Indisch-Moluks evenement bij Koekenbier


BersaMaju organiseert op zaterdag 26 november in Koekenbier te Alkmaar een evenement ter behoud van de Indisch-Molukse cultuur en promotie van meer interactie tussen de generaties in deze cultuur. Velen herinneren zich wellicht nog wel de feesten van de Vereniging Tropenvrienden Alkmaar, die hetzelfde doel hadden. Van 14:00 tot 18:00 uur staat ‘Indoroutes’ op het programma en van 20:00 tot 02:00 uur ‘Pesta BersaMaju’. Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

27 reacties op Indisch-Moluks evenement bij Koekenbier

 1. Ron Geenen zegt:

  Er is sinds 70 jaar wel wat verandert in Alkmaar jegens de Indo’s.
  http://myindoworld.com/vreemd-optreden-van-de-alkmaarse-politie-tegen-indo-familie/

   • Ron Geenen zegt:

    Ja, Loekie, ik ken al die verhalen. Heb zelf op mijn website wat geschreven en daarnaast heb ik per email met Peter Schumacher contact gehad. Het maakt niets uit wat voor nationaliteit de dames en heren hadden en wat voor positie ze bekleedden. Wanneer veel geld en juwelen, vooral gestolen, van vele arme mensen, betrokken waren en opgeslagen door een groep boeven, dan verhuisd het van de een naar de ander. En aan het eind blijft er niets over. Vermoedelijk waren er ook juwelen van uw en mijn familie bij. De meer ik lees en spit in het verleden, de meer ik er achter kom,dat geen een mens wat betreft geld en andere waarden, niet is te vertrouwen. Zelf de gelovigen niet. Of juist niet. In wezen is de mens het meest onbetrouwbare wezen op deze aardkloot. Immers wat zouden wij Indo’s gedaan hebben als we aan het einde van de oorlog en na ruim 3 jaren honger hebben geleden, gedaan hebben als wij die berg juwelen en geld zagen liggen.

    • bokeller zegt:

     Oei Pak Ron,
     ## De meer ik lees en spit in het verleden, de meer ik er achter kom,dat geen een mens wat betreft geld en andere waarden, niet is te vertrouwen.##

     Hier neem ik ’t voor mezelf op en wel
     toen we het allemaal moeilijk hadden ,trof ik
     bij stomme toeval kostbaarheden ,die verstopt
     waren onder de dakspanten.
     Als Knil-militair en velen met mij bleven af
     van de bezittingen /kostbaarheden die we
     onbeheerd aantroffen.
     Ik heb ’t wel in handen gehad,maar geen haar
     op mijn hoofd dacht eraan om ’t te houden.
     En in mijn omgeving dachten ze er net zo over.
     siBo

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””Als Knil-militair en velen met mij bleven af
     van de bezittingen /kostbaarheden die we
     onbeheerd aantroffen.”””””””””””””

     Gelukkig dat je het mij schrijft. Er zijn ook vele uitzonderingen. Maar door het bos ziet men vaak de bomen niet meer. Via het nieuws lees en zie ik hoe tegenwoordig ook hoe vele oudjes van hun schamele oude dag centjes door jonge macho mensen worden beroofd. M.a.w. je kan toch geen mens vertrouwen?

    • Jan A. Somers zegt:

     “dat geen een mens wat betreft geld en andere waarden, niet is te vertrouwen.” Goh, geen een mens, ik dus ook niet. Eindelijk geassimileerd! Ik heb in Indië overigens nog nooit veel juwelen gezien. Zelfs niet bij mijn ouders, en dat waren toch uitbuitende kolonialen?

    • Pierre de la Croix zegt:

     ” …… dat geen een mens wat betreft geld en andere waarden, niet is te vertrouwen ….”.

     De dubbele ontkenning maakt de boodschap positief, dus ….. “ieder mens is te vertrouwen …..”. Daarbij zou ik weer een kritische kanttekening kunnen plaatsen.

     Over kostbaarheden, c.q. juwelen gesproken: Ik dacht dat in het oude Indië goud en juwelen heel populair waren. Een iegelijk – vooral de Indische dames en ook de inlandse uit de hogere kringen – die wat centjes had kunnen sparen zette die om in ringen, armbanden, broches, kettingen. Daar kon je mee pronken.

     Na de bezettingstijd (1942 – 1946) had niemand meer juwelen. Indien niet gerampokt, alles vertjatoet om in leven te blijven.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””Over kostbaarheden, c.q. juwelen gesproken: Ik dacht dat in het oude Indië goud en juwelen heel populair waren. “”””””””””””

     Is dat niet nog steeds zo? Vooral nu de feestdagen in aantocht zijn, zijn de advertenties van juwelier winkels overal te zien. Tenminste hier in CA.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Daar kon je mee pronken” Ja, maar vooral belasting ontduiken. Kon je dus niet opgeven voor rechtsherstel. Anderen kochten Indische staatsschuld (gewilde belegging, ook in het buitenland), ook onder de bultzak. Kon je dus niet opgeven voor rechtsherstel. Mijn vader gaf alles gewoon op bij de bank en belastingen. Werd voor gek uitgemaakt. > 100% rechtsherstel.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ik begrijp niet hoe je met de aankoop van goud en glimmertjes van zuur verdiende spaarcentjes (waarover, naar ik aanneem, al netjes inkomstenbelasting is betaald) de belasting nog eens kunt ontduiken.

     Mijn Javaans-Sumatraanse grootmoeder kocht voor de oorlog van haar weduwepensioen zo nu en dan een gouden tientje. Daar hebben we in de oorlog een poosje van kunnen leven. Indische Staatsschuld kon je in de Japanse tijd niet opeten.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””Ik begrijp niet hoe je met de aankoop van goud en glimmertjes van zuur verdiende spaarcentjes (waarover, naar ik aanneem, al netjes inkomstenbelasting is betaald) de belasting nog eens kunt ontduiken. “”””””””””””

     “Vermoedelijk is dat wat de heer Somers ook voorstaat. Belasting over belasting en nogmaals belasting betalen. Is dat niet de politiek op zijn best. De kleine man/vrouw heeft daar een ander woord voor: stelen! Wanneer je als oudere wat spaarcenten op de bank heb, wordt dat ook belast..

    • Jan A. Somers zegt:

     Belasting ontduiken? Behalve de inkomstenbelasting is /was er nog de vermogensbelasting. Vermogen bij banken, beleggingsfondsen e.d. staan zwart op wit. Kun je niet omheen bij de aangifte. Maar die documenten en sieraden onder de kolong niet. Als je al je gegevens bij de bank had genoteerd, kreeg je na de oorlog alles terug. Ook als je alle gegevens kwijt was zoals bij de meesten. Het is altijd de administratie die telt, niet de papiertjes die ik al dan niet in huis heb.
     “wat de heer Somers ook voorstaat” Ik sta niets voor, ik schik me naar de regelingen die op democratische wijze tot stand zijn gekomen. Vermogensbelasting 1,2 % (vanaf een bepaald belastingvrij minimum). Ik betaal graag nog meer belasting, dan houd ik ook meer over! In Nederland is de winstbelasting 20%, in de USA, dacht ik, 35%.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””””””Ik betaal graag nog meer belasting, dan houd ik ook meer over! In Nederland is de winstbelasting 20%, in de USA, dacht ik, 35%.”””””””””””””

     Ik niet, want dan houd ik nog veel meer over. En dank zij de overeenkomst tussen NL en US, betaal ik helemaal niets. Alleen mijn vrouw die als ambtenaar 15 jaren in Den Haag bij de politie heeft gewerkt, moet van haar ABP pensioentje ongeveer 10% belasting betalen.
     Nederlanders in NL moeten bij een hoger spaarrekening van ongeveer 22000 Euro op een bank over het meerdere? belasting betalen. In de US ligt die grens tussen de $80000 en $90000.
     Mijn centjes bij de ING in NL wordt dus niet meer in NL belast en in de US is alles vrij. Ook staan de centjes in NL apart van de centjes die ik op een Amerikaanse bank heb staan.
     PS: En volgend jaar met Trump in het Witte Huis gaan de belastingen nog meer omlaag. Op mijn oude dag heb ik daar geen problemen mee.

    • Jan A. Somers zegt:

     Vergeten: Die kleine man/vrouw heeft niets te klagen. Valt meestal in de groep van heffingsvrij vermogen, zoals de meeste Nederlanders. En als je over je pensioen ook inkomstenbelasting moet betalen is er toch ook geen probleem? De premies waren aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Wij noemen dat uitgesteld salaris waarover geen inkomstenbelasting is betaald.

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””Wij noemen dat uitgesteld salaris waarover geen inkomstenbelasting is betaald.”””””””””

     Lees mijn vorige uitleg over de NL-US belasting overeenkomst. Mijn voordeel.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ik voel mij niet plaatsvervangend beledigd hoor, maar ik geloof niet dat mijn grootmoeder die van haar weduwenpensioen een set gouden kabajaspelden kocht en af en toe een gouden tientje over die investeringen vermogensbelasting moest betalen. Als dat zo zou zijn, dan had ze het denk ik wel gedaan. Ze was “law abiding”.

     Het detail ken ik niet, maar feit is dat “wij” het als buitenkampersfamilie een poosje hebben kunnen uitzingen dankzij de spaarzin van mijn grootmoeder.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””Het detail ken ik niet, maar feit is dat “wij” het als buitenkampersfamilie een poosje hebben kunnen uitzingen dankzij de spaarzin van mijn grootmoeder. “””””””””””””

     Ook de gevangenen in de Jappen concentratiekampen hebben vaak eten en medicijnen kunnen kopen met als betaalmiddel juwelen, goud en zilver en daarmee hun leven kunnen redden.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Nog een Pee-Esje dat mij van het hart moet, n.a.v. deze opmerking van Pak Somers: “Maar die documenten en sieraden onder de kolong niet. Als je al je gegevens bij de bank had genoteerd, kreeg je na de oorlog alles terug”.

     Ik weet het niet, maar ik heb niet gehoord dat mijn grootmoeder na iedere aankoop van een gouden tientje of een kabajaspeld in de bètjak naar de bank is gesneld om deze in een kluis te laten bewaren en registreren. Had ze dat wel gedaan, dan had ze er tijdens bezettingstijd misschien niet aan kunnen komen en hadden wij minder eten gehad.

     Pak Pierre

    • Arthur Olive zegt:

     Vermogingsbelasting is een regeling die op democratische wijze tot stand is gekomen schrijft heer Somers.
     Wat niet juist is is dat deze belasting van 1,2% gebaseerd is op 4% inkomen ongeacht of dat wel zo is of niet. Meestal is dat niet zo.

     In de VS is de winst belasting van 35% alleen voor professional corporations en niet voor gewone corporations.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””In de VS is de winst belasting van 35% alleen voor professional corporations en niet voor gewone corporations.””””””””

     En anders beginnen ze een Postbus bedrijf in NL.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Voor zover ik weet gaat de Nederlandse fiscus uit van de fictie dat men 4 % rendement op vermogen behaalt. Over deze 4 % moet 30 % belasting worden betaald (vanaf een bepaalde drempel).

     Vermogensbelasting is dus 30 % over 4 % vermogen is 1,2 % van het vermogen, minus belastingvrije drempel.

     Bij de huidige rentestand is het misschien voordeliger vermogen onder de kolong te bewaren. Maar hoedt u dan voor de rampokkers!

     Pak Pierre

 2. Huib Otto zegt:

  Bovendien was het bezit c.q. belegging in goud en juwelen tenminste waardevast. Zal met de tijd nog heugen dat na de oorlog al het papiergeld doormidden geknipt moest worden en je nog maar de helft van de waarde bezat.. Was voor menigeen een enorm klap. Stel je maar eens voor dat dat nu ook met de euri zou gebeuren. Sorry….gebeurt eigenlijk al.
  Dan is het beleggen in goud en juwelen toch beter en veiliger. Kan me nog goed herinneren dat je toen nog guldens en rijksdaalders van zilver had. Mijn moeder spaarde haar zuur verdiende centjes in blikken trommels vol met dat goedje. Gewoon onder in haar klerenkast. Als teener heb ik zelfs van een paar munten een mooie zilveren zegelring met wapen en initialen laten maken. Helaas in de loop van een mensenleeftijd kwijt geraakt. Net als mijn gouden trouwring trouwens. Waarschijnlijk ligt die nog ergens onderin een kast waar je nooit meer naar omkijkt.

  • bokeller zegt:

   Tsja Pak Pierre,
   De oude truc om je kapitaal in dicht gesoldeerde
   petroleumblikken op een geheime plek,onder de
   grond te stoppen wachtend op betere tijden
   is geen sprookje.
   Driemaal mocht ik oudere [ Rijke) mensen,die
   hun kostbaarheden verborgen hadden,bijstaan om
   deze ingegraven petroleumblikken op te delven en
   naar veilig gebied te vervoeren.
   En het ging echt niet om ’n ringetje of zo.
   siBo

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja … die geheime plekken waren vaak niet zo geheim. Wat doe je in de haast, als de Japanners al in aantocht zijn en de chaotische uittocht richting de veilig geachte bergen is begonnen? Je zoekt snel een plekje in de tuin, bij de waterput of 4 meter noordoost van de djeroekboom. Teruggekomen uit het kamp blijkt de schat te zijn verdwenen. Een loewak misschien die er van door ging met de buit of de huismomok?

    Dan is er ook het verhaal van de trouwe baboe, die de waardevolle spullen van meneer en mevrouw in de kampong had verstopt en na de oorlog …… teruggegeven.

    Pak Pierre

    • Arthur Olive zegt:

     Dan is er ook het verhaal van de trouwe baboe, die de waardevolle spullen van meneer en mevrouw in de kampong had verstopt en na de oorlog….. teruggegeven.

     In het geval van, dr George (Frits) Lucardie, die met zijn vrouw en enkele kinderen door de jap in Tarakan, Borneo zijn vermoord waren het geen spullen maar een 8 maanden oude baby die waarschijnlijk door hun baboe, Ripah, de dood ontsnapte.
     Wijlen mijn neef, Frank Lucardie, die in Las Vegas woonde, heeft verschillende pogingen gedaan om te achterhalen wat er met zijn zusje Gertrude is gebeurt en of ze misschien is opgebracht door haar trouwe baboe.

     dutcheast-indies.blogspot.com/2009/10/in-search-of-truth-please-help.html

    • Arthur Olive zegt:

     Misschien gaat het deze keer beter.
     http://dutcheast-indies.blogspot.nl/2009/10/in-search-of-truth-please-help.html

     (edit van Boeroeng help-html= fout, moet zijn help.html )

    • Pierre de la Croix zegt:

     Lijkt een heel klein beetje op de bekende geschiedenis van Bertha den Hartog.

     Baboe Ripah met kind was dus na de oorlog niet te traceren. Zou niemand hebben geweten waar ze was gebleven? Zo groot is Tarakan toch niet.

     Moge Gertrude toch het geluk hebben gevonden.

     Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.