Arrestatie Veteranendag 2014 voor dragen Papoea vlag

Tijdens veteranendag 2014 in Den Haag is Iskandar Bwefar gearresteerd voor het dragen van de Papoea vlag. Deze vlag was dit jaar voor het eerst niet toegestaan in het defile door de Nederlands Nieuw Guinea veteranen. Volgens communicatie vooraf was dit echter wel toegestaan voor bezoekers en omstanders. Toch is Iskander gearresteerd en verteld hierover in een kort interview.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

71 reacties op Arrestatie Veteranendag 2014 voor dragen Papoea vlag

 1. P.Lemon zegt:

  Er mag zoveel niet…maar zonder burgerlijke ongehoorzaamheid hadden en Fransen en Russen nog een koningshuis.
  Tja , daarentegen duurde het sprookje van De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, ook de Verenigde Provinciën genoemd, ook maar van 1588 tot 1795 als een confederatie met federale aspecten en besloeg grotendeels het grondgebied van het huidige Nederland…

  *In 1962 moest Nederland de kolonie(N.G) opgeven en werd na een tussenbestuur van de Verenigde Naties, onder de naam UNTEA, het gebied in 1963 Indonesisch. De vlag werd bij de overdracht naar het VN-bestuur gestreken, en het hijsen van de vlag is sindsdien verboden.
  Het hijsen van de vlag wordt in Indonesië (net als de Benang Raja van de Molukken en de Halve Maan van Atjeh) nog altijd gezien als een misdrijf en bestraft met een jarenlange gevangenisstraf (WIKI)*

 2. ellen zegt:

  Wat een mooie vlag is de Papoea-vlag, de Morgenster. Ik was ontroerd toen ik die vlag zag afgebeeld. En wel om het volgende.
  Ik ben op 30 september 1947 op Biak (voormalig Nederlands Nieuw-Guinea) geboren. Mijn Indische vader die op vliegveld Andir bij Bandoeng werkte als hoofd technische dienst bij de militaire luchtvaart, werd voor een jaar gedetacheerd op Biak, om mee te helpen met de aanleg van een militair vliegveld. Mijn ouders trouwden op 30 december 1946 in Bandoeng, waar zij elkaar voor de oorlog ontmoet hadden. In de oorlog werden zij gescheiden van elkaar. Mijn vader raakte vanaf 1942 tot eind 1945 in Japanse krijgsgevangenschap (o.a. Pakan Baroe dodenspoorweg op Sumatra). Na de oorlog heeft mijn vader eerst naar zijn meisje (mijn moeder) gezocht. Precies de dag na hun trouwdag vertrok het jonge echtpaar op dienstreis naar Biak. Het was nog de tijd van de bersiap. Het leven van mijn vader werd er gered door de Papoea’s. Ik heb dit verhaal in mijn kroniek neergezet.

  “Mijn vader was vanaf januari 1947 voor een jaar gestationeerd op het eiland Biak, Nederlands Nieuw Guinea. Als elektrotechnisch ambtenaar was hij betrokken bij de aanlegwerkzaamheden van een militair vliegveld op Biak. Onbekend is in welke maand van dat jaar dit incident zich afspeelde. Mijn moeder was zwanger van haar eerste kind. Bij de aanleg van het vliegveld waren ook Indonesische koelies werkzaam. Op een dag kwam mijn vader op inspectietocht met zijn jeep langs bij deze arbeiders, die de opdracht hadden een stuk oerwoud vrij te maken. Met kapmessen werd de beplanting weggehakt. Mijn vader was alleen, en alles leek rustig. Tijdens deze inspectie werd hij plotseling aangevallen door enkele koelies. Mijn vader zag dat een paar van deze mensen dreigend met kapmessen op hem afkwamen. Langzaam liep mijn vader achteruit naar de jeep, omdat hij daar zijn revolver had laten liggen. Hij dacht, dat hij geen kans zou maken tegen deze dreiging. Totdat hij merkte, dat de koelies verstarden, en hun opgeheven kapmessen lieten zakken. Toen mijn vader achterom keek, zag hij een groepje papoea’s die met pijl en boog, schietklaar gereed stonden tegenover de koelies. Zij hadden mijn vader behoed voor een afslachting.”

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ik ben bang dat de Indonesiërs – waartoe ik de Papoea’s niet reken – sedert 1963 uitgebreid revanche hebben genomen en er nu nog mee bezig zijn.

   Overigens ben ik verbaasd dat je ook in dit goede land kan worden gearresteerd voor het zwaaien met een vlag sadja.

   Aan de andere kant, als iemand was komen opdagen met een Jihadistenvlag, dan hadden we dat niet leuk gevonden, ook al zou de drager van die vlag zich verder netjes gedragen.

   Dan maar op veteranendag geen enkele vlag behalve onze eigen Nederlandse driekleur. Verder geen ander vlagvertoon.

   Pak Pierre

   • Arthur Olive zegt:

    In Amerika is het zwaaien van een vlag beschermd door het Eerste Amendment van de Constitutie. Men mag elke vlag zwaaien, zelfs de seperatist Confederate flag of the land of Dixie.
    Wat ik gelezen heb is dat het zwaaien van elke vlag in Nederland ook geoorloofd is mits het niet racistisch is of gevaar kan brengen.
    Als dat zo is dan zie ik niet in waarom de Morgenster niet vertoond kan worden en om dezelfde reden kan ik wel inzien waarom de Islamic Jihadistvlag niet vertoond mag worden.

  • Huib zegt:

   @Ellen mijn oom Thijs Otto, hij was sergeant majoor, was ook in Biak met zijn gezin heb ik onlangs ontdekt. Hij is daar ook in 1962 overleden als gevolg van een ongeluk tijdens een inspectie trip. Mss. heb je zijn dochters Anky en Peggy nog gekend. Ik zelf hoop ze spoedig voor het eerst te ontmoeten. Ook hun ouders zijn pas in 1946 getrouwd.

   Het byzondere is dat mijn vader Johan Carel Otto ook in Andir bij de ML was als brigadier en in krijgsgevangenschap zijn broer Thijs voor het eerst ontmoette. Het waren nl. halfbroers en niet in hetzelfde gezin opgegroeid.

   Mss. hebben onze vaders resp. oom elkaar nog gekend.
   Die Morgenstervlag heb ik vorig najaar tijdens de Aerborne mars voor het eerst gezien gedragen door die Papoea mevrouw die tijdens de Pieten demonstratie in den Haag door omstanders werd belaagd.

   • Huib zegt:

    Omdat onze authoriteiten de Indonesische authoriteiten niet voor het hoofd willen stoten hebben ze het voeren van die Morgenstervlag tijdens het officiele defilé verboden.

    Bang als ze zijn voor de zakelijke betrekkingen met Indonesia.

    Om dezelfde reden kunnen de duizenden BERSIAP slachtoffers van na 15-8-1945 geen eigen plek krijgen bij het Nationaal Indisch Monument in den Haag of tijdens de herdenking ook maar worden vermeld door de officiele sprekers. En die schande duurt al bijna 70 jaar.

    • Lance zegt:

     Ik zie het verband niet @Huib?
     Indien u behoefte heeft aan en herdenkingsmonument voor de bersiapslachtoffers dan plaatst u er toch 1 in Den Haag?
     Veteranendag is een dag voor oud-militairen die die overal ter wereld hebben gevochten,
     waarom loopt u niet rond met de vlag van Irak of van bosnie-herzegovina en moet het persé de Morgenster zijn?

   • ellen zegt:

    Beste Huib. Mijn vader (Carlo de Bats) was slechts een jaar gedetacheerd op Biak. Ik ben genoemd naar een vriendin van mijn moeder op Biak. Zij heette Ellen v.d. Vegte en had al een dochtertje. Mijn vader was op Biak bevriend met een arts, dokter Morees (of iets dergelijks), die geholpen heeft bij de bevalling. Dat zijn de enige namen die mij uit die tijd zijn bijgebleven. Mijn vader is eind 1947 met zijn gezin gezin teruggegaan naar Java. Wij hebben twee jaar in Semarang gewoond in een onderofficiershuisje buiten de tangsi op de militaire basis Kalibenteng, Daar is in 1948 mijn zusje geboren. Mijn vader keerde daarna terug naar zijn werk op Andir. In Bandoeng werd mijn broertje geboren in 1950. In Bandoeng bleven wij wonen tot wij n.a.v. Zwarte Sinterklaas het land moesten verlaten in november 1958. Mijn herinneringen liggen vooral in Bandoeng, waar ik opgroeide. De naam Otto komt mij bekend voor, maar ik weet niet in welk opzicht. Mijn ouders vertelden niet veel, maar hebben het nodige meegemaakt. Hun persoonlijke verhalen heb ik in een boekje verweven met de algemene geschiedenis van Nederlands-Indie. Als een soort van herinnering, nagelaten aan kinderen en kleinkinderen.

    • bokeller zegt:

     ,
     Veteranendag is een dag voor oud-militairen die die overal ter wereld hebben gevochten,

     Volkomen gelijk heeft U,maar nmi slaat U een heel stuk
     over nl. de oorlog in de pacific .Heel ver hier uit de buurt.
     En laat nu gedurende deze tijd een” Papoea bataljon”
     bestaan,die naar mijn bescheiden mening hun bijdrage wel hadden geleverd aan de gevechten tegen de JAP .en naderhand door de
     Nederlandse Regering na 1945 in Nederlands-Indië zelfs ingezet.
     Daarna in stand gehouden tot ± 1954
     Laat me nu ,tot tweemaal toe ingedeeld zijn in dat Bataljon.

     In 1959 werd het ”Papoea Vrijwilligers Korps” in het leven
     geroepen met pure Nederlandse kaderleden en vochten
     zij aan zij zowel bij de Kon.Landmacht als Kon. Marine.
     en vulden elkaar prima aan.

     Nu m’n dood gewone vraag aan U Hr.Lance wat kan
     de redenen dan zijn om het meevoeren van de
     Morgenvlagster te verbieden op deze Veteranendag.
     siBo

    • Huib zegt:

     Beste Ellen..
     Bedankt voor de reactie. Er waren al een aantal raakvlakken tussen onze verhalen, zoals vaders beiden werkzaam geweest bij de Militaire Luchtvaart in Andir, krijgsgevangenschap in Bandoeng en Biak waar mijn oom met zijn gezin was om het land te helpen verdedigen tegen de Indonesische agressie.

     Ook mijn moeder moest in 1958 het land gedwongen verlaten waar ze eigenlijk voor gekozen had te blijven ondanks dat haar man na jaren krijgsgevangenschap door nationalisten tijdens de Bersiap in November 1945 werd vermoord.

     En uiteraard is Bandoeng ook de plaats waar ook ik een groot deel van mijn jeugd doorbracht en op school ging.

     Vond het toch wel aardig om daarover even van gedachten te wisselen.

    • Lance zegt:

     Hr bokeller, veteranen is ingesteld als eerbetoon aan Prins Bernhard (bekend van de Lockheedaffaire, coup tegen Soekarno, wapenhandel en polygamie)
     Op die dag mag met die driekleur – het rood-wit-blauwe – gevlagd worden, al dan niet voorzien van ster indien u dat wilt.
     Ik heb geen idee waarom de morgenster tijdens het defilé van de veteranen verboden werd.

     Overigend staat het u vrij om ook tijdens Koninginnedag, de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag te zwaaien, indien u dat nodig acht.

    • Lance zegt:

     Er is een stuk weggevallen: Overigend staat het u vrij om ook tijdens Koninginnedag, de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag te zwaaien (MET de MORGENSTER), indien u dat nodig acht.

 3. Arthur Olive zegt:

  De Papua vlag mocht dus niet gezien worden door koning Willem.
  Jammer dat hij niet had gedreigd om de Morning Star te dragen gedurende de parade.
  De Nazis probeerden de Joden in Denemarken te verplichten om de “Star of David” te dragen, maar daar is noojt wat van gekomen omdat er werdt gedreigd dat iedereen en ook koning Christiaan dat zou dragen.

  • bokeller zegt:

   Overigend staat het u vrij om ook tijdens Koninginnedag, de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag te zwaaien, indien u dat nodig acht.
   Och, wat leuk wist ik niets van,
   Graag meer van deze tips
   siBo

 4. Ron Geenen zegt:

  Dank voor uw interessant verhaal.

 5. Boeroeng zegt:

  http://www.omroepwest.nl/nieuws/28-06-2014/papoeas-morgenstervlag-alom-aanwezig-op-veteranendag

  Harry van Bommel had al voor zaterdag kamervragen gesteld over het verbod de vlag mee te dragen voor defilé-deelnemers.
  http://harryvanbommel.sp.nl/weblog/2014/06/24/papuavlag-ook-hier-verboden/

  Maar niet duidelijk is dat toeschouwers aan de kant ook verboden werd die vlag te tonen.
  Je ziet de laatste jaren meer dat de politie vlag-, spandoek-, borddragers langs de kant van de weg waar de koning(in) ongeveer moet verschijnen oppakt.

  • Jos Crawfurd zegt:

   Boeroeng en what about Chris van der Klauw die enige jaren im confrontatie kwam met de politie.Ik weet er het fijne niet van,maar probeer de man zelf te vragen hoe het gegaan is.Nederland wil zijn fouten niet erkennen.Waarom hebben ze zo lang zitten sputteren met het overdragen van Indonesia aan de eigenlijke beziitter en Papua ook afgestaan. Tot 1962 bleven ze de boel een draai te geven met alle gevolgen van dien.Deze escalaties hadden niet hoeven gebeuren.
   Ik heb gezegd,Mvg Jos Crawfurd.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ik kan mij voorstellen dat defilé deelnemers niet geacht worden al marcherend voor hun vorst een politiek statement te maken met bijzondere vlaggen of andere duidelijk zichtbare tekenen van sympathie voor of protest tegen iets.

   Het zou misschien een kleurige vlaggenparade worden, maar de veteranendag is daar niet voor. Wat mij betreft kan de immer wakkere Harry van Bommel zijn kamervragen daarover beter in de tas laten.

   Of die vreemde vlaggenparade door het publiek voor het ereschavot waar de Koning staat te wuiven en te salueren wel mag?

   Tja ….. we willen ook niet graag dat via You Tube of een ander modern medium een filmpje de wereld over gaat waar ons staatshoofd is te zien, stram in de houding saluerend voor de zwarte vlag van ISIS, om maar een voorbeeld te noemen …..

   In dat licht bezien kan ik dat Haagse politieoptreden begrijpen.

   Een troost voor Iskandar Bwefar: Hij hoeft niet 15 (vijftien) jaar te brommen in een gloeiend hete cel van een Indonesische pendjara, zoals de Molukker Johan Teterisa die voor de neus van de Grote Toean uit Jakarta met ZIJN vlag dorst te zwaaien.

   Pak Pierre

 6. Jan A. Somers zegt:

  “Deze vlag was dit jaar voor het eerst niet toegestaan” Ik ben de draad een beetje (veel) kwijt: Wie heeft wat en wanneer aan wie verboden? Wat staat er in het PV van de politie?

  • P.Lemon zegt:

   @J.A.S. ” Ik ben de draad een beetje (veel) kwijt: Wie heeft wat en wanneer aan wie verboden?”

   Volgens van Bommel:
   “De organisatie van de Veteranendag heeft besloten het dragen van de Morgenstervlag te verbieden. Erger nog, minister Hennis van Defensie heeft aangegeven achter deze beslissing te staan.

   It’s smells fishy zeggen de engelsen. Alles voor de goede handelsbetrekkingen…van eer en ethiek kun je niet eten.

   Reactie door kobe Oser : West Papua morningstar is door Nederland bij Kon. Besluit aan de Papoeas gegeven.Ook international erkend en geregistreerd bij de Verenigde Naties . Als president van West Papua Melanesia voer ik nu met mijn Kobe Oser team gesprekken in New York om de kwestie West Papua onder toezicht van de V> te plaatsen op de LIST OF NON SELFGOVERNEMENT TERRITORY.(NIET ZELFBESTURENDE GEBIEDEN). West Papua Melanesia is nu door de VN erkend als een gebied dat DE JURE EN DE FACTO voldoet aan de Internasionale eisen.(inclusief West Papua Morningstar). Waarom wordt het Parlement in haar besluitvorming genegeerd. Of is Nederland een ekonomisch enclave -kolonie van Indonesia geworden ?

   • Jan A. Somers zegt:

    ““De organisatie van de Veteranendag heeft besloten het dragen van de Morgenstervlag te verbieden.” Bedankt voor de snelle service. De politie heeft toch niets te maken met een organisatie/vereniging, die kennelijk vergunning heeft aangevraagd? Waar staat dat de minister er achter staat, die minister heeft toch niets te verbieden? Dat zou alleen maar de burgemeester zijn. Of is die organisatie onderdeel van het ministerie? Nu benieuwd naar het PV van de politie! Op welke gronden is de politie in actie gekomen? Deden die vlaggendragers iets dat orde en rust werden verstoord? Of iets onzedelijks? Dachten ze misschien dat de vlaggendragers in pisangbladrokje of peniskoker zouden zijn gehuld?

    • Loekie zegt:

     “Dachten ze misschien dat de vlaggendragers in pisangbladrokje of peniskoker zouden zijn gehuld?”
     je weet maar nooit wat er voor explosieven in die koker zijn verstopt.

    • P.Lemon zegt:

     @J.A.S. ” Nu benieuwd naar het PV van de politie!”

     Heb globaal zo’n APV doorgenomen. Het staat zo boordevol met allerlei regeltjes dat ze dit optreden kunnen rechtvaardigen….

     Interessanter is de beantwoording vd kamervragen over dit vlagincident: ( ngomong bohong als kunst ?)

     “Antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden Voordewind en Segers (beiden ChristenUnie), Dijkgraaf (SGP), Van Bommel (SP) en De Roon (PVV) aan de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken over het bericht ‘Verboden vlag overschaduwt Veteranendag’ (ingezonden 25 juni 2014 met kenmerk 2014Z11966)

     1

     Bent u bekend met het bericht ‘Verboden vlag overschaduwt Veteranendag’? 1)

     Ja.

     2

     Is het waar dat de Nederlandse veteranen niet de zogenaamde ‘Morgenster-vlag’ mogen voeren? Zo nee, wat is dan wel de situatie? Zo ja, door wie is dat besluit genomen?

     3

     Is het waar dat de Morgenster-vlag tijdens het Nationaal Defilé niet gevoerd mag worden vanwege de gevoeligheid in Indonesië? Is er met de Indonesische autoriteiten overleg geweest over deze kwestie? Zo ja, wat is hierbij de inzet van Nederland geweest? Hoe verhoudt deze inzet zich tot het standpunt van de Nederlandse regering ten opzichte van de Indonesische onderdrukking van de Papoea’s?

     4

     Deelt u de mening dat de Morgenster-vlag ook tijdens het Nationaal Defilé gevoerd mag worden? Deelt u de mening dat met het voeren van deze vlag ook een duidelijk signaal wordt afgegeven naar Indonesië waar het dragen van deze vlag verboden is?

     De organisatie van de Veteranendag valt onder de verantwoordelijkheid van het Comité Nederlandse Veteranendag. Het veteranendefilé maakt deel uit van deze dag. In september 2013 heeft het comité besloten om vanwege het formele karakter van het defilé, voortaan alleen regimentsvlaggen toe te staan en geen andere uitingen of boodschappen. Dit geldt voor alle veteranen.

     Op het Malieveld staat het veteranen wel vrij om deze vlag of andere uitingen te dragen. Er is dus geen sprake van een verbod. Het comité heeft dit met de veteranenverenigingen besproken en zij hebben hiermee ingestemd. Ik heb dit ook gemeld aan uw Kamer tijdens het notaoverleg Veteranen van 23 juni jl.

     De Indonesische autoriteiten hebben in eerdere jaren hun bezwaren kenbaar gemaakt tegen het voeren van de Morgenster vlag, die in Indonesië verboden is. Er is echter geen druk uitgeoefend op het organiserend comité.

     5

     Bent u bereid om zo snel als mogelijk aan de desbetreffende veteranen duidelijk te maken dat zij in alle vrijheid de Morgenster-vlag mogen dragen tijdens het Nationaal-Defilé?

     Het besluit is een verantwoordelijkheid van het comité. Ik heb begrip voor dit besluit.
     ====================================================
     Antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden Van Klaveren en Bontes (Beiden Groep Bontes/Van Klaveren) aan de minister van Defensie over een verboden vlag tijdens Veteranendag (ingezonden 25 juni 2014 met kenmerk 2014Z11939)

     1

     Bent u bekend met het bericht “Verboden vlag overschaduwt Veteranendag”? 1)

     Ja.

     2

     Klopt het dat de Indonesische ambassade bij de organisatie van Veteranendag heeft aangedrongen om de Morgenster-vlag tijdens het Nationaal Defilé niet te voeren?

     3

     Zo ja, waarom is Defensie gezwicht onder deze onacceptabele druk van buitenaf?

     4

     Zo nee, wat is dan de oorzaak van het feit dat de Morgenster dit jaar voor het eerst is verboden op Veteranendag?

     De organisatie van de Veteranendag valt onder de verantwoordelijkheid van het Comité Nederlandse Veteranendag. Het veteranendefilé maakt deel uit van deze dag. In september 2013 heeft het comité besloten om vanwege het formele karakter van het defilé, voortaan alleen regimentsvlaggen toe te staan en geen andere uitingen of boodschappen. Dit geldt voor alle veteranen.

     Op het Malieveld staat het veteranen wel vrij om deze vlag of andere uitingen te dragen. Er is dus geen sprake van een verbod. Het comité heeft dit met de veteranenverenigingen besproken en zij hebben hiermee ingestemd. Ik heb dit ook gemeld aan uw Kamer tijdens het notaoverleg Veteranen van 23 juni jl.

     5

     Bent u bereid deze vlag toch toe te staan als teken voor respect voor de Nederlandse veteranen die in de jaren’60 vochten voor Nieuw-Guinea en voor de Papoea-gemeenschap in Nederland? Zo nee, waarom niet?

     Het besluit is een verantwoordelijkheid van het comité. Ik heb begrip voor dit besluit.

  • Boeroeng zegt:

   Ellen, mooi filmpje over Tilly Kasiëpo en haar strijd


   En ze vertelt over zwartepietfans die haar weg wilde hebben op het Malieveld vorig jaar.

 7. Boeroeng zegt:

  De politie reageert alsvolgt op bovenstaand bericht:
  ‘Politiefunctionarissen merkten tijdens het defilé op dat de heer Bwefar, die zich onder het publiek bevond, trachtte over de afzetting heen te klimmen. Diverse politiefunctionarissen hebben hem hierop tegengehouden en aangehouden, waarbij de heer Bwefar zich overigens probeerde te verzetten. Er waren dan ook diverse functionarissen nodig om hem onder controle te krijgen. Hij is aangehouden op grond van de Algemeen Plaatselijke Politieverordening (APV) oftewel het zich begeven op een weg die door het bevoegd gezag in belang van openbare orde en veiligheid ter voorkoming van wanordelijkheden is afgezet. Hij is overgebracht naar het bureau en daar heeft hij een bekeuring uitgereikt gekregen en is heengezonden.

  De heer Bwefar is, anders dan hij stelt in de media, dus niet aangehouden voor het voeren van de Papoea-vlag, maar voor het klimmen over een hekwerk. Dat is hem direct na zijn aanhouding uitgelegd. Het voeren van deze vlag in de openbare ruimte is overigens (strafrechtelijk) ook niet verboden en valt onder de vrijheid van meningsuiting’, aldus de politie in een verklaring.

  http://www.omroepwest.nl/nieuws/30-06-2014/veteranen-spreken-schande-van-geweld-tegen-papoea-demonstrant

  Ja…. als je iemand lijfelijk aanpakt en wat duwt, dan reageert het lichaam daarop. En dat kun je interpreteren als verzet en met zijn zessen erboven op springen zogenaamd nodig maken.( rodney king !)
  Ook als iemand terugduwt dan kun je door rustig praten iemand overtuigen gewoon mee te gaan. Hebben ze dat wel geprobeerd ?

  Hij was dus niet over de afzetting geklommen, maar hij was bezig daarmee, aldus de politie.

  • Loekie zegt:

   “Ook als iemand terugduwt dan kun je door rustig praten iemand overtuigen gewoon mee te gaan. Hebben ze dat wel geprobeerd ?”
   Da’s een beetje de Job Cohen-methode. Thee drinken met o.a. overlastgevers. Maar in een stress-situatie is daar geen tijd voor, Er is een officiële optocht, veel volk op de been en daar wil opeens iemand over de afzetting klimmen. Weet de politie op dat moment wie het is, wat hij wil? Misschien wil hij wel een bom gooien, een veteraan aanvallen of wat ook. Geen tijd voor vragen, maar ingrijpen.
   Daar is toch ook iets voor te zeggen?

   • Boeroeng zegt:

    Prima methode dus… Benader “het mogelijk subversief element” met een koppie thee en probeer hem af te leiden en tot rust te brengen.
    Ik denk niet dat hij over de afzetting klom, maar dat gebeurt al eeuwen in Nederland en een politieman kan dat door rustig waarschuwen, uitleggen dat dit niet kan en dat je niemand wilt arresteren etd…. afhandelen. Zo heb ik wel vaker politie meegemaakt.
    Die overkill is idiotie. Maar dat zie je vaker tegenwoordig van politie.
    Vrouw houdt bordje omhoog bij een kroning, iemand laat zijn t-shirt zien met antizwartepiettekst bij een sintoptocht.

    —-
    overigens.. wie waren die zogenaamde overlastgevers van Cohen?
    een groep heren van 60+ die men erkende als leiders van een etnische gemeenschap ?

    • Loekie zegt:

     Sinds 9/11 is de wereld veranderd. Ook Nederlands heeft een coördinator terrorismebestrijding. Er is nu een alert vanwege de jihadisten en Isis. Als iemand iets wil uithalen, is een happening als veteranendag met koning, ministers, veteranen en veel publiek een aardige gelegenheid. De overheid wil uiteraard geen risico’s nemen. En als je in die setting iemand over een hek ziet klimmen…

    • Boeroeng zegt:

     Zeg Loekie… svp gebruik gewoon 1 nicknaam voor al je postings.
     Niet steeds wisselen, opdat andere lezers niet mogen weten dat jij het bent.

    • Arthur Olive zegt:

     Misschien heeft Loekie Multiple Personality Disorder.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Wat maakt het nu uit of hij (zij?) onder de naam Loekie of Fikkie of Pukkie zijn (haar?) mening spuit. Ik had het niet in de gaten.

     Achter de pagger zijn alle hondjes onzichtbaar. Hoogstens te zien als nerveus heen-en-weer rennende schimmetjes en dat vinden ze kennelijk prettig, zo voelen ze zich veilig.

     Dus wat mij betreft mag u doorgaan Loekie. Maar laat mij genieten van uw creativiteit in het verzinnen van nieuwe leuke schuilnamen.

     Volgende keer “Donald Duck”?

     Pak Pierre

 8. Jos Crawfurd zegt:

  Over een hek zien klimmen en 9/11 wat een komische sidestep. Gewoon een afschuwelijke grove misleiding om de boel te verbloemen om hun gelijk te krijgen.Het leger van Poetin valt met deze barbaarse daad in het niet.Als ze echt moeten optreden,kijken ze een andere kant,zo bedrijft men hier politiek. We zagen toch duidelijk dat hij over de omheining wil klimmen en die excessen van 9/11 moeten we op zo’n Veteranen niet hebben. We hebben ons lesje geleerd,stel hypocrieten.
  Mvg Jos Crawfurd.

 9. RLMertens zegt:

  Nieuw Guinea/De Morgenster vlag; een erfenis/restant van Nederlands traumatisch koloniale politiek in dat verre Oosten. Waarbij als slachtoffers vielen; de Indische gemeenschap, die verleid/ voor gehouden werden voor een nieuw vaderland;( als ze maar NIET naar Nederland komen- Commissie Werner), de blijvers (latere spijtoptanten; een benaming door de Ned. regering eufemistisch bedacht) en de Papoea bevolking, die na meer dan 300 jaar stenen tijdperk plotseling/ uit ergernis/frustratie vanwege de RIS overdracht, klaar gestoomd werden voor zelfbeschikking.Wat in tegenspraak was van de Linggadjati overeenkomst 1946, art.3; De Ver.Staten van Indon. zullen omvatten het gehele grondgebied van Ned.Indië. Een zelfbeschikking die nb. daarvoor aan de Indon bevolking werd ontzegd en waarvoor strijd werd geleverd, dat duizenden slachtoffers heeft gemaakt. En nu, mede door Ned. toedoen van weleer, wederom slachtoffers maakt.
  Nu, na bijna 70 jaar na dato, willen de Nw.Guinea veteranen/ oud kolonialen met deze vlag paraderen en/of….. frustreren?
  Mee werken aan verzoening/begrip tussen al deze etnische groepen van RI lijkt mij een betere doel. Zelfs een eervoller plicht door dat verleden!

  • bokeller zegt:

   Nu, na bijna 70 jaar na dato, willen de Nw.Guinea veteranen/ oud kolonialen met deze vlag paraderen en/of….. frustreren?
   Mee werken aan verzoening/begrip tussen al deze etnische groepen van RI lijkt mij een betere doel. Zelfs een eervoller plicht door dat verleden

   Ik zou zeggen,eerst rondneuzen en dan pas wat neerzetten.
   Al diverse keren heb ik hier in NEDERLAND Pure
   INDONESISCHE VETERANEN mogen rondleiden op
   militaire terreinen.
   Ook veteranen afkomstig uit Atceh .Hun verhalen aangehoord/
   gezamenlijk strijdliederen gezongen.
   Daarbij zijn Indonesiërs in uniform vanuit geheel Indonesië
   regelmatig te gast in Bronbeek de bakermat van der Kolonialen.
   siBo

   Oud-ambassadeur van Indonesie Junus Effendie Habibie vanochtend overleden

   Het bestuur van de Stichting Herdenking Veteranen heeft geschokt en bedroefd gereageerd op het plotselinge overlijden op 74 jarige leeftijd van Junus Effendy (Fanny) Habibie, ambassadeur van de Republiek Indonesië in Nederland van 2006 t/m 2010. In 2008 werd hij tevens verkozen tot ambassadeur van het jaar in Nederland.

   Van zijn vele verdiensten ten behoeve van de relaties tussen Nederland en Indonesië is vooral zijn inzet voor de goede persoonlijke betrekkingen te roemen.

   Habibie is baanbrekend geweest in de versterking van de persoonlijke relaties tussen Nederlanders en Indonesiërs. Dit bereikte hij mede door als eerste Indonesische ambassadeur in Wassenaar in 2007 voor het eerst Nederlandse veteranen van de Politionele acties uit te nodigen voor de officiële viering van de Indonesische nationale onafhankelijkheid op 17 augustus. Dit historische “wapenfeit” heeft nooit de landelijke pers gehaald dat wilde de bescheiden ambassadeur Habibie ook niet, het “scoren” in de pers vond hij niet belangrijk, wat voor hem telde was de vriendschap tussen de mensen van beider landen! Bij zijn afscheidsdiner op de Haagse Veteranen Societeit in december 2010, ontving hij uit handen van voorzitter Henk van Riel, de Waarderingspenning van de Stichting Herdenking Veteranen uit dank voor de vele jaren van vriendschap.

   Namens het bestuur en vele veteranen wensen wij de familie Habibie veel sterkte voor de aankomende tijd.
   Ton Lutter

   Kerstdiner Haagse Veteranensocieteit
   Op donderdag 6 december hebben organiseerde de Haagse Veteranensocieteit een gezellig kerstdiner voor haar leden en sympathisanten. Als gasten waren daarbij o.a. de militair attaches van Japan, Duitsland en Indonesie, de oud-voorzitter van de Bond van Wapenbroeders Bill Thomson en de Duitse journalist Helmut Hetzel. Ook Joegoslavie-veteraan en VVD Kamerlid Anne Mulder nam deel aan het kerstdiner. Onze voorzitter Henk van Riel blikte terug op een mooi jaar en keek vooral weer vooruit. Moge 2011 wederom voor onze veteranen een goed jaar worden. Tot slot wenste hij ons allemaal een mooie Kerst en een gezond Nieuwjaar!


   Afscheid van Militair attaches van Indonesie
   Op 7 oktober jongstleden werd op de receptie van de Indonesian Armed Forces afscheid genomen van de militaire attaché Col. (Navy) Y.T. Subagyo en de luchtmacht attaché W. Syofyan en werd tevens kennisgemaakt met hun opvolgers. Tijdens een speciale ceremonie in de ambtswoning van de ambassadeur overhandigde de voorzitter van de Stichting Herdenking Veteranen, Henk van Riel, aan de vertrekkende attachés een medaille en oorkonde als dank voor hun bijdrage aangaande de vriendschap tussen de Nederlandse veteranen en Indonesische gemeenschap. Een belangrijk voortrekker van de goede relaties tussen de Indonesische gemeenschap en Nederlandse veteranen is de huidige Indonesische ambassadeur dhr. J.E. Habibie. Twee jaar geleden werd op zijn initiatief een delegatie van Nederlandse veteranen uitgenodigd op de officiële ceremonie ter ere van de 63e onafhankelijkheidsdag van de Republiek Indonesië. Dit bijzondere gebaar van dhr. J.E. Habibie is een historisch moment en hoogtepunt in de relaties tussen Nederland en Indonesië, immers nog nooit waren oud-militairen van de politionele acties officieel uitgenodigd op de 17 augustus 1945 viering. De aanwezige veteranen waren ook bijzonder getroffen door de hartelijkheid waarmee zij door de ambassadeur werden ontvangen. Ook de Linggarjati Conferentie in afgelopen september is mede tot stand gekomen door dhr. J.E. Habibie, die zich onvermoeibaar blijft inzetten voor de vriendschappelijke banden tussen Nederland en Indonesië.

   Ode aan Veteranen 2009, Groot succes!
   Het Haagse veteranenprogramma georganiseerd door de stichting Herdenking Veteranen is voor de 4e opeenvolgende keer een succes gebleken. Mede dankzij het zonnige weer en het gevarieerde muziekprogramma waren de tribunes wederom goed bezet. Toch heeft de huidige editie van de Ode aan de Veteranen aan een zijden draadje gehangen. Door de kredietcrisis hebben een aantal sponsoren zich helaas moeten terugtrekken. Niettemin dank voor hun bijdrage in de afgelopen jaren. Dankzij de grote inzet van de voorzitter van de stichting, Henk van Riel en de sponsoring van Clokaround Events kon binnen twee maanden toch nog een aantrekkelijk programma tot stand worden gebracht. Net zoals eerdere jaren werd het defilé afgenomen door de inspecteur-generaal der Krijgsmacht, tevens inspecteur der Veteranen de vice-admiraal Michiel van Maanen, de luitenant-generaal b.d. Ted Meines (oprichter en oud-voorzitter van het Veteranenplatform), de brigade-generaal b.d. Ben Bouwman en de voorzitter van de stichting Herdenking Veteranen Henk van Riel. Ook waren er diverse vertegenwoordigers van de krijgsmachtonderdelen aanwezig alswel militaire attachés van de diverse landen, zoals Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Indonesië, Japan, Oostenrijk, Polen en de Verenigde-Staten. Het Haags college van B & W was vertegenwoordigd door wethouder Peter Smit. Uit de gemeenteraad waren aanwezig Anne Mulder (VVD), zelf Bosnië-veteraan en Ries Smits (CDA).

   Bijzondere gast was de ambassadeur van Indonesië J.E. Habibie, die zich de afgelopen jaren sterk heeft ingezet voor de vriendschap tussen Nederland en Indonesië. In 2008 heeft hij voor het eerst een officiële delegatie van veteranen uitgenodigd om aanwezig te zijn op de 63e viering van de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus te Wassenaar. Dit is door de veteranen als zeer positief gewaardeerd.

   Tijdens de geanimeerde receptie in Hotel Mercure, bedankte Henk van Riel de grote inzet van de vele vrijwilligers op deze dag, met name de jongeren van Scouting Nederland die de gehele dag actief zijn geweest, ontvingen een welgemeend applaus van de aanwezigen. Voor de stichting Herdenking Veteranen is de betrokkenheid van jongeren met de veteranen een belangrijk aandachtspunt. De betrokkenheid van de voorzitter en zijn echtgenote werd nog eens – op geheel eigen wijze – door Ted Meines als volgt geuit: “zonder de grote inzet van Henk en Louise van Riel, heeft dit alles niet tot stand kunnen komen, daarvoor hulde en dank”. Dit werd nog eens bevestigd door de inspecteur-generaal der Krijgsmacht, die Henk en Louise bedankte met een delftsblauw herinneringsbord en zilveren doos met het wapen van de IGK.

   • Surya Atmadja zegt:

    Pak Bo,
    je verteld hier over de houding van de Indonesische veteranen die vroeger hadden gevochten tegen Nederlandse soldaten.

    En wat blijkt ?
    Ze zijn praktisch vrij van rancune .
    De nieuwe generatie =de jonkies zijn gewoon zakelijk, en onbelast van tempo doeloe perikelen )

    Maar ja, vriendschap/respect voor elkaar moet wel van 2 kanten komen.
    Betoel of niet ?

    • Jos Crawfurd zegt:

     Heren Surya&Bo Keller,dank voor Uw uiteenzetting.Door deze wandaden van Nederland voel ik mij een gevangene hier. Ik ben geboren in Surabaya met alle perikelen en toestanden;te veel om op te noemen.In 1957 zijn we gevlucht via Singapore naar Hollandia en alles moeten meemaken wat het bush leven betreft en daarna na gedacht te hebben je gesetteld te hebben,wederom jouw biezen pakken naar een onbekend gebied,zogenaamd jouw Thuisland. Als je denkt een mening te hebben op wat voor gebied maar ook,moet je in het stof bijten. Jouw mening is voor hun onbekend:ze kennen slechts de Europese en Joodse politiek;zoals de Japanse regering het volk dom houdt van de gruwelijke wandaden,dat doen ze hier ook.Niets willen ze weten van de misstanden in Papua. Ik ben geboren in Indonesia en hou van mijn Roots,maar ik heb eveneens vijf jaren in Papua gewoond. Beide landen zitten diep gegrift in mijn mind&soul en kan geen mening hebben.Als je dan ziet dat er een demonstrant met een Papua vlag op veteranendag als een beest wordt behandeld,wordt dit doodgezwegen,maar het nieuws over die drie Joodse jongens is wereldkundig te zien en te horen. Hoeveel doden zijn er in Papua begraven,eigenlijk voor niets.Qua verzwijgen doen ze niet onder als de Japanse politiek,daarom reiken ze elkaar voortdurend de hand. Heer Surya de Indonesiërs zijn vergevensgezind;ik weet het,ik ben een deel van dit mooie volk.
     Sorry als ik wat onduidelijk overkomt,maar het is moeilijk om alles op schrift te zetten,maar hoop dat U mij begrijpt.
     Mvg Jos Crawfurd.

    • Lance zegt:

     Er mag best kritiek geleverd worden op Indonesië, dat dit land de papoea’s slecht heeft behandeld, dat zij de grootste ontbosser na Brazilië is, dat presidentskandidaat prabowo een schurk is.
     Maar ik vind niet dat Indië-veteranen te koop moeten lopen met de morgenster.
     Dat zij het goed voor hadden met de papoea’s is een groote leugen, het ging Nederland erom om Soekarno een hak te zetten.

    • Ron Geenen zegt:

     >>>>>>>>>>>>Er mag best kritiek geleverd worden op Indonesië, dat dit land de papoea’s slecht heeft behandeld, dat zij de grootste ontbosser na Brazilië is<<<<<<<<<<<<<<<<<

     Net gelezen, Indonesie is de grootste ontbosser ter wereld, want het heeft Brazilie vorig jaar gepasseerd. Dit vanwege hun palmolie productie.

    • van Beek zegt:

     “Maar ik vind niet dat Indië-veteranen te koop moeten lopen met de morgenster.
     Dat zij het goed voor hadden met de papoea’s is een groote leugen, het ging Nederland erom om Soekarno een hak te zetten.”

     Goed gezegd Lance!

    • bokeller zegt:

     Pak Surya,
     Mss. geeft onderstand verslag U enigszins een beeld
     dat al een aantal jaren speelt en wel van beide kanten.
     siBo

     Nederlandse Veteranendag
     Inleiding
     Op 29 juni 2005 is de eerste Nederlandse Veteranendag gehouden te Den Haag
     en Rotterdam. De aftrap werd gedaan met een plechtigheid in de Ridderzaal. Na
     afloop hiervan vond een grootschalige medaille-uitreiking plaats op het
     Binnenhof, gevolgd door een “fly past” van historische vliegtuigen.
     In de media is uitgebreid van het evenement verslag gedaan. Hieronder
     staat een beschrijving van het ontstaan van de Nederlandse Veteranendag
     en een verkorte versie van de gehouden evaluatie ervan.

     Ontstaansgeschiedenis
     In 1996 werd door de Tweede Kamerleden Van den Doel en De Koning een motie ingediend waarin de bewindslieden
     van Defensie werden verzocht initiatieven te
     ondersteunen om te komen tot de instelling van een jaarlijks
     “Dag voor de Veteraan”.
     De motie ondervond “Kamerbrede” steun. In 2002 heeft de staatssecretaris
     van Defensie de Staten-Generaal een aantal maatregelen en mogelijkheden

     h o o f d s t u k 1 3 – V e t e r a n e n a a n g e l e g e n h e d e n
     geschetst om de maatschappelijke erkenning van veteranen te vergroten. Een
     van die mogelijkheden betrof het voornemen te komen tot de invoering van een Nederlandse Veteranendag.

     Over de gewenste vorm en inhoud van een dergelijke dag werd in juni 2003
     advies uitgebracht door de commissie Van Eekelen (genoemd naar haar voorzitter)
     met haar rapport “Eindverslag Commissie Nederlandse Veteranendag”. Uitgangspunten
     voor de commissie waren: een nationaal initiatief dat jaarlijks
     terugkeert en dat bijdraagt en tegelijkertijd ook uitdrukking geeft aan de maatschappelijke
     erkenning van oude en jonge veteranen, dat publiekelijk, bestuurlijk
     en politiek breed wordt gedragen.

     Publieks- en publiciteitscampagne
     In lijn met het advies van de commissie Van Eekelen was van meet af aan duidelijk
     dat een gedegen publiekscampagne nodig was om de veteranendag tot een
     succes te kunnen maken. In de nadere uitwerking van de publieks- en publiciteitscampagne
     is accent gelegd op de jonge veteranen en de jeugd. Een overweging
     hierbij was dat de categorie jonge veteranen nog een relatief onbekend
     begrip was in de Nederlandse samenleving. Naast de aankondiging van de eerste
     Nederlandse veteranendag werden de burgemeesters verzocht op eigen gelegenheid
     (en eigen kosten) aandacht te besteden aan de binnen hun gemeente
     woonachtige veteranen.

     Indonesië

     Tijdens mijn (Defensiestaf) verblijf in Indonesië hebben mijn
     delegatie en ik een groot aantal
     door de Oorlogsgraven Stichting (OGS) beheerde erevelden bezocht. Een bijzondere ervaring was het om kransen te mogen
     leggen op het Indonesische nationale ereveld Kalibata,
     waar ook de Indonesische generaal Nasoetion begraven ligt.

     Aansluitend heb ik, tezamen met Indonesische veteranen, kransen gelegd op
     het ereveld Menteng Pulo, nabij het graf van de Nederlandse generaal Spoor. Ook
     heb ik te Soerabaja op het Nederlands ereveld Kembang Kuning, ter gelegenheid
     van de herdenking van de slag in de Javazee, een toespraak gehouden en samen
     met een vertegenwoordiger van het “Legion of Veterans of the Republic of Indonesia”
     (LVRI) een krans bij het aanwezige monument gelegd.

     Deze onthulling kreeg een extra dimensie door de aanwezigheid van de
     dochter van één van de gesneuvelden.

     De veteranen in Indonesië zijn georganiseerd in het LVRI. In Jakarta heb ik Lieutenant-General (b.d.) Purbo S. Suwondo,
     de voorzitter van het LVRI, ontmoet in
     diens hoofdkwartier. In een uitgebreide gedachtewisseling zijn alle aspecten van
     veteranenbeleid en veteranenzorg aan de orde geweest.
     Door de grote hoeveelheid veteranen in Indonesië is het vaak moeilijk om hen allemaal te bereiken. Erwordt getracht een goede regionale (divisie) relatie te leggen tussen jonge en oude veteranen.

     Daarnaast heb ik in de andere bezochte steden uitgebreid contacten gelegd met de onderafdelingen van het LVRI.
     Een direct verzoek van de LVRI aan de IGK is
     geweest om te bemiddelen richting het NIOD, om de archieven met betrekking
     tot de Indië-periode eerder toegankelijk te maken dan nu is bepaald. Het verkrijgen
     van de laatste gegevens over deze periode zou voor de betrokken veteranen
     de verwerking van het verleden kunnen voltooien. Dit aspect heb ik
     inmiddels onder de aandacht van de directeur van het NIOD en de directeur van het Nationaal Archief gebracht.

     Ik heb in Bandung een bezoek gebracht aan het hoofdkwartier van de Kodam III/Siliwangi-divisie.
     Als eerste werd een indrukwekkend historisch overzicht
     gegeven van de divisie. Vervolgens werd de organisatie, samenstelling en werkwijze van de divisie geschetst.
     Bijzondere aandacht werd besteed aan de plaats die het TNI
     en de divisie inneemt onder het volk.
     De divisie hanteert het motto Van het volk, voor het volk”.
     Men gaf aan te hopen op een intensievere samenwerking
     met Nederland.

     Tussen de verschillende programmaonderdelen door heeft de delegatie op beperkte
     schaal kennis kunnen maken met de cultuur en de schoonheid van het land.

     Samenvattend kan ik stellen dat de doelstelling van mijn reis volledig gerealiseerd is. Ik heb veel warmte en waardering ondervonden
     van de in de bezochte gebieden

   • RLMertens zegt:

    @Keller; ‘eerst rondneuzen en dan wat neerzetten’. ?????.
    Slaat dat op die veteranen?

 10. Jos Crawfurd zegt:

  Dames en Heren,als zouden ze Bung Karno een hak willen zetten:het gaat erom dat zowel de Papua’s en de bewoners o.a.de DETA boys een hoop ellende bespaard zijn gebleven. Menigeen heeft er wel iemand verloren,neem nou de Neutron ramp waar zoveel burgers zijn omgekomen.Het gaat er niet om of je de bevolking mag of niet,het gaat over het verdriet en alle ellende die ermee gepaard gaan. De Hollanders zijn echt niet beter als de Japanners hoor. Beiden proberen de smerige politiek te verbloemen;Wanneer staat er een van de regeringsleiders van beide volkeren op en erkent dat ze moordenaars en rampokkers bewust toegelaten hebben puinhoop te zaaien.
  Mvg Jos Crawfurd.

  • bokeller zegt:

   Effe een stukje tijd terug Nw-Guinea veteranen van NU waren TOEN,
   10 tot 12 jaren na de soevereiniteit overdracht doodgewone Nederlandse DIENSTPLICHTIGEN die hun dienstplicht daar
   moesten vervullen en zaten niet in de REGERING.
   Deze personen zin nu nog in leven ,dus spreekt hun nu THUIS
   aan.
   De namen en adressen zijn gemakkelijk te achterhalen.
   Veel succes.
   siBo

 11. Mas Rob zegt:

  Ik snap eigenlijk nog steeds niet waarom de vlag in eerdere jaren wél en nu niet mag worden meegevoerd en wat de beweegredenen zijn van het organiserend comité. Het was de eerste keer dat de Morgenster niet in het defilé mocht worden meegevoerd. “Vorige jaren was de vlag wel zichtbaar, maar daar kwam steeds meer discussie over, zegt woordvoerder Koos Sol,” volgens het gelinkte NOS artikel. Wat voor discussie? Tussen wie? Met welke argumenten? We weten het niet, we kunnen er slechts naar raden.

  In antwoord op kamervragen ontkent Minister Hennis dat er sprake is van een algeheel verbod en/of dat er is toegegeven aan Indonesische druk. Zie: file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/beantwoording-kamervragen-over-bericht-verboden-vlag-overschaduwt-veteranendag.pdf . Ik zou het ook bijzonder vreemd vinden als dat laatste het geval was geweest.

  De minister schrijft verder: “In september 2013 heeft het comité besloten om vanwege het formele karakter van het defilé, voortaan alleen regimentsvlaggen toe te staan en geen andere uitingen of boodschappen. Dit geldt voor alle veteranen.”

  Buiten het hoe en waarom, de Nieuw-Guinea veteranen hebben vorig jaar óf niet opgelet óf maken nu veel misbaar over iets wat ze al lang wisten. Ook dat snap ik niet goed. Zouden er meerdere zaken spelen die onder de radar blijven?

  “I know nothing, except the fact of my ignorance.”

  • P.Lemon zegt:

   @Mas Rob “Ik snap eigenlijk nog steeds niet waarom de vlag in eerdere jaren wél en nu niet mag worden meegevoerd en wat de beweegredenen zijn van het organiserend comité.”

   Ws toch last van slappe kniëen en dat zonder druk vd minister.#!!!
   Of gewoon gezagsgetrouwheid (vw de afgelegde eed eens)

   *De vlag ligt duidelijk gevoelig. Vorig jaar is er overleg geweest tussen de Vereniging Nederlands Nieuw-Guinea Militairen en de organisatie van de Veteranendag. Bij die gelegenheid is afgesproken dat gelet op het formele karakter van het defilé alleen regimentsvlaggen door de veteranen worden meegenomen, en de Morgenster is dat niet.
   Op verschillende websites van Nieuw Guinea-veteranen wordt opgeroepen massaal met de Morgenster te verschijnen. Al was het maar uit protest tegen de wijze waarop de vlag wordt geweerd.

   “Veteranen die toch al grote moeite hebben met de laffe politici die West-Papua verkwanselden aan Indonesië, en door hen werden gedwongen hun taak te beëindigen, worden nu weer door politici gedwongen de vlag waarvoor ze vochten in de kast op te bergen.”
   Er wordt daarbij steeds van uitgegaan dat de Defensietop, inclusief minister Hennis, op het verbod heeft
   aangedrongen. Dit om te voorkomen dat koning Willem-Alexander en premier Rutte in een lastig parket geraken.
   Zij nemen immers het defilé af. De minister liet gisteren weten geen druk te hebben uitgeoefend.
   http://papua.startpagina.nl/prikbord/17208542/op-defil-veteranendag-mag-morgenster-niet-wapperen

 12. Boeroeng zegt:

  http://haagspraak.nl/2014/06/28/veteranendag-2014/
  achter de omheining langs het defilé-parcours ?

  • bokeller zegt:

   Zo te zien geeft deze foto van de vlaggen zwaaiers
   hoe mooi ook opgenomen een heel triest beeld ,wat
   en hoe men over deze Morgenster vlag vanaf weet/denkt
   en voelt.
   Zie het ongeïnteresseerde publiek, doet me denken
   aan de zgn. Zwartepieten vlag dat als een magneet
   op de omgeving werkte en de aandacht wel had.
   Hier past nmi. het bordje .oh kassian Het is Voorbij.
   siBo

   • Pierre de la Croix zegt:

    Even triest beeld in mijn ogen als die gele pajongs, maandelijks in de buurt van de Japanse ambassade. Who cares?

    Tja ….. wie zijn wij dat wij mensen hun illusie mogen ontnemen?

    Ik koop iedere maand voor 15 pop een staatslot. Iedere maand de illusie, dat ik miljonair word. Hoeveel orang-oetans en dansaapjes zou ik daarmee gelukkig kunnen maken. Iedere maand een maand lang rondlopen met heerlijke gedachten. En dat voor maar 15 pop.

    Mij doet het beeld pijn van die politieagente (zie ergens boven) die de kennelijk op Bwefar veroverde Morningstar achteloos en verfrommeld in haar hand houdt.

    Een beetje meer respect van een Nederlandse overheidsdienares voor het symbool van een volk dat over zijn eigen lot wil beschikken zou wat mij betreft wel mogen.

    Verder houd ik het maar bij mijn mening over het vlagincident van 30 juni jl., 11:13 uur Nederlandse zomertijd.

    Tijd om de was op te hangen (core business) in het zonnetje en daarna naar de sportschool.

    Pak Pierre

   • Ron Geenen zegt:

    >>>>>>>>>>Hier past nmi. het bordje .oh kassian Het is Voorbij.
    siBo<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

    Ik ben er haast van overtuigd dat de andere mensen op de foto's niet eens weten wat die vlaggen beteken.

 13. ellen zegt:

  http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/32211/russische-duikboten-voor-nieuw-guinea.html

  De kwestie Nieuw-Guinea ligt veel ingewikkelder dan de – mogelijke – kwanselarij door Nederland.

  • Pierre de la Croix zegt:

   De Kwanseliers in de kwestie Irian Barat zijn, voor zover ik weet, al lang bij God in de hemel.

   Zij kwanselden ook maar omdat het op het wereldtoneel van die dagen niet anders kon.

   Vaarwel lieve Papoea, tot betere tijden en moge God u beschermen.

   Zo sprak de Nederlandse Hoofd Kwanselier. Misschien kan hij zijn wens nu kracht bijzetten of misschien hep Toean Allah nu nog effe iets anders te doen.

   Pak Pierre

 14. Jan A. Somers zegt:

  Ik heb nu (misschien!!!) twee dingen begrepen: 1. Het tonen van die vlag was verboden door de organiserende organisatie. Niet van een overheid. Je moet hiervoor dus de veteranenorganisatie aanspreken. 2. De politie heeft de aanhouding verricht niet vanwege de vlag. Ik weet niet of ik het goed heb begrepen, in ieder geval een mooie basis voor complottheorieën.

 15. bokeller zegt:

  Of ik in goed gezelschap verkeert,maakt deze oude
  Nieuw-Guinea veteraan en ex-Knil soldaat wel zelfs uit.
  Nogmaals het gaat me niet om al die politieke verwikkelingen
  Maar om Jan soldaat,die zijn dienstplicht onder barre
  omstandigheden daar uitdiende.
  Weet U wat een oerbos is waar alleen de papoea’s de weg
  kunnen vinden.
  De Hollandse jongen in volle vredestijd groot gebracht en
  een opleiding van jan likt zijn vestje achter zich heeft,om
  deze kerels midden in de nacht onder het geblaf van het
  Luchtdoel geschut dat de Indonesische Herculesvliegtuigen
  met afgetrainde Indonesische paratroepen van richting
  deed veranderen..gevechts gereed te maken.
  Dat ons klein detachement 3 gesneuvelden ten grave
  hadden gedragen.
  Dat toen de Indonesische Para’s gewapend het oerbos
  uitkwamen zij een ere ronde voor de gewapende
  Hollandse dienstplichtige soldaten maakten en dat
  wij (ik) ons eerst bekommerden over de zieke en
  hongerige tegenstanders die verzorging nodig hadden.
  Laat dit even tot ons doordringen.
  siBo

 16. bokeller zegt:

  Over veteranen gesproken.
  siBo

  Veteranen met een missie bundelen krachten

  In 2008 werd aan staatssecretaris Jack de Vries het rapport Veteranen met een missie
  overhandigd. Het resultaat van een onderzoek naar veteranen die humanitaire projecten
  organiseren, al dan niet in het gebied waar zij als militair uitgezonden zijn geweest. In het
  onderzoek ging het nog om 33 projecten waarin ongeveer 150 veteranen actief waren. In
  2013 is er een veelvoud aan veteranen met een missie actief.
  ‘Veteranen die doorgaans in of nabij het gebied waar ze als militair
  In of nabij het gebied waar ze als militair naar uitgezonden zijn geweest,

  kleinschalige humanitaire projecten zijn gestart of bij dergelijke projecten betrokken zijn geraakt.’ Zo
  werden veteranen met een missie in het onderzoeksrapport omschreven. Bij humanitaire projecten
  ging het niet alleen om ‘klassieke ontwikkelingshulp’, maar ook om projecten die betrekking hebben

  op wederopbouw en traumaverwerking, bijvoorbeeld in delen van voormalige Joegoslavië. Uit het

  onderzoek bleek ook dat de projecten van veteranen met een missie parallel liepen met de plekken op
  de wereld waar Nederlandse militairen zijn ingezet voor oorlogs- en vredesmissies. Anno 2013 is dat
  nog steeds zo, maar is er nog veel meer.

  Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea

  In voormalige Nederlandse-Indië hebben veteranen nog jarenlang goede doelen gesteund, zoals weeshuizen en missiewerk.
  Daar waar dit soort projecten van Indiëveteranen langzaam maar zeker
  een ‘natuurlijke dood’ sterft,
  zijn Nieuw-Guineaveteranen nog volop actief met humanitaire
  projecten,veelal direct gericht op het welzijn van de Papoea’s.

  Een fraai voorbeeld daarvan is de stichting Manusia Papua, eind jaren negentig opgericht door Nieuw-Guineaveteraan Henk Hoogink.
  Hij richtte zich vanaf het begin op duurzame projecten, altijd
  in samenwerking met de lokale bevolking.
  Van het slaan van waterputten tot het bouwen van een complete kraamkliniek waarmee een bedrag van 350.000 euro was gemoeid.

  Nog afgezien van dat bedrag is het soms opereren op kousenvoeten voor veteranen met een missie.
  “Als oud- voormalig opponent van het Indonesische leger moet ik mij bij het opzetten en uitvoeren van humanitaire projecten
  zeer diplomatiek opstellen”, aldus Hoogink.

  In 2011 werd de kraamkliniek bij het plaatsje Wamena geopend. Het is eigendom van de lokale partner
  Stichting Anugera Baliem Papua, die ook uitvoering geeft aan de exploitatie van de kliniek. De opzet is dat de kliniek zichzelf moest kunnen bedruipen, maar de stichting Manusia Papua steunt haar nog
  steeds. In 2013 gebeurde dat nog met een kleine gift afkomstig van de verkoop van het boek
  Afscheid van Nieuw-Guinea, maar ook met het werven
  van fondsen via scholen, kerken, bedrijven en tijdens
  reünies van Nieuw-Guineaveteranen. Het afgelopen jaar heeft de stichting zich ook beziggehouden
  met de capaciteitsopbouw van de lokale partner.

 17. hw.koekkoek zegt:

  Typisch nederlands mensen die wat gedbaan hebben voor de regering krijgen stank voor dank,, en wat hier de boel loopt te verstieren word de vinger recht in de kont gehoudenWat zou er voor comentaar van uit het buitenland op kunnen komen ,,
  in Indonesie is deze vlag verboden net als die van de rms dus dit werkt provocerend naar de indonesiers daar moet men rekening mee houden ligt diplomatiek nog al gevoelig.
  WE ZIJN HIER IN NEDERLAND en deze papoea,s hebben gevochten voor nederland net zo als de molukkers en de veteranen .
  Er kan geen betoging zijn van imigranten of ze dragen wel n vlag en dat mag en word gedoogd nou PAPOEA,S en MOLUKKERS zijn geen imigranten dat zijn mensen waar onze regering n hele GROTE SCHULD BIJ OPEN HEEFT STAAN en die volgens mij ,,HET RECHT HEBBEN ,, om hun vlag te laten zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.