegt:

     @Ikzelf heb mijn eerste paspoort in Nederland gekregen!

     Het is dezelfde administratieve handeling als bij de andere (status)instromers met een andere nationaliteit die wel hun andere paspoort hebben behouden of weggegooid en de genaturaliseerde Statenlozen. De Marokkaan en Turk hebben er zodoende 2.

     Tja als je als gewone oorspronkelijke Nederlander dit reisdocument nooit heb aangevraagd/gekocht en later toch nodig hebt als bewijsstuk bij allerlei rechtshandelingen ben je meer een ‘spijt-nederlander’ (vgl de spijtoptant😣)

    • Ron Geenen zegt:

     @Tja als je als gewone oorspronkelijke Nederlander dit reisdocument nooit heb aangevraagd/gekocht en later toch nodig hebt als bewijsstuk bij allerlei rechtshandelingen ben je meer een ‘spijt-nederlander’ (vgl de spijtoptant@

     70 jaar geleden waren het in de steek gelaten kinderen. Wat wisten ze van documenten en paspoorten af. De toenmalige staat heeft dat misschien met opzet stil gezwegen om ze kwijt te raken. Dat hebben ze ook met mijn moeder geprobeerd. En die had al een NL paspoort in haar handen. U moet eens een keer ophouden de NL staat van toen te verdedigen, want het was een corrupt zootje onder leiding van Drees en Luns..

    • Jan A. Somers zegt:

     “Het is dezelfde administratieve handeling als bij de andere (status)instromers met een andere nationaliteit ” Nou nee. Dan kent u de naturalisatieprocedure niet. Maar met mij ging het in Vlissingen gemakkelijk. Met een vodje als RodeKruiswerker, en een laissez-passer van een boekingsambtenaar/RAPWI-medewerker in Batavia. De ambtenaar in Vlissingen vroeg alleen of naam, geboortedatum/plaats klopten. En schreef uit zichzelf: Nederlands-Indië. Zonder sch als enige fout.
     “ls gewone oorspronkelijke Nederlander dit reisdocument nooit heb aangevraagd” Volgens mij hadden de meeste gewone Nederlanders in Indië geen paspoort. Had je niet nodig zolang je het land niet verliet. In Nederland schafte ik pas een paspoort aan voor een buitenlandse reis als student in de jaren vijftig. Nu heb ik er ook geen, alleen een ID-kaart voor de verplichte legitimatieverplichting. Kan overigens ook met een rijbewijs, maar dat heb ik niet. En met die ID-kaart kan ik heel Europa en bijvoorbeeld Zwitserland bezoeken, geen paspoort nodig binnen de EU. Ik verdedig overigens geen NL-staat. Ik schrijf alleen over mijn ervaringen en die verschillen vaak van andere verhalen. Maar als ik iets wilde ging ik er ook achter aan. Geleerd van mijn ouders, die niet gewoon waren te wachten.

    • PLemon zegt:

     @HrJ.S. ‘Dan kent u de naturalisatieprocedure niet. Maar met mij ging het in Vlissingen gemakkelijk’

     OK, makkelijk ws volgens de snelprocedure 😨😨

     *** Voor naturalisatie moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

     U bent meerderjarig.U hebt 5 jaar voor het verzoek onafgebroken gewoond in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba met een geldige verblijfsvergunning.U bent ingeburgerd in de Nederlandse samenleving.Er is geen bezwaar tegen uw verblijf voor onbepaalde tijd in Nederland.U vormt geen gevaar voor de openbare orde, de goede zeden en de nationale veiligheid van Nederland.

     Niet in alle gevallen hoeft u minimaal 5 jaar achter elkaar een geldige verblijfsvergunning of een hoofdverblijf in Nederland te hebben om een aanvraag voor naturalisatie in te dienen.

     Snellere naturalisatie is mogelijk als:
     *u oud-Nederlander bent
     *u minimaal 3 jaar bent getrouwd en onafgebroken samenwoont met uw Nederlandse partner
     *u minimaal 3 jaar onafgebroken ongehuwd in Nederland samenwoont met uw Nederlandse partner
     *u in totaal minimaal 10 jaar in Nederland heeft gewoond, waarvan de laatste 2 jaar onafgebroken https://pki.utrecht.nl/Loket/prodcat/products/getProductDetailsAction.do?id=704

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik was in 1946 niet meerderjarig. Ik was niet getrouwd/samenwonend. Ik had geen tien jaar in Nederland gewoond. Hij kon niet eens weten dat ik Nederlander was. Maar toch was ik vanaf die dag ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Maar die ambtenaar zag geen probleem, en maakte er ook geen probleem van. Zonder DNA-test met mijn vader die wel een (verlopen) paspoort had.

 2. Arthur Olive zegt:

  Als ze zichzelf aanduiden met I.N.D.O. dus met punt leestekens dan krijgt het een andere betekenis.
  Zij zijn echter niet In Nederland Door Omstandigheden zoals hun vorige generaties maar ze zijn In Nederland Door Ouders. In Nederland via het geboorte kanaal dus.

 3. Bert zegt:

  @Loekie : Nou Loekie ik ken een Somalier ,Ibrahim heet ie eigenlijk ,hij noemt zich nu Bram of Brammetje ,loopt de hele dag op klompen en zingt alleen Andre Hazes ,Bram eet voornamelijk Hollandse pot ,aardappelen,andijvie en een Unox worst ,als je Ibrahim sorry Bram hoort praten denk je met een Jordanees uit de Amsterdamse Jordaan te maken te hebben zo van ” He Gabber alles kits onder de rits ” ( Amsterdamse humor) Je voelt het al aan Ibrahim sorry Bram is geadopteerd .Behalve zijn kleurtje is Bram een totale Amsterdammer geworden en zo zien zijn vrienden en kennissen hem ook ,een Amsterdammer .( dat is toch wat anders dan een Nederlander)

  • PLemon zegt:

   @een Amsterdammer .( dat is toch wat anders dan een Nederlander)

   Doet denken aan deze ‘brabander’…

   *** Wie is Braboneger?
   Steven Brunswijk is bekend als de Braboneger sinds zijn Dumpert-filmpje “Gewoon Betalen” op GeenStijl meer dan 400.000 keer is bekeken.
   Sindsdien is Steven ontdekt door honderdduizenden mensen op internet en minstens zo vaak bekeken op Youtube. Met zijn niet te evenaren taalgebruik, zijn eenvoudige visie op de samenleving en keiharde uitspraken in onvervalst Tilburgs dialect, weet hij de harten van Nederlanders te veroveren. 
   https://braboneger.com/wie-is-steven/

  • Loekie zegt:

   Jawel, maar dat zijn allemaal uiterlijkheden. Zo van: zie mij eens Amsterdammer wezen! Maar geef hem een (retour)ticket naar Mogadishu, laat hem daar een jaartje rondlopen en vraag hem dan wat hij zoal voelde in dat jaar. En of hij daar ook het ‘zie mij eens Amsterdammer wezen’ deed. Of dat hij daar gewoon deed, zichzelf was.

   • Bert zegt:

    @Loekie tja zit wat in wat je zegt,je afkomst speelt toch altijd een rol ,een 3e of 4 e generatie Molukker zal bijna ook altijd zeggen ,de Molukken dat is mijn land ,terwijl ze er nog nooit geweest zijn .Als Ibrahim/Brammetje daar zou lopen in Mogadishu zou het best wel eens het besef in hem opkomen ,what the fuck ik ben helemaal geen Nederlander ik ben een Somalier !!! Oh jeetje weer iemand erbij met een identiteit probleem .

    • Jan A. Somers zegt:

     En hoeveel in Nederland geboren ‘Indo’s’ zingen de hele dag rond dat ze toch echt Indo zijn, verschillend van die slechte Hollanders! (waar ze toch de helft van hun genen vandaan hebben).

    • e.m. zegt:

     @verschillend van die slechte Hollanders!@

     — De economie in Marokko is booming. Hoogopgeleide, bij voorkeur meertalige Nederlandse Marokkanen zijn gewild. Naar hen en Vlaams/Belgische Marokkanen is veel vraag in een groeiende arbeidsmarkt, vooral bij internationale bedrijven. Maar het leidt ook tot problemen, want het blijkt dat de meeste Nederlandser zijn dan ze denken. Ze willen structuur, afspraak is afspraak en kunnen niet tegen de autoritaire wijze van leidinggeven in Marokko. De Belgen kunnen daar weer beter mee omgaan. Ze vormen een eigen Nederlands/ Europese kliek. Na verloop van tijd keren de meeste terug naar Nederland en beschouwen Marokko toch als een vakantie land.

    • Loekie zegt:

     – wat versta je onder hoogopgeleid?
     – zou het kunnen dat die hoogopgeleiden een (hoogopgeleide) Nederlandse partner hebben en dat die partner het niet zo zien zitten in Marokko?

    • e.m. zegt:

     @Loekie zegt: 12 november 2017 om 17:52 – wat versta je onder hoogopgeleid?@

     — Niet zo hoog als de universitair afgestudeerde Khadija Arib*- Voorzitter Tweede Kamer, maar gewoon HBO. Zoals Ahmed Aboutaleb (HTS-ing.) – Burgemeester Rotterdam; Ahmed Marcouch (2e-graads lerarenopleiding) – Burgemeester Nijmegen of Hajir Hajji (Business Management BA) – Directeur Europa Action(winkels).

     Vanuit Marokko wordt getrokken aan HBO gediplomeerde Nederlandse-Marokkanen met een Bachelor: HR-management, ICT, techniek, logistiek, toerisme, zakelijke en financiële dienstverlening, business management, journalistiek en communicatie.

    • e.m. zegt:

     @Bert zegt: 12 november 2017 om 16:01 Oh jeetje weer iemand erbij met een identiteit probleem .@

     — Actrice, theatermaakster en auteur Nhung Dam(33), geboren en getogen in het Groningse Beijum uit gevluchte Vietnamese ouders.

     VR:¿Ben je zelf weleens in Vietnam geweest?

     ND:”Ja, als kind. En ik ben als volwassene een keer door het land gaan reizen. Dat was heel raar. Ik spreek de taal, ik ben met de normen en waarden opgevoed, ik eet dat eten, maar je ziet al vanaf een kilometer afstand dat ik niet de bouw heb van een Vietnamese vrouw. Het rare is dat ik er doorheen liep en dacht: dit is niet mijn land. Ik snap het, ik spreek de taal, maar dit is niet waar ik vandaan kom.”

 4. e.m. zegt:

  @Bert zegt: 12 november 2017 om 08:45 @Ron Geenen: Pak Pierre zei eens ” Elke uit de boom gevallen /…/ @

  — Dag Pak Bert, om misverstand te voorkomen Pak Pierre ‘zei’ dat niet zelf, maar PP “citeerde”.

  • Arthur Olive zegt:

   Speaking about Pak Pierre, what happened to him, hij leeft toch nog?
   Ik heb gelezen dat de heer Robert Beckman Lapre, ook een lezer van I4E, op 17 September 2017 is overleden.

  • Bert zegt:

   @Pak E.M : Ja dat klopt wat u zegt ,het was zijn vader,u bent wel een scherpe opmerker ,trouwens hoe gaat het met Pak Pierre ? Nog steeds een beetje boos in zijn schuttersputje ? Jammer hij schreef toch altijd met humor mis dat een beetje op deze site nu .

   • e.m. zegt:

    U moet maar zo denken Pak Bert, zolang onze Kruisridder (eretitel van meneer Somers voor PP) in diens schutterputje zit, gaat het goed met hem.

    • Bert de Suri-Indo zegt:

     @Pak E.M : Ja zal wel maar hij moet /mag er maar snel uitkomen met al die hagel ,regen ,wind en hoosbuien kan nooit goed wezen voor die oude Semarangse botten ! En binnenkort wordt het min 20 graden ,dingin ,dingin, buga-main !

    • Arthur Olive zegt:

     Van mij mag Pak Pierre er ook snel uitkomen. Hij is/was een aanwinst voor I4E.
     Wij komen tekort aan eerste en satu setenga generaties op deze site.
     Het zal wel niet meer lang duren en wij lezen geen vooroorlogse verhalen meer van lezers die deze tijd hebben meegemaakt.
     Hun verhalen klinken mij als een old fashioned song in de oren net als het lied “Sing Me An Old Fashioned Song”.

 5. bokeller zegt:

  Pak Pierre,
  Waar blijf je !

  siBo

  • Jan A. Somers zegt:

   Nog steeds boos over die parkeerboete in Delft! Was wel democratisch besloten door de Delftse gemeenteraad! Democratie is niet altijd leuk. Maar misschien heeft hij een luxe putje, ik heb zoiets wel eens gezien bij onze heer Bo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.