Nabestaanden  KNIL woedend

IAF: Tot drie keer toe zegt Elisabeth Mollema het: “Het is geen gift, het is salaris.” Ze is woedend over het besluit van Van Rijn. “Het is hun welverdiende geld, geld waar ze recht op hebben. Mijn vader heeft er duizend dagen voor in een Jappenkamp gezeten. Nu hij dood is, hebben zijn nabestaanden daar recht op.”

Freddy Mollema was vliegenier bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (Knil) toen Japan in 1942 de archipel overrompelde. “Ze namen hem krijgsgevangen, hij belandde in een kamp in Japan. Hij heeft de atoombom op Nagasaki zien vallen. Een dag later lieten ze hem doodleuk door de stad lopen. Na de oorlog werd hij ziek. Een paar jaar na mijn geboorte overleed hij aan een darmperforatie. Geen mens wist hoe dat kwam.”

Dit bericht werd geplaatst in diversen, Indische kwesties. Bookmark de permalink .

11 reacties op  Nabestaanden  KNIL woedend

 1. George zegt:

  Injustice anywhere is a threat to justice everywhere.

 2. Toraja zegt:

  Jan Pieterszoon Coen zou trots zijn. De oer Hollandse koopmansgeest van de VOC is nog zeer levend bij dit kabinet. Ze hadden eigenlijk nog tien jaar willen wachten, maar dit is ook een mooi resultaat!

 3. Willem Plink zegt:

  Het kabinet wist zeer duidelijk niet dat er nog overlevenden in leven waren anders hadden ze nog wel even gewacht. En ook ik ben woedend, Mijn vader overleed in 1945 aan de Pakan Baroe Spoorweg. wat had mijn moeder het achterstallige salaris goed kunnen gebruiken, in plaats daarvan kon zij net als de anderen betalen aan de regering. Daarmee is ook tekort gedaan aan de nazaten, dus vind ik dat we als nabestaanden recht hebben op dat salaris. Het gaat me niet eens meer om het geld maar om het principe

 4. Jim Jasper zegt:

  Ik ben er helemaal niet verbaast over. Al eeuwig is een NL bestuur onbetrouwbaar gebleken. Mijn grootvader had voor mijn grootmoeder heel veel gouden munten ingekocht in 1936 toen bekend werd dat hij zou overlijden. Een petroleumblik vol, zei ze mij. Ineens kwam er een bericht van koningin Wilhelmina dat mensen die goud bezaten dit moesten inleveren ten bate van de oorlog. Mijn grootmoeder, heeft dat gezags getrouw als ze was toen gedaan. NA DE OORLOG ZOU ALLES WORDEN TERUG GEGEVEN, MELDE WILHELMINA. Nu nog geen sou heeft ze ooit TERUG ontvangen, NIETS.

 5. B.Heijden zegt:

  De meeste personen uit deze periode zijn reeds overleden, ook mijn ouders. Dus wat dat betreft hebben ze een voordelige tijd gekozen. Dat is meestal zo ! Ik gun het voor degene die nog leven.

 6. Hoe kom ik in contact met iemand die weet waar ik me kan melden voor verzet tegen het plan/ besluit Van Rijn. (mijn twee grootvaders zijn als dienstplichtig knil-militair aan de gevolgen van Japans krijgsgevangenschap “overleden”). Michiel Albricht.

 7. ellen zegt:

  Dit is dan – waarschijnlijk – het laatste toevluchtsoord: Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
  http://raadvaneuropa.nlvertegenwoordiging.org/ehrm

 8. ellen zegt:

  Task Force Indisch Rechtsherstel Bedoelt u de backpay? Dat is een treurig verhaal: uitbetaling hiervan is afgegrendeld door twee arresten door de Hoge Raad eind jaren ’50. Met andere woorden: er is een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nodig om dit ongedaan te maken. Nog erger: Nederland is het enige land ter wereld dat haar militair en civiel personeel uit Nederlands-Indie geen backpay heeft betaald.

 9. Augus zegt:

  Niet meer treuren, om de Familie even jullie verstand op nul zetten een vuist tegen de ned,lnds. staat maken en naar het europese hof gaan en de nederl. st.aanklagen je zult zien ze moeten,
  miljarden gaan betalen, net zo als het volk in het noorden waar door gaswinning hun huizen.
  inelkaar zakken alleen om de staats kist te spekken en gewoon schijd aan het volk hebben.
  je zult zien dat ze miljarden moeten gaan betalen, en geen handje rijst.
  Augus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.