Indisch Centrum kan op Bronbeek in Arnhem blijven

herinneringscentrumbronbeekgelderlander.nl:Het is mogelijk om het Indisch Herinneringscentrum (IHC) op landgoed Bronbeek te behouden en te ontwikkelen tot een volwaardig nationaal ontwikkelingscentrum. Dat staat in een een nog vertrouwelijke notitie van voormalig Gelders gedeputeerde Hans Esmeijer.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Indisch Centrum kan op Bronbeek in Arnhem blijven

 1. Boeroeng zegt:

  De belangrijkste klacht van het herinneringscentrum is dat men te weinig ruimte heeft oa voor een ontmoetingscentrum. Wat ik begreep is die ruimte er wel is in het bijgebouw waar ze zitten, maar de commanders willen die niet afstaan.
  Dan wordt het een kwestie dat een minister ingrijpt. Die ruimte geven , de commander overrulen.

 2. Boeroeng zegt:

  Jeanine Hennis-Plasschaert is de minister van Defensie. Zij kan een bevel geven om ruimte vrij te maken voor IHCB, Maar Jet Bussemaker was een tijdje bestuurslid van IHCB, Zij zit ook in de regering en kan aan wat jasjes trekken,
  Om Bronbeek te laten uitgroeien tot een herinnerings- en ontmoetingscentrum van de Indische gemeenschap was haar idee onder het laatste kabinet Balkenende in 2008.

 3. Huib Otto zegt:

  Even een vraagje
  Is het nog wel politiek correct om een Herinneringcentrum aan een koloniaal verleden aan te houden. Zijn dit al niet de achterhoede gevechten om tot een volledige ontkenning van het bestaan van een koloniaal verleden te komen? Zodra de laatste Bronbeek bewoner is heen gegaan zal de tent wel gesloten worden en gaan de spullen linea recta retour naar Indonesia
  in ruil voor nog betere handelsbetrekkingen.
  In het kader van “Weg met Ons Verderfelijk Verleden.”

  • Pierre de la Croix zegt:

   Tja …. misschien kan je de ruimten dan beter beschikbaar stellen aan de Alzheimer Stichting en het Indisch Doven Instituut.

   Pak Pierre

  • RLMertens zegt:

   @HuibOtto; ‘ons verderfelijk verleden’ – Het is natuurlijk van de zotte geweest om juist dit herinneringscentrum hier bij een ‘koloniaal thuis’ van oud gedienden te vestigen. Of men had verwacht dat dat roemrijk verleden(daar werd iets groots verricht!) voor eeuwig met de bewoners en het instituut verbonden bleef. Echter het voort schrijdend inzicht in ons verleden heeft toegeslagen. Vooral ‘de brandende kampongs van gen.Spoor zal voor de bewoners een bittere pil zijn geweest.

   • Jan A. Somers zegt:

    Dus: Bronbeek hoort niet bij onze Indische herinnering?

    • Pierre de la Croix zegt:

     Volgens de heer ing. R.L. Mertens overduidelijk NIET.

     Maar hij draait misschien bij als we de kanonnen die we ooit op de Atjehers buit maakten uit het tehuis takelen en terugzenden aan de rechtmatige eigenaren, samen met het boedeltje van Nusantara. Die kanonnen zullen ook best een hoge schrootwaarde hebben, net als de kanons van onze kruisertjes.

     Dan wordt het tehuis weer een gezellig home voor moegestreden strijders (m/v), met een biljart en de bingo op woensdagavond. Blauwe hap afgeschaft. Niets dat nog aan ons duistere verleden in de Oost herinnert.

     Pak Pierre

    • RLMertens zegt:

     JASomers; ‘dus Bronbeek hoort niet etc.’ – Hoezo; wat een vreemde conclusie? Mijn opmerking is; dat het nu een ‘pijnlijke samen gaan’ is; tehuis/bewoners en herinneringscentrum!

    • Jan A. Somers zegt:

     Als u goed leest ziet u een vraagteken!

  • RLMertens zegt:

   @PP; ‘de ruimten tbv. het Indisch Doven Instituut’- De Oost Indische doven?

 4. Pierre de la Croix zegt:

  Nu maar ijverig graven naar Jeanines Ahnen. Misschien heeft ook zij een Indische overgrootmoeder.

  Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.