Indisch in Beeld

Jeekel….graf jeekel kembang kuning
Ik ben op zoek naar de geboortedatum en -plaats van mijn oom, Pieter Jeekel, geëxecuteerd door de Japanners op 5 juni 1945.
Ook ben ik op zoek naar gegevens van zijn broer, L.C.A. Jeekel (Leonard), geboren op 28-09-1914. (zie de foto)
Alle informatie is zeer welkom! Hartelijk dank voor uw medewerking.
Met vriendelijke groet, Saskia Rossi

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

24 reacties op Indisch in Beeld

 1. Hallo Saskia, leuk dat je de familie Jeekel wilt uitzoeken. Je hebt al. 1 antwoord ontvangen . De gegevens zijn helemaal correct. Marinus was de broer van mijn opa Frits Jeekel. Mijn moeder Louise Jeekel is dus de volle nicht van oom Rinus, die ik ook nog gekend heb met zijn laatste vrouw, die wij Oudje noemden. Ikzelf heet Mike Gill Jeekel en ben uit 1946 en in Ned IND geboren. Als je op Facebook kijkt onder Mike gill kun je mijn uiterlijk zien. Ben benieuwd hoe jouw lijnen lopen naar Jeekel. Overigens even terzijde : ik heb al docent Engels bij het MBO in Alphen af Rijn een stagiaire begeleid die ook Saskia Rossi heette. Ze studeerde aan de UvA lerarenopleiding Engels. Ben heel benieuwd hoe het e.e.a in elkaar zit

  • Saskia Rossi zegt:

   Hallo Mike, Jouw oom Rinus was mijn opa, de vader van mijn moeder. Was als kind vaak bij hem en Oudje in Tilburg. Heb je een friend request gestuurd op fb. Ben in elk geval niet die stagiaire :). Woon in de VS. groetjes

 2. N.Jeekel zegt:

  Beste Mike Gill Jeekel,

  Mijn man zijn naam is Sijtje Jeekel, geb. 12-02-1942 te Bandoeng, Java.
  Wij zijn al een poosje bezig de familie stamboom van de familie Jeekel in kaart te brengen.

  Niet duidelijk uit je schrijven aan Saskia Rossi is welke informatie zij al heeft ontvangen (?) om voor ons ( en andere geïnteresseerden ) te begrijpen hoe en wat/wie jullie precies bedoelen. Graag zijn wij hierin behulpzaam en “plaatsen” je ook graag in de stamboom. Onze familie tak is de C-tak. / Die van jou en Saskia is de D-Takvan de familie Jeekel. Samen met Saskia zijn wij ook aan het proberen meer informatie te achterhalen betreft Pieter Jeekel, welke betrokkene van de Dampit-Affaire en onthoofd in de oorlog in Ned indie. zie ook de hierboven geplaatste link van OGS verhaal bewaard. Met Saskia hebben we nu een poosje contact en is zij op de hoogte van deze informatie op “Het verhaal bewaard”.

  Onduidelijk is voor ons of jou opa, Hendrik Lodewijk Alexander Cornelis Jeekel was(Frits ?) geb.1885 en overl. 1950 te Jakarta, de broer is van Marinus Alexander Jacobus Jeekel geb.1887 en erkend in 1893 door zijn vader Carel Alexander Lodewijk welke geb. op 10-08-1856 te Pekalongan. Hiervan is nl. een geboorte bericht in de “De Oostpost” uitgave uit 18-08-1856 geplaatst. Dit is in te lezen op de website: http://www.delpher.nl/ Voor ons nog wat onduidelijkheden om gericht antwoord te kunnen geven op je/jullie schrijven. Vermelding van vader, moeder geboorte dat. plaats welke wél bekend zijn zou ons kunnen helpen bij de zoektocht. Wellicht hebben wij jullie hiermee wel alvast op weg geholpen één en ander uit te kunnen zoeken aan familie berichten in ned Indië op de link naar “delpher”. Zeer interessante site om een “duik” te nemen in het indisch verleden van de familie, het heeft ons al veel opgeleverd.

  vrg en tot schrijfs.
  Nanna Jeekel.

  • Hannie de Ruiter-Peltzer zegt:

   Hallo Jeekel-zoekers
   Een aantal gegevens die ik tegenkwam bij mijn zoektocht naar de Peltzers in Indonesie:
   Mijn oudoom Albert Peltzer (later Resident Madioen en Bandung) is op 19-7-1854 getrouwd met Lena Jeekel te Abtsregt (bij Delft) huize Veelzigt. Daarvan heb ik een geschreven huwelijksceremonie. Bovendien heb ik een aantal gegevens en foto’s van Albert, Lena en hun dochter Marie. Ik kan scans mailen van wat ik heb gevonden aan wie dat wil. Qua afstamming heb ik het volgende gevonden (misschien uit jullie sites):
   Vader Jeekel: Leendert Jacob, Geb. 1801, overl. 18-7-1882
   Moeder Jeekel: Agatha (Aagje) de Mik, Geb.???? overl. < 1882
   2e Huw. J.C.P. Blanckers Pasqué

   Kinderen 5?
   1. C.A.L.J. Huw. Rosenwald, G. ca. 1831, overl. Bloemendaal 8-11-1908
   2. L.S.M. (Lena), Huw. Albert G.G. Peltzer, G. Borneo 2-6-1833, overl. Voorburg 2-5-1917
   3. C.H.J. (Catharina), Huw. G.W.M. van Mossel, G. ca. 1837, overl. 4-9-1899
   4. Chr. Anthonie (11j), Geb. ca 1838, overl. 7-6-1849 (11j)
   5. Maria Anth. Agatha, Geb. ????, overl. ???? Huw. 10-1-1866 Karel Fedor ten Siethoff

 3. Jan A. Somers zegt:

  Eén van de verzamelgraven in het vak Poedjon op Kembang Kuning in Surabaya. De foto zal wel uit het (oude) register van de Oorlogsgravenstichting komen, er staat nu Pujon op. Interessant is het opschrift: 19 onbekenden. In dit vak liggen bijna allemaal onbekenden in de verzamelgraven. Misschien ook mijn Oma uit Poedjon?

  • N.Jeekel zegt:

   Tip: wellicht kan OGS u hiermee van dienst zijn mijnheer Somers?

   • Jan A. Somers zegt:

    In dit geval (en veel andere gevallen) niet want de meeste lichamen in die verzamelgraven zijn naamloos. Dat is normaal bij bersiapslachtoffers. In Soerabaja waren de meeste resten die we vonden zwaar verminkt, verrot, of aangevreten door verwilderde honden. Soms waren meerdere lichamen niet uit elkaar te houden. Schedels, of andere herkenbare lichaamsdelen tellen, dan had je tenminste een getal. Met een verzameling resten met tien schedels had je tenminste tien slachtoffers. Tenminste, want er ontbraken vaak schedels. Gelukkig was je nog jong, je kon het aan, zonder geestelijke verzorging!

  • Saskia Rossi zegt:

   Beste Jan A. Somers, Vandaag heb ik net een schrijven ontvangen van de Oorlogsgravenstichting. Mij was niet duidelijk of het werkelijk om een oude archieffoto ging. Het boek van Julika Vermolen nl. bevat een foto van het graf met PUJON op het grafteken. Het blijkt dat in 1999, na publicatie van het boek, de aanduiding PUJON weer veranderd is in POEDJON, omdat mensen erop gewezen hadden dat dit historisch meer verantwoord zou zijn. Helaas weet ik niet wie de 19 onbekenden zijn. m.vr. gr.

 4. Huib zegt:

  In mijn familie komt de naam Jeekel ook voor nl. meisjesnaam van een tante die met de jongste broer van mijn moeder Johannes Jacobus Winsser in 1937 is getrouwd. Dat gezin woont nu in S.Cal. Ze is al over de 90 maar leeft vermoedelijk nog steeds. Haar man kwam op 24 jarige leeftijd in een Jappenkamp om in April 1945.

  Haar naam is Suze Pauline Jeekel, geb.1918 te Delanggoe (Klaten) wonende te Kailiwoenggoe (Kendal). Zij is de dochter van Hendrik Lodewijk Alexander Jacobus Jeekel en Susanna Coenraad ook wonende te Kaliwoenggoe (Klaten) blijkens de trouwakte.

  Huib

  • N.Jeekel zegt:

   Beste Huib Otto,
   Je maakt me toch weer nieuwsgierig naar deze Jeekel, ik ben deze nl. niet tegen gekomen in onze familie geschiedenis. Graag pak ik het nog een keer met je op. Wij hebben wel een Hendrik Lodewijk Alexander Cornelis Jeekel geb in 1885, waar geb. is onbekend en overl. in 1950 te Jakarta. Het enige wat we over deze Hendrik weten is dat hij alleen dochters kreeg uit zijn huwelijk met…. (ons onbekend) kan dit dezelfde Hendrik zijn welke jij beschrijft? Als dit toch dezelfde is en zijn 4e naam niet “Cornelis” is maar “Jacobus” dan behoort deze dame op leeftijd, Suze Pauline tot de D-tak. Dit is dezelfde Tak als Pieter Jeekel, Zie OGS, het verhaal bewaard. Hij is de oom van Saskia Rossi, uit het 4e huwelijk van Marinus Alexander Jacobus Jeekel (1887) met Nio Tjio Koen of Koen Nio Tjio. ( documenten van Saskia en die van ons geeft geen duidelijkheid hierover) Saskia is een dochter van Marinus Alexander Jacobus Jeekel (1887) en Josephine Andoetoe, het 2e huwelijk van Marinus Alexander Jacobus Jeekel. Hij zou dan de jongere broer zijn van Hendrik Lodewijk Alexander Jacobus Jeekel.
   Nou we horen t graag Huib. En of er iemand is die de naam “Nio Tjio Koen of Koen Nio Tjio kan bevestigen hoe dit te schrijven.

 5. Huib zegt:

  Beste Nana Jeekel

  Ik heb deze gegevens ontleed aan een……….. Uittreksel uit het Register tot inschrijving der acten van HUWELIJKEN en ECHTSCHEIDINGEN gehouden te Kendal in het jaar negentien honderd zeven en dertig………….die mijn nicht mij in dec. 1999 toestuurde.
  Helaas heb er verder nog niets mee kunnen doen zodat ik eigenlijk niet veel meer over de familie van mijn tante Suze weet.
  Wel staat er aan het eind van het uittreksel de naam van een getuige, oom van de bruid nl…..
  Karel Tiber oud negen en vijftig jaar, zonder beroep, wonende te Kaliwoengoe (Kendal)
  w.g door Mas Joedowiidagdo, buitengewoon ambtenaar van den Burgelijken Stand te Kendal, 10 Juni 1940.

  Wat betreft de schrijfwijze van de Chinese naam weet ik dat de Chinezen beginnen met de voornaam. Zo kende ik in mijn jeugd tijdens de Japanse bezetting en later een ambtenaar van Sociale Zaken die mijn jongste zusje een baby van zo’n 4 maanden toen waarschijnlijk het leven heeft gered door regelmatig babymelk te brengen waar hij kennelijk nog aan kon komen tijdens de Japanse bezetting. Ik was toen zo’n 5 jaar en noemde hem oom Jaap. Maar zijn echte naam was Yap Bok Siang. Dus zijn familienaam was Yap. Maar hij gebruikte ook de voornaam Peris ipv Bok Siang want vermoedelijk was hij in Hong Kong opgegroeid bedacht ik me later.
  Later op school ben ik meer Chinese eeftijdgenoten tegen gekomen en toevallig ook met e achternaam Nio. Dus de goede schrijfwijze is denk ik Nio Tjio Koen.
  Wens je nog veel succes bij je verdere naspeuringen.
  Huib

 6. Anoniem zegt:

  Saskia, ben je dochter van Max van den Broek en Jeanette Jeekel, jongere zus van de Jeekel op de foto? Misschien heb je al genoeg informatie gekregen, maar zo niet, dan kan ik je nog heel wat informatie geven. Ik kan je alvast zeggen dat de knappe man van de foto mijn vader was: Leonard Carel Alexander Jacobus Jeekel. .Ik ben Yvonne Drexhage-Jeekel. Het emailadres is van mijn man.

  • Anoniem zegt:

   Niet Anoniem, maar Yvonne Drexhage-Jeekel
   emailadres: albert.drexhage@caiway.nl

  • Saskia Rossi zegt:

   Hoi Yvonne, heb je net een e-mail gestuurd. Ik hoop dat we contact houden!

   Saskia

   • Clarence W Siegertsz zegt:

    Mijn naam is Clarence Siegertsz.(in Bandoeng noemden ze mij Bé)
    Ik heb van 1938 tot 1947 in Bandoeng gewoond. In de bezettingstijd, hadden we op de Engelbert van Bevenvoordeweg, een bedelingspost. Daar heb ik Loulou en Lilly Jekel
    gekend. Hoe de meisjesnaam van hun moeder is weet ik helaas niet.
    Misschien heeft U ze al getraceerd, mag ik dan weten of ze nog in leven zijn en waar ze wonen.
    Hoop dat ik U hiermee van dienst te zijn geweest,
    met vriendelijke groeten,
    Clarence W Siegertsz

    • Saskia Rossi zegt:

     Beste Clarence,
     Neem aub contact op per e-mail dan kan ik u uitgebreidere informatie geven. De naam van mijn moeder was Jeannette Jeekel. Zij heeft inderdaad in Bandung gewoond. Zij was getrouwd met Gerrit Huliselan en ze hadden een dochtertje, Jerry. Mijn e-mailadres: sednarossi@hotmail.com. Misschien kunt u mij meer vertellen over de familie.
     hartelijke groeten,
     Saskia Rossi-van den Broek

 7. Anoniem zegt:

  niet Anoniem, maar met emialadres albert.drexhage@caiway.nl

 8. Anoniem zegt:

  niet Anoniem, maar met het emailadres albert.drexhage@caiway.nl

 9. Anoniem zegt:

  Veel gegevens zijn te vinden bij Roosje Roos genealogisch onderzoeksbureau bij voorbeeld.:

  Bruidegom: Leonardus Jacobus Pieter Johannes Jeekel
  Bruid: Engelina Wilhelmina Barentz
  Plaats: Semarang Datum: 24-04-1897
  Opmerking(en): echtscheiding, 2 September 1897 ingeschreven in het bijregister; man: Meester
  Bijregister: RA jaar/bladzij: 1899/316
  met vriendelijke groeten Peter de Nijs

  • Saskia Rossi zegt:

   Hartelijk dank Peter de Nijs! Ik heb meteen in Roosje Roos gezocht naar mijn familie, maar het archief bevatte weinig nieuws over de generatie van mijn moeder en haar broers (allen geboren na 1900). Toch weer wat geleerd! Met vriendelijke groet, Saskia

   • Caty Hageman zegt:

    klopt helemaal . Engelina Wilhelmina Barentz was mijn overgrootmoeder op moeder kant. Jammer genoeg heb ik geen foto van LJP Jeekel.

 10. Willem Plink zegt:

  Ik ben in het bezit van een foto gemaakt door mijn vader op een bergtocht omstreeks 1934 op de foto zit boven op een bergtop een KNIL-militair, op de achterkant staat de naam Jeekel vermeld geschreven door mijn vader. Mogelijk dezelfde persoon als hierboven gezocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.