2 sept TV NPO2 Een mooi woord voor oorlog

Za 2 sep 19:15 • NOS • 40 min Hier te bekijken.
Programma over de politionele acties die zeventig jaar geleden begonnen om het Nederlandse gezag in toenmalig Nederlandsch-Indië te herstellen. Met o.a. gesprekken en beelden van de herdenking.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

24 reacties op 2 sept TV NPO2 Een mooi woord voor oorlog

 1. Robert zegt:

  Het Nederlandse gezag herstellen was een hard gelag na de tijd van de val van de Europese koloniale imperiums in Azie. Het was vechten tegen de bierkaai. De grootmachten waren er bijna 100% tegen.

 2. Bernard Berendsen zegt:

  Het Nederlandse gezag herstellen in het licht van de grootmachten, Onder de zogenaamde betrokkenheid bij ” het VOLK van Indonesie ” was de kans om een van de rijkste gebieden in Azie uit het bestuur van een klein land te halen onweerstaanbaar. Men ziet welke vreselijke schade Amerika heeft aangericht wegens koperroof in de natuur van het door Robert Kennedy aan Nederland ontfutselde Nieuw Guinea. Juridisch is overigens de term Politionele actie volkomen juist want Nederlands Indie was deel van het Koninkrijk der Nederlanden en we waren geen oorlog aan het voeren tegen een vreemde mogendheid. Ik ben opgegroeid tussen degenen die erbij waren . Ooms , tantes neven en nichten via Japanse kampen , de nu kennelijk niet bestaande Bersiap en uiteindelijk als ontheemden naar Nederland gekomen; Klasse en eer overigens voor al die Indische Nederlanders die zich overwegend op eigen kracht een plaats in de Nederlandse maatschappij hebben verworven.
  Ik ben gezien de berichten van de laatste tijd die het Nederlandse gebeuren in Indie in een beroerd daglicht wensen te stellen een voorstander van een wetenschappelijk verantwoord onderzoek naar de werkelijkheid van toen. Als dat nog kan zonder het horen van hen die er bij waren. Ik ben niet bezorgd dat de Nederlandse soldaten er niet goed uit zullen komen. De politici vormen waarschijnlijk een ander verhaal. Overigens zoals men wellicht weet was de klasse in Indie die Priadyi werd genoemd de bestuurs bovenlaag aldaar. De Indische Adel die met de zittende vorsten de klasse van de Regenten , wedana’s enz het bestuur vormden. Al heel lang bestond de Idee van een Indonesische Unie met Nederland zoals het Koninkrijksverband met later de Antillen en Suriname. Helaas heeft de oorlog , maar ook onbenul bij veel Nederlandse politici ,aan al deze plannen een eind gemaakt evenals aan de Priyadyi.

 3. Robert zegt:

  Niet alleen onbenul, maar ook arrogantie, ignorantie en ethnocentrisme van de Nederlandse politici en militaire leiders maakte een einde aan “het gezag” van Nederland. Alleen al de opmerking “het gezag herstellen” is een uiting van stupiditeit en arrogantie. Alsof Nederland het voor het zeggen had in de Oost. Alles in deze wereld is tijdelijk, incl. “het gezag” van de een over de andere.

 4. Ron Geenen zegt:

  Krijgt net bericht, toen ik de film wilde zien, komt binnenkort

 5. Jan A. Somers zegt:

  Was een goed verzorgde uitzending! Ik vond hem beter dan die vorige van Andere Tijden (die overigens een ander onderwerp had).

 6. Boeroeng zegt:

  Politionele acties: een mooi woord voor oorlogZaterdagavond 2 september werd op NPO2 een prachtige documentaire uitgezonden. Ik kan hem iedereen aanraden. Hij gaat over een stuk van onze geschiedenis waar we collectief niet zo makkelijk over praten. Geschiedenis waar we nauw verbonden mee zijn al was het alleen maar omdat er zeer veel Indische mensen en zeer veel Indische Nederlanders in Rijswijk wonen. Geschiedenis die we niet goed kennen, nooit onderzocht hebben, de geschiedenis van een oorlog die we verloren hebben. Al is het slechts in mijn genen ook ik draag die geschiedenis mee. Rijswijks Dagblad

  Yvonne Hagenaars-Lemaire:
  Geboren als Lemaire ga ik al jaren door het leven als Yvonne Hagenaars. Op mijn zeventiende ben ik ge-echt. Geboren worden en opgevoed als Indisch kind in een wit gezin, heeft mijn leven gekleurd. Vaak uitgescholden voor spleetoog en tijdens de treinkaping voor vuile Molukker. Deze achtergrond heeft mij allergisch gemaakt voor discriminatie, voor uitsluiting, voor mensen wegzetten als onderdeel van een groep die niet gewenst is.
  https://rijswijk.pvda.nl/wieiswie/yvonne-hagenaars/

 7. RLMertens zegt:

  Een uitzending met steeds dezelfde verkrampte uiteenzettingen om toch te pogen om niet aan de verkeerde van de geschiedenis te belanden. Zelfs de veteranen zijn beduusd voor een onderzoek. -Als voorbeeld; de Linggadjati overeenkomst; die door de partijen verschillend werd geïnterpreteerd, aldus het tv.commentaar. Hoe verschillend? – Nederland eiste de soevereiniteit in de overgangsfase. De Republiek mocht geen buitenlandse vertegenwoordiging hebben. Nederland zal de Republiek vertegenwoordigen(!) Buitenlandse vertegenwoordiging waar een nieuwe natie juist zo afhankelijk van is! De TNI moet worden opgeheven(!) en opgenomen worden in een federale leger samen met ( het op te heffen) Knil. Dus in die overgangs fase zou het RIS leger onder bevel staan van de Nederlandse legercommandant. De TNI, de ruggengraat van de revolutie op te heffen?. Geen wonder dat de TNI tegen deze overeenkomst was. Nieuw Guinea uit de overdracht! En de Republikeinse ‘aankleed punten’; geen! Toch werd deze overeenkomst mede door inspanningen van Sjahrir ondertekend! En wat deed Nederland? Het sprak over bestandsschendingen en …startte de 1e ‘politionele actie’ met de woorden ‘als lankmoedigheid ophoudt ….

  • P.Lemon zegt:

   @Hr Mertens “Nederland eiste de soevereiniteit in de overgangsfase. De Republiek mocht geen buitenlandse vertegenwoordiging hebben.”

   Het is op dat niveau “politiek pokeren” dwz je houdt je troefkaarten achter de hand en wacht hoe je tegenspeler reageert. En psychologisch is het een soort ‘ouder-kind relatie’, een nieuwe staat in wording begeleidt je of wil je naar volwassenheid begeleiden. Tja als je met een achterdochtige puber te maken hebt kun je hoog en laag springen maar dan krijg je als ouder de volle laag dwz schuld van een evt breuk.

   • RLMertens zegt:

    @PLemon; ‘ naar volwassenheid begeleiden’ – U bedoelt her kolonisatie/ weer bezetten. Desnoods met/via een oorlog, want de Nederlandse troepen waren al op sterkte. (Drees sr.; ‘onze jongens zijn toch niet voor niets in Indië gekomen’) Nederland negeerde daarvoor zelfs art. 17/2 van de Linggadjati overeenkomst; ‘alle geschillen door arbitrage doen beslechten via een conferentie olv. een door het Internationale Hof van Justitie te benoemen voorzitter’!

  • P.Lemon zegt:

   citaat : ” zoals we de Nederlandse soldaten in Kosovo ook niet hebben ontzien in de evaluaties, zo is het onvermijdelijk én noodzakelijk dat we onze politionele acties onderzoeken.”

   ### Opvallend onbekend was dat het optreden tegen rebellie (ander woord vd onafhankelijkheidstrijd) door de jaren heen te doen gebruikelijk was in de Archipel.
   Dit keer was er geen KNIL leger/politiemacht beschikbaar na de japanse bezetting om orde op zaken te stellen en moest het noordzeelandje een vervangend leger sturen.
   Eigenlijk werd de opstand ook weer de kop ingedrukt maar had men de tijdgeest ( kolonie s kregen zelfbestuur) tegen. Internationaal moest Nederland qua landoppervlak maar terug naar af of anders werd het een economische(Marshall) paria.
   In al die oorlogjes en opstanden door de 3 eeuwen heen is er over en weer wreed en onmenselijk opgetreden. Het waren andere tijden.

   • RLMertens zegt:

    @PLemon; ‘het waren andere tijden’ – Nederland wilde weer terug naar ‘die andere tijden’
    Zelfs na een blamerende optreden tegen Japan. En dat ten aanzien van die Inlanders. Die Inlanders, die na 3 1/2 jaar Japanse bezetting spuug zat waren van al die overheersingen en merdeka uit riepen. Een meester zet. Want Nederland was bij aankomst in Batavia 1945; een stap te laat!- Volgens JASomers werden ten tijde onze schepen door het geallieerd commando gebruikt om gevangenen(!) te vervoeren. En daar kon Van Mook zelfs niet tegen op.

    • Jan A. Somers zegt:

     ” Volgens JASomers werden ten tijde onze schepen door het geallieerd commando gebruikt om gevangenen(!) te vervoeren” Tja, ik kan er ook niks aan doen als u zaken niet wilt begrijpen. Gewoon even in een boekje kijken wat er met de PWI van RAPWI wordt bedoeld.

    • RLMertens zegt:

     JASomers; ‘niet wilt begrijpen etc.’ – Nederlands gezag moest(!)hersteld worden. In Nederland mei 1945, toen bv.suiker nog op de bon was etc, werd alles in het werk gesteld om een troepenmacht op de been te brengen. Indië bevrijden, werd het volk voorgehouden. En dan blijkt onze regering niet in staat te zijn om onze eigen schepen te charteren, voor onze eigen belangen. Dat is wat ik opmerk.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Dat is wat ik opmerk.” En wat ik in militaire dienst heb opgemerkt is dat wij in NAVO-verband ook vastzitten aan NAVO-afspraken. Ik had in dienst geen directe chef. Dat was een Amerikaanse majoor die in oorlogstijd in functie kwam. Ik heb hem éénmaal ontmoet, maar ja het was dan ook geen oorlog. Gewoon een kennismakinggesprek. Hij was eigenlijk de verbinding met het Amerikaanse commando waar specifieke commando’s, do’s en dont’s, vandaan konden komen. Normaal als je als Nederlands legerkorps deel uitmaakt van een Amerikaans legeronderdeel. Met die schepen was het precies hetzelfde, maar met een dubbel probleem. Die vijftien bataljons die Nederland wilde sturen vielen onder het geallieerde hoofdkwartier in Europa en dat had met Indië niets te maken. De transportfaciliteiten naar Azië vielen onder SEAC. En daar was Engeland de baas. En die ging natuurlijk eigen mensen als eersten naar huis halen. En waarbij de bevrijding van Indië onderaan het lijstje van SEAC stond.
     “Merdeka associëren met rampokkers?” Dat gaat vanzelf terwijl ze niets met elkaar te maken hebben. Dat vonden Soekarno, Hatta en Sjahrir ook, maar die konden tegen dat tuig niet op. Had niets met merdeka te maken maar met gezagshandhaving waar de RI als zelfuitgeroepen staat verantwoordelijk voor was. Datzelfde gebeurde in Amsterdam bij de huwelijks/inhuldigingsrellen, waar de politie het niet kon bolwerken. >> politioneel optreden van het leger. Op Sint Maarten kreeg ik het idee dat daar de politie ook niet opgewassen was tegen die rampokkers. Dan grijpt het koninkrijk in. Tot ieders genoegen neem ik aan.

    • Jan A. Somers zegt:

     Nou, als ik de aantallen zie voor zo’n kleine plaats, dan is dat ingrijpen. Kennelijk ook nodig.

  • Bert zegt:

   @RLMertens : Wat wilt u met deze beweringen bewijzen hr Mertens ? Dat Nederland een foute politiek voerde eertijds ? Ja natuurlijk voerde Nederland een foute politiek ! Maar u bent een Indo en de Indo,s steunden Nederland door dik en dun ! O,K tegen beter weten in ,maak niks uit ! U koos/kiest de andere kant ,prima is uw keus ! Zou ik misschien ook doen in uw plaats maar maar dan zou ik tegen mijn eigen groep ingaan ,ja zou ik toch maar NIET doen ! Je hoort bij een groep of je hoort er niet bij ! Stel dat ik toen voor Indonesia had gekozen ( Als ik volwassen was geweest) was ik in Indonesia gebleven ,ja ik heb partij gekozen voor hun ,ja toch ? Zou mijn Nederlands paspoort verbranden en mij zeker niet vestigen in het land van mijn vijand ( Nederland) Kijk mr Mertens dat is een beetje het punt de Indo,s hebben hun lot verbonden met het Nederlands bewind en stonden daar 1000 % procent achter ( ze konden niet anders) Ze wisten ook wel dat ze zouden verliezen maar ja sudah kiezen is kiezen ,het is niet anders.Een Indonesier vroeg mij eens “” Bert hoe voel je je een Indonesier of een Nederlander ?”” Nou ja zeg ! Ik antwoordde “” Ik hou van Indonesie maar ik ben en blijf een Nederlander !”‘ Hij knikte instemmend en zei “” Het juiste antwoord !””

   • RLMertens zegt:

    @Bert; ‘ koos/kiest de andere kant etc.’ Ik kies/koos niets …. Ik kies alleen voor de waarheid, wat er toen is gebeurd. CQ. de andere kant van de ‘medaille te tonen/te vertellen’.

    • PLemon zegt:

     @ …kies alleen voor de waarheid…

     *** ” Bestaan er meerdere waarheden of is er maar één waarheid zijn. En als er meer zijn mogen ze naast elkaar bestaan?
     En is een mening of gevoel dan net goed de waarheid als een feit? Maar er zijn natuurlijk gebieden waar maar één waarheid is (desnoods tijdelijk). Denk maar aan wetenschap en techniek. Waarheden zijn hier (vaak) meetbaar en eenduidig. Daar weinig geen gevoel, emotie of dominantie bij kijken.
     Maar………deze logica kunnen we niet toepassen op de politiek, de samenleving of relaties tussen mensen. Hier komt altijd macht en ranking kijken: wie bepaalt wat het dominante verhaal is. Dus hier zullen twee ongelijke grootheden, feit en gevoel, naast elkaar bestaan. Is dit erg? Nee. Als je het maar weet!
     Emotionele (on)waarheden kunnen niet tegenover feitelijke waarheden gezet worden. Bij emotionele (on)waarheden gaat het om begrip, luisteren en er toe doen.”
     http://bureaukardol.nl/de-waarheid-bestaat-nietwel/

 8. Jan A. Somers zegt:

  Op TV zag ik Nederlandse militairen op Sint Maarten jagen achter plunderaars. Goh, politionele actie?

  • RLMertens zegt:

   @JASomers; ‘goh, politionele actie?’ – Dus nog steeds het zelfde beeld voor ogen? Merdeka associëren met rampokkers?

   • RLMertens zegt:

    JASomers; ‘een politionele actie ?’ – ( uw antwoord hierboven) Wat nu op St,Maarten gebeurd is een politionele actie! Terecht zelfs! Maar ja, hier was van merdeka geen sprake. Ze (st.Maarten) zullen wel gek zijn, dit te eisen.

    • Jan A. Somers zegt:

     Ja, als u bersiap koppelt aan merdeka, moet ik echt wel een vraagteken zetten bij het zijn van een staat van de RI.

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘ bersiap koppelt aan merdeka etc’. – Bersiap= Belanda haat nav. Nederlands beleid; geen zelfbeschikkingsrecht; geen merdeka en provocatie; Soekarno, de collaborateur etc.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.