Museum hoopt op afgehakt Papoeahoofd

IAF:
Museum Twentse Welle in Enschede heeft goede hoop dat een afgehakt Papoeahoofd op sterk water naar Enschede komt voor de expositie O\’Hanlons Helden, die zaterdag open gaat. Het hoofd is in bezit van het Museum voor Natuurlijke Historie in Florence.   Lees ook dit.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

47 reacties op Museum hoopt op afgehakt Papoeahoofd

 1. Boeroeng zegt:

  Begraaf die man toch in zijn geboortegrond.
  Een plaatje van zijn kop is historisch genoeg.

 2. DP Tick zegt:

  Wat belangrijk dit bericht.Ja,in die tijd wilde men graag de andere volken bestuderen en men wist er toen nog erg weinig over.Dus verslagen vijanden waren gewoon onderzoeks objecten.Ik ben nu ook bezig een ander hoofd terug te krijgen.Dat moet in Holland zijn en is in ca. dezelfde tijd verkregen.Het is vd Banjarmasinse onafhankelijkheidsstrijder Demang Lehman.As. 27-2 is het exact 150 jaar geleden,dat hij opgehangen werd door Nederland.Hij had eerst beloofd met de strijd op te houden en de kandidaat sultan te overtuigen om met Holland proberen samen te werken.Doch later pleegde hij verrrad aan zijn belofte,dat veel doden heeft gekost.Daarom werd hij na zijn gevangenneming geëxecuteerd.
  Meesat gingen zulke objecten naar het anatomisch museum in Leiden.Die zeggen,dat hun bestand niet gedigitaliseerd is,dus ze kunnen nu niets vinden over dit hoofd.Ze zijn ook een beetje huiverig voor zulke zaken.De schrijver Arthir Japin vond een hoofd in het Anatomisch Museum vd koning v AShanta in Ghana.Was ook in ca. die tijd v zijn hoofd ontdaan en voor onderzoekszaken naar Holland gebracht.Ja,toen dacht men er heel anders over.Het was geen beleid vd regering om hoofden te verzamelen.Vaak werden ze er juist door in verlegenheid gebracht.Veel mensen walgden v het feit,dat hoofden v vijanden als onderzoeksobject werden gezien.
  Ook bij de familie/nakomelingen brengen deze zaken veel emoties te weeg.Mijn vrouw is lid vh sultansgeslacht v Banjarmasin.Ze vroeg rond in haar netwerk en ze zei,dat het veel emoties ook bij hen teweeg bracht.Doch de sultan vindt het noodzakelijk,dat het hoofd(waarschijnlijk is alleen de schedel over)naar huis terug keert. Het graf met de rest vh lichaam is zoek geraakt door allerlei oorlogsperikelen.Ja,men moet heel voorzichtig met deze kwestie som gaan.Ik vind het wel een zaak zulke zaken af te sluiten.Dat hoofd v dat Papua hoofd moet minstens na die tentoonstelling terug naar zijn volk.Die wachten op hem. Maandag wil het Reformatorisch Dagblad mij interviewn over deze kwestie. Dank U,. Hoogachtend: DP Tick

  • Pierre de la Croix zegt:

   Wat men in de 19de eeuw met andermans hoofd deed valt nog wel te billijken in het licht van die tijd. Maar als nu een Twents museum begerig uitkijkt naar het gepreserveerde hoofd van een Papoea, dan is dat een moderne vorm van koppensnellen.

   Pak Pierre

   • DP Tick zegt:

    Ja,men zei wel,dat men moreel vereantwoord zal trachten om te gaan met de wens v tentoonstellen.Dat moeten we ook geloven.Doch het hoofd terugsturen is het allerbeste.Maar ja,nogmals:laten we nu maar hopen,dat dat minimaal na die tentoonstelling gebeurd(als ze tenminste het hoofd kunnen lenen).Ik zeg maar zo..dat Papuahoofd is net als een wij een mens en daar moeten we proberen op een bepaalde manier mee om gaan.In GodsnaamQ.Dank. Laten we maar blijven hopen.

   • P.Pinchetti zegt:

    Ik vraag mij wel af of dit hoofd echt afkomstig is van “bevolkings-strijdtraditie ” is tussen diverse dessabewoners. Toen ik in de jaren 1959-1961 op patrouille in omgeving Seroei (nabij Sentani) diverse kampongs in de bush passeerde, heb ik ook enkele hoofden zien hangen bij hutten (welke er al waarschijnlijk jaren hingen). Deze zagen er hèèl anders uit, lang krullend haar en diverse botjes door de neus en oren en als bijzonderheid, ze waren vèèl kleiner dan de normaal bestaande afmetingen van een levend persoon. Kan het zijn dat dit hoofd uit een modernere tijd afkomstig is, bv. van excecutie. Ik heb trouwens nog nooit in die periode een haarloze Papua gezien.

    • Boeroeng zegt:

     Dit hoofd werd door een westerse reisgenoot van de Italiaan d’Albertis afgehakt van iemand die hij net had gedood.
     d’Albertis heeft dat hoofd meegenomen en ik neem aan dat hij het direct prepareerde.

  • Boeroeng zegt:

   ok Donald, maak er een mooi interview van !!!
   En mail ons als er een publicatie is.
   Sommige kranten sturen een pdf-bestand van de afdruk naar de geïnterviewden.
   Vraag er om ?

 3. Huib zegt:

  Gewoon een 3-D print van dat hoofd laten maken en hoofd terug naar land van oorsprong. Mss krijgt het alsnog een staatsbegrafenis.

 4. DP Tick zegt:

  Ja,met God’shulp probeer ik voor mijn afreizen de plaats vh hoofd te krijgen.Die geleerde uit Amsterdam,die ook bezig is met die tentooinstelling en dat hoofd vd Papua en lid is vd morele comissie v musea en erfgoed specilaist in NL wil ik proberen te bereiken.Wellicht weet hij meer.Ja,ik zal mijn best doien de goedee dingen te zeggen.
  Dank.

 5. DP Tick zegt:

  PS:Zal om dat pdf bestaand voor jullie vragen.

 6. Dit is toch te bizar voor woorden. Onder welke categorie moeten we dit plaatsen? Kunstvoorwerp? Artefact? Dat er in medische en historische musea delen van mensen en dieren op sterk water getoond worden is nog tot daaraan toe. Maar dit soort publiciteit rondom een dergelijk item roept alleen maar vragen, weerstand en weerzin op. Wat is nu feitelijk de reden voor dit soort weerzinwekkende publiciteit. Het gaat om een item in Florence en dat moet dan zo nodig hierheen gehaald worden en ook nog met allerlei publiciteit gepaard gaan. Wat is het belang voor het Museum Twentse Welle behalve dat het de kranten haalt. Moet zo het budget voor komend jaar weer veilig gesteld worden. Nogmaals het is te bizar voor woorden en ik doe in elk geval aan die publiciteit op mijn websites niet mee. Bah, en het Museum Twentse Welle zal ik dus nooit bezoeken, wat mij betreft kan het volgend jaar sluiten bij gebrek aan baten.

  • DP Tick zegt:

   Ja,ook toen al walgde men al bij elk afhakken ve hoofd ve overwonnen vijand om het naar een onderzoekingsinstituut in Europa te sturen.Doch toen was alles een hele andere tijd.Ik kan mij de afwegingen v dat museum goed voorstellen.Ja,musea hebben geen makkelijke tijd tegenwoordig en natuurlijk tracht men te boeien.
   Puur rationeel is het natuurlijk te gek voor woorden,maar onze emotionele afwegingen zijn niet die v iedereen en ik wil me er verder niet in mengen.Ik ben overtuigd dat men zo pietistisch mogelijk deze zaak zal behandelen.
   Ik hoop alleen,dat men tenminste,eventueel na een tenoonstellen in dat museum.een begin wil maken met te regelen dat het hoofd weer etrug zal worden gebracht naar zijn volk.Dat zou het museum in Italie zeer sieren.Dank voor Uw aandacht.Maar er is veel wijsheid bij nodig om zulke zaken,die ook daar met veel emoties zijn omgeven,tot een goed einde te brengen.Ik wens ze veel wijsheid toe.

 7. Boeroeng zegt:

  Hoe meer publiciteit, hoe beter toch ?
  Zo kan er internationale druk ontstaan die de Italianen aanspoort het hoofd terug te brengen.
  Ik heb die uitzending van o’Hanlon gezien en hij vertelde dat die Italiaanse ontdekkingsreiziger geen sympathiek mens was .

  Waar precies op de Fly de reis van het hoofd begon is onduidelijk. Wel wanneer: op 19 juli 1877, de dag dat Luigi Maria d’Albertis (1841-1901), Italiaans ontdekkingsreiziger, met zijn kleine stoomschip voorbij voer. Bob, een van de bemanningsleden, raakte in conflict met een lokale krijger, schoot hem neer en sneed het hoofd eraf. D’Albertis zag het, dacht iets in de trant van ‘zonde om te laten liggen’ en nam het mee – net als honderden reptielen, planten, insecten en vogels.

  http://www.vpro.nl/grenzeloos/nieuws/2014/01/o-hanlon-luigi-dalbertis.html

  Bekijk de speurtocht van o’Hanlon….. deel 1 en deel 2

  —- en dit—-

  Het hoofd van een oude Ghanese koning is vandaag teruggegeven aan Ghana. Het gaat om de schedel van koning Badu Bonsu II die op sterk water stond in het Anatomisch Museum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

  De koning werd in 1838 door Nederlandse handelaars onthoofd en zijn schedel werd verscheept naar Nederland voor wetenschappelijk onderzoek. Ghana wilde het terug om het in eigen land te kunnen begraven, dit gebeurt waarschijnlijk binnen enkele maanden

  http://nos.nl/artikel/91908-hoofd-badu-bonsu-terug-naar-ghana.html
  .
  http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Detail-stand-up-comedy.2544.0.html?tx_ttnews%5Bpointer%5D=794&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1686&tx_ttnews%5BbackPid%5D=2542&cHash=26a404d8b4842703c42ba10fe4ed616f

  • DP Tick zegt:

   Ja!!!!Daar heeft U ook wel gelijk in.Roeien met de riemen ,die je hebt!Doch hoofddoel:uit menselijk respect:dat het hoofd terug kan naar zijn volk.We komen nog steeds uit een Christelijk land/werelddeel.Aub,dat we dat ook in onze daden mogen tonen.

 8. Huib zegt:

  Hoofden afhakken of kelen door snijden van tegenstanders schijnt nog steeds een soort hobby of sport te zijn in landen als Syria en Mali, etc. zeker als het hoofd aan een Christen behoort.

 9. Jan A. Somers zegt:

  Er wordt hier alleen over een hoofd gepraat. Ben deze week nog in Leiden in het Museum van Oudheden geweest. Bij de mummies en botresten zei ik tegen mijn vrouw: dat is een (dood) mens.

  • eppeson marawasin zegt:

   Een hoofd, zoveel zinnen! Oplossing: Hoofd koel houden! Bij mummies ligt het wat ingewikkelder.

   Fijn weekend semoea allemaal!

   e.m.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Hoofdartikel M’buru Gazette van 31 januari 1887:

    “Het stamhoofd had het hoofd van een ander hoofd afgehakt en verkocht dat hoofd voor de hoofdprijs aan het museumhoofd, dat niet goed bij zijn hoofd was”.

    Pak Pierre

    (met zijn hoofd op hol)

    • eppeson marawasin zegt:

     Hats off*

     *schrijffout voorbehouden

     e.m.

    • siL zegt:

     Ik ontdek nog steeds geen verband tussen dit hoofd uit 1887 en boze huilende Nieuw-Guinea veteranen die Indonesië nog steeds zien als hun vijand.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Was ook niet bedoeld als hoofdverband.

     Pak Pierre

    • siL zegt:

     Laten we het maar houden op het maandverband: perkakas perang.

    • Jan A. Somers zegt:

     Maar het verband rond mijn hoofd op 15 oktober 1945 toonde wel bloed.

    • DP Tick zegt:

     Ja,doch in bepaalde landen heeft men mee ruimte en daar blijven de graven altijd.Vandaag wordt die tentoonstelling in museum de Twentse Welle geopend geloof ik.Er zal wel enige mnediaaandacht zijn ervoor,ook al is het hoofd er nog niet.

   • DP Tick zegt:

    Sorry,we kunnen er lang en breed over discusieëren,doch belangrijkste is,dat we zulke hoofden nu terugbrengen.Wij zijn nu de volwassenen v deze tijd en wij kunnen ons daarop focussen.Ja,de mens heeft veel slechte dinfgen gedaan in het verleden.V welke afkomst ook.Maar..we hebben ook de keuze om iets goeds te doen.Mijn vrouw raadde het me af om me nog langer in te zetten voor dat hoofd v die Banjarmasin onafhankelijkheidsstrijder.Dat zou te veel emotiues opwekken.Ik denk dan,dat als je je intenties goed uitlegt en als je zegt,dat we deze zaken als volwassen mensen moeten proberen af te sluiten,dan is het goed.beter dan helemaal niets te doen.Dus ik ga verder en hoop met God’s hulp te komen,tot wat ik hoop te bereiken.Al is het dan maar om te laten zien,dat we de mens in het algemeen trachten te respecteren.
    Ja,we kunnen niet de hele wereld veranderen,maar wel datgene doen wat in ons vermogen ligt.En..een mens kan heel veel.Waar een wil is,is een weg. Elke goede daad in dit leven is er een.Dank voor de aandacht.

 10. siL zegt:

  Wat vinden jullie hier van?

  • eppeson marawasin zegt:

   Appels met peren vergelijken!

   e.m.

   • eppeson marawasin zegt:

    Volgens de ene overheersende witte man was de Indonesiër nog lang niet toe aan zelfstandigheid, want nog ongeletterd en onbeschaafd. Toch heb ik erg genoten van de bladzijde uit het dagboek van Mas Rob onder het topic https://indisch4ever.nu/2014/01/29/indisch-3-0-3/#comments

    Volgens een andere overheersende witmens was de zwarte Zuid-Afrikaan nog lang niet toe aan zelfstandigheid, want nog ongeletterd en onbeschaafd. Maar gelukkig gedraagt president Zuma zich niet veel anders dan president Soekarno ooit deed.

    In de 20ste eeuw brachten Nederlandse kinderen nog des maandags centjes en stuivertjes mee naar school voor die arme zwartjes in Afrika en die arme bruintjes in Nederlands-Indië, die door zending en missie tot beschaving gebracht moesten worden.

    Ik heb niet meer de mindset van mijn Alfoerse voorouders om te kunnen overleven. Hoeft ook niet. Ik haal mijn karbonaden, gehakt, vleeswaren, kippendijen, hotwings, knoflook-, grill- en rookworst bij de keurslager. Niks aan de hand verder. Groeihormonen? Plofkip? Alleen niet vergeten met mijn moderne Kaurischelp te pinnen.

    Wat er achter op de slachtplaats gebeurt, dat zie ik niet. Mooi, hoef ik er ook niet goedkoop over te oordelen en kan bijgevolg onbelast bidden en danken voor het dagelijks eten.

    Ik vind het al erg genoeg, dat in de Australische Grondwet sinds 1901 Aboriginals nog steeds niet als volwaardige inwoners van Australië worden erkend (vrgl Papua). En dat ze gelijk de bruintjes en zwartjes hierboven geduid als minderwaardig werden beschouwd (ongeletterd, onbeschaafd). Nog steeds eigenlijk. Ik meen dat het vigerend Art. 25 waarmee Aboriginals van stemrecht worden uitgesloten, zelfs voor Indonesische begrippen als ‘zuiver racistisch’ bestempeld kan worden.

    Ik noemde hiervoor het jaar 1901, maar 68 jaar later in 1969 worden 1000 mensen aangewezen om onder dwang van bajonet en geweer voor anderhalf miljoen Papoea’s te bepalen dat ze bij Indonesië willen horen. Wat zou de witte man vandaag de dag hiervan vinden. Beschaving?

    e.m.

    • Sil. zegt:

     Van wie zouden de Indonesiërs het overgenomen hebben e..m..?
     De Nederlanders deden niets anders dan dwingen.
     http://hurariu-anai.nl/?page_id=964

    • P.Lemon zegt:

     @Sil “De Nederlanders deden niets anders dan dwingen.”

     Jan en alleman probeerden de molukken te koloniseren, maar…

     * Het waren uiteindelijk de Nederlanders die dankzij een grotere vloot, meer wapens en meer geweld de specerijenhandel wisten te monopoliseren. Na veel bloedige veldslagen werd de lokale bevolking gedwongen samen te werken met de Nederlanders. De eerste opstand tegen de Nederlanders werd in 1817 geleid door Thomas Matulessy, beter bekend als Pattimura.

     Het eiland Ambon werd het centrum van de Nederlandse specerijenemperium. Maar buiten de Molukken konden de specerijen ook verbouwd worden. De regio verliest zijn belang als centrum van de specerijenhandel.
     Meer dan de helft van de bevolking van Ambon bekeerde zich tot het christendom en een maakte deel uit van het Nederlandse koloniale leger (KNIL)
     http://www.indonesie.nl/id/1/874/geschiedenis.html/

    • Jan A. Somers zegt:

     “Het waren uiteindelijk de Nederlanders die dankzij een grotere vloot, meer wapens en meer geweld de specerijenhandel wisten te monopoliseren.” Misschien interessant in het Corpus Diplomaticum wat over de gesloten verdragen te gaan lezen?
     Na mislukte pogingen van Heemskerck en Van der Haghen in 1599 en 1600 de Portugezen uit Ambon te verdrijven, werd in december 1604 Steven van der Haghen door Hitoese gezanten opnieuw om hulp tegen de Portugezen gevraagd. Op weg naar Hitoe werd een Portugees schip met de nieuwe Portugese gouverneur overmeesterd en in Hitoe sloten zich 20 kora-kora bij hem aan. Deze vloot maakte zo’n grote indruk op de Portugezen dat in Ambon de Portugese commandant op 23 februari 1605 het fort zonder slag of stoot overdroeg.
     De eerste ‘opstand’ vond plaats in Neira op 22 mei 1608. Op die dag ging Verhoeff naar de voor het overleg afgesproken plaats, vergezeld van zijn voltallige raad van kapiteins en opperkooplieden, alsmede van een sterke militaire eenheid. De Orang Kaja wisten Verhoeff te overtuigen van hun angst voor de gewapende overmacht en kwamen overleg zonder soldaten even verderop overeen. Het was een hinderlaag waar al direct 28 Nederlanders werden gedood. De overgebleven Nederlanders werden als gijzelaar naar Lontor gebracht waarvan er twee alsnog werden omgebracht. De actie verliep zo snel dat de gealarmeerde soldaten niets meer konden uitrichten.
     De opstand van Pattimoera is van veel later! Het tragische van al het bloedvergieten was dat het gebied al snel niet meer interessant voor de specerijen was, die nu overal in de wereld werden verbouwd. Ceylon was veel interessanter geworden vanwege de kaneel.

 11. DP Tick zegt:

  Ja,ook een mummie uit Egypte is een mens.Zal wel boeiend zijn om er naar te kijken,doch voor mij behoort een dood mens gewoon op eerbiedwaardige manier begraven te worden en behoort de grafrust niet geschonden te worden.Zoveel mogelijk!!

  • Jan A. Somers zegt:

   Ben ik mee eens m.b.t. de emotionele grafrust. De wettelijke grafrust in Nederland bedraagt tien jaar. Daarna mag het graf worden geruimd voorzover er geen grafrechten op rusten. Daarbij wordt er wel netjes mee omgegaan.

 12. Boeroeng zegt:

  Het hoofd van een 150 jaar geleden gedode Papoea strijder komt toch niet naar Enschede. Museum Twentse Welle was van plan het hoofd ten toon te stellen. Dit stuitte op onbegrip en weerstand.

  Toch geeft het Museum aan dat dit niet de reden is dat het niet doorgaat. De kans op beschadiging tijdens vervoer vanuit Italië zou te groot zijn
  ———————
  http://www.twentefm.nl/streeknieuws/39417/0/hoofd-niet-naar-twentse-welle.html

  naar een tip van IAF

  • Frans zegt:

   Het gerucht gaat, dat in plaats van dat afgehakte hoofd vrijwilligers bij toerbeurt hun hoofd, dat gegrimeerd zal zijn, uit een gat laten steken. De bedoeling daarbij is dat zij het hoofd wel stil houden.
   Heeft het publiek toch iets te zien.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Nu ja … waarom niet. Genoeg mensen die niet goed bij hun hoofd zijn.

    Ik zou b.v. die blonde kop van de heer Wilders wel eens zo willen zien. Hoeft niet gegrimeerd. Hoofd stilhouden, maar hij mag wel zachtjes tussen neus en lippen mompelen: “Minder, minder, minder ….”.

    Pak Pierre

    • P.Lemon zegt:

     Pak Pierre ws neemt u het op voor uw leerlingen de nieuwe nederlanders, maar deze zijn al door de ballotage en OK.?
     De vermeende totok en orang boesoek W , die zelfs bijgevallen wordt door geintegreerde turken etc. vanwege de concurrentie op de arbeidsmarkt door de nieuwe instromers, richt zich meer op hen die om het maar eufemistisch te zeggen – zich onmaatschappelijk gedragen en alleen éénzijdig van hun 2e vaderland profiteren. Bovendien neerkijken op ons de ‘ongelovigen’.
     Maar doordat altijd ‘de goeden onder de kwaden moeten lijden’ en u het voor hen opneemt is uw aversie tegen W te begrijpen.

    • Pierre de la Croix zegt:

     P.Lemon, on 26 mei 2014 at 21:32 said:

     “Pak Pierre ws neemt u het op voor uw leerlingen de nieuwe nederlanders, maar deze zijn al door de ballotage en OK.?”

     Ach Pak Lemon,

     Ik heb altijd de neiging om het voor de underdog op te nemen. Ook letterlijk. Mijn laatste échte vechtpartij was aan boord van de tanker “Schelpwijk” (een “K-Boot” voor de kenners) tegen een matroos die de scheepshond een forse schop verkocht.

     Maar mijn aversie tegen Wilders is niet gebaseerd op die neiging.

     Hij mag van mij best en bij herhaling zich tegen een iegelijk keren die zich hier uit vrije wil vestigt doch het vertikt zich aan te passen aan wat wij in onze samenleving via een vaak moeizaam evolutionair proces belangrijk zijn gaan vinden.

     Wat mij niet aanstaat is de onbehouwen en ongenuanceerde manier waarop Wilders dat doet.

     Naast Marokkaanse gladakkertjes en criminelen (die ook m.i. hard moeten worden aangepakt) zijn er ook steeds meer jongelui van Marokkaanse komaf die doctorandus worden, schrijver, cabaretier, politicus, bestuurder, politieman/vrouw, militair en die zich in andere sectoren van onze samenleving hebben ontwikkeld als nuttig burger. Wilders zegt daar gemakshalve niets over. Past niet in zijn strategie.

     Saoedi Arabië is ook in mijn ogen verre van een modelstaat. Maar de vlag van die staat zo bezoedelen als Wilders publiekelijk heeft gedaan stuit mij zeer tegen de borst, doet mij mij als zijn landgenoot plaatsvervangend diep schamen.

     Zo Wilders al Indische voorouders heeft, dan zouden zij vanuit hun graf of urn misschien over hem zeggen: KOERANG ADJAR.

     Pak Pierre

    • P.Lemon zegt:

     @PdelaX “Wat mij niet aanstaat is de onbehouwen en ongenuanceerde manier waarop Wilders dat doet. ”

     Daarmee laat ie zien, dat je een boodschap (goed of verkeerd) alleen op die manier door de harde kepala’s kunt krijgen en niet zoals z’n verre javaanse oermoeder zou doen de zaak aloes2 onder de aandacht brengen.
     Die 10 perkara’s van mevr. Molemans staan niets voor niets open dankzij de ‘indo-way’ van beleefd, respect en fatsoen. Eigen schuld kwelt immers het meest.

   • eppeson marawasin zegt:

    If so … een hersenschim meer en een kopzorg minder in de hoofdstad van Twente.

    e.m.

  • DP Tick zegt:

   L.S.; Ik probeer al jaren de schedel te vinden van Demang Lehman,een vrijheidsstrijder in het vrml. sultanaat Banjaramsin.Deze werd vw verraad(had eerst iets toegezegd,doch later kwam dat niet na,waardoor vele Hollanders vermoord werden)in ca. 1862 geexecuteerd en zijn hoofd naar Nederland gezonden.Meer v zulke hoofde waren er zoals dat ve Ghanese vorst uit die tijd.Toen dat hoofd door de schrijver Arthur Japin gevonder werd,bracht dat iets in de gang,wat resulteerde in de teruggave vh hoofd na verzoek vd president v Ghana gedurende een staatsbezoek.Dat bracht mij ertoe te ikveren vd Broenose vrijheidsstrijder/held Demang Lehman om zijn schedel als symbool terug te laten sturen.Ik las,dat iemand die schedel in een doos gezien had in het Leidse Anatomisch Museum. Ik heb toen dat museume alle instanties,die ermee te maken hebben contact mee opgenomen,doch men hield zich beleefd op de vlakte. Bij de overdracht v dat hoofd v die Ghanese vorst was er op het moment supreme een emotieuitbarsting geweest v d aanwezige leden v dat vorstengeslacht.Quite embarassing.Dit wilde men niet nog eens meemaken.Ook qua publiciteit erover.Ook daar mijn vrouw afstammeling is vd laatste lokaal erkende regerende sultan v Banjaramsin en we contact hebben met de huidige sultan,die bupati is en kandidaat gouverneur vd provincie,proberen we door te gaan,maar we zitten nu op een dood punt.De instanties willen begrijpelijklerwijs deze kwestie dood laten bloeden.Ik dacht eerst,dat ze achter de schermen met de Indonesische regering prattee,doch dat is volgens mij ook niet het geval.Ik krijg nu vd instanties te horen,dat men in de niet gedigitaliseerde registratie vd objecten aldaar slechts met exreeem veel moeite de schedel zou kunnen vinden.Ik ben zo vrij om eraan toe te voegen,dat men niet echt happigis om deze kwestie in leven te houden.Afijn,in Godsnaam blijven we er het beste van hopen.Wie weet moge Onze Lieve Heer hier uitkomst in geven.Het zou erg fijn zijn om die schedel v Demang Lehman als symbool terug te mogen geven aan de regio en aan de nabestaaanden.Dat zou ook veel goodwill kweken.Misschien moei ik eens proberen te prasten met enige royals rond de kandidaat presidenten Jokowi en Sultan Yogjakarta.Dat zou een mooie samenloop v omstandigheden zijn.De resultaten vd verkeizingen en de terugkeer .of het vinden vd schedel v deze vrijheidssrtijder.Dank voor Uw aandacht. Hoogachtend: DP Tick pusaka.tick@kpnmail.nl

 13. DP Tick zegt:

  Mijn nieuwe e-mail: kupang1960@gmail.com of facebook Donald Tick. Ik dank U.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.