1942 het laatste goudtransport Batavia-New York

verdwenengoud4
update van 2 april:
Het beloofde verhaal van goud van de Javasche bank terwijl men  na de oorlog rekeninghouders niet uitbetaalde…… verwijzend naar het Japans leger, die alles zou hebben opgeslokt.

Klik op het plaatje voor het artikel in de Leeuwarder Courant.
Bron is Griselda Molemans via  ‘opgevangen in andijvielucht‘.

 

Bericht van 29 maart:

Dit is gerelateerd aan  claim 9 van het boek Opgevangen in andijvielucht

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

37 reacties op 1942 het laatste goudtransport Batavia-New York

 1. Ron Geenen zegt:

  Dat is genoeg geld om alle Indische mensen die alles toen verloren hadden, te compenseren.
  Maar dat zal (voorlopig) een droom blijven.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Mooi scheepje, die Java. Aan de pijp te zien van de Stoomvaart Mij Nederland.

   Kom d’r nu maar eens om. De zee zit vol met van die reusachtige varende blokkendozen, zo volgestouwd met containers dat kapitein en stuurlieden op de brug op hun tenen moeten lopen om nog net over de gestapelde deklading heen te kunnen kijken.

   Pak Pierre

   • Ron Geenen zegt:

    “”””Kom d’r nu maar eens om. De zee zit vol met van die reusachtige varende blokkendozen””””””

    Zegt dat wel. Wat dat betreft zie ik liever een schoon dek en zelf een tanker. Ben benieuwd of er nog in de machinekamer wacht wordt gelopen. Of zitten ze nu in een AC gekoelde kamer te kaarten. Ik hoor ook dat de reizen niet langer dan 4 maanden mogen zijn en dus een verplichte aflossing.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja … het is waar van die aflossingen. En dan nog iedere dag bellen met moeders. Papjongens.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     IJzeren mannen vervangen door plastic jongens, heb ik ergens gelezen.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Voordeel van plastic: Het roest niet.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””Voordeel van plastic: Het roest niet.””””””””””””

     Op den duur valt het in kleine stukjes uitelkaar. De zee zit er vol van.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ron Geenen zegt 30 maart 2016 om 16:57 in reactie op “Voordeel van plastic: Het roest niet”: “Op den duur valt het in kleine stukjes uitelkaar. De zee zit er vol van”.

     Tja … kunnen de albatrossen het beter doorslikken. Vraagt vader Albatros aan moeder Albatros: “Alweer plasticsoep vandaag?”.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””: “Alweer plasticsoep vandaag?”.””””””””””

     En jullie kunnen in NL binnenkort weer genieten van de nieuwe haring met plastic en uitjes.

  • H J Anthonijsz zegt:

   “Zie ginds komt de stoomboot……………

   • Ron Geenen zegt:

    “Zie ginds komt de stoomboot……………

    Ik weet het niet. Maar het is niet funny als je iedere keer hoort hoe uit de periode enorme bedragen gewoon verdwijnen. Daarbij is de NL regering er beslist van op de hoogte. Maar als het aankomt om de Indo massa te compenseren is niemand thuis. Het is te hopen dat die vuile was eens boven tafel komt en niet verdonkermaand en afgeleid wordt door bepaalde misdaden van militairen van toen.

 2. George zegt:

  Makkers staakt Uw wild geraas, het heerlijk avondje is gekomen. Don’t give up the ship!

 3. Don’t give up the ship, just give up the gold. De armen blijven arm en de rijken blijven rijk.
  Cap

 4. rob beckman lapre zegt:

  Volgens conversie-tabel zou de 251.8 miljoen “toen guldens” nu zo’n 3.561 miljard euro ( rente?) waard zijn. Mij moeder had ook een levens-verzekringspolis voor Pa.Omdat het tijdens Bersiap kwijt was geraakt, keerde de “Nilmij”(?) geen cent uit.Dat lijkt veel op het “niet kunnen bewijzen Nederlands Staatsburger te zijn” (en dat terwijl mannen uit die families begin 1942 WEL onder de wapenen werden geroepen,omdat men “meende NL staatsburger te zijn”).Zeg maar zo “verschil moet er zijn/blijven?”.

  • Jan A. Somers zegt:

   Gek, mijn ouders hadden een verzekering bij de Nillmij en een bij de Schiedamse. Na de bersiap ook geen papieren meer. Was in Nederland geen probleem. De bedrijfsadministratie is bepalend, ook als je zelf nog wel papieren hebt. Is dus uitbetaald. Maar van Amerikaanse en Australische bedrijven werd niet uitgekeerd. Veel mensen in Indië hadden daar polissen, waren goedkoop,

 5. Jan A. Somers zegt:

  “Onbekend feit: vanuit Batavia zijn met meerdere transporten goudstaven en gouden munten overgebracht naar de Federal Reserve Bank in New York.” Na afloop van de expeditie was het normaal bekend bij de mensen die oorlogsmaterieel ermee moesten betalen. En voorraden hulpgoederen. Niet alleen naar de VS, ook naar Australië en Zuid-Afrika. Het kwam onder beheer van Smits, directeur-secretaris van de Javasche Bank Toen mijn moeder vlak voor de capitulatie drie maanden salaris moest ophalen (kreeg ze betaald in muntgeld), vertelde die kassier dat de edelmetalen ( niet alleen goud) en het bankpapier al was weggebracht. In mei 1940 gebeurde dat ook in Nederland via Hoek van Holland. Dit zijn in oorlogstijd normale zaken, alleen geheim gedurende het transport.

  • PLemon zegt:

   @Hr J.S. ….meerdere transporten goudstaven en gouden munten overgebracht naar de Federal Reserve Bank in New York.” 

   ***Goudvoorraad
   Nederland stalde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zijn goudvoorraad voor een deel in het buitenland uit angst dat de Duitsers ermee vandoor zouden gaan. 
   Nog steeds ligt het overgrote deel van onze 612 ton aan goud opgeborgen in kluizen over de grens. Zo’n 31 procent ligt in New York, 20 procent in Canada en 18 procent in Groot-Brittannië. De overige 31 procent rust in de vorm van duizenden goudstaven in de kluis van De Nederlandsche Bank. 
   Het gerucht gaat dat een directeur van de bank ooit tegen een van zijn gasten in de kluis zei: “Als jij er in slaagt om een zo’n baar met twee vingers op te tillen, is-ie van jou.” Een goede deal, want een zo’n baar is nu 400.000 euro waard. Wat de gast niet wist: zo’n staaf weegt 12,5 kilo.
   http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/4251207/2016/02/24/Waarom-wil-De-Nederlandsche-Bank-de-goudvoorraad-verplaatsen.dhtml

 6. bokeller zegt:

  De schatten van de Sultan van Langkat, had ik
  mee helpen verhuizen.
  Toen er per ongeluk [?] een goed afgesloten kistje
  opensprong konden we aan het gewicht wel vermoeden
  wat er verder in de kisten zaten.
  Na wat bedankjes,konden we huiswaarts gaan.
  siBo

 7. eppeson marawasin. zegt:

  @ Terwijl de geallieerde marinevloot zich groepeert om de bezetting van het hoofdeiland Java te voorkomen, verlaat op 20 februari 1942 het koopvaardijschip Java in het holst van de nacht de haven van Batavia. Aan boord bevindt zich de laatste lading goud.@

  — Naamgenote Hr.Ms. Java https://nl.wikipedia.org/wiki/Hr.Ms._Java_(1925) was op 27 februari 1942 een geheel ander lot beschoren.

  https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2012/02/27/unieke-film-van-hr-ms-java-boven-water-video

  e.m.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Uit de Wikipedia, waarnaar Pak Eppeson verwees:

   “8 november 1928 vertrok het schip vanuit Soerabaja voor vlagvertoon naar China en Japan, waar men deelneemt aan een vlootrevue ter gelegenheid van de inhuldiging van de Japanse keizer Hirohito”.

   “Het kan verkeren” sprak Bredero ……

   Pak Pierre

 8. Griselda Molemans zegt:

  @Jan Somers: U mist de crux van de ontdekking van de geheime documenten in het archief van de Federal Reserve in New York: tot op de dag van vandaag wordt door zowel het NIOD als DNB ontkend dat er goud en geld vanuit Batavia naar New York is weggesluisd. Het totaalbedrag van (destijds) een kleine 500 miljoen gulden is altijd buiten de boeken gehouden.

  • Jan A. Somers zegt:

   De primaire bron van mijn kennis weet ik op dit ogenblik niet meer uit mijn hoofd. En in de memoires van Van Mook: (…) zodat een niet onbelangrijk vermogen aan buitenlandse valuta te onzer beschikking bleef, (…). Dit vrije vermogen werd nog vergroot door tijdige afvoer van het goud van de Javasche Bank, terwijl wij door de nog kort vóór de bezetting voltooide concentratie van dit bezit (…) de vrije beschikking er over konden behouden. Uit de voetnoot: (…) door een fiduciaire overdracht, deels aan onze gezant te Washington, deels aan de Nederlandse Aankoopcommissie te New York. Er zijn toch ook betalingen met dit goud gedaan, waarvan nog ‘bonnetjes’ in het archief van de Javasche Bank moeten zijn. En is er in het archief van de beherende directeur-secretaris van de Javasche Bank niets te vinden? Er werd met dit goud e.d. toch volop gehandeld? Dat het niet werd rondgebazuind is een ander verhaal, maar onbekend was het niet. En ik ben geen archiefmuis!!

   • Griselda Molemans zegt:

    Federal Reserve Bank in New York. Geheim archief. Declassified in 2007. Waarom zouden de memoires van Van Mook de kapitaalvlucht naar New York vermelden wanneer dit al die jaren geheim is gehouden? Dat heet schijntransparantie.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Waarom” Dat weet ik ook niet. Dat boek is van 1949. Opgedragen aan vriend en medestrijder Raden Abdulkadir Widjojoatmodjo! Mijn moeder hoorde het in 1942 van de kassier van het Gouvernementskantoor in Soerabaja. Kreeg drie maanden salaris mee in klein muntgeld. Heel veel dubbeltjes en kwartjes! Te zwaar om nog over te brengen naar USA.. Met drie zakken geld in de dogkar (sado?) naar huis.
     Wat uit mijn achterhoofd opgediepte kennis: Als getuige bij het huwelijk van een studievriend logeerde ik (in 1956) bij zijn ouders. Zijn vader was in Nederland in de meidagen 1940 betrokken geweest bij het goudtransport met een torpedobootjager uit Hoek-van-Holland. Heeft daar zelfs nog een lintje voor gekregen. Verhalen over die klus die in twee dagen geklaard moest zijn. Hij dacht dat de goudtransporten in Indië veel beter waren georganiseerd. Hij kende alleen de details van collega’s, meer niet. Maar hij wist ervan af. Net als mijn moeder.
     Van die edelmetalen moesten in Amerika en Australië allerlei grote zaken worden betaald. Maar de Javasche Bank had geen rugdekking meer, daar alle dekking nu bij de Nederlandse overheid lag. Voor die betalingen moest dus een autorisatie komen vanuit de ambassade in Washington. De afdeling die dat deed moest natuurlijk weten wat en waar die dekking was.
     Bij een bank zijn alle tegoeden vertrouwelijk/geheim, ook voor archiefmuizen. Alleen bereikbaar voor de rekeninghouders. NIOD en DNB krijgen bij mijn bank ook geen toegang tot mijn rekening. Ik weet het, van mijn kant alleen maar wat losse flodders. Maar het blijkt dat velen afwisten van deze ‘zeer geheime’ zaken. Meer weet ik niet, en ik vind dat ook niet zo belangrijk.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Dat heet schijntransparantie” Sorry vergeten. Misschien???: Van Mook was uiteindelijk de man die in eerste instantie die aankopen moest regelen. En zorgen dat er betaald kon worden. Hij schrijft niet voor niets: “de vrije beschikking er over konden behouden”. En is daar administratief waarschijnlijk niet zelf mee bezig, daar heeft hij ‘mannetjes’ voor. En wat is een geheim als méér dan één er van af weet? Volgens mij was de hele administratieve keten tussen Australië en Washington ermee bezig. Ik dacht ook dat het om méér ging dan 500 miljoen. In militaire dienst had ik achter mij een kast met ‘geheim’ erop. Had mijn voorganger achter gelaten.

   • PLemon zegt:

    @Hr J.S. “ben geen archiefmuis . ..”

    In het archiefmateriaal vd Nederlandse Bank kan rondgeneusd worden…🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎🔎☑

    ***
    24527 e.a. Stukken betreffende het handels- en betalingsverkeer tussen Nederland en de Verenigde Staten – Federal Reserve Bank of New York 1928 – 1985
    36 omslagen
    24531 Correspondentie en notities onder andere over de herwaardering van de goudvoorraad van De Nederlandsche Bank, de opening van een bankrekening op naam van De Nederlandsche Bank in de boeken van de National City Bank of New York en de vaststelling van het bedrag van de te sluiten verzekering bij de verzending van goud van Nederland naar Amerika 1933 – 1940
    24532 Correspondentie betreffende de afgesproken codewoorden en
    geautoriseerde handtekeningen 1935 – 1940
    24533 Correspondentie en notities betreffende de aankopen en verkopen van guldens in New York door bemiddeling van de Federal Reserve Bank of New York 1936 – 1940

    26911 Stukken betreffende de aan en verkoop van goud en dollars ten behoeve van de reserves van de Javasche Bank (op 1 juli 1953 verandert de naam van deze bank in Bank Indonesia) – Nederlands Indië (Indonesië) 1948 – 1953
    26916 Stukken betreffende de aan- en verkoop van goud door de Javasche Bank – Nederlands Indië (Indonesië) 1947 – 1952

    http://www.dnb.nl/…/2.25.70.07%20archief%20van%20de%20afdeling%20Buite...

    • Griselda Molemans zegt:

     De geheime ‘power of attorneys’ met de Federal Reserve Bank dateren uit 1942. Succes met het zoeken naar de documenten.

 9. bokeller zegt:

  Er werd een complete wapen en vliegtuigfabriekslijn
  opgebouwd, waar later na de oorlog niets meer van
  terug te vinden is.
  Misschien van deze goudstaven de betalingen verricht.
  siBo

  • PLemon zegt:

   @Hr Bo…”betalingen met de goudstaven verricht”

   …en gaten in het nationaal huishoudboekje gedicht.

   ***Nederland verplaatste zijn goud in het verleden wel vaker. Zo bracht Nederland een deel van het goud noodgedwongen over van Australië naar Londen toen de Reserve Bank of Australia besloot de kluizen te sluiten.

   In 1992 had Nederland nog 1.753 ton goud. Daar speelden later de paarse kabinetten van Wim Kok en Gerrit Zalm mooi weer mee. Er werd 1.082 ton verkocht voor 10 miljard euro. Dankzij de goudverkopen – samen met die van het andere tafelzilver zoals de staatsbelangen in KPN, de Postbank en DSM – kon Nederland de nationale schuld zo veel verminderen dat het zich kon plaatsen voor de eurogroep. Later werden nog kleine hoeveelheden te gelde gemaakt.

   De resterende 612 ton goud is het laatste reservepotje voor toekomstige generaties. Tot nu toe werd altijd heel geheimzinnig over de goudvoorraad gedaan. Pas sinds kort weet iedereen dat er maar 67 ton in de kluizen van De Nederlandsche Bank in Amsterdam zelf ligt. Er is 112 ton (18 procent) bij de Bank of England opgeslagen in de City van Londen, en 122,5 ton (20 procent) bij de centrale bank van Canada in Toronto. 

   Het overgrote deel, 321 ton, lag tot dit jaar in de kluis van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, in New York. Deze kluis zou ergens zijn ingegraven op 25 meter diepte, de vijfde verdieping onder de grond. In de afgelopen tijd ontstonden allerlei samenzweringstheorieën dat het goud hier allang zou zijn verdwenen en ingepikt door de Fed die met een dreigend faillissement van de VS in het vooruitzicht het goud zou kunnen toeëigenen. Daarnaast zou door een orkaan à la Sandy zou het hele Fedgebouw omver kunnen blazen waarna plunderaars er met de staven vandoor zouden kunnen gaan.
   http://www.volkskrant.nl/economie/de-nederlandsche-bank-verscheept-in-diepste-geheim-122-5-ton-goud~a3795249/

 10. Jan A. Somers zegt:

  Ik begrijp eigenlijk nog steeds het probleem met dat goud niet. Dat goud is van de circulatiebank (Javasche Bank) als rugdekking voor het papieren geld en de staatsschuld. De gouden standaard is weliswaar sinds de jaren 30 niet meer in gebruik, maar bij een slechte economie moet de staat wel eens veel bij lenen, en die obligaties moeten dan wel een degelijke basis hebben om de te betalen rente laag te houden. Dat volgt keurig uit het citaat: “kon Nederland de nationale schuld zo veel verminderen dat het zich kon plaatsen voor de eurogroep” Binnen de monetaire unie wordt gestreefd naar een maximum van 60% bnp voor de staatsschuld. Het is gewoon dat dat goud op diverse plaatsen wordt bewaard. Ook particulieren kunnen als belegging meedoen met een kelder vol goud elders in de wereld. Ik dacht dat bij Europeanen Genève populair is. En de rekening waarop dat goud is gesteld is voor buitenstaanders altijd vertrouwelijk. Alleen de FIOD mag erbij, en dan nog met restricties. Dat geldt ook voor het Nederlandse goud, bij welke bank dan ook.
  Een vijand is ook geïnteresseerd in dat goud, dat moet je dus tijdig in veiligheid brengen. Dat doe je dus in het geheim, de vijand luistert mee. Ook die rekening is geheim, daar kunnen maar een paar mensen bij. Heel normaal, mijn bankrekening is ook alleen bekend bij mijn Zeeuws meisje en mij. Die ontkenning van NIOD en DNB kan ik daarom niet thuis brengen. Als tijdens de oorlog Indië aankopen moest betalen heb je in Amerika en Australië natuurlijk niets aan de Indische guldens, de Javasche Bank is in Japanse handen. Je kunt dan goud verkopen tegen de valuta die je nodig hebt, of die valuta in handen krijgen door schulden te maken met dat goud als dekking. Ook dat wil een vijand graag weten. Is het dan zo gek dat maar een paar mensen van de plek van dat goud afweten, en wat of er mee gebeurt? Hoe die geheimhouding na de oorlog is doorgegaan weet ik niet, dat vind ik eigenlijk ook niet interessant. Iedereen weet dat een circulatiebank wel een portie edelmetaal ergens heeft liggen. Nou en? Het is alleen maar interessant voor de lui van het Ministerie van Financiën/Economische Zaken die daar betrokken bij zijn. Dat mooi weer van Wim Kok en Gerrit Zalm zorgde er wel voor dat de staatsschuld omlaag ging en daarbij de te betalen rente mee omlaag trok. Voor de rest lees maar wat boekjes over staatshuishouding. Meteen nuttig voor als je wat meer wilt weten uit de bijlagen van de Akte van Soevereiniteitsoverdracht. En dan weet je meteen waarom dat goud niet als helikoptergeld over de Indische gemeenschap kan worden uitgestrooid. En ook waarom mijn goud zo geheim is voor de lezertjes. En zelfs voor NIOD en DNB. Die hebben daar niets mee te maken.

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””””Een vijand is ook geïnteresseerd in dat goud, dat moet je dus tijdig in veiligheid brengen. Dat doe je dus in het geheim, de vijand luistert mee. Ook die rekening is geheim, daar kunnen maar een paar mensen bij. “”””””””””””””

   Daarnaast zullen er ook heel wat Indo’s zijn die er spaarrekeningen hadden en de documenten tijdens de oorlog zijn kwijt geraakt. Intussen hebben de banken het omgezet in goud en zij kunnen er naar fluiten. U weet wel dankzij de politiek. Nu is er iemand die opkomt voor de kleine onwetende vrouw/man. En wie weet met succes! Ik zou zeggen, niet afvragen maar wens haar succes.

   • Jan A. Somers zegt:

    “hebben de banken het omgezet in goud ” Dat heeft niets te maken met de goudschat bij de Javasche Bank, dat was de circulatiebank. En als dat wel zo was, vraag daar eens naar bij de rechtsopvolger van die Javasche Bank in Jakarta. Die heeft het hele hebben en houden van Indië gekregen. Wat ik nou niet begrijp? Dat mijn vader de enige was die in 1946 in Soerabaja naar de bank ging, zonder (zijn verloren gegaande) papieren en alles in orde kreeg. En in Vlissingen in 1946 via het verzekeringsmannetje zonder (zijn verloren gegaande) papieren al zijn in Indië afgesloten polissen in orde kreeg. Daar heeft mijn broer voor zijn studie van genoten, voor mijn zus en mijzelf was dat toen op. Ik kon werkstudent worden. Zoon van een rijke(!) koloniaal. Ik weet niet hoelang de bewaartermijn bij de banken en verzekeringsmaatschappijen is, maar ik zou maar eens bij een bank die lijsten bestuderen. Ik dacht dat die registers ergens nog centraal zijn in te zien. Datzelfde geldt voor nog openstaande pensioenen. Daar heeft mijn Zeeuws meisje nog wat pensioen binnen weten te halen. Er waren wel verhalen van collega’s van mijn vader die nogal wat beleggingen zijn kwijt geraakt. Die hadden aandelen en obligaties thuis onder de bultzak, nooit bij de belasting opgegeven, dus die bestonden niet, ook niet bij de banken. Ik weet niet of de bersiappers dat hebben verzilverd.

    • bokeller zegt:

     Dat mijn vader de enige was die in 1946 in Soerabaja naar de bank ging, zonder (zijn verloren gegaande) papieren en alles in orde kreeg. En in Vlissingen in 1946 via het verzekeringsmannetje zonder (zijn

     Tsja, er zijn geluksvogels maar ook pechvogels.
     De Britse [Indiase] vluchtende troepen,waren wat
     blij met de ontvangst in ons klein mijnstadje en
     deelden als souveniers in hun ogen, de niet meer
     geldige Roepies-Ponds-Str.Dollars ed,ons jongeren
     uit. Let wel ,het gebeurde in 1942.

     Mijn ma had het trouw bewaard gedurende al die ellendige
     Japanse jaren in diverse kampen.
     In 1946 ging de familie met werk verlof naar Nederland
     en bij de douane ging het direct al mis,Hoe kwam ma aan
     al dat Buitenlands geld, Tot op het ondergoed uitgekleed
     en van britse vluchtelingen nog nooit van gehoord.
     Ma mocht blij zijn ,dat zij met een berisping en inbeslagname
     van Buitenlands geld Nederland binnen mocht komen.
     Ja ,wij hebben toch wel wat bijgedragen aan Nederlands opbouw.
     siBo

    • Griselda Molemans zegt:

     Interessant hoe u uzelf altijd tot uitgangspunt maakt, maar tegelijkertijd vergeet hoeveel rechthebbenden van bank- en spaartegoeden naast verzekeringspolissen zwaar gedupeerd zijn door de leugen dat “de Jappen alles gestolen hebben”. Het kapitaal van De Javasche Bank bestond voor 60 procent uit bank/spaartegoeden van de vier grootste banken en voor 40 procent uit ingelegde verzekeringspremies.

    • Jan A. Somers zegt:

     “hoe u uzelf altijd tot uitgangspunt maakt” Sorry, maar ik kan niet anders. Ik weet niets van anderen, en hun financiële problemen zijn vertrouwelijk. “hoeveel rechthebbenden ” Tja, dat weet ik niet. Hoeveel zijn dat er dan? Als anderen hun problemen vertellen, kan ik alleen vertellen over de acties van mijn vader. Mag toch? Was toch goed nieuws? Hoeveel rechthebbenden hebben wel alles in orde kunnen maken zoals mijn vader? Dat er veel spaartegoeden en verzekeringspremies bij de Javasche Bank zaten is niet ongewoon. Banken verpanden vaak hun eigen verplichtingen bij de circulatie(centrale)bank om over contanten te beschikken. En stallen daar hun tijdelijk, overtollig geld. Volledig in de administratie terug te vinden. En in de jaarverslagen. Over vreemde verschillen in de jaarverslagen tussen twee of meer opvolgende jaren kun je vragen stellen. Tegenwoordig niet leuk, zij krijgen daar een negatieve rente voor. Maar bij het stallen of uitlenen blijft de verantwoordelijkheid bij hen. Zowel de administraties van de zakenbanken als van de Javasche Bank waren na de oorlog intact. Van de Javasche Bank is het hele hebben en houden overgedragen aan Indonesië, nu hun circulatiebank. Met complete administratie. Ergens rond 27 december 1949 zijn de details ergens wel te vinden.
     Over geheimhouding nog even dit. Alle mutaties in de goudvoorraad van de Centrale Bank zijn op het moment van mutatie supergeheim als die bank dat nodig acht. Grote mutaties kunnen verstorend zijn voor economie/financiën op dat moment. Kan je als land de tripelA opleveren of kwijt raken. Met grote gevolgen voor de rente op de staatsschuld. Met gevolgen voor de belasting. Maar administratief komt dat altijd weer boven water in het volgende jaarverslag of eerder.

 11. rob beckman lapre zegt:

  Als ik “rondneus” in http://www.archives.gov “Civilian agency records” (dept.of the treasury Reports) RG56, dan lees ik over “Netherlands”, maar ziet er naar uit dat het om goud/fondsen gaat afkomstig van (Continentaal)Nederland,en niet specifiek uit vml.N.I.
  Een geluk bij een ongeluk is (hoewel de CIA daar- na de oorlog- misschien niet zo blij mee was), dat het ” N.I.goud” uit handen van de Jap bleef.Het boek “Gold warriors;America’s secret recovery of Yamashita’s gold”, beschreef het in beslag nemen van meer dan $ 120 miljard (1945)aan goud/sieraden etc.(waarde in 2015= $ 1.6 billioen (1 duizend, 600 miljard).Met het N.I.goud zou de CIA een nog grotere buit hebben gemaakt, en wij het geld armer.Noot; het artikel schreef dat een Japanse prins niet zo blij was (of gelijke woorden)dat ons “N.I.goud” al verdwenen was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.