Stille Tocht – Indische Kwestie

Door dhr. Ted Hartman – Inmiddels is de Stille Tocht achter de rug, maar met stille hoop op succesvol vervolg. Want Ton Te Meij en Peggy Stein delen mee dat alle politieke partijen waar we mee te maken hebben, op onze hand zijn.

DSC_0451 (1) Zij vinden ook dat De Indische Perkara nu toch eens eindelijk waardig moet worden afgesloten. Er zal gewerkt worden aan een nieuw Algemeen Overleg ter behandeling van deze derde serieuze poging. O.a. de PVV (van Geert Wilders) die nu in de oppositie zit, zegt medewerking toe.
(De PVV heeft zelf recentelijk een petitie van Verzet tegen de regering ingediend!)
Foto’s en film  van de Stille Tocht zijn imiddels verschenen in Indisch4ever, waarop de grote massa lopers te zien zijn, de sprekers Ton TeMeij, Silfraire Delhaye en Herman Bussemaker. De 10.000 of méér handtekeningen hebben hun werk goed gedaan. Het moet een overduidelijke indruk hebben nagelaten bij de politiek, de verwachting is dat er dit jaar nog een succesvolle afsluiting van een Algemeen Overleg komt.
Het Kabinet kan ons niet meer negeren.
De mensen die van heinde en ver kwamen, o.a. van Groningen, zullen niet teleurgesteld naar huis zijn gegaan. Deze regels zijn geschreven door een donateur van Stichting Japanse Ereschulden die moeilijk ter been is, derhalve de tocht niet heeft mee- of uitgelopen maar op het Plein de lange stoet heeft opgewacht. Daar was het een opgewekt weerziens en hernieuwde kennismaking met bekenden van de verschillende Indische organisaties. De aanbieders van de handtekeningen en petitie, Silfraire Delhaye, Peggy Stein, Jan van Wagtendonk, Jan de Jong en mw.Anneriet de Pijper gingen tegen vier uur het Gebouw van de Tweede Kamer in voor de aanbieding van de petitie en de handtekeningen en kwamen om kwart over vijf weer naar buiten, met de reeds hierboven vermelde uitslag van het onderhoud.
Moge de komende dagen nog meer positief nieuws over deze historische manifestatie bekend worden, dan zal dit zeker via de media en Indisch4ever het grote publiek bereiken. Nederland kan de `rechtsaanspraken van de Indische Gemeenschap niet negeren.
Dit bericht werd geplaatst in Indische kwesties, Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

18 reacties op Stille Tocht – Indische Kwestie

 1. Boeroeng zegt:

  Voor wie het nog niet wist. Ted Hartman staat met donkere bril op de foto.
  Een lezer stuurde deze link van een eigen filmpje:
  http://vimeo.com/62518061

  Veel dank.

 2. Eric Bruininga zegt:

  Kort samengevat hoe die 19 maart verliep… een goed verslag heer Ted Hartman!

 3. Ernst de Groot, wilt u aub het filmpje van de stille tocht ook delen
  op de facebook pagina van Stichting Het Indisch Platform?
  Dank u wel!

 4. Boeroeng zegt:

  En nog een slideshow:

 5. Anoniem zegt:

  Ted Hartman hoopt dat er meer duidelijkheid komt na Pasen!
  “Moge de komende dagen nog meer positief nieuws over deze historische manifestatie bekend worden.”
  En zo is het. Kamerleden hebben reeds gereageerd. – Mevrouw Fleur Agema,PVV, zegde toe, de Indische Kwestie “volgende week” in de Tweede Kamer te brengen. Linda Voortman, kamerlid van GroenLinks, twittert dat een commissie van VWS besloten heeft dat er een debat komt over de NIOD-rapporten. –
  Het is even onduidelijk of dit een debat is binnen de commissie of dat het een plenair debat is van de hele Tweede Kamer.
  D66 wil dat de NIOD-onderzoeksrapporten Indische rekening (2005) en Sporen van vernieling (2006) behandeld worden door de Tweede Kamer. Dit laat een beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie van D66 weten. Ook de PVV, SP, GroenLinks en SGP vinden dat de twee rapporten in de Kamer moeten worden behandeld.
  Overgenomen uit de media.

 6. .Indisch4ever zegt:

  39. Agendapunt: Onderzoeksrapporten “Indische rekening” en “Sporen van vernieling”
  Zaak: Rondvraagpunt procedurevergadering – Tweede Kamerlid, M. Agema (PVV) – 21
  maart 2013
  Onderzoeksrapporten “Indische rekening” en “Sporen van vernieling” –
  2013Z05674
  Besluit: Staatssecretaris verzoeken om vóór het meireces een reactie te geven op de
  onderzoeksrapporten
  Besluit: Na het meireces zal een algemeen overleg gevoerd worden (2,5 uur)

  bron – http://www.tweedekamer.nl/images/Besluitenlijst%20VWS%2028%20maart%202013_tcm118-232604.pdf

 7. Boeroeng zegt:

  En een algemeen overleg is wat….. ?
  Een vergadering van de Tweede Kamer zelf ?

 8. Mas Rob zegt:

  Nee, Boeroeng… Dat heet in het jargon plenaire vergadering… Algemeen overleg is overleg tussen kamercommissie’s en bewindslieden, desgewenst met input van ambtenaren. Zie: http://www.parlement.com/id/vh8lnhrpmxv3/algemeen_overleg_ao

 9. Anoniem zegt:

  Er is hoop! Helaas de oorlog was op 15 Augustus 1945 voorbij, dus wat er daarna is gebeurd was niet tijdens de oorlog. Wat gebeurd er na de plenaire vergadering lf overleg? Weer dutten?
  Cap.

  • Jan A. Somers zegt:

   Die ‘Indische Kwestie’ gaat toch over zaken uit de oorlog, niet van daarna? (behalve dan de onbevredigende afhandeling van die kwestie). Ik hoorde eens: Toen was het vrede!. Vandaar dat u op 15 augustus a.s. ook niets over na 15 augustus 1945 hoort.

 10. Loekie zegt:

  Alvast voor alle duidelijkheid: het is in de Tweede Kamer verboden om op de publieke tribunes van welk overleg ook te eten. Dus geen lemper, klepon enz nuttigen en ook geen zakjes emping openen. Dat geritsel is erg hinderlijk.

 11. Surya Atmadja zegt:

  neem liever kwatjie , ken je gelijk uitspugen .

 12. Boeroeng zegt:

  Algemeen overleg (AO)- Hoofdinhoud

  In een algemeen overleg wordt door één of meer Tweede Kamercommissies met één of meer ministers en/of staatssecretarissen van gedachten gewisseld over het beleid. Dit gebeurt bijvoorbeeld naar aanleiding van een brief van het kabinet. Omdat zo’n algemeen overleg snel bijeen kan worden geroepen, is het een goede vorm om actuele zaken aan de orde te stellen.

  Van een algemeen overleg wordt een beknopt verslag gemaakt. Dat verslag kan op de plenaire agenda van de Tweede Kamer worden geplaatst, maar er mag alleen een kort debat (een zogenaamd tweeminutendebat) over plaatsvinden. Een verslag van een algemeen overleg (VAO) wordt alleen geagendeerd als een commissielid een motie wil indienen naar aanleiding van het overleg.

  Bij een algemeen overleg mogen met instemming van de minister ook ambtenaren inlichtingen aan de commissie verschaffen.

  http://www.parlement.com/id/vh8lnhrpmxv3/algemeen_overleg_ao

  Dus…. het is geen Kamerdebat,
  En ik vermoed dat men niet over de inhoud van de NIOD-rapporten zal spreken (als men het al gelezen heeft)
  Mijn theewater zegt …’verwacht er niet te veel van’ .

 13. P.Lemon zegt:

  citaat: “In een algemeen overleg wordt door één of meer Tweede Kamercommissies met één of meer ministers en/of staatssecretarissen van gedachten gewisseld over het beleid.”

  Toch weer een stapje verder tov 2011? :

  “Op 28 april 2011 stelde staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten in een gesprek met het Indisch Platform, dat het gebaar uit 2000 ook een finale kwijting inhield van backpay en oorlogsschade. Dit was niet eerder zo gecommuniceerd met het Indisch Platform. Bovendien geven de NIOD-studies aan, dat Het Gebaar daar ook niet voor bedoeld was. De conclusie moet dan wel zijn, dat dit Kabinet weg loopt voor zijn morele verantwoordelijkheid in deze Indische Kwestie. Nog steeds ontbreekt de politieke wil, om de Indische Kwestie op te lossen. Dit bleek ook in een gesprek op 28 juni 2011 tussen Kabinet en Parlement. De motie om de geschillen bespreekbaar te maken door het instellen van een Commissie van wijze personen is door de Kamer tijdens een Voorgezet Algemeen Overleg op 30 juni 2011 na hoofdelijke stemming verworpen met een verschil van twee stemmen. Dit betekent niet dat de Indische Kwestie hiermee van tafel is.

  Slechts het voorstel van instellen van een Commissie is verworpen.”……..

  * Zou de huidige Kamer Commisie een vuist kunnen maken of blijft het alléén bij een gedachten wissseling met het excuus van de lege dompèt van de Staat ??

 14. Boeroeng zegt:

  Het was indertijd 13 jaar geleden al duidelijk dat het kabinet KOK II bij monde van Els Borst de uitkeringsrondes van Het Gebaar beschouwde als finale compensatie…. de allerlaatste afkoopsom ( nr 1 was in 1981, die 7.500 gulden)
  Het Indisch platform is daar nooit mee akkoord gegaan.
  Het zal wel zijn dat Els Borst dat standpunt wel mededeelde, maar er niet op bleef hameren.

  Stichting het Gebaar hield een reclamecampagne op de radio en legde de nadruk dat Het Gebaar was bedoeld voor de kille ontvangst .
  Was dit al misleidend…. de politiek was ook laks tov dit staartje van het dekolonisatieproces, zoals Nederland al eeuwenlang al is tav de inwoners van Indië en hun wensen.
  De politiek liet de reclamecampagne van Het Gebaar gebeuren.
  Geen Kamerdebat, geen ingrijpen van de Kamer en de regering. Het interesseerde hen niet.
  En ook geen media die opmerkte dat dit niet kon deugen zo.

  http://www.blimbing.nl/communiqe.htm

 15. Het Noorden kwijt zegt:

  Wanneer komt de Indische kwestie op de politieke agenda? Het is bijna 2014, of zwartepiet men liever?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.