150 jaar Louis Couperus

150 jaar LC def fcOp 10 juni 2013 is het precies 150 geleden dat Louis Couperus werd geboren. Reden voor het Louis Couperus Genootschap om 2013 uit te roepen tot Couperusjaar. Gedurende het hele jaar zal het Genootschap in samenwerking met tal van andere organisaties verschillende evenementen organiseren om het leven en werk van Couperus onder de aandacht te brengen.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen, Boeken. Bookmark de permalink .

6 reacties op 150 jaar Louis Couperus

 1. eppeson marawasin zegt:

  Van al die gevarieerde ‘topics’ die op I4E langskomen trekt een enkele meteen je aandacht. Dit is er zo één. ‘k Moet er wel even voor terug naar de vooravond van de laatse twee gespeelde voetbalinterlands respectievelijk tegen Estland en Roemenië. Bondscoach Louis van Gaal gaf toen in een reactie aan, dat hij op de HBS/A t.b.v. het vak Nederlands op zijn literatuurlijst 25 boeken had staan, waaronder het toen door hem genoemd werk van Jan de Hartog ‘Schipper naast God’. Dochterlief volgt een zesjarige middelbare schoolopleiding, maar heb haar gedurende de bijna vijf voorbije schooljaren nooit eerder over verplichte literatuur(lijsten) horen ‘reppen’.

  Onlangs gaf ze aan dat ze met een mede-slachtoffertje iets met Eline Vere van Louis van Gaal(!) moest doen. Nu heb ik zelf nog een goed geconserveerd exemplaar uit mijn eigen middelbare schooltijd in de kast staan, maar dan van Louis Couperus en maakte haar duidelijk dat ze daarvoor niet naar de lokale openbare bibliotheek hoefde. Dat stemde tot enige tevredenheid. Doch, toen ik het boek aanreikte, was haar allereerste reactie ‘zo…hoo! zó dik?’ en ze bladerde in één moeite door naar de laatste pagina. ‘Jeetje … vijfhonderdnegenenzeventig bladzijden?!?!?!!!’ was het enige dat ze nog amechtig kon uitbrengen.

  Maar wel urenlang op Twitter en Facebook al die letters vreten 😦 [c’est moi e.m.]

  Ze sloot het boek en drukte het mij weer in handen. ‘Is goed papa. Ik regel het wel met Nonja!’ Wat die toezegging inhield, liet zich wel raden. Op internet kun je tegenwoordig kiezen uit verscheidene ‘korte’ samenvattingen of de ‘uitgebreidere versies’, inclusief de antwoorden op alle mogelijke la dan niet gekke vragen van de docent(e) Nederlands.

  A propos … voor HBS/B was een literatuurlijst voor het vak Nederlands toch ook verplicht?

  e.m.

  • Pierre de la Croix zegt:

   @ Pak Eppeson “A propos … voor HBS/B was een literatuurlijst voor het vak Nederlands toch ook verplicht?”

   Ja, maar ik denk alleen maar wiskundeboeken. De Minister van Communicatie hoort het zich te kunnen herinneren. Hoop dat zij dit leest met al die wilde kleinkinderen in haar goeboeg.

   Pak Pierre

   • Jan A. Somers zegt:

    Ja hoor, maar niet zo groot. Ook was er nog geen internet met uittreksels. Verder Engels, Frans en Duits.

   • P.Lemon zegt:

    Voor de B-kant van de HBS was er inderdaad een verplichte literatuurlijst voor de talen: Ned en de 3 vreemde Engels, Frans en Duits. Het aantal ben ik kwijt, maar echtgenote deed A en daar moest men 28 nederlandse en 12 elk van de andere talen geconsumeerd hebben. De beta’s natuurlijk een slagje minder. En dat in de zestiger jaren. Maar met de 2 uittrekselboeken ( o.a. Studeo) boekte je tijdwinst. De buitenlandse samenvattingen regelde je onderling.

  • Loekie zegt:

   Dochter gewoon de dvd Eline Vere geven, 5 euro bij Mediamarkt. Na anderhalf uur kijken is ze klaar voor het examen met als belangrijkste vraag: pleegde Eline nu zelfmoord en zo ja, waarom?

 2. Jan A. Somers zegt:

  Er waren ‘slimmeriken’ die als Frans boek noemden: Seul dans le monde (van de Nederlandse vertaling Alleen op de wereld). Niet wetend dat het Sans famille was van Hector Malot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.