EigenZinnig Indisch: Rock Forever Alex H.

De Indische genen van Alex en mij waren muzikaal gevoed door de Indo Rock van de Tielman Brothers en tijdgenoten, wij wilden de volgende weg inslaan. Middelbare scholieren op het kantelpunt van Rock & Roll naar het Pop tijdperk. Samen met onze schoolkameraad Peter vormden we een bandje, The Lazybones en we wilden beroemd worden, Alex, Peter en ik.

Luilakken waren we niet. In de schuur van mijn ouderlijk huis oefenden we tot de blaren op onze vingers stonden. Peter speelde bas op een kleine gitaar die vanuit de verte leek op de “vioolbas” van Paul McCartney. Ik speelde ritmegitaar. Alex zong en speelde sologitaar. Van zijn ouders had hij een postordergitaar gekregen. Eenvoudig maar doeltreffend. Hij was de beste gitarist van ons drieën. Zelfs op een afgedankte Spaanse gitaar klonk het goed als Lex speelde.

LazybonesThe Lazybones, Peter, Ferry, Alex, 1965  (foto: Th.L. Pang)

De grote Philipsradio sleepte ik van de woonkamer naar de schuur en we plugden alle drie onze gitaren erin. Het arme ding kraakte onder het geweld van de elektrische gitaren. De radio werd opgevolgd door een met hulp van Pa zelfgemaakte versterker en twee kleine goedkope gitaarversterkers. We waren compleet toen we op school een drummer en een zanger vonden.

De songs die we uitkozen werden door Lex van akkoorden voorzien en hij speelde de bijbehorende solo’s.  Gitaarspelen had hij zichzelf aangeleerd. Zijn gehoor en gevoel voor muziek zorgden ervoor dat nieuwe songs binnen de kortste keren door ons konden worden nagespeeld.
Maar hij had moeite met opstaan, een echte Lazybone. Op zondagmiddag fietste ik naar zijn huis om samen te oefenen maar dan moest hij vaak nog wakker gemaakt worden.
Pas jaren later bleek dat hij aan een nierziekte leed die zijn hele stofwisseling beïnvloedde.
Zijn favoriete songs waren “Someone” en “Donna”, die liedjes speelde en zong hij met extra elan. Favoriet gitaardeuntje van hem was “Mr. Chang from Chinatown”.
Dat speelden we dan ook talloze keren als tussendoortje.
Roem hebben we niet geoogst, ik herinner me slechts een paar onbetaalde optredens voor weinig publiek. Gigantisch veel plezier hebben we daarentegen wel gehad. Het publiek fantaseerden we er gewoon bij. Ik heb nog een bandrecordertape met enkele opnames van ons fietsenschuurbandje.

Na de middelbare school zijn we elkaar uit het oog verloren maar via familie hoorde ik nog wel eens iets. Lex was met zijn ouders, broers en zusters naar Canada geëmigreerd, daar getrouwd en had inmiddels zelf ook kinderen. In 1979 kwam hij voor vakantie naar Nederland en we hebben toen een hele dag gevuld met heel veel gitaarplezier.
De sluimerende nierziekte verhevigde in Canada en hij moest aan de dialyse. In 1991 kwam het bericht dat hij was bezweken aan de ziekte.
Het uitslapen op zondag, de postordergitaar, Donna, Someone en Mr. Chang flitsten weer aan me voorbij en de tekst voor een song rolde als vanzelf uit mijn toetsenbord:

RockforeverAlexH
auteur: F.G. Geuther © 2015
noot: Heb je een pakkende eigen rockmelodie voor deze tekst, let me know!

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op EigenZinnig Indisch: Rock Forever Alex H.

 1. Boeroeng zegt:

  Someone, Someone (The Crickets, 1959):

  Donna (Ritchie Valens, 1958):

  Mr Chang from Chinatown (The Javalins, 1962):

  zie ook een beknopt overzicht van The Javalins Indorock : http://indorock.home.xs4all.nl/javalin.html

 2. eppeson marawasin zegt:

  Terima Kasih. Ouderwets mooi !!! Overigens The Crickets (krekels), vandaar The Beetles (kevers) als een ode aan Buddy Holly. John Lennon verving de tweede ‘e’ door een ‘a’, een verwijzing naar ‘beat’. Een truukje om een naam sneller te doen beklijven. Zie ook Cliff RicharD en dus niet RIchardS !!!

  A knife, a fork, a bottle and a cork
  That`s the way we spell New York,

  e.m.

 3. Er was vorige week in Hollywood een speciale dag vooe Van Halen.

  • Ferry Geuther zegt:

   GuitarCenter op 25W/14th street in New York City had in 2013 een hele etalage ingericht met VanHalen spullen, Mooi eerbetoon aan Eddie en Alex van Halen. Ik heb er even bij gedagdroomd.
   Ferry

   vanhalenexpo

   GuitarCenter, New York City, maart 2013

 4. Patty zegt:

  Ferry, wat een mooi verhaal weer en vooral een aangrijpend verhaal over Alex. Ik wist niet dat hij naar Canada was gegaan en dat hij ziek was. Ik vond het een hele aardige, sympathieke jongen! Een leuke foto van jullie….zo herinner ik me jullie ook! De songs “Donna”en “Someone” waren ook favoriete nummers van mij….Erg leuk om jouw verhalen te lezen!

  • Ferry zegt:

   Lex was niet alleen een goeie gitarist maar inderdaad ook een aardige vent.
   We maakten een heleboel gitaarkabaal in de fietsenschuur en de buren zeiden er niets van. Misschien was het toch wel enigszins om aan te horen…
   Dank voor je reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.