25 febr, 4 mrt TV: Indië in de oorlog

Persbericht:
indieindeoorlog_anderetijden_persbericht

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

15 reacties op 25 febr, 4 mrt TV: Indië in de oorlog

 1. wal suparmo zegt:

  OOK EVENTJES MEE NAKAARTEN..Volgens mij is de regering van Nederlands Indie of misschien wel de Hollandse Regering toch maar verandwoordelijk is, om het hele archipel dat Ned,Indie wordt genoemt en uitstrekt van LONDEN tot MOSKOW. Teverdedigen met alleen maar 70 duizend KNIL en 10 duizend Australische soldaten Waarvan de kNIL alleen maar met verouderde wapends en alleen maar voor de binnenlandse veiligheids is uitgerust.Ook alleen maar onder een Generaal Mayoor( Hein ter Poorten).Tegen een Japanse invasie macht die wel minstens 5 maal inaantal en onder leiding van een Luitenant Generaal en 3 Generaal Majoors.De bedoeling van leiders van Ned.Indie misschien ,was om zo vlug mogelijk naar Australie tevluchten en nog maals , zo tezeggen: LAAT DE INDO MAAR CRIEPEREN!

  • Cezar zegt:

   Wat dat betreft hebben wij Indo’s wel wat ervaringen opgedaan. Eerst creperen van de honger onder de Jap. Vervolgens een honger en armoede voortzetting tijdens de bersiap en er na door de Indonesiërs. Toen dat allemaal achter de rug was, kregen we ook nog de verrassing in Nederland. Daar moesten we de buikriem nog verder aansnoeren. Wat ons werd voorgeschoten om datgene wat we kwijt waren geraakt te vervangen, werd in de kortste tijd weer afgenomen, door 60% van je inkomen in te korten. Over backpay gesproken!

 2. Ron zegt:

  Waarom wordt er nog steeds geschreven, dat de Indische Nederlanders niet achter Japans prikkeldraad werden weggestopt? Dit gebeurde op een paar plaatsen op Java en dan wordt er een conclusie getroffen dat het op alle eilanden gebeurde. Op Sumatra en zeker west Sumatra werd een ieder door de Jap opgesloten. Ik kan daar over meepraten als kind. 3 jaren en 5 maanden.

 3. wimwp zegt:

  Afhankelijk van de Japanse leiding ging je het kamp in en ook doordat Indonesisch groepen communisten en reactionairen gevaarlijk tekeer gingen in het tijdelijke macht vacuüm en begonnen te rampokken net als na de capitulatie. Dus in Surabaya gingen we het kamp in en mijn moeder “stribbelde” er niet tegen. Kan haar niet meer vragen waarom precies ze niet geprobeerd heeft eruit te blijven. Achteraf gezien zou het niet wijs geweest zijn om in Surabaya (Gubeng en andere massacres) buiten het kamp te zijn gebleven in de Bersiap periode.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Dus in Surabaya gingen we het kamp in en mijn moeder “stribbelde” er niet tegen.” Mijn vader was krijgsgevangene, mijn broer en zus in het kamp. Zelf moest ik in Soerabaja ook in het kamp maar had daar geen zin in omdat mijn moeder niet hoefde. Was niet zo moeilijk: Ik ‘verloor’ mijn pendaftaran met ‘belanda kira kira betoel’ en kreeg een nieuwe met ‘belanda indo’. Daarna natuurlijk de bersiap, maar dat was weer een andere ervaring rijker.

 4. Henk zegt:

  Was 16 jaar toen de Japanse militairen Bandoeng binnentrokken, vijfenzeventig jaren geleden! Ik zie het nog voor me.
  Nu zit ik hier, in het koude Nederland. Hoe is het mogelijk. Waar zijn ze gebleven al die familieleden, vrienden en vriendinnen. Ik voel me vaak eenzaam.

  • wal suparmo zegt:

   De CULPRIT van het leiden van de Indo is zeker de TOTOK HOLLANDSE regering waar van de erfgenamen nu schaamleloos genieten van de 350 jaren koloniale winst( BATIG SLOT).

   • P.Lemon zegt:

    Heer Suparmo om het “lijden” van de indische gemeenschap geheel in de schoenen te schuiven van de Nederlandse overheid is m.i. een te kort door de bocht…..
    Gedurende die 3 eeuwen hebben de volkeren nadat de zeeroutes in kaart werden gebracht elkaar over en weer bezocht, veroverd, bezet, handel gedreven, strijd geleverd en vrede gesloten.
    Als zeevarende natie was nederland toen in het voordeel helemaal de archipel te kunnen bereiken en daar uiteindelijk in het feodale tijdperk waar de inheemse adel de dienst uitmaakte verbonden te sluiten in beider voordeel. Enfin uiteindelijk gaf de nederlandse militaire macht schijnbaar de doorslag wie er over de archipel de scepter mocht zwaaien (bestuur) en werd de archipel een wingewest (kolonie). De ontmaskering kwam door de japanse soldaat die de echte (adellijke)heersers met het in verhouding klein indisch leger en koloniale ‘rijk” ontmantelde. Helaas mochten na de japanse bezetting, waarin het nationalisme werd gevoed door ( en mede door de ongekende wreedheid van) de nieuwe ‘bezetter, de europeaan en indische gemeenschap geen deel meer uitmaken van de bevolking. Tja dat Nederland nog in het achterhaalde sprookje (koloniaal bestuur cq gemenebest) geloofde en soldaten stuurde was meer een reflex om nederland financieel op de been te houden. Welke overheid zou in die situatie niet die fout maken?
    Die culprit kun je dan beter verdelen over de genoemde hoofdrolspelers in het drama, waardoor we ons geboortegrond hebben verloren.

    • wal suparmo zegt:

     Met CULPRIT bedoel ik de TOTAAL onverandwoordelijke : “verdediging” van Ned Indie,extreem gespronen zelfs met TEGENZIN . En zelfs misschien alleen maar om de leiders een kans tegeven naar Austalia te vluchten. En de 2 kans is toen generaal Spoor succes had, hem niet te ondersteun met grof gezegt hem te veraden of misschien minstens een oplossing te vinden zo als de Engelsen met GROOTENDEEL hun kolonien . Waarom hebben de Engelse Indo’s minder geleden dan de Hollandse?

    • wal suparmo zegt:

     Met CULPRIT bedoel ik de TOTAAL onverandwoordelijke : “verdediging” van Ned Indie,extreem gespronen zelfs met TEGENZIN . En zelfs misschien alleen maar om de leiders een kans tegeven naar Austalia te vluchten. En de 2 kans is toen generaal Spoor succes had, hem niet te ondersteun met grof gezegt hem te veraden of misschien minstens een oplossing te vinden zo als de Engelsen met GROOTENDEELS hun kolonien . Waarom hebben de Engelse Indo’s minder geleden dan de Hollandse?

  • Arthur Olive zegt:

   Heer Henk, het spijt me te lezen dat u zich eenzaam voelt in dat koude Nederland en dat al uw geliefden er niet meer zijn.
   Niet dat het een compensatie is, maar als u een leuke jeugd heeft gehad in lief Indie voor de oorlog dan bent u benijdenswaardig voor velen van de volgende Indische generaties die dat zo wreed is ontzegt.

  • Ron zegt:

   Via het Indo blad in CA geven mensen die zich eenzaam voelen hun telefoon nummer op, zodat anderen hun even kunnen bellen. Een gesprekje van een kwartier, half uur en het kan helpen. Waarom bestaat het in Nederland niet? Ik heb deze mensen ook wel eens gebeld en gewoon een praatje gemaakt. Een paar vragen en je hoort gewoon waar ze over willen praten.

 5. P.Lemon zegt:

  Heer Suparmo. ” engelse indo’s cq de Eurasians minder geleden”?
  —Ws niet zoals in het artikel vdhr Loekie vermeld dat ‘ze’ een bedenkelijke rol tijdens de japanse tijd speelden. Want de auteur was er benieuwd naar hoe deze bevolkingsgroep de bezettingsjaren en later is doorgekomen.

  cit: “This article also made me realize that I don’t think the issue of Eurasians in the period of decolonization has been studied in much detail (I think that a little bit has been written about the question of citizenship), but that would also be fascinating to look at comparatively across the region.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.