Berichtjes: Mamma’s keuken

Indische mensen zijn anders in hun doen en laten. Vaak zijn ze wat rommeliger. Niet vies of zo, maar gewoon gezellig rommelig. Bij ons thuis was het vooral de keuken, die er gezellig rommelig uitzag.    Berichtjes: Mamma’s keuken.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Berichtjes: Mamma’s keuken

 1. Anoniem zegt:

  Bij ons ook,

 2. Indorein zegt:

  Heel herkenbaar dit stukje over de Indische keuken. Vieze keukens heb ik bij Indo’s maar heel weinig gezien, wel de hier genoemde zogenaamde rommelige. Maar dat is meer een Hollandse zienswijze:
  Hollanders vinden dat hun huis een kijkdoosje moet zijn! Alles keurig op zijn plaats, elke week gepoetst (of dat nou wel nodig is of niet), alle gordijnen wijd open, zodat iedereen toch maar kan kijken hoe mooi hun kijkdoosje is!
  Bij onze buren in het dorp waar wij werden gedropt indertijd bijvoorbeeld mocht je nooit op het bankstel zitten, owee! Alleen zondagsmiddags (na de kerk) ging de bewoner met zijn vrouw er eventjes op zitten waarna alles weer gauw werd rechtgetrokken en opgepoetst.

  Nee, dan wij Indo’s: wij LEVEN in een huis en gebruiken de verschillende kamers voor van alles en nog wat. Mijn vader bijvoorbeeld, was een zeer kundig en technisch aangelegd persoon. Hij repareerde zijn bromfietsen altijd zelf tot en met de 2 binnenste delen van het motorblok. Dat motorblok werd dan in de huiskamer op een dik kleed met veel oude kranten er op uit elkaar gehaald en gereviseerd. Het frame werd ook uit elkaar gehaald in de woonkamer, waarna het werd geschuurd en opnieuw gespoten (in de schuur, want verflucht was schadelijk voor je longen wist men toen al) met een zelfgemaakte verfspuit, die op een stofzuiger was aangesloten.
  De buurt (Hollanders!) sprak er schande van! Die Indo’s zijn maar een stelletje viezerikken!

  Maar wat is nou eigenlijk viezer?

  Onze buren wasten de borden, vorken, messen en lepels en bekers niet af na het eten. Die werden schoongelikt! En dan weer in de kast geplaatst. ’s Winters douchten ze niet, want dan zweette je toch niet? Na het plassen of poepen ging men zonder handen wassen het toilet uit en pakte dan weer van alles, bah bah!! Laat staan dat na het poepen men hun achterste met water waste.
  Dat zijn in mijn ogen echte viezerikken!

  Voor een Hollander mag onze leefwijze rommelig lijken, dat is het zeker niet.
  Indo’s die dat zo noemen, schamen zich waarschijnlijk hiervoor vanwege hun Hollandse vriendjes en vriendinnetjes. Maar die vriendjes vreten wel onze lekkere hapjes uit die zogenaamde rommelige vieze keuken!

 3. bokeller zegt:

  U moet ‘ns weten hoe ’t toen in militaire dienst aan toeging.
  Al snel namen wij hun gewoonten/gebruiken ook over op
  enkele na.
  ’s Lands wijs, ’s lands eer`,zou ik zeggen
  siBo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.