Boeken

Massaexecuties op Sulawesi • Hoe Nederland wegkwam met moord in Indonesië, door Manon van den  Brekel
Nederlandse militairen richtten begin 1947 een gigantische ravage aan op het Indonesische eiland Sulawesi. Gedurende vier weken trokken toepen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en de Koninklijke Landmacht over een deel van het eiland heen en executeerden daar ongeveer 1.500 Indonesische burgers.

Zwart water , Louise Doughty   Harper wordt geboren in een jappenkamp als Nicolaas den Herder, de oudste zoon van een Indonesisch- Nederlands echtpaar. Zijn leven begint zonder veilige thuishaven. Opnaar een nieuw leven belandt hij via de VS in Nederland, het land in de verhalen waarmee hij is opgegroeid. Daar ontfermt een mysterieuze organisatie (het Instituut) zich over hem. Ze strikken hem als huurling en spion, en zijn leven begint zich in de schaduw af te spelen. Vanwege zijn Indonesische uiterlijk sturen zij hem terug naar Indonesië, waar hij eerst tijdens de massaslachtingen van het communisme opereert. Telegraaf art. Zwart Water.

Mei Li Vos is enigste dochter tussen 4 broers.
Haar broer David pleegde zelfmoord in 2015 en broer Nathan schreef een boek nav deze tragedie.
Man o man. Je faalt niet. Je doet wat je kunt.
Dat is wat Nathan Vos, die in 2015 zijn lieve, verstandige en heel lang best gelukkige broer David verloor aan zelfdoding, aan mannen wil meegeven. Want, zegt hij, wij mannen moeten wat minder klooien, en meer een écht leven leiden.
Filmpje,  Lees dit artikel in Flair in 3 delen, 1 , 2, 3.   Radio-interview.

Katjang in Israël is het levensverhaal van een in het oude Ne­derlands-Indië opgegroeide, avontuurlijke en slimme zoon van een Nederlandse arts. Hij overleeft als jongen het Japanse mannenkamp Si Rengo Rengo, studeert na de oorlog medicijnen in Amsterdam, en komt pas in Nederland tot het besef wat het betekent Jood te zijn – na de Shoah. Als arts in het jonge Is­raël wordt hij tegen wil en dank bij de parachutisten van Arik Sharon ingelijfd,

Batavia van Peter Fitzsimons
Het waargebeurde, meeslepende en bloedstollende verhaal van de ondergang van het grootste koopvaardijschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Bijna 400 jaar geleden voer de Batavia uit om nooit meer terug te keren.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Boeken

  1. Boeroeng zegt:

    Om voor de hand liggende redenen is Massa-executies op Sulawesi: Hoe Nederland wegkwam met moord in Indonesië van Eindhovens Dagblad-journaliste Manon van den Brekel het felst – over het optreden van de Nederlanders welteverstaan. Die felheid zit al in de titel. Daarin wordt niet alleen van executies maar ook van moord gesproken. Dit komt ook doordat het verhaal geheel verteld wordt vanuit het perspectief van de Indonesische bevolking. Van den Brekel maakte daartoe in 2016 een uitvoerige reis door Sulawesi (Celebes), sprak tientallen mensen, bezocht plekken, keek en luisterde. Het resultaat is een verhaal als een aanklacht, met weinig oog voor nuancering, veel woede en meer verdriet.

    Langzamerhand kent iedereen het verhaal over Raymond Westerling, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de grootste oorlogsmisdaden die Nederlanders kort na de oorlog in Indonesië begaan zouden hebben. Maar er is meer, veel meer en ook daarvoor staat Westerling symbool. Hoe onterecht dat is, ontdekte Van den Brekel in de havenstad Pare-Pare, halverwege Zuid-Celebes. Daar staat op een plaquette dat troepen onder leiding van ‘Wosterling’ hier op 14 januari 1947 om 9 uur ’s morgens 23 mannen doodschoten. De namen van die mannen (plus van de enige overlevende) staan eveneens op het monument, dat ook nog voorzien is van een afschrikwekkend tableau vivant, het wapen van Indonesië en andere versieringen. Maar Wosterling, lees Westerling, was op die dag helemaal niet in Pare-Pare, hij verbleef op de thuisbasis in Makassar, meer dan 150 kilometer zuidelijker. Anderen zijn dus verantwoordelijk geweest voor deze moord. Westerling kreeg hem simpelweg in de schoenen geschoven omdat iemand verantwoordelijk moest zijn en men niet wist wie
     De Groene Amsterdammer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.