Onderscheiding voor Jacques Brijl

brijl2 brijl1brijl3
Jacques Brijl die zich inspant decoraties voor indië-veteranen mogelijk te maken is nu zelf onderscheiden.

Jacques schrijft:

Beste Vrienden,
Deze morgen zat ik rustig met mijn echtgenote, mijn dochter en zoon op de tribune op het Binnenhof in het kader van de Veteranendag.
Plotseling werd ik van de tribune weggeroepen en kreeg ik geheel onverwachts een hoge onderscheiding door Minister Hennis uitgereikt, nadat zij mij eerst had toegesproken.
Het is het “Ereteken voor Verdienste” in Goud. Een fantastisch mooie medaille. Volgens Nan Tomasoa en nog enige andere Heren die mijn hand kwamen schudden werd deze onderscheiding in Goud meestal alleen toegekend aan hogere autoriteiten.
Ook apart was, dat de Koning mij persoonlijk kwam feliciteren en rustig een praatje met me maakte. Al met al was het een bijzondere en fijne dag.
Met hartelijke groet, Jacques

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

36 reacties op Onderscheiding voor Jacques Brijl

 1. hansvschaik zegt:

  Heeft hij welverdiend !

 2. Boeroeng zegt:

  Gefeliciteerd !!

  • brijl, J.Z. zegt:

   Beste Boeroeng,
   hartelijk dank voor je fijne felicitaties. Graag wil ik van deze gelegenheid gebruik maken , om een korte toelichting te geven over het huidige beleid t.a.v. het Mobilisatie- Oorlogskruis (MOK); omdat de
   commissies die waren belast met het toekennen van de Verzetskruisen
   en het Oorlogsherinneringskruis lang geleden zijn opgeheven. De
   Regering heeft bij Kon. Besluit van 1 okt 1992, nr.92.009061 toen
   besloten, houdende hernieuwde vaststelling van het besluit tot
   instelling van het MOK, gestelde voorwaarden; m.a.w. de voorwaarden
   werden uitgebreid en opgewaardeerd. In het Getuigschrift (Oorkonde)
   behorende bij de toekenning kan nu in de mutatie worden toegelicht
   waarom aan een betrokkene, alsnog een EERVOLLE onderscheiding
   wordt toegekend.

   met hartelijke groet,

   Jac. Z. Brijl

 3. Renato zegt:

  Gouden pluim voor al u werk

 4. Huib zegt:

  Jac. mijn felicitatie, respect en bewondering. Poekoel teroes!

  • bokeller zegt:

   Hr.Brijl.
   Bij het Knil steeds op deze dagen te horen’
   Ini hari van groot belang- -sebab Brijl dapat BINTANG!
   Pluim
   siBo

  • brijl, J.Z. zegt:

   Beste Huib,
   Hartelijk dank voor de felicitaties en de fijne woorden.
   Ik hoop in juli samen met de Burgemeester van Apeldoorn, alsnog de postuum aan je vader toegekende onderscheiding aan je zuster en
   jou te mogen uitreiken.
   Ik zal mijn best doen, om mijn werk zo lang mogelijk belangeloos
   voort te zetten.

   met hartelijke groet,

   Jac.

   • Huib zegt:

    Beste Jac.

    Ik kijk er naar uit en ben nu al behoorlijk bingoeng. Voorlopig hoef je nog niet op je lauweren te rusten, want ik ben gisteren maar weer eens in de familie paperassen gedoken en kwam tot de ontdekking dat de jongste broer van mijn moeder, Jan Winsser, dus ook een oom van me, in April 1945 in Japanse krijgsgevangenschap is overleden.

    Zijn weduwe en kinderen zijn met de eerste lichtingen emigranten naar Californie ge-emigreerd.
    Vele jaren geleden heb ik zijn dochters daar ontmoet.

    Zal je zijn militair stamboek bij gelegenheid ter kennisname zenden maar moet nog zijn interneringskampkaart proberen te vinden via internet.

    Nogmaals mijn hartelijke felicitaties en oprechte bewondering voor je.

    hartelijke groet
    Huib

    • S.Jeekel zegt:

     Beste Huib,

     De kampkaart van je oom Jan Winsser is, als ik mij niet vergis ( geboren op 30-3-1913), te vinden op de site van gahetna.nl via japanse interneringskaarten.

     Met een vriendelijke groet,
     Sijtje en Nanna Jeekel

     Oh, en natuurlijk mijnheer Brijl, Hoe kan ik u nu bijna vergeten!
     Het was een eervol samenkomen voor de postume uitreiking MOK voor kapitein Christoffel Tersteege Deykerhoff op die mooie zaterdag van 5-juli te MOL, Belgie.. Nogmaals onze felicitaties.

  • brijl, J.Z. zegt:

   Geachte Heer Bo Keller,
   Heel veel dank voor de “Pluim”, die ik van U mocht ontvangen. Ik was
   even bingung, van de onverwachte mededeling dat ik een Gouden
   Bintang uitgereikt zou krijgen van Mw. Hennis;maar alles is daarna
   heel prettig verloren. En ook het gesprek met Koning Willem Alexander
   verliep ook heel genoeglijk.
   Nogmaals dank voor Uw warme en vriendelijke woorden

   Jac. Z. Brijl

   • Huib zegt:

    Sijtje, bedankt voor het medenken. Die kampkart heb ik al geprint en wel. en ben nu bezig het kontakt met mijn nichten, zijn dochters in sCal. weer te leggen.Ik heb alleen een postadres en hoop dat ze daar nog wonen.

 5. Toby zegt:

  Bravo meneer Brijl, erkenning voor al uw inspanningen!

  • brijl, J.Z. zegt:

   Beste Toby,
   Heel hartelijk dank voor Uw fijne reactie. Zoals U weet, doe ik dit werk
   geheel belangeloos en hoop nog lange tijd dit werk te kunnen doen.
   Ik ben 87 jaar en ben blij, dat ik zinvolle en belangrijke werk nog
   kan en mag doen
   met vriendelijke groet

   Jac.Z.Brijl

 6. Pierre de la Croix zegt:

  Zeer geachte heer Brijl,

  Ik durf nauwelijks mijn felicitaties aan de vele bovenstaande toe te voegen, want daarmee zou ik u nopen weer het toetsenbord te beroeren voor een bedankje aan mij.

  In de hoop dat u het niet zult doen wens ook ik u gaarne geluk met de onderscheiding in erkenning van uw goede werken. U hebt velen gelukkig gemaakt.

  Pak Pierre

 7. Peter zegt:

  Ik ben oprecht trots op de vader van mijn buurman!

 8. brijl, J.Z. zegt:

  Beste Peter,
  Hartelijk dank voor Uw fijne reactie; ik ben zelf ook heel blij, dat ik zoveel veteranen en families van oorlogsveteranen belangeloos heb kunnen helpen.
  Er is voor al deze families niets mooier, dat zij na ca. 70 jaren eindelijk
  EERHERSTEL krijgen en alsnog van onze Regering voor hun (groot)vader postuum een EERVOLLE onderscheiding mogen ontvangen, als blijk van respect en waardering, voor de opofferingen van hun (groot) vaders voor de Vrijheid van ons Vaderland; en dat de versierselen van deze onderscheidingen tenslotte op een EERVOLLE wijze
  worden uitgereikt. Op 5 jullie a.s. mag ik zo’n onderscheiding een keer zelf bijv. aan de familie van wijlen Kap. der Inf. KNIL Christoffel Tersteege Deykerhoff uitreiken aan zijn familie in Mol (België).

  met vriendelijke groet,
  Jac. Z. Brijl

  • S.Jeekel zegt:

   Voor de lezers van Indisch4ever welke nieuwsgierig zijn geworden naar bovenstaande uitreiking voor Christoffel Tersteege Deykerhoff . Is dit na te lezen op de site van http://www.ogs.nl in het slachtoffer register kunt u hierover meer lezen door te klikken op MEER INFORMATIE in “Het verhaal bewaard”.

   “Opdat zij nooit worden vergeten”

   Met een hartelijke groet,
   Matroosje N.Jeekel.

 9. Oom Huib, Wat grappig dat U ook contact hebt met Opa Zéno en Fam. Jeekel. Mijn Opa was inderdaad Christoffel Tersteege Deykerhoff! Mag ik het Ingrid en Raymond laten weten, of doet U dat liever zelf (ik heb hen nog niets gezegd!)! Danny gaat nog enkele foto’s van Mevr. Nanna Jeekel en/of van onze zoon Tim op de Ambon pagina van Facebook plaatsen van de feestelijke dag bij ons in Mol op 05-07-2014!
  Saluukes en misschien weer tot later! Helen.

 10. Huib zegt:

  Lieve Helen Chatelin, sorry voor de late reactie.

  Ik heb je bericht pas nu gelezen. Ik was zeker erg roewet vanwege de vierdaagse waaraan ik meeloop en direct daarna de Bintang uitreiking in Apeldoorn voor mijn Pa.

  Inmiddels is de vierdaagse Bintang binnen en ook de Bintang voor Pa Johan Carel Otto heb ik gisteren in ontvangst mogen nemen.

  Natuurlijk mag je het Ingrid en Raymond laten weten. Ik heb ze nog niets verteld. Wel ben ik met mijn zus Bolle/Sonja uit California een koempoelan voor de nieuw gevonden nichten aan het organiseren in Loenen of in ’s Gravenland, zo na de 15e Augutus – eind Augustus.
  Ze heeft al kontakt met Ingrid daarover, Wordt mss Sate party.

  Als je ook van de partij kan zijn dan ben je natuurlijk van harte welkom lieve nicht en dan kunnen we elkaar lekker gemessen.

  Hoe is het mogelijk dat je ook voor je opa zo’n Mob Bintang in ontvangst heb mogen nemen. Wat een merkwaardig toeval. Vond Pak Brijl ook.
  Saluukes en tot ziens of horens.

  Huib

 11. Hallo Oom Huib, we zijn nu nog met de Gentsche Fieste bezig tot en met 27-07 als vrijwilliger wel te verstaan. We resideren voorlopig tot de Dinsdag 29-07 in het huis van onze schoondochter Tanja en zoon Tim in Ninove zo’n kleine 40 km van GENT , altijd dichterbij dan Mol (125km)! In augustus hebben de Patersholfeesten plaats in GENT , en dat is wel tot een gat in de nacht. Deze Feesten beginnen op de vrijdag 15/08 tot en met zondag 17/08,waarvan 2 avonden met live muziek. Daar bieden onze vrijwilligers dan ook hun hulp aan en zoals bij de Gentsche Fieste zijn er zeker ook de studenten die nu ook hun uiterste best doen om mee te helpen . Op 25/08maandagavond hebben we een bedankings etentje voor alle vrijwilligers die meegeholpen hebben tijdens de Gentsche Fieste en de Patershol Feesten. Op 29/08 vrijdagavond hebben we Raad van Bestuur en Dagelijksbestuur plus de waarden café bazen/bazinnen en enkele vrienden van onze directeur van het Museum “Huis van Alijn” een afscheids Feestje omdat de Directeur Sylvie DHAENE vanaf 01/09 maandag in Antwerpen een nieuwe job gaat beginnen. Verder hebben we voorlopig geen afspraken en we zullen wachten met nieuwe afspraken maken tot U een definitieve datum heeft gevonden. We hopen jullie allen te kunnen ontmoeten, lijkt ons reuze gezellig. Saluukes en tot later. En heel erg bedankt voor Uw mailtje. Helen.

 12. Huib zegt:

  Helen Chattlelin,

  Wat een drukke agenda zeg. lijkt de Nijmeegse vierdaagse wel.

  Het is grappig dat je in Ninove bij je kleinkinderen logeert.

  In de 60-er jaren toen ik dus nog jong en fruitig was bezocht ik regelmatig voor zaken de firma Tietgat aan de Chaussee de Ninove.

  Ik werkte toen voor een bedrijf in New York die o.a. in stook techniek en water treatment deed.

  Voorlopig houdt de ramp met dat vliegtuig me nog bezig en de mooie ceremonie om de slachtoffers in Nederland terug te ontvangen.

  Heel aangrijpend allemaal. Er is ook een verre neef van ons bij Bryce Frederikz en zijn vriendin Daisy. Oom Frederikz was getrouwd met tante Juul Winsser een zus van ons moeder Jenny.

  Zodra er wat meer bekend is van Ingrid’s kant zullen mijn zus Bolle die
  uit Calfornie over gekomen is en ik de koppen bij elkaar steken en iets plannen.

  Saluukes

  Huib

  • Helen chattelin zegt:

   Hey Oom Huib, We hebben de Gentsche Fieste achter de rug en plannen nu reeds voor de Patershol Feesten op 15/08, 16/08 en 17/08 in het Huis van Alijn in de Kraanlei 65 te GENT. Danny is druk aan het mailen met deze en gene die met deze Feesten te maken heeft. We hopen onze snelle studenten weer te krijgen, maar de meesten hebben herexamens en zullen dus moeten studeren! Dat geeft echt grote problemen, want er zijn ook zeer weinig vrijwilligers die zich tijdens deze PH-Feesten wil engageren. Via Axel La Fontaine, heb ik alles kunnen opstarten om die medaille te kunnen krijgen! En via zijn neef Opa Zeno heb ik het kruis kunnen krijgen! Saluukes! 🙂

 13. Huib zegt:

  Helen Chattelin

  Je bent er maar druk mee Helen. Hou maar kontakt met Ingrid want het is de bedoeling dat we in Augustus bij elkaar komen.En nog gefeliciteerd met die medaille voor opa.
  Saluukes

  Huib

 14. M.Gill zegt:

  Geachte Overste Brijl. Fantastisch en ontroerend de erkenning voor alles wat u gedaan heeft in het verleden en zo te lezen nog steeds actief. Mijn naam is Max Gill, zoon van Kapt. George John Gill uit Den Haag. Helaas is mijn vader in 2007 op 90 jarige leeftijd overleden. Mijn moeder leeft nog in een goede gezondheid in Den Haag.
  Ik heb als medewerker van Terre des Hommes en werkend KLM crew de eer en het genoegen gehad met u naar Lima te zijn geweest om de echtgenote van de Pres. van Peru te ontmoeten. Dit was in het Bolivar Hotel ten tijde en naar aanleiding van de aardbeving van toen.
  Het is lang geleden maar we hebben fijn gewerkt daar en ook zeker gelachen.
  Ik hoop u op korte termijn nogmaals te mogen ontmoeten.
  Verder wens ik u een gezonde toekomst tegemoet samen met u echtgenote.
  Met hartelijke groet
  Max Gill

 15. Mike Gill zegt:

  Fantastisch voor hem. Ik had de eer met Jacques ( toen overste Brijl) eind jaren 60 samen te werken als Special Messenger voor Terre des Hommes tijdens mijn KLM tijd als aircrew. Veel geleerd van hem en veel gelachen . Hopelijk kan ik hem persoonlijk via de mail bereiken . Met vriendelijke groet Mike Gill

  • Indisch4ever zegt:

   Mike Gill… mail me op indisch4ever@gmail.com.
   Dan stuur ik je mail door naar de heer Brijl

  • brijl, J.Z. zegt:

   Beste Mike,
   Ik had niet direct gelezen, dat je mij een berichtje had gestuurd.
   Wat leuk, om na al die jaren plotseling een “teken van leven ” te mogen ontvangen; en dat je alles nog zo goed kunt herinneren; vooral onze Peru tijd.
   Ik zou het ook geweldig vinden, om je na zo’n lange tijd te ontmoeten; dan kunnen we weer een keer van gedachten wisselen.
   Hoop dat verder alles goed met je gaat.
   met hartelijke groetjes,
   Jacq. Z. Brijl

   p.s. Boeroeng heeft mijn telnr. en huisadres in den Haag

 16. Mike Gill zegt:

  Beste Jacques, bedankt voor je snelle reactie. Wat leuk dat je jons avontuur in Peru nog weet. Ik nam de vlucht over in Curacao en we hebben in hetzelfde Hotel Bolivar ingecheckt. Ik weet niet hoe ik een berichtje aan Boeroeng mort sturen om je adres en tel te krijgen. Ik geef je mijn privé mail dan kunnen we makkelijker een afspraak maken. Voor nadere info: ik ben de zoon van George Gill knil off uit den haag TCZH toen en de OBC off badm club met Simons, v Raaij etc. Mijn email : miky1946@gmail.com

  • e.m. zegt:

   @Ik weet niet hoe ik een berichtje aan Boeroeng mort sturen om je adres en tel te krijgen.@

   — Boeroeng is de webmaster van indisch4ever ! Zie onder:

   @Indisch4ever zegt: 31 augustus 2016 om 12:51
   Mike Gill… mail me op indisch4ever@gmail.com.
   Dan stuur ik je mail door naar de heer Brijl@

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.