Ze wachten net zolang totdat we bijna allemaal dood zijn 

Marion Bloem op Joop.nl:
Het gaat niet om geld, het gaat om erkenning van leed Sinds het besluit om de niet-betaalde lonen aan de nog levende KNIL-militairen en Indische ambtenaren uit te keren, wordt mij regelmatig naar mijn mening daaromtrent gevraagd. Meestal zwijg ik. Ik merk dat ik daarop niet meer zonder emoties kan reageren, en daarom liever zwijg. Eigenlijk precies zoals mijn vader, die geen verbitterde man was, die nooit klaagde over wat hij had meegemaakt, ben ik sprakeloos.

Dit bericht werd geplaatst in Indische kwesties. Bookmark de permalink .

20 reacties op Ze wachten net zolang totdat we bijna allemaal dood zijn 

 1. Isak Laurens zegt:

  En als we allemaal dood zijn, zal niemand meer klagen.

 2. Indisch4ever zegt:

  Ik heb dit bericht ingezonden op de site:

  Deze foto is van de kop van de stille tocht te Den Haag in 2013

  Het woord erkenning slaat hier op erkennen dat ambtenaren en militairen in Nederlandse dienst waren en voor Nederland de oorlog en de jappenkampen werden ingestuurd. Hier wordt ook bedoeld dat de politiek moet erkennen dat het grof schandalig is om die salarisschulden op Indonesië af te wentelen Het zijn Nederlandse schulden… van de staat der Nederlanden.
  Ten derde moet de politiek erkennen dat zij steeds weer discriminerend denkt volgens oudhollands VOC-mentaliteit: mensen afschepen met een schijntje om er zelf rijker van te worden.
  En eigenlijk is dat deze week opnieuw gebeurd.

  Excuses….. Met wilt dat de politiek zich ten volle excuseert voor dit gedrag en er mee stopt.
  Dat zal altijd een illusie blijven.

 3. Woudenberg. zegt:

  Klopt, wij zijn andere vluchtelingen, die niets krijgen. Waarschijnlijk accepteerd de politiek het pas als iedereen dood is?

 4. George zegt:

  A more ripe and rank case of dishonest dealings may never be found in Dutch history.

 5. P.Pinchetti zegt:

  En hoe zit het dan met de voor dienstplicht als landstormsoldaat ingelijfde burgers zoals bv. mijn vader, welke als directeur van de blikkenfabriek Bataafse Petroleum Maatschappij Wonokromo als landstormsoldaat in het leger werd ingelijfd, krijgsgevangen genomen, op transport gesteld met de Junyo Maru, en daarmee ten ondergegaan na de torpedering door HMS Tradewind. Deze landstormsoldaten zaten in dezelfde situatie !

 6. P.Pinchetti zegt:

  Het is ergens toch walgelijk dat nabestaanden van de vele duizenden dienstplichtige burgers die hun leven voor Koningin en vaderland opofferden, als vuilnis in de prullebak gedumpt worden, zo zie ik dat !

 7. R.L.Mertens zegt:

  Men bedenke (niet te vergeten/vergeven) dat het Drees sr. ( boekhouder der Nederlanden) is geweest, die er voor zorgde dat alle Indische ‘ lusten (die er niet meer waren) en lasten’ door de Verenigde Staten van Indonesië werden overgenomen! Zo werd de Republiek( uit frustraties?) opgescheept met de achterstallige salarissen van ambtenaren en militairen uit de Japanse periode 1942-1945. Van vooral Knil militairen, nog maar net bekomen van alle Japanse ontberingen na 17/8’45 opgejut/fanatiek, zich voor het Vaderland inzette om juist die Republiek te bevechten. En nu dus, 70 jaar na dato eindelijk worden uitbetaald. Uitbetaling alleen aan hen die toen als ‘tieners’ de strijd aangingen en krijgsgevangenen werden en nu nog in leven zijn. Die oudere waren/werden dus nu ook al ‘het batig slot van Indië’. Diezelfde Drees sr. die met Beel het duo vormde, en verantwoordelijk waren voor beide ‘politionele acties’! Na de overdracht ceremonie op 27 dec.1949 ten paleize op de Dam, Amsterdam het volgende zei; ‘Ook al hadden wij zo graag een ander resultaat gewild, ik vond dit resultaat redelijk bevredigend en was dus opgelucht’. P.v’t.Veer; Drees, neerslag van een werkzaam leven/1972. Ook diezelfde Drees sr. die daarna opdracht gaf tot oprichting van een commissie Werner, die zorg droeg om zoveel mogelijk Indisch Nederlanders te beletten naar Holland te komen!

 8. eppeson marawasin zegt:

  Selectieve verontwaardiging; ammehoela! Ik ga binnenkort gebruik maken van mijn recht op de resultante van het voortbouwen op de ‘Noodwet Ouderdomsvoorziening’ van Dr Willem Drees Sr.

  [CITAAT]
  Drees wilde beslist niet te boek staan als een minister die het geld over de balk gooide. Bij de mondelinge behandeling in de Tweede Kamer op 17 maart 1947 hield hij de woordvoerder van de CPN, die de uitkering veel te mager vond, tegen: ‘De regering is zo ver gegaan als onder deze financiële mogelijkheden maar enigermate verantwoordelijk is.’
  /…/
  Een jaar na de inwerkingtreding van de Noodwet Ouderdomsvoorziening op 24 mei 1947 bleek dat 400.000 Nederlanders er profijt van hadden. De kosten van de regeling bleven in 1948 met 135 miljoen beneden de minimumraming van 150 miljoen. Talrijke ouderen betuigden hun dankbaarheid aan de minister persoonlijk. Wie de uitkering ontving kreeg de naam te ‘trekken van Drees’.
  [EINDE CITAAT]

  Eén ‘Indo’ schijnt om principiële redenen zijn AOW-pensioen maandelijks terug te storten! Hebat sekali dees …

  e.m.

  P.S.
  Hoe de Nederlandse Parlementaire Democratie en het Volkenrecht ‘echt’ functioneren misschien een andere keer. Tijd voor ‘bantal en bale bale’ zou Pak Pierre zeggen …

  • bokeller zegt:

   Adoeh hebat dese.
   ## Eén ‘Indo’ schijnt om principiële redenen zijn AOW-pensioen maandelijks terug te storten! Hebat sekali dees ##

   Niet alleen zijn AOW, zijn hele retepeteut inleveren.
   siBo

  • George zegt:

   Waar is de guling?

  • Jan A. Somers zegt:

   “die de uitkering veel te mager vond” Volgens mij (maar wie ben ik?) is de AOW gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. Geen vetpot, maar wel te verdedigen. Volgens mij is de AOW als enige de laatste jaren wel geïndexeerd. Word je niet rijk van, maar dat is ook niet de bedoeling van de AOW.

 9. Huib Otto zegt:

  Die noodwet van Drees was in die jaren erg welkom voor de Nederlandse arbeidende bevolking uit de zgn. arbeidersklasse die na vaak meer dan 50 jaar harde arbeid in fabrieken, bouw, zeevaart en ga zo maar door uiteindelijk op hun oude dag door hun kinderen moesten worden onderhouden.

  Dus voor die generatie kon vadertje Drees niet meer kapot. Vermoedelijk ook de Indo’s/Molukkers die op of na de pensioen gerechtigde leeftijd naar Nederland kwamen. Maar hoe zit het met de financiering? Kwamen de centjes niet van de Indo’s zelf (bv niet betaalde salarissen, etc) en de baten uit de souvereiniteits-overdracht? Marshall hulp misschien?

  Maar het had natuurlijk vanaf de ingangsdatum wel een prijs voor de arbeidende bevolking nl. inhoudingen op lonen/salarissen van AOW premies. Wie meer verdiende betaalde meer, wie niets verdiende betaalde dus niets. Nou zal men wel opmerken dat op een uitkering ook inhoudingen worden verricht en dat is natuurlijk zo voor AOW en WW uitkeringen. Belasting op spaarcentjes niet te vergeten. Maar voor Bijstandsuitkeringen waar ook inhoudingen op worden verricht vermoed ik, geldt dat in mindere mate. Een open eind regeling die nou niet direkt stimuleerde om de handen uit de mouw te steken voor dat geld. Waarom zou je ook.
  Want ik neem aan dat al die erkende asielzoekers uiteindelijk ook wel uitkeringen zullen krijgen. Te denken valt aan Bijstand, Huursubsidie, PGB en vermoedelijk nog meer. Wie zal het zeggen.

  Huib

  • Jan A. Somers zegt:

   “Maar hoe zit het met de financiering? Kwamen de centjes niet van de Indo’s zelf (bv niet betaalde salarissen, etc) en de baten uit de souvereiniteits-overdracht? Marshall hulp misschien? ” Nee hoor, de AOW is een omslagstelsel. De werkende 65minners van nu betalen voor de 65plussers van nu. Het zijn de door SAIP uitbetaalde pensioenen van mensen uit Indië waar ze vroeger premie over hebben betaald. Gelukkig zijn die premies toen meteen in Nederland terecht gekomen bij het (nu) ABP dat met zijn boekhouding onafhankelijk is van de overheid. Mijn ouders hadden daar niets over te klagen.

 10. Huib Otto zegt:

  Het is een omslagstelsel. Zover was ik ook al. Maar het gaat om het uitgangspunt van de start van de AOW regeling. De beter betaalde ambtenaren en militairen vielen idd. onder een pensioenregeling waarvoor een afdracht op het salaris/inkomen werden betaald . Maar die kregen toen ook extra AOW. Althans dat denk ik, want mijn moeder heeft de AOW leeftijd bij lange na niet gehaald maar overleed al op 51 jarige leeftijd. Toen waren haar kinderen al aan het werk en dus was dat een meevaller voor het SAIP.

  Maar de arbeider? Ik dacht dat daarvoor door Drees die AOW was ingevoerd, voor de werkende, laag tot zeer laag betaalde arbeidersklasse die totaal geen pensioenrechten had en tot dan toe op zijn oude dag (verplicht) aangewezen was op zijn kinderen. Want spaarcentjes of ander waardevol bezit hadden ze ook niet.
  .
  Zouden al die Indo’s met een laag betaalde job die er in Ned. Indie en in later in Ned. ongetwijfeld ook waren in staat zijn geweest een partikulier pensioen op te bouwen bij het SAIP of het ABP of ander pensioenfonds ?
  Ik betwijfel het. Dat kwam pas veel later.
  Huib

  • Jan A. Somers zegt:

   De back pay gaat toch alleen maar voor Indisch ambtenaren, burger of militair. Zij zaten van het begin af aan (of vanaf 25 jaar?) al in het pensioenfonds waar ze samen met de werkgever (gouvernement) premie voor betaalden. Die premies zijn gelukkig naar de voorloper van het ABP in Nederland gestuurd. Daar (nu ABP) hebben de actuarissen een pensioengrondslag van berekend die door SAIP wordt uitgekeerd. Dit valt dus gelukkig buiten de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië. Mijn vader heeft zo vanaf 11-11-1918 premie betaald. Heel plezierig geregeld, zij doen volledig mee met de Nederlandse pensioenen, o.a. indexering. Keurig geregeld. Bij SAIP en ABP kun je geen particulier pensioen opbouwen, dat moet bij een verzekeringsmaatschappij. Ik heb begrepen dat dat goed is gegaan bij Nederlandse maatschappijen in Indië, maar fout bij de goedkope maatschappijen o.a. in Amerika.
   Er is een koppeling tussen de (basis) AOW-uitkering, en de (aanvullend) pensioenuitkering. Doordat je al verplicht premie betaald voor je AOW, tot een bepaald deel van je salaris, betaal je over dat salarisdeel geen premie voor je aanvullend pensioen.
   “De beter betaalde ambtenaren en militairen vielen idd. onder een pensioenregeling” Niet alleen de beter betaalden, alle overheidsdienaren met een ‘vaste’ aanstelling hadden pensioen. In de eerste jaren van de AOW was er voor de gepensioneerden verwarring over hun pensioen. Men was nog niet gewend aan de koppeling. Het is dus niet zo dat de reeds gepensioneerden bij het ABP (of SAIP) ineens de AOW daar bovenop kregen.
   Ik ben overigens geen pensioendeskundige. Alleen geleerd van mijn vader, moeder, lid van de Ondernemingsraad TNO en eigen pensioen. Daarom ben ik misschien hier en daar niet correct.

 11. Huib Otto zegt:

  Ik bedoelde ” beter betaalde ambtenaren en militairen vielen idd onder een pensioenregeling” ……. , in vergelijking met de eenvoudige laag opgeleide burger arbeider in partikuliere dienst die Drees in gedachten gehad zal hebben toen hij de AOW invoerde.

  Ben ook geen pensioendeskundig. Sterker nog als startend zelfstandig ondernemer na een baan bij een Amerikaans bedrijf kon ik ook geen aanspraak maken op sociale voorzieningen als ziektewet, pensioen, etc. voor de werknemers. Laat staan pensioenpremie ophoesten. Dat kwam heel veel jaartjes later

  Het is nieuw voor me te horen dat de pensioengerechtigde bij SAIP of ABP daarenboven geen AOW ontvingen. Ik meen zelfs dat prinses Juliana en Beatrix e.a. uit die kringen die ook nog kregen toen ze 65 jaar werden.
  Huib

  • Jan A. Somers zegt:

   “daarenboven geen AOW ontvingen” Sorry, ik ben waarschijnlijk niet duidelijk geweest. De rechten van alle gepensioneerden werden omgerekend naar het nieuwe systeem, een combinatie van AOW en aanvullend pensioen zoals iedereen dat ging krijgen. Ik krijg ook over mijn AOW-portie geen pensioen, maar ik hoef daar ook geen pensioenpremie over te betalen. Die overgang was niet zo duidelijk, ik dacht dat voor elk jaar in Indië 2% werd afgetrokken zoals bij iedereen, maar over die periode ontvingen ze wel hun volle pensioen. Vandaar boosheid. (even oppassen, ik dacht!!) Niet zo vreemd, de meeste mensen hebben geen interesse in hun pensioenregeling totdat ze zelf gerechtigd zijn. Tegenwoordig krijg je elk jaar een overzicht van je pensioensituatie. Moet je wel lezen.

 12. PLemon zegt:

  @Hr Otto ” Het is nieuw voor me te horen dat de pensioengerechtigde bij SAIP of ABP daarenboven geen AOW ontvingen.”

  Misschien is hier sprake van ‘ kabar angin’ , want toen moeder uit haar overheidsbaan in Indonesië een SAIP ‘je ontving werd die wel aangepast dwz gekort als je een reguliere baan had. En tot een minimum teruggebracht toen ze later vd ABP en Drees (AOW) trok.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.